Vše o těhotenství a dětech

02. února 2017 08:39
Offline dorota
1231 příspěvků moje polička 26. března 2025 21:18

Evaeva Učím na VŠ, nemám skúsenosti priamo s vyučovaním na 1. stupni ZŠ. Mám vyštudované učiteľstvo pre 2. stupeň ZŠ a SŠ, sama učím okrem iných predmetov aj odborovú didaktiku budúcich učiteľov 2. stupňa ZŠ a SŠ.

Offline Emi
1116 příspěvků moje polička 26. března 2025 21:25

Potřebovali bychom dobrého dětského neurologa v Praze s možností zaplatit si expresní termín. Nevíte o někom?

Offline žluťásek
8868 příspěvků moje polička 26. března 2025 21:55

dorota letfenixa v ČR organizuje Klokana Jednota českých matematiků a fyziků ve spolupráci se dvěma VŠ. Přímo v organizačním řádu mají uvedeno, že účast v soutěži není spojena s žádnými finančními nároky na účastníka.

Takže u nás ty náklady jdou za zřizovatelem soutěže.

Na Slovensku to organizuje soukromá společnost, tak to máte s poplatkem. 

Offline Potrefenáhusa
38913 příspěvků moje polička 26. března 2025 22:05

Emi my v Praze nesehnali, jediný, kde nás vzali, bylo v Lounech, kvalitu ale moc neposoudim (byla jsem trochu rozpačitá)

Offline 711990
18322 příspěvků moje polička 26. března 2025 22:06

dorota tak tim spis je prosim neuc klast takhle pitomy otazky:) pokud se chtela pani ucitelka dozvedet, jestli si deti neco zapamatovaly, mohla se zeptat "co vite o vzduchu, ktery dychame" a bylo by to. Tyhle snahy nachytat druhaka takovouhle otazkou jsou fakt zoufaly.

Offline dorota
1231 příspěvků moje polička 26. března 2025 22:15

711990 Nerozumiem, prečo za otázkami učiteľa typu čo je to vidíte hneď snahu nachytať. Cieľom rozumného učiteľa je overiť si, čo žiaci ovládajú či neovládajú, aby ďalej mohol na to nadviazať. Môže na to využiť rôzne otázky. Nerozumiem tomu, prečo mnohých v súvislosti s testami ako prvé napadá, že učiteľ chce žiakov nachytať. 

Učím študentov zamýšľať sa nad zadaniami, nad tým, ako formulujú otázky, inštrukcie, presne sa vyjadrovať, využívať rôzne metódy s ohľadom na cieľ vyučovania, tému. Len nie všetkým študentom sa to darí a neraz skĺznu do napodobňovania toho, čo zažili ako žiaci oni (napodobňovanie aj nekvalitných postupov), a ťažko sa to prekonáva. Nie som geniálny učiteľ, snažím sa stále na sebe pracovať.

Online letfenixa
10904 příspěvků moje polička 26. března 2025 22:28

žluťásek ďakujem 

Online letfenixa
10904 příspěvků moje polička 26. března 2025 22:29

711990 prečo si myslíš, že chcela deti nachytať?

Offline Gatita
8641 příspěvků moje polička 26. března 2025 23:28

Debata o vzduchu:) My se tomu doma smali, prislo nam to jako neco z Hurvinka. Pro kontext - jednak nevim, jestli otazka znela skutecne takto, a za druhe verim, ze by to nebyl chytak, ale naopak snaha, aby se chytlo kazde dite, ktere si v hodinach zapamatovalo jakoukoli informaci o vzduchu. Jenze nekdo se zaseknul na marne snaze vymyslet definici, no. Beru to jako skolu zivota. Jen vcera jsme meli doma dusno, syn ty neuspechy nese hooodne blbe, a muzem za ne zasadne my. 

Offline 711990
18322 příspěvků moje polička 26. března 2025 23:30

letfenixa verim, ze jinak by byla otazka polozena jinak.

Offline Garfie
28590 příspěvků moje polička 27. března 2025 02:24

Gatita viktorka_od splavu Co je to vzduch je pekelná otázka, můj bratranec v podobném věku na otázku Z čeho se skládá mléko? napsal "Z auta u mlékárny...". Mám pocit, že z toho měl nějaké potíže, ale myslel to dobře! 

