Vše o těhotenství a dětech

02. února 2017 08:39
Offline Evaeva
příspěvků moje polička 22. dubna 2025 13:49

continuity zrovna včera jsem četla, že původně nejdřív proutkem vymrskal muž ženu a následně žena muže

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 22. dubna 2025 13:56

Victoria právě se to dá brát jako příležitost šířit povědomí o souhlasu, mezi obě pohlaví. Je mi jasný, že každý žije v jiné bublině, ale já toho mám plný ig - nemusíš to dělat jen kvůli tradici a podobná prohlášení. Včera na chalupě obcházela jen jedna partička, jinak nikdo (k nám nešli, neznáme se, takže nevím, jak to probíhalo v jednotlivých domácnostech, kam šli).

Když někdo mrská holky bez souhlasu a ještě nejlíp bužírkou, je to idiot. Ale když mu sebereš pomlázku, idiotem být nepřestane, jen si najde jiný způsob a důvod.

Offline Kokoska
35035 příspěvků moje polička 22. dubna 2025 13:57

continuity jo, za hezkyma a oblibenyma holkama vzdycky chodilo nejvic kluku! A jeste se tim ty holky chlubily! Strasny doby temna to byly

Ale ten petiletej kolednicek me rozesmal, ti mrnousci byli vzdycky roztomili. Ovsem navedl je k tomu brutalni otec, ze.

Offline Kokoska
35035 příspěvků moje polička 22. dubna 2025 14:01
Reakce na Evaeva:

Když někdo mrská holky bez souhlasu a ještě nejlíp bužírkou, je to idiot. Ale když mu sebereš pomlázku, idiotem být nepřestane, jen si najde jiný způsob a důvod.

​Presne.

Offline MPLee
3033 příspěvků moje polička 22. dubna 2025 14:03

U "nás" v Krkonoších chodili letos i loni bez rozdílu pohlaví všechny děti. Všechny partičky se zeptali jestli vůbec můžou na náš pozemek vstoupit a 90% z nich máchala pomlázkama do vzduchu. Dokonce dospělí nechtěli panáky, jak si to pamatuju za svéhodospívání já, že se nám po vesnici motaly partičky v různém stupni opilosti. Přišlo pár nám neznámých dětí a pak rodiče s dětmi co známe a bylo to milé. 
Dětem jsme navíc poschovávali po louce vajíčka s rozstříhanou mapou k nadílce, moc hezký to letos bylo

Offline Karja
44760 příspěvků moje polička 22. dubna 2025 14:04

Victoria

Já třeba svoje děti otvírat nenutím, ono pak když jim bude třináct a bude otvírat furt matka, on pak nikdo nepřijde. Takže teď někomu otevřou, někomu třeba jen nabídnou ta vajíčka, jinej se jim nelíbí, tak nevylezou, jen jsem chtěla aby aspon pozdravily kamarády, že to je slušnost, ale nemusely tam s nimi stát. To, že to spousta rodičů pojímá jinak není můj problém, určitě pojímají jinak i spoustu jiných věcí ve výchově.

continuity Ano, moje děti taky dělají speciální vajíčka pro své oblíbence .U nás se polití prakticky nepraktikovalo, ale vědělo se o něm. Holky taky měly připravené nějaké sklenice, dokonce jedna parta přišla pozdě a ten tatínek jí říká "nedá se nic dělat, hoď to na mě", nakonec se ukázalo, že polít chtěla dobrá polovina té partičky, ale ono taky sklenice, to je něco jiného než kýbl;). 

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 22. dubna 2025 14:04
Reakce na Aranel:

Dostala se mi do ruky ta slavná kniha Naše dítě od MUDr. Klímové-Fügnerové z roku 1958. No, některý věci tak jako přirozeně zastaraly, z některých mi je smutno a naštěstí vymřely (nechovat!!! na každý druhý stránce), některý jsou legrační (třeba že má tatínek na dvoře stlouct přístřešek pro kočárek), ale s některýma se dá klidně souhlasit i dnes!

Jenom nevím, u jakýho sportu matka nasákne tabákovým kouřem

​Tak s tím kouřem nevím, ale ty rady mi nepřijdou závadný, matky si mají zachovat tělesný i duševní klid, za mě cajk. Knížku jsem teda nečetla, autorku neznám.

Offline Kokoska
35035 příspěvků moje polička 22. dubna 2025 14:07

Victoria jeste teda dodam, ze ta tradicni symbolika vubec neni o tom biti a dominanci. A ohledne dominance - porad je zvykem nebo vetsinovym ukazem, ze muz pozada zenu o ruku. Jako jo, dneska se dohodnou vzajemne, klidne to muze navrhnout zena, ale porad zasnubni prstynek dava muz zene. Taky bych v tom  mohla videt zdurazneni dominantni pozice muze a oznaceni submisivni zeny nalepkou "ted jsi moje". Akorat pri tom neni ta "rakoska", to je pravda.

