Vše o těhotenství a dětech

02. února 2017 08:39
Offline Pinot Noir
29935 příspěvků moje polička 23. dubna 2025 12:22

MPLee ježiš, to snad není možný!

Offline Kokoska
35035 příspěvků moje polička 23. dubna 2025 12:28

Pinot Noir to opravdu zni dobre. Zrejme mu pismena vytvori nejaky obraz, ktery spoji s tim slovem. Pokud ho cteni zaujme, verim, ze to hodne pomuze. 

Offline notna
9461 příspěvků moje polička 23. dubna 2025 12:29

Zhoršila se v Praze situace tak moc nebo jsem žila v nějakém paralerním vesmíru? I moje kamarádky? Moje dítě má 16, od kamarádek Pražaček nejmladší 7, tak nejsem aktuálně v obraze s batolaty a kočárky, ale nezažila jsem nikdy v Praze v restauraci či kavárně sebemenší problém. Ani na ulici ne. Zelinková píše, že se jí často stávájí slovní útoky od seniorů a je nevítaná s kočárekem v restauracích. Dřív jsem ji sledovala na IG, její knižní příspěvky se mi moc líbily. Teď ty dětská témata mě nezajímají, už ji nesleduju. Dřív mi přišla vtipná a inteligentní, tohle je podle mě hrozně vyhrocené, když porovnám vlastní zkušenosti /ale ta je teda stará./

https://magazin.aktualne.cz/lucie-zelinkova/r~aac7495e13b311f0b689ac1f6b220ee8/?utm_source=volnyHP&utm_medium=dynamicleadbox&utm_term=position-1&utm_campaign=Aktualne

Offline Karja
44760 příspěvků moje polička 23. dubna 2025 12:35

notna Mně přijde strašně přehrocená, což jí asi zvedá sledovanost. Ale já její příspěvky teda přeskakuju už:D. Navíc mi přijde nevím proč, že píše furt o nějakejch restauracích, že se kolem toho furt točí, no to je pro ženy na rodičáku fakt jako hodně podstatnej prostor, to denně využiješ:D Ale nevim, z Prahy nejsem. Tady jsem neměla problém s dětmi nikde. A já nevím, kolikrát tu holky psaly, že chodily s dětmi i do školy, což by mě absolutně nenapadlo, že lze atp....ono to nebude zase tak zlý.

Offline notna
9461 příspěvků moje polička 23. dubna 2025 12:39

MPLee To jsou zážitky! Uf. Nám se ještě párkrát stalo, že se objeví nějaké dítě, které přijde samo nebo s nějakým kamarádem. Kdyby se něco stalo, vůbec netuším, komu mám dát vědět. Pak třeba nějaký čas chodí a zničehonic se neobjeví. Kamarádi neví. A já řeším, jestli se mu něco nestalo nebo jen prostě se mu nechtělo přijít. Učím se to neřešit. Prostě přijde/nepřijde, nestarám se, když jeho rodiče nemají ani zájem ho poprvé přivést a nechat na sebe kontakt. Ale dobrý pocit z toho nemám a jsem ráda, když to dítě pak uvidím třeba na ulici, že je ok. Ale za roky se nám to stalo asi 3x. Většinou poprvé děti přivedou, někteří se podívají na první kroužek, seznámí se.

Pinot Noir Viktor dělá obrovské pokroky!

Offline monis
1613 příspěvků moje polička 23. dubna 2025 12:41

Karja ja si taky myslim, ze to prehani. Ja sla dneska s ditetem na nakup a do zahradnictvi a asi dva lidi se s nami dali do reci a jeden starsi pan na nas maval. Jako asi nejsem reprezentativni vzorek, protoze nechodim do kavaren a nejsem z Prahy, ale u Lucie mam pocit, ze od te doby, co porodila se proti ni spiknul cely vesmir a je odbornice na vsechno

notna jak pise  Karja, ji zivi instagram, tohle tema tahne a pak chodi davat ty rozhovory.

