Vše o těhotenství a dětech

02. února 2017 08:39
Offline Evaeva
příspěvků moje polička 01. května 2025 12:50

dzizisketa tam je to fajn! Byli jste na té výstavě o městu?

Offline brrr
12371 příspěvků moje polička 01. května 2025 12:52

žluťásek S prvním jsem jedla docela prasácky, jak jsem chodila do práce, s druhým už to byla domácí strava, protože tam bylo to starší batole. No, můžeš hádat, kdo neumí ve svych dvanácti říct pořádně R, Ř, K a G (už je naštěstí vysloví, když se soustředí).

Edit: Dopsaly jsem současně.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 01. května 2025 12:53

Garfie dětství je pořád stejný - dítě včera z čarodějnic nadšeně přitáhlo takovou tu postavičku - dávkovač na pez bonbóny s tím, že si to vždycky hrozně přál

Offline DruI
5592 příspěvků moje polička 01. května 2025 12:59

žluťásek Jasně, zajímavý to je, ale holt v člověku, co má ty děti s nějakýma problémama furt hlodá, co mohl udělat líp. Já už jsem teda nakonec dospěla k tomu, že když já jsem divná a i muž je divnej, tak jsem asi nemohla realisticky očekávat, že budeme mít úplně normální a bezproblémové děti ;o)

Offline Karja
44763 příspěvků moje polička 01. května 2025 12:59

mooraEhm, můj kolega co má vysokou školu a dokonce už i rodinu, ale je mu tesne nad těch 25, tak taky mluví. Někdy si to dávám do googlu:D. Teď už ale docela ten slovník znám, ale začátky byly těžké.

Té to týden mi řekl šéf, ať něco dropnu:D. Tak to jsem přemýšlela dlouho zda je to ta novinka ze slovníku  mladistvých nebo už nějaký starší výraz z angličtiny, co se používá běžněji. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 01. května 2025 13:08

Karja tyhle anglicismy používají ajťáci, i můj táta občas něco použije, dělá to celý můj život 

Offline Allysa
898 příspěvků moje polička 01. května 2025 13:10

žluťásek No, to dětství bych si zase tak neidealizovala, mě je 40 a parky, salam, šunku nebo pastiku jsme měli běžně. Na vesnici na jižní Moravě, žádný vydobytky velkoměsta. Pila se voda se sirupem, doma kromě domácích buchet byly i polomaceny sušenky, esíčka nebo na výlet tatranka... Zelenina a ovoce byly hlavně v sezóně, domácí,  na zimu hodně zavareniny a nakládáná zelenina spíš. 

Jinak v těhotenství jsem jedla ukazkove,  žádný kouření, alkohol, nebo junk food a později uplne low carb, protože těhotenská cukrovka a nemohla jsem fakt nic, takže sama zelenina, maso, vejce, sýr. A dítě je zatím pozadu ve všem. 

Moje máma v těhotenství začínala každý ráno panakem becherovky a jedla tak nějak co bylo, o zdravé stravě neměla ani páru a sladký měla vždycky v oblibě a obě se sestrou jsme mluvily do roka, do dvou let ve větách,  atd.

Asi by ty výzkumy měli dělat na naší rodině, zjevně budeme nějaká anomálie.

Offline Karja
44763 příspěvků moje polička 01. května 2025 13:10

Evaeva Jj, já jsem spíš přemýšlela, zda to má třeba OS svých dětí nebo je to nějaká kancelářská hantýrka:D. Asi mix obojího....

Offline Karja
44763 příspěvků moje polička 01. května 2025 13:12

Allysa

Jo to souhlasim,  já myslím, že ten výzkum prostě bude hrozně ovlivnen tím co psala 711990

Offline Garfie
28595 příspěvků moje polička 01. května 2025 13:26

Evaeva Ježiš no to je ale úplně nejlepší věc, to jsem vždycky chtěla!!!

Offline continuity
43200 příspěvků moje polička 01. května 2025 13:36

K tomu výzkumu: korelace není kauzalita a tak bych k tomu pristupovala. Dobrý výzkum by to teda měl zohlednit. 

Já teda žádné extrémní plošné blbnutí populace nepozoruji, děti se hůř vyjadřují,ale taky to od nich nikdo nechce - před tabulí se nezkouší, referát jednou do roka to fakt nespasi. 

Já jsem se všechno učila tak, že jsem to odříkávala nahlas, abych to před tou tabuli uměla - na každou hodinu. Oni to nepotřebuji, tak to netrenuji. 

