Vše o těhotenství a dětech

02. února 2017 08:39
Offline Victoria
1427 příspěvků moje polička 23. dubna 2025 09:41

Pinot Noir Držte se, nemáte to lehké. Já toto vlákno neučtu úplně pravidelně, ale když narazím na vaše trable se synkem, tak vás naopak obdivuji s jakou lehkostí a otevřeností o tom píšete a jak to zvládáte, byť věřím, že to tedy rozhodně s lehkostí vždycky není. Ostatně všechny přede mnou to napsaly moc pěkně:-) A s tou neznalostí dysfázie máte pravdu, já jsem o ní kromě tohoto fóra vůbec nikdy neslyšela. A neslyším stále. Je to smutné, o mnoha věcech se stále nemluví a když se začne, tak možná ne vždy úplně dobře a často to spíš přispívá k nějakému rozdělení a vymezování se, hlavně generačnímu ... "za nás ...". Tak mějte dnes lepší den:-)

Offline Karja
44760 příspěvků moje polička 23. dubna 2025 09:41

Pinot Noir

Hele, jako mě to mrzelo i za ně. Já samozřejmě taky nevím, co pro to dělají/nedělají, nevídáme se moc. Ale prostě nežijí sami někde v lesích, mají pediatra, mají učitelky ve školce a prostě ta manželka je normální chytrá holka, mají jedno dítě. Ten prvotní předpoklad v negativní smyslu, je prostě strašný. Neřekne si mají to těžké, ale je zanedbanej.

Offline Pinot Noir
29935 příspěvků moje polička 23. dubna 2025 09:43

Mrakoplas Vari Vůbec nechci srovnávat, co je horší. ADHD není žádný med. Lidi sice o tom mají víc povědomí, ale stejně je většinou omezené jen na představu dítěte, které nedokáže v klidu sedět, ale že to je mnohem hlubší problém, s dopady na psychiku a hlavně na celý život, to už nedomýšlejí. A souhlasím, ta bagatelizace je nejotravnější. Přes nutnost vysvětlovat jeho diagnózu i třeba lékařům, nebo lidem, kteří jinak pracují s dětmi, mám vlastně skoro samé dobré zkušenosti s přístupem doktorů, pedagogů. Máme zatím fakt u těchto lidí vesměs štěstí. Takže moje největší frustrace není z diagnózy samotné (když pominu ty strachy z budoucnosti), ale z těch všech příběhů, jak taky chodili s klukem na logopedii, o dětech, co taky jedli jen pět jídel typu svíčková se šesti a hamburger, a o bratrancích, kteří začali mluvit až ve čtyřech a dnes je z nich raketový inženýr. 

Ale zas aby to nevyznělo, že všechno považuju za bagatelizaci - když mi třeba napíše Janulik03 o svém synovi, je to pro mě opravdu povzbuzení , tam cítím opravdovou zkušenost.

Offline Pinot Noir
29935 příspěvků moje polička 23. dubna 2025 09:46
Reakce na Makara:

711990 tenhle názor je zvlášt "výživný" u dvojčat - to jako jednomu se věnuješ a druhý zanedbáváš?

​Jo, to padne občas i u nás, takové jako nenápadné šťouchnutí, jestli se jako dost věnujeme. Tak ne asi. Jeden syn premiant na náročné škole a druhého asi zavíráme ráno do klece a vypouštíme ho jen aby snědl svůj příděl křupek.

Offline Pinot Noir
29935 příspěvků moje polička 23. dubna 2025 09:48

Victoria Díky! Asi by pro zvýšení povědomí měli zařadit dysfatika do nějakého seriálu. Jako byl autista v Kukačkách, to potom hned přibylo odborníků na autismus.

Offline Vari
2222 příspěvků moje polička 23. dubna 2025 09:50
Reakce na Makara:

711990 tenhle názor je zvlášt "výživný" u dvojčat - to jako jednomu se věnuješ a druhý zanedbáváš?

​Tohle mi naštěstí nikdo nikdy neřekl. Při pohledu na holku je všem jasný, že ve výchově problém u juniora není. 

Offline Pinot Noir
29935 příspěvků moje polička 23. dubna 2025 09:50

Archivářka

To je drsnej dotaz, to je fakt na řešení v nejužším kruhu rodiny. 

Offline DruI
5592 příspěvků moje polička 23. dubna 2025 09:52

Pinot Noir No viď, já se těším až zařadí dysfatika do Ulice, to se mi maminka připovzdělá bez toho, aby mi musela říkat, že tu diagnózu moc studuju :o)

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 23. dubna 2025 09:52

Pinot Noir no jasně, veškeré rodičovské ambice si realizujete na Ríšovi, platíte mu soukromé školy a kdesi cosi někteří lidi jsou fakt idioti.

