Vše o těhotenství a dětech

02. února 2017 08:39
Offline Zuzuli
3805 příspěvků moje polička 22. dubna 2025 16:02

Malvin ja to symbolicke prikladani zazila. Treba kdyz jsme to vcera predvadeli dceri, ze to fakt neni byti, jak si odnesla ze skolky. Ale teda ten pocit trapnosti, kdyz jsem tam stala a muj dospely muz tam se zapletenymi proutky vrby na mem zadku odrikaval basnicku, tam proste byl. Se nedivim, ze dcera se koukla a ucastnit se odmitla

Coz ale neznamena, ze se pak pomlazky sama neujala a neblbla s ni po byte.

Ja teda mam o osm let mladsiho bratra a kdyz byl maly, tak pet az sedm let, musela jsem s nim obchazet sousedky. Tehdy kazda babka v okoli na koledniky cekala a tam jsem se jako pubertacka citila uplne nejtrapneji. Jak tam stoji to koktajici dite a pred nim vystrkuji postarsi zeny zadek a poradne nas omlad. Nekdy ve ctrnacti jsem se na cele velikonoce, jak cekani na koledniky, tak obchazeni s bratrem odmitla a zacala ignorovat. Coz teda nebral vazne muj deda, co s nami bydlel. Ten me kazdy rok v sest rano budil sesvihanim pomlazkou jeste v posteli. To jen k tomu, ze kdyz nechci, ucastnit se prece nemusim...

Offline Mrakoplas
9996 příspěvků moje polička 22. dubna 2025 16:17

Tie najznámejšie zvyky však pripadli na pondelok po veľkonočnom víkende. Pondelkové tradície boli určené pre slobodných mládencov, ktorí si hľadali životných partnerov, a dievčatá súce na vydaj.

„Mládenec sa mal prútikom z vŕby dotknúť rúk, bokov a nôh dievčaťa. Rúk pre to, aby jej práca išla od ruky, bokov pre to, aby keď príde jej čas, porodila veľa zdravých detí, a nôh pre to, aby ju dobre niesli do práce i do tanca,“ popísala Nádaská. Dodala, že ide o „krásnu symboliku prebúdzania dievčat zo zimného spánku“.

Na východe sa zase namiesto šibania mali dievčatá jemne pokropiť „živou“ vodou z potoka, aby sa prebudili do letného života.

„Ten pôvod šibačky a oblievačky nie je taký, že tie dievčatá majú byť dehonestované, bité a do nitky mokré. Práve naopak, ide o krásny zvyk, pri ktorom tí mládenci, ktorí boli už súci na ženenie, dávali najavo, že túžia po tých dievčatách,“ vysvetlila odborníčka.

Že sa to v urcity cas preklopilo na mlatenie a nasilne tahanie pod studenu vodu, je vec ina. Ale povodna symbolika nebola nijako dehonestujuca. U nas a vzdy vravelo aby sa z mladeho prutika preniesla na dievca plodnost a zdravie. Tento rok sme boli mimo, inak deti chodia ku kamaratom, su pouceni, ze musi byt suhlas a korbacom sa nebije, iba symbolicky dotyka. 

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 22. dubna 2025 16:29

Mrakoplas Tvl, dělnice, rozmnožovatelka, společnice.

Offline olte
758 příspěvků moje polička 22. dubna 2025 16:30
Reakce na Kan:

Křesťanská podoba Velikonoc mi nevadí, ale tady ten pohanskej svátek frustrátů je peklo.

​tak jestli to nebude tím, že jsi věřící, mě zase spíše oslovuje ta předkřesťanská symbolika velikonoc

Offline Mrakoplas
9996 příspěvků moje polička 22. dubna 2025 16:31

Kan neviem ako si zivot na tradičnej dedine kedysi predstavujes. 

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 22. dubna 2025 16:34

olte U nás se to mrskani moc nepraktikovalo, vejce jsme bavili, ale spíš na neděli, kdy se i s mazancem žehnaly pokrmy, ale pro vlastni potřebu. nebo v sobotu na pesachovou večeři k přátelům. Manžel ani syn v tom naštěstí zalíbení taky nenašli. 

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 22. dubna 2025 16:37

Mrakoplas Sorry, ale já jsem na to moc velká feministka i na tu tradiční vesnici. :D

Offline Malvin
1649 příspěvků moje polička 22. dubna 2025 16:52
Reakce na Pinot Noir:

Malvin mně to taky připadá ponižující a trapné. Ani to omlazení tomu nepřidává, jako proč, jako že holky a ženy mají být furt mladé a kluci si mají v klidu fotrovatět, nebo jak? 