Porozumění textu je celkově zoufalý, to není žádná specialita aktuálních děti. Navíc, kdy se tady probíralo to neurčité zadání? Dcera minule donesla z písemky dvojku. Vše měla dobře, ale na dotaz zdůvodněte... napsala jeden důvod a učitelka doufala, že napíšou alespoň dva.  Aprobace čeština/dějepis. 

Offline continuity
43200 příspěvků moje polička 01. května 2025 13:41

Evaevajá jsem ajtak, celý život jsem v IT prostředí a ty anglicizmy nikdo nějak přehnaně nepoužívá a kdy mluvím s laiky, třeba doma, tak vůbec. Někdy je to na úrovni odborného výrazu (třeba dry run), ale nic nedropujeme. To jich možná víc přinese muž, ale na některé odborné výrazy možná ani neexistuje vhodné české slovo. 

Občas je ta mluva hrozná v některých mezinárodních korporatech, ale tomu se dá rozumět, mluví většinu času s cizinci a chodí se prostě do ofisu. 

Pamatuji jak jeden kolega popisoval problémy s instalaci serveru a završil to povzdechem: no a pak se mi to posoulozilo a bylo to...

To mi přišla výslovně libozvučná čeština. 

Offline Tabea
8154 příspěvků moje polička 01. května 2025 13:46
Reakce na Evaeva:

Garfie dětství je pořád stejný - dítě včera z čarodějnic nadšeně přitáhlo takovou tu postavičku - dávkovač na pez bonbóny s tím, že si to vždycky hrozně přál

​tu jsem si taky vždycky moc přála. Myslim, že nám je rodiče koupili v r 1988 v Jugoslávii. 

Offline Pinot Noir
29935 příspěvků moje polička 01. května 2025 14:03

continuity souhlasím, navíc za nás se žádné porozumění textu nezkoumalo, prostě se to nauč, odříkej. Zadání byla jednoznačná, vyjmenuj, definuj, někteří učitelé chtěli věty, které nám nadiktovali, opravdu slovo od slova, jestli tomu rozumíme, některé vůbec nezajímalo. Kdo nerozuměl očividně, dřív nebo později valil do zvláštní školy, nebo nějak prolézal, příčina neporozumění se neřešila... Když srovnám učebnice naše a Richardovy, měli jsme všechno víc nalajnované, jednoznačné, prostor pro jiné výklady nula.

S porozuměním zadání, co má on, mám kolikrát problém i já, natož dítě, které třeba ještě nečte úplně stoprocentně.

A když se ohlídnu, vidím u svých spolužáků několik různých diagnóz, kamarádka měla dysfázii určitě, neslyšela délky hlásek, ji/jí, jejich/jejích bylo pro ni neřešitelné, takže trojky, čtverky z čestiny, tudíž na VOŠ musela cestou učňák, nástavba, pak už jejích jejich naštěstí nikoho nezajímalo. A i další poruchy jsme ve třídě měli, měli to ve škole těžké, byli za hlupáky, bordeláře...Takže ani tyhle diagnózy nejsou novinka, jak vzdychači za starými časy pořád tvrdí. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 01. května 2025 14:09

continuity já netvrdím, že je používá přehnaně, ale občas nějaký výraz prostě použije. Dělá to jak můj otec, tak můj muž. Jsou to takové věty typu, co psala karja a je to jedna věta z x, s mluvou puberťáků se to nedá srovnávat 

Offline MPLee
3033 příspěvků moje polička 01. května 2025 14:21

continuity ja si neumim predstavit, ze si tohle nateruje 12 leta slecna

Offline dzizisketa
8994 příspěvků moje polička 01. května 2025 14:38

Evaeva 

Jasně, kvůli ní jsme do Roztok jeli. Nejlepší exponát je vodní lůžko, do toho se Šárka zamilovala a strávily jsme tam spolu půl času (nestěžuju si)

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 01. května 2025 14:52

dzizisketa super! Taky to mám v plánu.

Offline viktorka_od splavu
49378 příspěvků moje polička 01. května 2025 14:55

Karja my si mezi telefonama dropujem bezne (air drop) i ti z praveku

Offline Karja
44763 příspěvků moje polička 01. května 2025 15:17

viktorka_od splavu On to myslel jako ve významu, ať se na neco vykaslu;-). Hahaha teda doufám, protože přesně tohle jsem udělala.