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 23. dubna 2025 12:48

notna Jé Zelinkovou sleduje můj manžel, jednou podle ní něco vařil a od té doby mi její příspěvky pouští. Já si myslím, že ona přehání záměrně,  protože teď je nějaká móda  si stěžovat, jaký to mají těžký, složitý, náročný a jak jsou nepochopený. Pořád dokola. 

Offline Karja
44760 příspěvků moje polička 23. dubna 2025 12:48

monis prostě přehrocená paní:D. Nevím, já se o to tolik nezajímám, ale já mám pocit, že tohleto přehrocování spíš uškodí. Prostě ženy s dětma jsou jak lepra, ale uplně jinde než v restauracích, třeba v zaměstnáních, nebo jsou finančně diskriminované v partnerstvích, ale to přes všechen tenhleten povyk to tak jakoby zanikne...Ty podstatný věci v tomhletom kejhání prostě už jako neslyšný, už to zapadne mezi to kejhání "celý vesmír je proti nám maminkám". 

Offline Pinot Noir
29935 příspěvků moje polička 23. dubna 2025 12:50

notna neposloužím zkušenostmi z kaváren a restaurací, do těch chodíme až teď, když jsou děti velké, na takové už nikdo nezahlídá, R. umí už udělat i slušnou útratu.

Je pravda, že s kočárkem se v MHD staneš neviditelnou, jenom aby ti nikdo proboha nemusel pomoci. Já pomoc nepotřebovala, hledala jsem si vždycky spoje nízkopodlažní, i za cenu delší cesty nebo čekání. Ale jak se preventivně všichni odvracejí, to nejde přehlídnout. Předběhnout tě při nástupu do autobusu nebo tramvaje a postavit se na místo vyhrazené kočárkům a pak se kysele ksichtit, když tam ten kočár potřebuješ postavit, je národní sport. Bezbariérovost pořád celkem pokulhává. 

Jinak jsem se s ničím hrozným asi nesetkala, až na pár babek a dědků vyhrožujícím, že dítě odvedou, když bude brečet, apod., to ale myslím není žádná novinka, taková individua byla vždycky. A pak jeden můj zážitek, tady označený za mou přepíčenost, kdy baba vzala R. do náruče, aby mu pomohla nastoupit do autobusu. Za prvé žádnou pomoc nepotřeboval, za druhé vzít dítě do náruče mi připadá jako fakt velké WTF, za třetí z toho byla z Richardovy strany strašlivá scéna, kdy pak v tom buse čuměli jak vrazi všichni. Ale to byla fakt mimořádná situace.

S velkou dávkou nenávisti vůči dětem a matkám se ale setkávám na sociálních sítích, to je až děsivé. Myslím, že ona vychází hlavně z tohoto - ze sítí a online světa, ne tolik z reality.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 23. dubna 2025 12:54

notna nemyslím si. Občas potkáš idiota, ale to bylo asi vždycky. Já mám drtivě dobré zkušenosti - u schodů vždycky se mi někdo nabídne, z žádné kavárny mně taky nevyhnali, řeči třeba v metru taky lidi nemají...

Souhlasím s tebou základní myšlenkou, že všichni chtějí, aby se rodily děti, ale matky společnost zrovna nevyzvihuje, ale s nějakými osobními útoky se nepotýkám.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 23. dubna 2025 12:56

Pinot Noir já mám úplně opačnou zkušenost. Tady se lidi nabízí, že ty pomůžou s kočárkem, i když čekáš v metru na plošinu. 

Online Zuzuli
3805 příspěvků moje polička 23. dubna 2025 13:06

notna nedokazu hodnotit uplne objektivne, ja mela male mimino a batole za covidu, kdy se stejne nedalo chodit nekam do kavaren, jen jsme si brali kafe a kolacek s sebou, ale slovnich utoku od starsich lidi na nevychovaneho fracka, kteremu nicim zdravi a zada v nositku a lezu s jim do tramvaje, jsem zazila celkem dost. Ale tech milych byvalo vic. A opravdu to byla ta jedna specificka vekova skupina, jak pise i ona. Ona bydli na Letne, tam je celkem dost takovych tech fancy bister, kde mozna ma pocit, ze je nevitana s ditetem. I kdyz zrovna tam jsem s ditetem nikdy problem nemela, byla jsem na letne s ditetem nekolikrat tydne, ale teda jen na ceste do stromovky nebo na hriste.