​Jojo. Člověk se snaží bojovat proti ženským stereotypům, ale o Velikonocích je to ok, neb tradice pomlazeni. Neb to dělali už v starém Římě a možná i Kopčem s Veverčákem

Offline notna
9461 příspěvků moje polička 22. dubna 2025 16:56

U nás v rodině mužstí nechodili na pomlázku mimo rodinu. Dědové a táta ráno přišli s čerstvě utrženou větvičkou a zlehka ženskou část rodiny poplácali /ale byly to jen letmé doteky/ po zadku a nohách s nějako průpovídkou, abychom byly plné života a síly jako ten jarní proutek nebo něco v tom smyslu. Dědové si většinou povzdechli, že už nikd nejsou vrby, aby mohly uplést pomlázku. My jsme jim daly vajíčko. Mi to vždycky přišlo jakože nám přejí zdraví a vitalitu. Vůbec jsem si to nespojovala s bitím. Koledníci k nám chodili až moji spolužáci. To bylo dobrý jako zvyk tak do těch našich cca 10 let, kdy začali někteří opravdu mlátit vší silou. To jsem Velikonoce začala nesnášet a jak to šlo, přestala jsem bývat na Velikonoce doma. Kupodivu mám v sobě zakořeněnou tu pomlázku jako docela milý zvyk a nijak mě to nepobuřuje. Ale já nemám žádný negativní zážitek od té školní docházky. Dlouhé roky k nám nikdo ve městě na koledu nechodil, až teď na vesnici se občas někdo zastaví, ale jsou to krom jedné mladé partičky lačnící po panáku něčeho tvrdého kamarádi, kteří spíš přijdou popřát hezké Velikonoce. Nečekají nastavený zadek. A dceřini kamarádi už většinou na koledu nechodí a jako děti to bylo velmi symbolické. Ona žádné mlácení už nezažila. 

A zpětně vidím, že ti kluci, kteří mě mlátili tou pomlázkou jako zběsilí jsou dnes v dospělosti vesměs všichni pěkní kreténi

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 22. dubna 2025 17:07
Reakce na notna:

A zpětně vidím, že ti kluci, kteří mě mlátili tou pomlázkou jako zběsilí jsou dnes v dospělosti vesměs všichni pěkní kreténi

​Takový pěkný indikátor do budoucna

Offline Karja
44760 příspěvků moje polička 22. dubna 2025 17:22
Reakce na Malvin:

​Jojo. Člověk se snaží bojovat proti ženským stereotypům, ale o Velikonocích je to ok, neb tradice pomlazeni. Neb to dělali už v starém Římě a možná i Kopčem s Veverčákem

​Ono nic se nemá přehánět, ženských ,,stereotypu,, je plnej celej den, ale s feminismem a rovnoprávnosti to nemá nic společného. 

Offline Kokoska
35035 příspěvků moje polička 22. dubna 2025 18:06

Kan chodis do prace? Mas dite? Jsi spolecnici sveho muze?

Offline Janulik03
20317 příspěvků moje polička 22. dubna 2025 18:07

Victoria pôvodný zvyk bol čerstvou haluzkou z vrby jemne  posibat, čím sa im malo zabezpečiť zdravie, lebo čerstvá miazga. To ako sa to kde zvrhne uz nie je o zvyku, ale blbej interpretácii a nemá sa tolerovať. A tiež sa to týkalo kedysi slobodných mladencov a slobodných dievčat, nie výdatných žien, ani detí. To uz je zas len zle nastavene

Tak sa stavali majky dievčatám a pod

Offline Kokoska
35035 příspěvků moje polička 22. dubna 2025 18:13

Ja zasnu nad tou demonizaci Velikonoc, at si to kazdy udela jak chce, ale zadne ponizovani a dehonestaci zenstvi v tom fakt nevidim. 

Z celych Velikonoc mi uz od detstvi prijde nejhorsi ta Jezisova smrt na krizi, to me jako dite dost strasilo. Pamatuju se, jak jsem rikala, ze nechci, aby kvuli mne umrel.

Offline Tabea
8152 příspěvků moje polička 22. dubna 2025 19:22
Reakce na Kan:

Kokoska Moji rodiče si dali zásnubní prsten navzájem, mají stejný a nosí ho pod snubním prstenem. Myslím, že dřív to tak bylo běžné, i muž dostával zásnubní dar. 

​fakt? To jsem v životě neslyšela, ani nikdy neviděla chlapa s dvouma prstenama na jednom prstu. (Na ruce koukám lidem hodně.) Musim to prohnat googlama.

Pro mě je třeba nezvyk, že Němci často nosí snubak na pravé ruce. Ale taky ne všichni. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 22. dubna 2025 19:27

Tabea mně se ty dva prsteny na jednom prstě nelíbí.

Ale vrtá mi to hlavou s těmi dvěma zásnubními. Buď se jeden zeptá druhého a při té příležitosti daruje prsten nebo se nějak dohodnou vzájemně a to si pak nedají nic. Nebo za týden poté oba vytáhnou prsteny?

Offline letfenixa
10906 příspěvků moje polička 22. dubna 2025 19:31

Kokoska bolo to veľmi nepríjemné, keď sa malý vlani na náboženstve učil o ukrizovani Krista a následne sa ma pýtal, ako môže Ježiško nosiť darčeky pod stromček. Tuto som výrazne zlyhala. Zas kvitujem, že sa pýta. Ja som sa nikdy nič nepýtala. Na všetko som prišla sama. Aj na to, že sušené hrozienka sú z hrozna. To som bola už po dvadsiatke.

Offline Raduza
příspěvků moje polička 22. dubna 2025 19:36

Tabea já mám takovou mlhavou vzpomínku z dětství,  že děda ten zasnubak měl a přišlo mi to strašně divný.  No nikoho už se nezeptam. 

Offline Kokoska
35035 příspěvků moje polička 22. dubna 2025 19:36

Kan Tabea taky je to pro me novinka.

Offline Kokoska
35035 příspěvků moje polička 22. dubna 2025 19:38

letfenixa jo, to se tezko diteti vysvetluje nejak aby se nevydesilo.