Vše o těhotenství a dětech

02. února 2017 08:39
Offline Karja
44760 příspěvků moje polička 22. dubna 2025 12:04
Reakce na Victoria:

Karja Ano, rozumím, takhle je to asi u většiny lidí. Ale to nic nemění na tom principu, v kterém já vidím problém. Vlastně jste to napsala i sama - "primárně k nám chodí, protože mám dcery" ...

To nechápu...prostě víc holek doma, víc kluků a kamarádů, co je zná a staví se za nimi. 

Offline Kokoska
35035 příspěvků moje polička 22. dubna 2025 12:04

Karja tak nejak. Bud to je straseni deti az za unosnou miru nebo vlidna navsteva hodneho svetce. Zalezi, jak to kdo pojme.

Victoria tak zvyk se tyka zenske populace, ale neni v tom nutne videt "jdeme zmlatit holky". 

Offline Victoria
1427 příspěvků moje polička 22. dubna 2025 12:06

olte Tak podivovat se možná netřeba, ale podivovat se rozhodně může.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 22. dubna 2025 12:08

Mlátit bez zeptání cizí lidi je sprostý. Za to nemůže tradice, ale lidi, co si nevšimli, že máme 21.století.

Offline Victoria
1427 příspěvků moje polička 22. dubna 2025 12:12

Kokoska Ano, "jdeme zmlátit holky" v tom samozřejmě nutně být nemusí, ale rozhodně je to zvyk, který rozděluje dle pohlaví a to jedno uplatňuje nad druhým nějakou moc, za kterou je odměněno. To je o dominanci... a je to jak vyšité. Myslím, že to utvrzuje některé stereotypy, které považuje společnost dnes za problematické a kterých se snažíme zbavit. 

Offline Zuzuli
3805 příspěvků moje polička 22. dubna 2025 12:13

olte ja dost ocenuju, ze bydlim ve velkem anonymnim meste, kde me s touhle blbosti nikdo neotravuje.

Ale na malomeste se toho jaksi neucastnit nedalo a utect pred tim taky ne. A to, ze Victoria osobne nebyla inzultovana cisnikem v hotelu, snad neznamena, ze se nemuze k tomuto zvyku, jenz vlastne normalizuje nekonsenzualni chovani vuci zenam ve jmenu tradice, vyjadrit. A podivit se nad tim, ze to nikomu jinemu neprijde divne. A ne, schovavat se pred tim fakt neni reseni. Proc ja mam ustoupit, aby mi nekdo nedelal neco, co nechci? 

Offline olte
758 příspěvků moje polička 22. dubna 2025 12:16
Reakce na Zuzuli:

olte ja dost ocenuju, ze bydlim ve velkem anonymnim meste, kde me s touhle blbosti nikdo neotravuje.

Ale na malomeste se toho jaksi neucastnit nedalo a utect pred tim taky ne. A to, ze Victoria osobne nebyla inzultovana cisnikem v hotelu, snad neznamena, ze se nemuze k tomuto zvyku, jenz vlastne normalizuje nekonsenzualni chovani vuci zenam ve jmenu tradice, vyjadrit. A podivit se nad tim, ze to nikomu jinemu neprijde divne. A ne, schovavat se pred tim fakt neni reseni. Proc ja mam ustoupit, aby mi nekdo nedelal neco, co nechci? 

​tak vždycky je to volba, můžeš anebo se nemusíš zúčastnit

Offline Pinot Noir
29935 příspěvků moje polička 22. dubna 2025 12:20

Victorianaprosto souhlasím

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 22. dubna 2025 12:34

Victoria já myslím, že dneska není nutné to dělit dle pohlaví, koledovat může chodit kdo chce toho, kdo chce. I v rámci boje za rovnoprávnost mi přijde reálnější (ač to někomu přijde jako ústupek), zdůrazňovat ten konsent než se snažit tradici vymýtit úplně. 

Offline Potrefenáhusa
38915 příspěvků moje polička 22. dubna 2025 12:36

Victoria ja se vyjadřovala k tomu, ze te překvapuje, ze je to na tomto fóru tolerované - žádného hromadného (ani osobního) souhlasu s násilím jsem si nevšimla. Píšu o souhlasu, ne o tom, ze me nekdo cizí zmlátí na ulici nebo si to dokonce dovolí číšník v hotelu 

Offline Victoria
1427 příspěvků moje polička 22. dubna 2025 12:45

Potrefenáhusa To jsme se úplně nepochopily, já měla na mysli tolerovanost zvyku, nikoliv násilí. 

