Vše o těhotenství a dětech

02. února 2017 08:39
Offline JankaM
3110 příspěvků moje polička 16. dubna 2025 19:10

Tak jste mě inspirovali, jela jsem se synkem na kole na zmrzku k místnímu rybníčku. Velkou za 45, malou za 30. Točená, z hotové směsi asi od Tatry. A u rybníčku je nově rodinka nutrií, ty budou po létě vypasené, když budou dostávat od lidí kornouty.  

Offline Makara
3655 příspěvků moje polička 16. dubna 2025 20:10

A pak to pokračuje na VŠ, když generaci Z vysvětují manipulaci pomocí metod známých z Jistě pane ministře!

Offline Anema
1298 příspěvků moje polička 16. dubna 2025 20:35

Zuzuli v některých školách tady už zápis pojímají jako možnost děti pozitivně namotivovat na školu, to mi přijde fajn. Psali to teda na svých stránkách, tam jsme zrovna nebyli.

Offline Tabea
8152 příspěvků moje polička 16. dubna 2025 20:39
Reakce na Garfie:

Tak mně stačilo naznačit z čeho se šmoulová vyrábí (jako když jahodová z jahod, pistáciová z pistácií....), nikdo ji už u nás víckrát nechtěl.

​tak tímhle jsem bohužel u nás nikoho neohromila.
U našich v Kauflandu prodávají salámy značky peskar. Rekla jsem jim, že to je salám pejskovej z pejsků. A oni ted pokaždý chtějí jet do Kauflandu a kupovat pejskovej salám.

Offline Anema
1298 příspěvků moje polička 16. dubna 2025 20:58

Myrtila to řazení časových posloupností je podle mě právě založený na tom, že si dítě všímá detailů, třeba toho pyžama a chápe, že něco se muselo stát dřív a něco až potom, protože už tam to triko má oblečený. Není to zkouška "jak by se to mělo ve správné rodině odehrát", jde o tu konkrétní situaci toho chlapečka na obrázcích.

A obecně, si myslím, že tam známá procedura může být spíš na škodu, jako to zmátlo Rostíka. To žehlení jsem neviděla, ale třeba jsme nedávno narazily na něco se sbíráním hub a to taky šlo pochopit, i když dcera v životě na houbách nebyla. Vím, že to máme někde doma, že bych vám vyfotila, co myslím, ale teď si zaboha nemůžu vzpomenout, v kterým časopise nebo knižce to bylo ...

Offline MPLee
3033 příspěvků moje polička 16. dubna 2025 22:18

Anema my mame takove trio puzzle od ruznych znacek, s tou posloupnosti a prijde mi to fajn. 

JankaM my sli ze skolky na zmrzlinu na namesti. Nakonec jsme domu prisli/prijeli o 2,5h pozdeji, protoze hasici tam tahali z potoka auto a to nam nemohlo ujit

Online Karja
44760 příspěvků moje polička 16. dubna 2025 22:32

AnemaMně přijde, že dcery zápis byl taky strašně fajn a že ji určitě namotivovali na školu, ale povídání o Perníkové chaloupce taky bylo. Ono asi kdyby řekla, ze to nezná, tak to nezná no, asi by se na tom nikdo netočil;-)

Offline Pinot Noir
29935 příspěvků moje polička 16. dubna 2025 22:36

Anema jenomže ono chtěli seřadit to žehlení od dítěte, které má poruchu komunikace, tam za prvé vůbec není jisté, jestli vůbec pochopilo, co vlastně chtějí (spíš je skoro stoprocentně jisté, že nepochopilo), a za druhé je řazení posloupnosti procesu, který nezná, pro dítě s touhle diagnózou natolik abstraktní, že je absolutně nereálné, aby to zvládlo. Ono ne že neumí mluvit, ono si ani v hlavě neumí pojmenovat, co na těch obrázcích je. Jasně, že z takových zkoušek dysfatici vyjdou jako retardi. Myslela bych, že od toho jsou odborníci odborníky, aby tohle chápali. 

Offline Garfie
28592 příspěvků moje polička 17. dubna 2025 00:46

Mrakoplas Jako víš co....mě by taky nenapadlo, že můj vlastní syn nezná klasické pohádky!!! Jenomže já je fakt doma nijak neprezentovala, asi si myslím, že jim některé znalosti do hlavy naskáčou samy! Musím se přiznat, že s tím teď trochu bojuju i v Japonsku, tady jsme odříznutí už úplně a já občas mám takové šokované reakce jako "Cože? Vy nevíte kdo to byl Jan Hus?" (příklad, zrovna Hus je oblíbená postava). Prostě mě vůbec nenapadne, že některé věci (filmy, hlášky) neznají....

A jak teda klasické pohádky (a pohádky vůbec) nemám ráda, tak mi teď vlastně, když to čtu, připadá smutné, že je děti už moc neznají (včetně mých!), jakoby se vytrácela nějaká historie nebo tradice...

Offline Garfie
28592 příspěvků moje polička 17. dubna 2025 00:53

Tabea Taky krutá rasa!!!