Ja ji ale chapu, ze jestli byla zvykla na to, ze pracuje z kavaren a travi tam dost casu, pak ten naraz s ditetem je fakt tvrdy.

Online Zuzuli
3805 příspěvků moje polička 23. dubna 2025 13:14
Reakce na Pinot Noir:

Je pravda, že s kočárkem se v MHD staneš neviditelnou, jenom aby ti nikdo proboha nemusel pomoci. Já pomoc nepotřebovala, hledala jsem si vždycky spoje nízkopodlažní, i za cenu delší cesty nebo čekání. Ale jak se preventivně všichni odvracejí, to nejde přehlídnout. Předběhnout tě při nástupu do autobusu nebo tramvaje a postavit se na místo vyhrazené kočárkům a pak se kysele ksichtit, když tam ten kočár potřebuješ postavit, je národní sport. Bezbariérovost pořád celkem pokulhává. 

Pod tohle se podepisu. Jedniu vcetne revu chlapika na plosine, ze on nebude kocaru uhybat, ze nemame s tim deckem lezt mezi lidi. To s nami byl manzel a zpacifikoval ho.

Offline Mrakoplas
9996 příspěvků moje polička 23. dubna 2025 13:15

notna ja som to ani nebrala ako kritiku, tiez si myslim, ze treba dat vsetky potrebne informacie. Mladsi je bojazlivy a hanblivy, tak pred vysetreniami na to dopredu upozornujem a vacsinou sa na to pripravia a je to potom v pohode.

Offline notna
9461 příspěvků moje polička 23. dubna 2025 13:28

Pinot NoirOna naopak říká, že na sítích je to k matkám a dětem ňuňu a v realu hnus. S hromadnou dopravou mám jako Evaeva taky dobrou zkušenost. Když se nikdo nenabídl, požádala jsem. Většinou se někdo ochotný naskytl. I jsem párkrát musela nakouknout do tramvaje a říct, protože venku nikdo nebyl. Ale já jako velký pesimista jsem si pořídila lehký kočár, který jsem plánovala vynášet do pár schodů nebo hromadné sama. Jsem měla z těch historek, kdy nikdo nepomůže a ještě všichni běží k jinému vchodu strach. Většinou, když v kočárku nebyl i nákup nebo cestovní taška, ale jen moje podměrečné dítě, zvládala jsem to sama.

Sama se s pomocí úplně nenabízím. Vím, že dost často je odmítnutá, protože to dotyčná zvládá sama, jak jsem to dělala já. Tak vyčkávám, jestli se nějak rozhlíží, pak se nabídnu, ale většinou ne. když si řekne, pomůžu. Ale když ne, klidně jdu k jiným dvěřím, neprchám před ní, ale prostě jen neblokuju dveře,kde bude kočárek nastupovat.

Nějakou blbou zkušenost bych taky měla, ale jak píšeš, to se prostě nějaký blbec najde vždycky všude.

monis Karja Potěšilo mě, že to není jen můj dojem, to hrocení. Za pravé, že nejsem ještě tak stará, abych byla jako nevrlá k matkám a za druhé, že se ta situace fakt tak hrozně nezhoršila.