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 22. dubna 2025 14:14

Kokoska Moji rodiče si dali zásnubní prsten navzájem, mají stejný a nosí ho pod snubním prstenem. Myslím, že dřív to tak bylo běžné, i muž dostával zásnubní dar. 

Offline dzizisketa
8989 příspěvků moje polička 22. dubna 2025 14:16

Tak pomlázka měla původně pomladit, tedy omladit, je to ještě předkřesťanský zvyk, mladili se lidi obecně dotekem, ne šviháním nebo mlácením. Pokud se ta hrůza z mého mládí transformuje zase tímto směrem, proč ne.

Offline Aranel
6628 příspěvků moje polička 22. dubna 2025 14:30

Kan Jo, dyť jo, tohle je zrovna oddíl, kterej celkem zůstává platnej.

Offline Jitka77
1944 příspěvků moje polička 22. dubna 2025 14:43
Reakce na Evaeva:

Victoria to přesně dělám - musíš se zeptat, počkej, až se nasnídá, není to povolení někoho mlátit.... Naopak to celkem kvituju, protože k takovému školení o konsentu nemám jindy příležitost V naší rodině se ani k nikomu nechodí, všechno je jen v rámci naší rodiny a těch, co se zrovna sejdou.

​Ty jsi na to možná kápla. Až se budou v pubertě s někým muchlovat, rodič už jim za zády stát nebude, zásady vštípené zůstanou, věřím. 

Tato pohanská stránka svátků jara zcela evidentě souvisí s plodností a sexuální akt je z podstaty věci pro každé z pohlaví jiný. Lidi jsou rozdělení na kluky a holky, ať se nám to líbí, nebo ne. Chlapci se učí zacházet se svou potencí a silou (včetně toho, že by opravdu mohli ublížit, kdyby to přehnali - muži v plodném věku jsou fyzicky silnější než ženy srovnatelného věku), dívky vymezovat hranice a dávat najevo potěšení podle své úvahy... Jo, je smutné, když k tomu nemají podporu svého okolí, ale tento problém Velikonoce nevytvářejí, jen ho zviditelňují. Podobně jako nekultivovanou, špatně ovládanou sílu části mužské populace.

Offline viktorka_od splavu
49376 příspěvků moje polička 22. dubna 2025 14:47
Offline Jitka77
1944 příspěvků moje polička 22. dubna 2025 15:11

viktorka_od splavu Prostě holka otevírá dveře, kluk vytahuje prut... symbolika je výstižná, s tím nikdo nic neudělá

Offline Malvin
1649 příspěvků moje polička 22. dubna 2025 15:11

Já ti nikdy nezažila, ale i jen symbolické přikládání svázaného proutí k zadku  mi přijde jako ponižující akt. Dozadu si nevidím, nemůžu svůj prostor kontrolovat. Možná kdyby se pomlázka kladla ženám na rameno, řekla se básnička a pak dalo vajíčko, tak mi to přijde víc ok. Ale zadek mám spojený s bitím ( v životě jsem nedostala, jen jde o tu asociaci).

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 22. dubna 2025 15:19

Jitka77 dneska asi jo, původně to tak prý nebylo, omlazovala i žena muže, pomlázka prý není falický symbol. Údajně, psali to tak v jednom článku

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 22. dubna 2025 15:20

Malvin každý to může vnímat jinak. A ty klidně můžeš požádat, ať se koledníci omezí jen na tu básničku. Nebo ať prostě jdou dál. A všichni by to měli respektovat. 

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 22. dubna 2025 15:21

Malvin Já vůbec nechápu, proč musí oni mě? proč si prostě nenabřinkaj sami sobě a neprokážou službu omlazení sobě samé? Třeba jako Filipínci, ti se mrskaj do krve sami. :D A ještě jim něco za to podarovat, tak jistě. Křesťanská podoba Velikonoc mi nevadí, ale tady ten pohanskej svátek frustrátů je peklo.

Offline Karja
44760 příspěvků moje polička 22. dubna 2025 15:26

Malvin No to je asi ono, žes to nezažila, ty vogo to se jako ani neotočíš o 180 abys nevěděla, neviděla. Ono co si budeme povídat, říkat nějakou tu koledu taky není zrovna nějaká exhibice mužství, taky je to trochu trapný.

Jitka77 Muj muž si upletl někdy v 10 večer pomlázku z roští co kde našel, asi habr, myslím, že to pletl jako na vánočku, mašličky doma našel tři o délce asi 10 cm, vypadalo to jak vypadalo... ale dělal to kvuli dětem. Tak jsem mu o nějaké symbolice té pomlázky taky něco říkala, tak se tomu hrozně smál.

Offline Pinot Noir
29935 příspěvků moje polička 22. dubna 2025 15:26

Malvin mně to taky připadá ponižující a trapné. Ani to omlazení tomu nepřidává, jako proč, jako že holky a ženy mají být furt mladé a kluci si mají v klidu fotrovatět, nebo jak?