Ale nebičovala bych se za to, že si na hřišti o cizích něco myslíš. To je přirozená reakce. A pokud za tou matkou nejdeš jí to vysvětlit, tak dobrý

Offline Pinot Noir
29935 příspěvků moje polička 23. dubna 2025 09:53

Evaeva Uf, držte se. Kolem nás tyhle moribundy teď, resp. před svátky taky docela lítaly. Nechtěla jsem to ani zmiňovat, ale když už to padlo, tak právě i s těmi průlety bacila celou rodinou. Tak držím palce, ať zůstane jen u jednoho. 

Offline Vari
2222 příspěvků moje polička 23. dubna 2025 09:54

Pinot Noir Já se díky tobě dozvěděla víc o dysfázii. S dvojčaty chodí do třídy autistka a dysfatik a bylo pro mě hned jednodušší dětem vysvětlit, proč se ti dva chovají tak, jak se chovají, proč nemluví apod.

Jo a nevychovaní haranti mi hlavou kolikrát prolítnou taky a pak si uvědomím, že my jsme na tom dost podobně :-D.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 23. dubna 2025 09:55

DruI já si myslím, v někdy je to spíš na škodu. Zrovna ty kukačky, tam to dítě bylo takové roztomilé. Jo, pár záchvatů tam bylo, ale takové, že je má leckteré běžné dítě...Pak mají lidi pocit, že stačí lepší přístup a s dítětem není skoro žádná práce.

Ale souhlasím, že kolikrát ta osvěta v těch seriálech dobrá je. Pamatuju si, jak v růžovce občas vytáhli nějakou tu rakovinu čípku a to věřím, že může pomoct.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 23. dubna 2025 09:57

Pinot Noir jo, tyhle virózy jsou typicky jarní prý. Aspoň doufám, že to bude rychlé. Kluci měli před Velikonoci pár dní horečky, tak jsem doufala, že máme zase na čas vybráno. Zrovna tyhle dny jsou tady v okolí pěkné akce, no tak zase nic. A díky.

Offline DruI
5592 příspěvků moje polička 23. dubna 2025 10:00

Evaeva A tak zrovna o té dysfázii se zatím všeobecně moc neví, že vůbec existuje, tak by prospělo ji víc dostat do širšího povědomí. Já jsem se o ní taky dozvěděla nejdřív tady.

Offline Tabea
8152 příspěvků moje polička 23. dubna 2025 10:06

Makara samozřejmě. Protože třeba mají jiný pohlaví.  (Bylo mi řečeno....)

Offline Pinot Noir
29935 příspěvků moje polička 23. dubna 2025 10:08

Evaeva A to je pravda, že ty filmy a seriály zase vykreslují to postižení vždycky až moc hezky, resp. jen část projevů a v lehké míře. To zas vytváří dojem, že hlavní rys je přeměřování špaget a excelování v počtech. Ale lidi aspoň trochu tuší, přiznám se, že jsem už párkrát řekla různým babkám v autobuse, co si chtěly s Viktorem povídat, že je autista, že mluvit nebude. A hned věděly! . Taky to mám připravené jako argument, proč jí v restauraci vlastní jídlo. Dysfázii vytahuju hlavně ve školství a zdravotnictví.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 23. dubna 2025 10:10

DruI to je pravda, já o ní vím asi taky odsud.

Offline Myrtila
5362 příspěvků moje polička 23. dubna 2025 10:11

Pinot Noir

Díky tomu, co tu píšeš, že prožíváte, jsem se o dysfázii hodně dozvěděla, a taky mi došlo, že "za mých mladých let" jsem vlastně jednoho nejspíš dysfatika znala, tehdy se to uzavřelo, že nemluví, protože je línej (info přímo z té rodiny, tohle jim řekl lékař po různých vyšetřeních, jeho maminka se mu teda hodně věnovala). Kdo ví, jak se mu daří dneska, teď mu je kolem pětatřiceti, naše cesty se už dávno rozešly. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 23. dubna 2025 10:12

Pinot Noir autismus je v povědomí už asi docela dost, babky vědí Nicméně náš mladší s cizími taky nemluví, to podle mě není vůbec nutné vysvětlovat, však to není povinnost. Já jsem zrovna nedávno nějakému dědkovi řekla, že si s ním povídat nechci, že ho neznám

Offline Kokoska
35035 příspěvků moje polička 23. dubna 2025 10:58

Pinot Noir možná si lidi myslí, že tě tím "náš taky... a teď..." povzbudí, ale věřím, že když to člověk slyší po kdovíkolikáté od někoho, kdo o tom houby ví, spíš to naštve. A přitom Viktor dělá krásné pokroky, podle toho, co tu píšeš.