Vše o těhotenství a dětech

02. února 2017 08:39
Offline notna
9461 příspěvků moje polička 24. dubna 2025 09:44

Evaeva Vymezit a bojovat jsem použila v případech, kdy zaměstnavatel nedodržuje předpisy. A v takovém případě je úplně jedno, jestli je zaměstnanec rodič nebo ne. I jako bezdětný zaměstnanec se ohradíš, když ti zaměstnavatel naloží neúměrně práce, vyžaduje neplacenou práci přes čas, neposkytuje ochranné pomůcky apod. 

Automaticky počítat s kratším úvazkem? Proč? Je to možnost, kteoru můžeš využít, ale nechtějí ji všichni. Kdo chce, ať požádá. To snad není taková újma. Když chceš neplacené studijní volno, taky ti ho zaměstnavatel nenabízí, ale žádáš o něj. Nebo jiné výhody v zaměstnání jako posunutí pracovní doby, zvýšení platu i o čerpání řádné dovolené žádáš, když ji chceš jinak než určí  zaměstnavatel. Tohle přece není potížísta, tohle je úplně normální dialog se zaměstnavatelem. Nebo se považuješ za potížístu, když žádáš o dovolenou?

A při oznámení odchodu na mateřškou personální pokládá dotazy, na jak dlouho odchází, kdy se chce vrátit, v jakém rozsahu apod. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 24. dubna 2025 09:50

notna no já slýchám jiné historky. Nutí tě do návratu na plný nebo nechtějí umožnit tu flexibilitu a když nějakým způsobem bojuješ, jdeš při propuštění první. Jak říkám, rámcově s tebou souhlasím, ale není to bráno jako standard, přestože v zákoně to tak je. Tak jsem myslela tu automatiku. Ne, že každý to musí využít, ale že se automaticky počítá s tím, že tu možnost máš a že jí dost možná budeš chtít využít. 

Offline Archivářka
příspěvků moje polička 24. dubna 2025 10:04
Reakce na Karja:

Archivářka Když mě přijde, že státní a soukromá to jsou dva hodně rozdílné světy, v předchozím státním zaměstnání se max tak vedoucí mohl trochu kroutit, když o to někdo zažádal, ale to bylo tak jediné, co mu zbylo. :D

Ale souhlasim s tebou jak v bodě jedna, tak v bodě dva:D:D. Ty změny šly, ale nešlo to pak moc operativně zpět nebo nějak měnit.

​Souhlasím, jinej svět to je.

Offline Karja
44760 příspěvků moje polička 24. dubna 2025 10:14

Evaeva přesně tak to cítím, ano možnosti tam sice jsou, ale prostě upozornuješ na sebe.

Online Gatita
8644 příspěvků moje polička 24. dubna 2025 11:12

Já jsem posledních několik let ve státní správě a se zkrácením úvazku nebyl problém. Nejdřív jsem měla plný, pak hodně malý, teď vyšší. Vůbec s tím nebyl problém. Problém bude pak to navýšení zpět na full, protože s úvazky se tam různě čaruje a z tech zbytkových se občas poskládá úvazek pro nového člověka, tak to asi nebude jednoduché. 

Jinak dost mých kamarádek ani o zkrácený úvazek nezadalo, nechtěly ho kvůli penězům. 

Offline notna
9461 příspěvků moje polička 24. dubna 2025 11:22

Evaeva Souhlasím, jsou zaměstnavatelé, kteří jsou blbí a nepříjemní. Jenže to najdeš úplně všude. Ale zase ty historky! Jestli je někde debil zaměstnavatel nebo vedoucí, protože kolikrát ani v tom zaměstnavatel nemá prsty, neznamená, že je to tak všude nebo většinově. Ony se ty blbý historky šíří lépe a jsou ke všemu podávány jako všeobecné pravidlo. Když se většinou při osobním hovoru zeptám, kde to bylo, protože mě tohle téma zajímá, nedozvím se nic určitého. Známá říkala, že její kamarádka... 

K propouštění, pokud si zaměstnanec zažádá o zkrácený úvazek nebude mít pravděpodobně souvislosti s tím, že dotyčný si dovolil o něco požádat, ale s tím, že pokud je firma v potížích a opravdu potřebuje propouštět, snaději se rozdělí mezi zbývající zaměstnance náplň práce pro 4 hodiny než ta na 8 hodin. A fakt si myslíte, že ve zdravých, dobře fungujících firmách to funguje tak, že vyhodí někoho, protože si vzal zkrácený úvazek, ale jinak podává dobré výkony? Místo něj vzít někoho neosvědčeného, zapracovávat ho?

