Vše o těhotenství a dětech

02. února 2017 08:39
Offline brrr
12371 příspěvků moje polička 27. března 2025 13:14

Zuzuli Výuka dějepisu je fakt různá. Maturovala jsem 99, druhou světovou válku jsme brali, stihli jsme i myslím kus Studené války a to jsme měli fakt divnou dějepisářku (v prváku tři měsíce biblicke dějiny, ...).

Co se učí děti nevím, pač nesjou sdílné, ale vývoj po druhé světové už aspoň jednou prolítli (jsou v šesté a osmé).

Offline Potrefenáhusa
38913 příspěvků moje polička 27. března 2025 13:28

Muž si narozeniny mladšího ditete pamatuje podle útoku na Pearl Harbor, tak jsem zvědavá, co pri vysvětlování dějepisu předvede

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 27. března 2025 13:34

Zuzuli my brali druhou světovou válku velmi podrobně, ale, jak jsem psala, měli fakt fakt dobrou učitelku. Druhou polovinu dvacátého století jsme nestihli s tím, že jí probereme v tom "druhém kole" na vyšším gymplu. Ona pak opravdu jela některé věci rychleji, ale pak byla bohužel odejita a my dostali klasickou učitelku, co čte zápisky z dvacet let starého sešitu a na soudobé dějiny nedošlo

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 27. března 2025 13:35

Kokoskano vida, zase jsem o něco chytřejší 

Offline JankaM
3110 příspěvků moje polička 27. března 2025 13:38

Kokoska to říkala Penny v BBT, NUK - nejsem u klávesnice

Offline Kokoska
35032 příspěvků moje polička 27. března 2025 14:19

JankaM ale asi nerikala "nukuju"?

Offline Kokoska
35032 příspěvků moje polička 27. března 2025 14:21

Evaeva nojo, vloni me naucil "čilovat", za chvili mu nebudu rozumet!

Offline Pinot Noir
29932 příspěvků moje polička 27. března 2025 14:34

Kokoska právě že díky němu zůstaneš v obraze! 

Offline Kokoska
35032 příspěvků moje polička 27. března 2025 14:50

Pinot Noir v nejhorsim ho poprosim, at na starou osobu mluvi nejakou lidskou reci

Offline Vari
2222 příspěvků moje polička 27. března 2025 15:00

Ja maturovala v roce 2006, do konce třeťáku (pac ve čtvrťáku uz dějepis nebyl povinnej) jsme probrali všechno až do roku 2004, nasi dejepisarce prislo důležitý znát i ty novodobý dějiny, byt to uz byla vlastne současnost. Ale uznávám, ze záleží na učiteli.

Offline Aranel
6625 příspěvků moje polička 27. března 2025 15:08
Reakce na continuity:

notna Dcer učitelka učí dějepis perfektně, ale je to na hranici chápání těch dětí na ZS, necítí se v tom kolikrát moc komfortně, víc by jim kolikrát vyhovoval by ten seznam, co se můžou nasprtat a jít dál . Ale to úplně nevadí, za mě je to potřeba pořád tlačit do těch souvislosti, jednou k tomu dozrají

Offline letfenixa
10904 příspěvků moje polička 27. března 2025 15:41

Maturovala som v 1998, vôbec si nepamätám, pokiaľ sme sa v dejepise dostali, mňa ten predmet nebavil, každý rok nás učil niekto iný. Prehľad mám, lebo som vždy čítala všetko, čo mi pod ruku prišlo. 

Offline 711990
18322 příspěvků moje polička 27. března 2025 15:55

Zuzuli presne, my jsme dejepisare uprosili, aby nam asppn pred msturitou dal nejakej zaklad ke Kvetnovymu povstanike konci 2.svetovy valky ve svete jsme se vubec nedostali...nedejboze nejakej dalsi vyvoj (at uz u nas nebo ve svete). Ano, EU jsme probrali jinde, ale co ta doba mezi?

