Vše o těhotenství a dětech

02. února 2017 08:39
Offline Evaeva
příspěvků moje polička 17. dubna 2025 07:57

Pinot Noir těžko říct, jak to nakonec hodnotí. Naše logopedka třeba radí - podívej, tady má puntíkované tričko, to v postýlce neměl (když šlo o ranní rutinu). Chápu, že dítěti s dysfazii to nepomůže, ale otázka je, co si z toho ten doktor nebo někdo odnese.

Offline Tabea
8152 příspěvků moje polička 17. dubna 2025 08:00

Kan ja ti věřím. I kdyz u nas ve skolce i ve družině používají tavku všichni bez rozdílu. A jo, syn by to mel radsi rychle hotový, než strašně krásný. Ale ty řeči těch komentátorů mě rozčilovaly úplně strašně. Proč to do nich valit odmala, že ženská do kuchyně a chlap do dílny?

Offline Tabea
8152 příspěvků moje polička 17. dubna 2025 08:00

2x

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 17. dubna 2025 08:00

#Potrefenáhusa naše logopedka teď syna hrozně chválila, že zvládá i věci, co o rok starší děti ne. On za posledních pár měsíců udělal hrozně velký skok. Ale problém mluvit s cizími má pořád, to vždycky akorát dělá, že tam není, u zápisu by moc nezazářil

Offline Potrefenáhusa
38914 příspěvků moje polička 17. dubna 2025 08:01

Evaeva mne taky jeste překvapuje, proc na tady tech místech, kde casto pouzivaj k diagnostice u nejmenších kresleni, napr. ty logopedi, pediatři, foniatri, neurologové) nekoupej balík tlustých měkkých pastelek, vzdycky tam jsou nějaký tvrdý tenký, kterym nejde pomalu udelat čára, co na tom poznaj? 

Offline Potrefenáhusa
38914 příspěvků moje polička 17. dubna 2025 08:03

Evaeva jo, tak oni se podle mě jednak vyvíjej skokově a jednak je to taky neporovnavatelny, i proto by mě třeba zajímalo, jak probihaj ty přijímačky do 1.tridy a prave myslim, ze nejmladší dítě tam může bejt ve velky nevýhodě 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 17. dubna 2025 08:03

Tabea jojo, moje děti ty věci taky nedělají moc na krásu, zejména starší syn, oproti holkám je výrazný rozdíl. Ale ty pindy v tom pořadu, to fakt bylo do očí (uší )bijící

Offline Myrtila
5361 příspěvků moje polička 17. dubna 2025 08:04

Tabea Tenhle pořad je strašnej odjakživa, sem tam vidím minutu, když na něco koukáme se synem, a vždycky to hned přepínám, nezvládám to poslouchat. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 17. dubna 2025 08:04

Potrefenáhusa on kreslil akorát jednou, ani nevím, jaké mají pastelky u pediatra kreslil tužkou.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 17. dubna 2025 08:07

Potrefenáhusa no on bude ve třídě skoro nejstarší, resp. hned po dětech s odkladem. Ale kdyby to byl osobní pohovor, tak by pohořel. Za to třeba čísla pozná líp než starší, ten má teď problém s 12 až 15, pořád to motá s 20 až 50. O dva roky mladší bratr to dá s přehledem, napočítá do toho,...

Offline Mrakoplas
9996 příspěvků moje polička 17. dubna 2025 08:12

Potrefenáhusa tiez myslim, ze to bude jeden z ukazovatelov skolskej zrelosti. Nas taketo testy robil niekolkokrat -u logopedicky, aj psychologa. 

Existuje hra Poviem ti mami prave na trening postupnosti deja.