Troufám si oponovat, že žádost o zkrácený úvazek po návratu z mateřské už standardem je. Vidím, jak se problémy okolo toho řeší na seminářích a odborných diskuzích, v praxi to funguje. Sice míň, než by se dalo čekat vzhledem k tomu, jak se po kratších úvazcích volá, ale funguje. Myslím, že i tady je dost matek, které mají zkrácený nebo částečný HO. A není to jedna/dvě bílé vrány.  Z mého pohledu vůbec nefungují zkrácené úvazky pro muže. A to zase přisuzuju já atmosféře ve společnosti. Podle mého názoru musí mít žena výrazně vyšší plat, aby k tomu došlo. Nestačí ani stejný. 

Karja Evaeva Upozorňujete už tím, když přijdete oznámit násput na mateřskou. A taky tam dojdete, oznámíte, ne? Prostě to zaměstnání je dvoustranný vztah, nějaký to jednání je tam občas potřeba.

Archivářka Karja Ty úvazky se mění stejně blbě i v soukromém sektoru. Když máš dva zkrácené a máš z toho vytvořit najednou jeden zkrácený a jeden plný, tak kde vzít náplň pro ty nové 2-4 hod nebo nesloučit to do jednoho? Pak je z toho jedna výpověď nebo nerozšíření toho úvazku. A v případě té výpovědi je to interpretované jako pomsta za zkrácený. Což vůbec tak není. 

Offline Karja
44760 příspěvků moje polička 24. dubna 2025 11:43

notna Jo, já vůbec nepočítala s tím, že ty mluvíš zejména o firmě, do které se vracíš po MD. Myslela jsem, když třeba někam nastupuješ nebo tak obecně .Jinak ano,upozornuješ na sebe, protože to máš teda nástup po MD, ošetřováky, ruzná volna z rodinných duvodu, pak ještě zkrácený a proti tobě je několik lidí co nic z toho nepotřebuje a ty jako matka ty své požadavky jen a jen kumuluješ a seš fakt vzdálená od těch ostatních pracovníků, co nic moc nastandardně ani nepotřebují.

"pravděpodobně souvislosti s tím, že dotyčný si dovolil o něco požádat, ale s tím, že pokud je firma v potížích a opravdu potřebuje propouštět, snaději se rozdělí mezi zbývající zaměstnance náplň práce pro 4 hodiny než ta na 8 hodin". 

A tohleto je jakoby tobě jakožto zaměstnanci na ten zkrácený už jedno, protože výsledek je ten, že jsi první na řadě, protože máš ten zkrácený. 

Online Zuzuli
3806 příspěvků moje polička 24. dubna 2025 11:49

notna jsem rada, ze to tak funguje. V me bublince to tak je, ja ted mam zkraceny uvazek taky, kamaradky tez. Ale vsechny jsme vysokoskolacky s dobrou praci, ktera je dobre ohodnocena i za mene hodin, HO neni problem, celkove ten life-work balanc dost funguje. Obecne to jsou prace, kde na nas opravdu cekali, az se vratime z materske a tak mame dobre podminky. Stejne tak zkracene uvazky maji v pohode moji rodinni prislusnici ve zdravotnictvi a nebo skolstvi, tam casto kombinuji dva castecne uvazky u dvou zamestnavatelu misto jednoho plneho.

Ale treba ma tchyne dela cely zivot ve fabrice, na smeny, smlouvy na rok, zkracene uvazky nemozne. Kdyz se ti nelibi podminky, jdi jinam. Prace v okoli moc neni, proste periferie. Ja moc lidi z tech nekvalifikovanych pozic neznam, tak s jen chci zeptat, jak to funguje tam? 

Offline Karja
44760 příspěvků moje polička 24. dubna 2025 11:57

Zuzuli Já myslím, že velká část těch nekvalifikovaných prací prostě počítá s tou směnovostí - tj. práce na 8 hodin, at je jedna směna, dvě, tři, je to 8 hodin a když jeden končí dříve, kdo ho nahradí na ty dvě hodiny? To už je docela problém. 