Offline Myrtila
5359 příspěvků moje polička 27. března 2025 16:02

My jsme měli božího dějepisáře na základce, bohužel ale jenom druhé pololetí v devítce, ten nám to vykládal takovým, dneska bych řekla vysokoškolským stylem, v širokých souvislostech. Bohužel jsme měli veliký skluz, takže jsme se s ním dostali jenom do konce 2. světové. Koho jsme měli před ním, si už ani nevzpomenu. No a na gymplu byl dějepis nuda a šprtání letopočtů, nedošli jsme snad ani k té druhé světové. Ani v češtině, ani v ZSV, novodobé dějiny jak kdyby neexistovaly. 
Mě teda z té historie vždycky zajímala spíš ta každodennost, než velké události, osobnosti a data, takže nechci říct, že mi to nevadí, že neznám ty souvislosti, spíš že školní dějepis by mě asi nebavil, ani kdyby byl učený jinak. Ale asi bych měla lepší přehled. 

Offline Mohučanka
7364 příspěvků moje polička 27. března 2025 16:08

letfenixa no já se dala na dějepis jen díky tomu, že jsem přečetla každý historický román, který mi přišel v babiččině knihovně pod ruku. Od Příhod Řeka Melikla přes Hrdinu Nika a Bronzový poklad, Quo Vadis, Kožíkovy romány, Remarqua, Hemingwaye, Údolí rozhodnutí, a tak dále a tak dále. 

Nesmím zapomenout na Kámen a bolest a Krev na paletě. 

Kdybych vycházela jen z výuky dějepisu ve škole, zájem o historii by zahynul na úbytě.

Offline Zina
6324 příspěvků moje polička 27. března 2025 16:08

Kokoska Evaeva Tak ale pozor, afkovat není nějaký newspeak moderní mládeže, afkovat se v komunitě online her používá už fakt dlouho, troufnu si říct 15-20 let. Ta nejvíc a pořád hraná vyšla už v roce 2004, já sama jsem to od dítěte nebo puberťáka neslyšela nikdy, ale od lidí z herní komunity, kterým je dneska 40+,  to slýchám pořád :-D.

Offline Aranel
6625 příspěvků moje polička 27. března 2025 16:09

Zina Jako říkám si taky, že dneska s mobilníma zařízeníma už to vlastně nedává moc smysl...

Offline 999
19829 příspěvků moje polička 27. března 2025 16:10

Gatita Jasně, první světová se musí vysvětlovat od kolonií :-).

Offline Zuzuli
3804 příspěvků moje polička 27. března 2025 16:13

711990 Myrtila jeste jsme k tomu, ze se to nestihlo a nebralo v dejepisu, meli na ZSV na gymplu ucitelku, ktera treba vykladala, ze funkcni obdobi prezidenta v cr je na ctyri roky. Dopocitavala to podle Havla a tvrdila, ze mel trikrat ctyri roky. Tech pet prece vubec nedava smysl. A nebyla schopna pochopit, ze byl nejdriv prezident ceskosloveska a az pak dvakrat cr... A podobne blaboly. Pokazde se z lavice za mnou ozvala rana, sedela tam holka, co je ted soudkyne, a mlatila hlavou do stolu

Ale treba prima volba prezidenta tak trochu ve stylu cesko hleda superstar a nevedomost velke casti lidi, jake vlastne ma ten prezident pravomoce, me uplne neuklidnuje, ze jen ja mela mizernou ucitelku spolecenskych ved, ale ostatni jsou ze skoly v obraze 

Offline Jos
příspěvků moje polička 27. března 2025 16:28

Myrtila ja mela na dejepisare taky spis stesti. Meli jsme mlade kluky, takze obcas pustili dokument, film. Dosli jsme teda tusim jen k Marshallovu planu a dal uz ne. Pak jsem mela takovy seminar modernich dejin, kde jsme probirali veci jako valku V Jugoslavii, moderni genocidy (Pol pot, Rwanda), ruzne diktatory jako Pinochet nebo se zabrousilo do Pakistansko-indickeho konfliktu. Hlavne ty dokumenty byly silene, drasticke ale formujici. Uz jsem tu psala, ze tohle ve me vzbudilo zajem, co trva dodnes. Takze na policce truni treba tisicistrankova Povalecna Evropa od Judta. Treba ji nekdy prectu.