Offline Potrefenáhusa
38914 příspěvků moje polička 17. dubna 2025 08:15

Evaeva nase bude jedna z nejmladších, no

cisla teda nepozná žádný, vyjmenuje cisla do 20, ale uz snad rok vynechává 14

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 17. dubna 2025 08:28

Potrefenáhusa starší poznal tak čísla do pětky, vyjmenovat do dvaceti neuměl, ztratil se někde po 13 v den nástupu do školy. Mladší je na tohle šikovnější, ale zase má problém si na hřišti hrát s dětmi, které nezná tak úplně dobře (s kdykoliv jiným než se 4 dětma ze školky v podstatě) a to ještě nesmí být víc než dva najednou. Starší si najde kamaráda na každém hřišti, i u logopeda si v čekárně pokecal s nějakým vrstevníkem o úkolech do školy

Offline Mrakoplas
9996 příspěvků moje polička 17. dubna 2025 08:32

Na bude tiez z tych mladsich a trochu sa toho bojim. Na druhu stranu za posledne mesiace spravil fakt velky pokrok v logopedii, naucil sa skoro zo dna na den pismena, prisiel na to ako ich spajat do slov, urcovat aj samohlasky. Proste zacal dozrievat. Aj testy prekurzorov gramotnosti mu vysli celkom fajn. Grafomotorika je stale dost biedna, snad sa nam ju podari zlepsit, inak bude pisanie fakt boj.

Offline Mrakoplas
9996 příspěvků moje polička 17. dubna 2025 08:35

Evaeva to mame presne rovnake kusky. Starsi je extremny extrovert a mladsi sa mi este stale schovava za nohu ked ho niekto oslovi. Snad mu vyjde ucitelka, ktoru sme zaziadali. Je to mama jeho kamaratky, tak mu to dufam trocha pomoze, ze uz ju pozna.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 17. dubna 2025 08:37

Mrakoplasjá si myslím, že starší je takový ten maskovaný introvert. Lidi má rád, ale čerpá ze samoty. Mladší je introvert na první dobrou, to rozhodně. A mimino zatím vypadá na extroverta.

Offline Potrefenáhusa
38914 příspěvků moje polička 17. dubna 2025 08:38

Evaeva nase dite se hodne stydí, ty interakce s jinejma detma jsou teda nekdy taky zoufaly (-Co to bylo za holcicku, co te zdravila?- Ja nevim?!-Rikala ti jménem, nebude to holcicka ze skolky? -Asi jo?!!), na hřišti i kdyz potká svoje bff ze skolky v jinym prostředí, tak se treba pul hodiny otrkava 

mladsi mi v tomhle prijde takova bezprostřednější, pripadne jde proste za segrou 

Offline Pinot Noir
29935 příspěvků moje polička 17. dubna 2025 08:39

Potrefenáhusa ve škole u R. chtěli u "přijímaček" první a poslední písmeno ve slově, říct počet slabik, krátká slova rozložit na hlásky (pes, les), pochopení obsahu sdělení (něco jako Na schodech seděla kočka a přes plot ni štěkal pes - otázka Co dělala kočka?), předmatematické představy (na které hromádce/obrázku je víc předmětů/puntíků?) a prý pro děti nejtěžší úkol - O kolik je tam těch puntíků víc?, přitom počty jsou jednoduché, třeba 5 a 8 apod., to prý většina nezvládá. To mě v duchu pobavilo, Viktor by odpověděl dobře, i kdyby na jednom obrázku byl 136 a na druhé 152 puntíků. . Ale pohořel by na tom, co dělala kočka, že jo.

Vlastně úplně stejné úkoly dělal R. i u zápisu na státní škole, tam to ale nikdo nevyhodnocoval.

Offline Potrefenáhusa
38914 příspěvků moje polička 17. dubna 2025 08:43

Pinot Noir u nás jsou hodne těžký ty hlásky, to mi prijde, ze zatim vubec neslyší (ale neni ji jeste 5)

ona uz dlouho docela zvlada to je vetsi/mensi (je trénovaná na přebíjeny batanimo), ty počty teda ne 

Offline Tabea
8152 příspěvků moje polička 17. dubna 2025 08:49

Evaeva my ted potkali na cyklostezce kolem rybníka čtyřleťáka na kole, máma se sestrou byly kus dal na hřišti. Mysleli jsme, že ani neodejdeme, jak vykládal bez nádechu. A používal i obraty jako "v podstatě" a tak. Takže vím, kde jsou rodiče, že sestře jsou dva, jaký mají svítící plyšáky, kam chodí do školky, co rád jí, že se jede projet sám, který je jejich auto na parkovišti, jaký mají druhy auto, jak jsou auta (ne)uklizený, ...