Offline notna
9461 příspěvků moje polička 24. dubna 2025 11:57

Karja točím se furt na tom, že je blbý ten nedostatek zkrácených úvazků na trhu, ale požádat o něj a tím si ho vytvořit lze. Takto má potencionální zkrácený úvazek každý. Jinak rodičovství genereju hodně překážek v práci, s tím souhlasím a souhlasím, že někdy je to v zaměstnání blbý, to bych považovala za další téma.

Ad ta výpověď. Jasně, že je ti jedno, proč máš výpověď. Ale není to pomsta za troufalost chtít zkrácený úvazek. Asi to bude mít nějaký důvod, proč firma ruší pracovní místa nebo se reorganizuje.

Online Potrefenáhusa
38915 příspěvků moje polička 24. dubna 2025 11:59

notna však jasne, ale je logicky, ze kdyz je zkracenej úvazek prvni na rade, tak se lidi o nej bojej požádat, ne 

Offline Karja
44760 příspěvků moje polička 24. dubna 2025 12:02

Potrefenáhusa notna Ano, myslela jsem to, že to není pomsta, ale taková daň nebo riziko v podstatě. 

Offline continuity
43199 příspěvků moje polička 24. dubna 2025 12:04

notnaJen chci napsat, že s tebou velmi souhlasím.

z pohledu zaměstnavatele to často není o neochote. Teď mám kolegyni na mateřské, která deklaruje, že se chce vrátit po půl roce. Problém je, ze já ji to místo držet musím, ona se může rozhodnout nenastoupit a posunout to o půl roku a už dnes vidím, že to spíš nezvládne. Takže se děje to, že její práci si rozdělil zbytek týmu a to jsem ještě šťastná, že si to nejak sedlo, ale přísně vzato mají všichni o něco víc práce. 

Mohla bych někoho nabrat na dobu určitou rok, což je prakticky vyloučené, že někoho seženu. A i kdyby, naše asistentka je už několik let na dobu určitou, protože je pořád zástup. Co na tom, že už tady pracuje déle než ta zastupována. A taky je matka s dětma. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 24. dubna 2025 12:24

Zuzuli mně se tohle taky netýká, protože já jsem prostě placená od hodiny, "zaměstnavateli" se mnou nevznikají žádné administrativní práce, nemám placenou dovolenou, místo mi nedrží, i když se mnou počítají. Což ale taky znamená, že se se mnou můžou rozloučit z hodiny na hodinu nebo pro mně měsíc dva nebude práce. A je mi jasné, že to budu já, kdo takhle skončí první, když budu dělat pár hodin a ještě půlku na HO. Ale já jsem prostě mimo systém no 

Offline Kokoska
35036 příspěvků moje polička 24. dubna 2025 13:36

continuity muzes to tomu zbytku tymu aspon zaplatit? I kdyz nekdy by clovek radsi proste min prace...

Offline Karja
44760 příspěvků moje polička 24. dubna 2025 14:33

Já jsem se uplně zapomněla podělit za výhru v kategorii nejblbější pomucky na tvoření do školy. Děti si mají přinést staré obkladačky:D. Ty jo, my jsme dostavěli pomalu včera, ale nic jako obkladačky staré nevedeme, máme tohoto klasického typu jen jeden druh, rozlámané jsme vyházely a pokud máme někde nějakou, tak jí máme, kdybychom si tady něco rozmlátili. Tak asi abych šla do sběrného dvora hrabat:D

Offline Pinot Noir
29935 příspěvků moje polička 24. dubna 2025 14:36

Karja

Tak to vím jistě, že na to bych se vykašlala.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 24. dubna 2025 14:36
Offline dzizisketa
8989 příspěvků moje polička 24. dubna 2025 14:39

Karja 

Já mám! Doma v komoře! Jestli máte se sambem cestu do Prahy, ráda předám

Offline Karja
44760 příspěvků moje polička 24. dubna 2025 14:42

dzizisketa hahaha, jakože bychom jeli někam třeba pul hodiny MHD si vyzvednout dlažku? Tak jako kdybys nám nabízela tisícovku, tak možná:D. Jen si je nech, hlavně je nevyhazuj, uvidíš, že za pár let jako když najdeš. 

Pinot Noir To zdá se předpokládá i učitelka, takže nám napsala, at se kdyžtak poptáme známých a fakt se snažíme:D:D.