Evaeva Podle mě matky právě "řvou" /nadsázka/ málo na správných místech. Tím myslím doma na muže nebo v práci na zaměstnavatele. Měla jsem nedávno setkání, kde bylo docela dost personalistek. Sama to moc nedělám, jen okrajově, ale i ony to vidí obdobně. To těch zaměstanců mají stovky na starosti. Zaměstnankyně si na personálním stěžuji, ale tu písemnou žádost o nižší úvazek prostě nenapíšou, nepodají. To stejný otcové od rodin. Ti se teda nestěžují. Zaměstnanců mužů, kteří po narození dítěte požádají o zkrácený zvazek, aby se mohla manželka vrátit, to je pár případů, rarita. A to mluvíme třeba o tom, kdy tam dělají oba a vidíme ty platy, není to živitel, který by přišel o takovou částku, aby šla rodina žebrotou. Dost si jich to představuje plný nebo zkrácený /ale za plnou mzdu/ úvazek a státní školka/jesle za minimum. Jako čest výjimkám.

Vtipný je, když nám někdo řekne, že na zkrácený jít nechce, protože by udělal tu stejnou práci, ale za míň peněž. Jako jim vůbec nedochází, že tím říkají, že v podstatě tam mají třebě dvě hodiny za den nic nedělání

Offline Pinot Noir
29935 příspěvků moje polička 23. dubna 2025 13:36

notna ňuňu je to na jejím vlastním IG, kde jsou převážně ženy, které ji dobrovolně sledují. Nakoukni do diskuzí o matkách a dětech třeba na Threads, ta veřejně proklamovaná nenávist je k pláči, spíš k zblití. 

Offline Potrefenáhusa
38915 příspěvků moje polička 23. dubna 2025 13:38

Když se ten hejt na matky v kavárně točil naposled, byla jsem docela překvapena, jak se posunulo vnímání kaváren, jako tiché místo na práci, tvl proč? 
jinak poslední hejt na blbou matku s nevychovaným dvouletým ječícím spratkem v tramvaji jsem slyšela ted v sobotu na rodinný oslavě (měla ho zmlatit a vystoupit)

Offline Karja
44760 příspěvků moje polička 23. dubna 2025 13:40
Reakce na notna:

Vtipný je, když nám někdo řekne, že na zkrácený jít nechce, protože by udělal tu stejnou práci, ale za míň peněž. Jako jim vůbec nedochází, že tím říkají, že v podstatě tam mají třebě dvě hodiny za den nic nedělání

​Víš co, oni by jí dost často udělali třeba večer, těsně před termínem. Nebo já jsem měla kolegyni na zkráceném uvazku, ale ona byla hrozně chytrá, jako fakt hodně a prvně dostávala méně ukulu, jenže pak jako je plnila, pak řešila i problémy druhých, pak dostávala ty těžší ukoly a poloviční plat, ona to měla fakt maximálně neproporční. Já tento argument beru jako platný. Já myslím, že ví, co tím říkají, ale předpokládají, že tu volnější část z osmi hodin, nebo volnější část někdy během měsíce, že je to prostě standardní, že to tak lidi mají. Málokde v kancelářské nebo "psychickéL práci jedeš 40 týdně přesně v nějakém standardním tempu, někdy je to víc a někdy mín a když jdeš na 6 hodin tak přijdeš o to nižší tempo:D

Offline notna
9461 příspěvků moje polička 23. dubna 2025 13:44

Zuzuli Zrovna ta fancy bistra jsou all friendly, tedy i baby, ne? Kamarádka na Letné si to pochvalovala, právě že ta komunita je tam celkově moc fajn. Až na ty ceny toho bydlení. Ale to její dítě má už taky přes 10 let. 

Moje dítě v šátku byla tehdy velká rarita, ještě to běžný nebylo, asi jsem měla štěstí, negativního jsem si nic nevyslechla. Ale muž dostal jednou kázání v parku od důchodkyň, že to dítě udusí a kazí mu záda :-)

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 23. dubna 2025 13:48

Karja na to byly i nějaké výzkumy, jestli už teda nejsou zase jiné Že za 6h lidé udělají stejně jako za 8, protože jednak s časem klesá produktivita a ti s kratším úvazkem jsou jakoby ve větším presu. Ale teď s těmi různými formami práce, klouzavou dobou a ho se to možná změnilo.