Anema Jasně, jakože na jednom obrázku jde do lesa s prázdným košíkem....a odchází s plným. Já taky myslím, že je to hodně o logice. Teda, když můj syn narazil na tu pohádku co neznal (myslím, že to byla zrovna Perníková chaloupka, proto jsem byla tak v šoku), tak si to celé nějak vymyslel, vlastně to bylo dost vtipné a učitelce cukaly koutky. 

Pinot Noir To co říkáš je pochopitelně nonsens, to je jasné. Ale mohli tam mít třeba víc příkladů, od jednodušších a sledovat kam až je dítě schopné dojít...(u zápisu asi ne, ale u nějakého vyšetření bych takový postup klidně čekala). 

Offline Tabea
8152 příspěvků moje polička 17. dubna 2025 06:23
Reakce na Potrefenáhusa:

Vari i jsou v tech logopedických knížkách divny obrázky, jitrnice, klasickej pohár ve sklenicce na noze...kdyz teda pominu to, ze mama pere, babička žehlí, zatímco táta řídí auto a děda si čte v kresle 

​jsem tenhle týden s detma u našich a v tv běžela nějaká vyrábecí soutěž. Dva tymy, jeden asi pět holek, druhý 2 kluci, zbytek holky. Moderátor a moderátorka každý pomáhali jednomu týmu vyrobit ptačí budku. Tam taky padaly dobrý perly. "Tak holčičky, ted vyměníte hřeben za vrtačku" nebo moderátorka za svůj holčičí tým: "My jsme holky, my to chceme mít hezký." Jasně, ten tým, kde byli kluci to hezký mít nechce...

Offline Pinot Noir
29935 příspěvků moje polička 17. dubna 2025 06:55

Garfie ty jo, já myslím, že dítě, které neví, co je to jít na houby (a myslím, že předškolní dítě, které na houbách nikdy nebylo, to neví, protože i kdyby o tom slyšelo, tak jakmile tam není ten prožitek, tak tu aktivitu nezaregistruje, ani kdyby se o ní doma mluvilo, teda pokud zrovna houby nejsou jeho mimořádný zájem, že Potrefenáhusa ), tak ani nedá dohromady, že do lesa se jde s prázdným košem a z lesa s plným.

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 17. dubna 2025 07:22

Tabea Pořad jsem neviděla, plky jsou to hrozný. Nicméně mám za sebou jarní tvořivý dilničky pro první stupeň ZŠ, asi 120 dětí a můžu ti říct, že kluci to tam naflákali během první půlky tvoření a zbytek se nudili a holkám těch 45 minut nestačilo a ještě se jich polovina popálila tavkou. A čím straší kluci, tím víc na háku. Ta pátá třída je na to tvoření a domluvu strop, potom už zájem není.

Offline 711990
18323 příspěvků moje polička 17. dubna 2025 07:23

Pinot Noir celkove mi to prijde hodne abstraktni, proto se to dela na twch pohadkach a cinnostech co znaj, protoze si prave ty deti nevsimnou tehlech detailu zjevne...

Offline Pinot Noir
29935 příspěvků moje polička 17. dubna 2025 07:28

711990 právě, myslím, že v předškolním věku je to u procesů, které nezná, extra těžké, až nemožné, i pro dítě zdravé a hodně bystré. 

Offline Anema
1298 příspěvků moje polička 17. dubna 2025 07:35

Tak jsem se zeptala dcery, kde jsme viděly tu posloupnost, no, tak hledala jsem to tu včera marně, bylo to v čekárně na logopedii . Ale šlo tam o to, že kromě hub našel ještě starej deštník a na tom obrázku, kde ho tahá z křoví, měl už plnej košík, předtím jenom stál s prázdným košíkem u skupiny hub, jak je sbírá tam nebylo. Ten můj konkrétní příklad by podle mě zvládlo i dítě, co sbírání hub nezná, ale fakt nevím, nemám na to odhad. Vyfotím to, až tam půjdeme příště.

Ale vygooglila jsem na to téma jinej obrázek, tak to můžete doma zkusit, ten mi přijde složitější, protože jde o tu činnost. Třeba o tom prostředním vpravo dcera řekla, že maminka chystá oběd, že se houby čistí a dají jíst podle mě vůbec neví .

Offline Potrefenáhusa
38914 příspěvků moje polička 17. dubna 2025 07:44

Pinot Noir no ale u nas je to i praktickej zajem! 

Offline Pinot Noir
29935 příspěvků moje polička 17. dubna 2025 07:46

Potrefenáhusa já vím

Offline Potrefenáhusa
38914 příspěvků moje polička 17. dubna 2025 07:47

Pinot Noir jinak myslim, ze to bude jeden z projevu ty školní zralosti, ze uz je dite schopny tyhle postupy cca odvozovat, nase dite v tom jeste uolne dobry neni, prave si casto ani nevsimne tech logickejch rozdílu. Ty logopedický knížky jsou toho dost plný, i dostáváme ty úkoly typu pračka a vypraný prádlo, seřazovat činnosti, taky máme puzzle...a snad se to bude lepšit směrem k těm 6.narozeninam 

Online Evaeva
příspěvků moje polička 17. dubna 2025 07:53

Tabea tenhle díl jsme zrovna viděli. A taky jsem si toho všimla. Hrozný.