Ale v tom zvyku to násilí v podtextu je, je to úplatnění dominance s rákoskou v ruce. Dnes se řeší plácnutí dítěte na zadek, třeba i mírne (!) s vařečkou. Anebo výchovná "hrozba" dítěti s vařečkou v ruce. To násilí také není, ale nějakou informaci v podtextu to nese...

Offline Victoria
1427 příspěvků moje polička 22. dubna 2025 12:48

Evaeva Asi ano, ale nevím, zda to je většinový postoj. A vysvětlujte dítěti co je konsent, když mu tu rákosku do ruky dáte...

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 22. dubna 2025 13:06

Victoria to přesně dělám - musíš se zeptat, počkej, až se nasnídá, není to povolení někoho mlátit.... Naopak to celkem kvituju, protože k takovému školení o konsentu nemám jindy příležitost V naší rodině se ani k nikomu nechodí, všechno je jen v rámci naší rodiny a těch, co se zrovna sejdou.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 22. dubna 2025 13:08

Victoria mírné plácnutí na zadek nebo vyhrožování ale vůbec neobsahuje souhlas té druhé strany.

Offline Karja
44760 příspěvků moje polička 22. dubna 2025 13:22

EvaevaVictoria Ano, i v mém sociálním okruhu to tatínci prezentují hodně symbolicky, neslyšela jsem, že by řekli dítěti a ted jí namrskej, musíme holky vymrskat, ale jako vedou je k tomu říct hlavně pěkně tu básničku, že jo (aby teta koukala:D:D) a pak "symbolicky" a "pro zdraví a krásu na celej rok" a podobně. Takže mě přijde že ty malé děti k tomu jde vést hezky a že určitě je tam spousta možností, jak to nějak hezky vést a edukovat. Jak si to pak kdo přebere v tom pozdějším věku, jak ho kde doma vedou a čemu doma přihlíží, to je jiná věc.

Offline Aranel
6628 příspěvků moje polička 22. dubna 2025 13:37

Karja

Tabea To mě jediný napadlo, nebo mariáš

Offline Victoria
1427 příspěvků moje polička 22. dubna 2025 13:39
Reakce na Evaeva:

Victoria mírné plácnutí na zadek nebo vyhrožování ale vůbec neobsahuje souhlas té druhé strany.

​Ale tohle je zajímavý point. Myslíte, že ty holky někde na vesnici, vlastně kdekoliv, opravdu vnímají, že dávají souhlas? To já si tedy nemyslím. Ta síla zvyku je taková, že o tom některé vůbec nenapadne myslet... tak se to přece dělá... a má dělat, to je přece normální... Ať už tam to násilí je v jakékoliv míře nebo není, to je vlastně vedlejší. Ten zvyk ve své tradiční symbolice prostě pro mě nese problém.

Offline brrr
12371 příspěvků moje polička 22. dubna 2025 13:40

Aranel Tabea Kulečník

Offline Kokoska
35035 příspěvků moje polička 22. dubna 2025 13:44

Victoria vidim trochu rozdil mezi rakoskou, coz je svym urcenim nastroj na trestani, a pomlazkou, coz je dle lidove tradice nastroj na prineseni zdravi a svezesti. Souhlasim s Karja , ze se to da udelat hezky.

Offline continuity
43199 příspěvků moje polička 22. dubna 2025 13:45

Karja

mě na to navedl ten kamarád, co nám skládal ty koledy. Vlastně mi dal dárek a za odměnu dostal vajíčko. 

Nikdy jsem tam žádné vyjadřování dominance nevnimala, těžko se to představuje, když kolem vás mává proutkem pětiletý synek kamaráda a zoufale se snaží vzpomenout si na třetí verš koledy. 

U nás se ještě odpoledne na oplátku polévali kluci, pokud to některý nestihl domu před dvanáctou. 

Jinak ty pomlázky pocházejí od pohanů ještě že starého Říma. Měla se tím vyjadřovat náklonnost. I co vím z historie od mámy, hlavně se dbalo, aby přišel kluk za děvčetem, do kterého byl zakoukaný, dokonce mohlo děvče napsat na speciální vajíčko osobnější vzkaz. Moje děti taky dělají speciální vajíčko pro svého otce.