Teď jsem teda dočetla tu debatu o vzduchu....jako jasně, pokud tak zněla i otázka v učebnici, dá se čekat, že se s tím většina nějak popere. Ale třeba můj syn je přesně ten typ, co bere (hlavně v tom věku) všechno totálně doslova, pamatuju si na jeden legendární domácí úkol z matiky, kdy slovní úloha byla ve smyslu....na tábor přijelo 23 dětí, pět dorazilo později, tři onecmocněli, pro čtyři si přijeli rodiče...blabla...kolik bylo na táboře dětí? U nás to skončilo hádkou a slzami, protože nebylo jasné "v jaké chvíli", takže syn prosazoval odpověď 23.....

Mimochodem, když řešíte Klokana, účatníte se někdo logické olympiády? Je tam myslím už kategorie mateřské školky, bývá to vždycky na podzim a úkoly bývají docela zajímavé, můžete se přihlásit sami, bez ohledu na školu. Já letos přihlásila děti asi po dvouleté pauze (v ČR jim to doporučovala škola), dcera se mi na to vykašlala, ale syn skončil mezi 4% nejlepších, přitom má z matiky trojku. 

Offline Myrtila
5359 příspěvků moje polička 27. března 2025 03:33

Garfie Ježíš, jak moc tvého syna s tím počtem dětí chápu

Jinak taky souhlasím, že otázka, kde je potřeba domýšlet si, na co se tazatel asi ptá, a není možné se ho doptat, je v testování pekelná. A to nejen u druháka, ale nakonec i na té VŠ. Že by si mělo to dítě pamatovat, co je v učebnici, a podle toho odpovídat, když k tomu zná třeba i další kontext mimo, mě teda popravdě nenapadlo, možná proto jsem na tomhle vždycky sama pohořela

Offline viktorka_od splavu
49376 příspěvků moje polička 27. března 2025 06:36
Reakce na continuity:

dorota test nemá byt koncipovany tak, že sa ziak domysla, co tým učitelka myslela. 

Odpověď preco je ta otázka debilna, je právě v tom: má sa spytat presne. Pokial chce odpověď otvorenu, tak sa dá formulovat napríklad: co by si věděl povedat o vzduchu. 

Pokial sa spytame co je vzduch, tak správná odpověď znie: bezfarebna zmes plynov, ktore tvoria atmosféru zeme. Co druhák takto urcite nenaformuluje.

​presne. boze ve mne se vari krev jeste po tech letech

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 27. března 2025 07:21

dorota Taky mi na otázce nepřijde nic závadnýho, každej odpoví jak umí, záleží na paní učitelce jak to vyhodnotí. U robátka mi to na prvním stupni přišlo jednoduchý, nespravedlnosti přišly až potom a VŠ byla úplně mimo. Se nedivím, že všechno potom rituálně spálil na zahradě. :D 

Offline Kokoska
35032 příspěvků moje polička 27. března 2025 07:42

Na otazku Co je vzduch bych u druhaka asi cekala Vzduch dychame, nebo Vzduch je to, co dychame. 

Skoda, ze jsem se nezeptala naseho tretaka, vcera vecer jsem deti hlidala. Psal ukol z matiky a nedal ho zkontrolovat mne,  ale umele inteligenci

Offline moora
8668 příspěvků moje polička 27. března 2025 07:48
Reakce na 711990:

letfenixa verim, ze jinak by byla otazka polozena jinak.

​akorat, ze nevime, jak presne ta otazka byla polozena :)

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 27. března 2025 07:56

Kokoska asi má pocit, že na třetí třídu už nestačíšale bacha na to, počítat umělá inteligence zrovna moc neumí. Jednou jsme jí zkoušeli a i triviální příklady byly špatně 

Offline continuity
43194 příspěvků moje polička 27. března 2025 08:13

Garfieprotože tvůj syn neumi takové to: To je přeci jasné, co tím chtěli říct. Kdyby takto psali právníci zákony a smlouvy, tak se ze soudních sporu nevymotame. Proč se to zrovna ve školách obhajuje, ví Bůh. 

A ano, jsem dcera otce, který na tehdy populární hovorový obrat: kolik máš hodin? (ve smyslu kolik ukazují tvoje hodinky), zásadně odpovídal: jedny. 

Online letfenixa
10904 příspěvků moje polička 27. března 2025 08:14
Offline Kokoska
35032 příspěvků moje polička 27. března 2025 08:19

Evaeva to mu musim rict! Tohle ale mel opravdu dobre, prece jen jsem na to koukla. 

A uz taky po vcerejsku vim, co to je "afkovat", hec!