Vše o těhotenství a dětech

02. února 2017 08:39
Offline Gatita
8644 příspěvků moje polička 17. května 2025 12:23

Zuzuli presne. Jeste bych pro kontext doplnila stiznosti na to, ze Cinu nedozeneme, neumime technologie a AI nam uteklo. No nedozeneme, budem akorat konzumenti bez jakehokoli know how. Ja nekoukala to statistik, na demografickou krivku a podobne, ale dere me i tvrzeni, ze gymply maji byt jen pro mimoradne nadane. Mely by byt proste pro deti, co maji potencial neco vystudovat. Treba medicinu. Roste populace, bude potreba vic doktoru i uredniku... 

Uprimne, ja bych taky rada, kdyby se nam podarilo synovi zajistit flek co nejdriv. Ale zaroven nechci prizivovat ten Cermat system, honit kluka celou patou tridu po kurzech a drtit o vikendech testy. Od kolegu totiz vim, ze to je v Praze bezna realita. Syn je myslim velmi sikovny, mysli mu to, ve skole mu to jde samo, ale zaroven to neni typ, co by vyhraval olympiady. Takze bez pripravy by to neslo a hrozne se mi nechce to tlacit prilis na silu. Doufam, ze to vydrzim. Kdyz projevi zajem, taky mu zaplatim jakykoli kurz a kouknu se na to s nim, ale nerada bych tu kvuli tomu mela rev a slzy v 11 letech. 

Offline Potrefenáhusa
38918 příspěvků moje polička 17. května 2025 12:39
Reakce na Zuzuli:

Nejhorsi na tom je to, ze tohle je neco, co aktualne pali akorat rodice deti v tom veku. Vsichni ostatni si akorat pomysli neco o hysterickych ambicioznich rodicich, co trvaj na titulu, kdyz i bez vysoke se zije dobre a jejich rozmazlene deticky na to stejne nemaj.

​tohle mi prijde presny, no

Pritom nevim, co by melo bejt ambiciózního na tom, chtít detem zajistit co nejlepší vzdělání 

Tu situaci mi přijde v Praze a ve středních Čechách nižší porodnost moc nevyřeší, stěhuje se sem čím dal vic lidi 

Offline dorota
1231 příspěvků moje polička 17. května 2025 13:16

Keď riešite nedostatok gymnázií a škôl, mňa by zaujímalo, či je v Prahe aj dostatok vhodných budov na to, aby boli rozšírené kapacity, aby sa mohli zvýšiť počty prijímaných. Majú existujúce budovy nevyužité priestory, ktoré by sa dali využiť ako triedy? Alebo by bolo potrebné postaviť úplne nové budovy či odkúpiť/prenajať nejaké budovy. A ako je to s učiteľmi? Je ich dosť? Sledujem aj české médiá a české učiteľské stránky, väčšinou sa píše o tom, že kapacity v Prahe sú nedostatočné a že ich treba navýšiť, ale zriedkavo sa hovorí o tom, kde na to vziať ľudí či priestory, vybavenie tried, školské pomôcky a pod.

Offline continuity
43203 příspěvků moje polička 17. května 2025 13:22

dorota to je krok dva. Krok jedna je vůbec se rozhodnout, že to navýšení je potřeba. Bez podpory zrizovatelele (kraje) se žádná kapacita nenajde. Přidání kapacity na SŠ ve středočeském kraji schvaluje nějaká komise, kde má zastoupení svaz průmyslu a ten vůbec nemá zájem o všeobecné vzdělávání, takže nové gymnaziální třídy blokuje úplně.

Některá z těch soukromých škol (tuším PORG) se snaží o další třídu v Brně už několik let - ještě předloni neměli povolení. 

Fakt to není o tom, že by to objektivně nešlo, ono se především nechce a doufá se, že problém se vyřeší sám. 

Offline Potrefenáhusa
38918 příspěvků moje polička 17. května 2025 13:26

continuity což se právě v Praze podle mě ale nikdy nestane 

Offline dorota
1231 příspěvků moje polička 17. května 2025 13:32

continuity no ak by aj rozhodli o navýšení kapacít na gymnáziách, tak by to istý čas trvalo dobudovať priestorové a učiteľské kapacity, za rok by sa to asi nedalo. Hlavne zohnať dostatok kvalitných učiteľov.

Offline Zuzuli
3810 příspěvků moje polička 17. května 2025 13:35

dorota akorat ze o tom, ze se tyhle deti narodily, vime uz patnact let. A mista na zakladnich skolach pro ne nejak byly. Stejne jako ted vime, ze kapacita nebude stacit ani do budoucna, ale nijak se to neresi.

A rozhodne to nemusi byt ani mista na gymnaziich. Ale i na dalsich strednich skolach s maturitou

Offline Zuzuli
3810 příspěvků moje polička 17. května 2025 13:39

Potrefenáhusa ono je to trochu jako s materskymi skolami. Taky jich papirove je v republice dostatek s misty pro vsechny deti v predskolnim veku... akorat ty mista nejsou tam, kde ty deti bydli.

A zrovna v praze neklesa porodnost tak rychle, jako jinde. Stredocesky kraj je kraj s nejnizsim prumernym vekem obyvatel, prave kvuli vsem tem rodinam s detmi okolo.

Offline letfenixa
10907 příspěvků moje polička 17. května 2025 13:40

Neviem, ako je to v Čechách s učiteľmi, ale na Slovensku su fyzikari v podstate vyhynuti a matikari nasledujú. 

Offline dorota
1231 příspěvků moje polička 17. května 2025 13:44

Zuzuli Tomu rozumiem, že vedeli, že sa narodilo viac detí, resp. že veľa ľudí sa sťahuje do Prahy a okolia a pribúda deti. Vnímam volanie po navýšení kapacít, ale žiadne diskusie k tomu, či a ako konkrétne to riešiť. A to ma zarazilo, že sa nediskutuje o tom, ako situáciu riešiť.

Druhá vec je, aký počet gymnázií a vseobecnovzdelávacích škôl je potrebný. Resp. aký má byť pomer gymnázií a odborných škôl. Je jasné, že zväz priemyslu má záujem hlavne o odborné školy, ale predsa v komisii, ktorá rozhoduje o počte otváraných tried a študentov, sú aj zástupcovia iných inštitúcií a organizácií.

Offline Allysa
898 příspěvků moje polička 17. května 2025 13:45
Reakce na dorota:

continuity no ak by aj rozhodli o navýšení kapacít na gymnáziách, tak by to istý čas trvalo dobudovať priestorové a učiteľské kapacity, za rok by sa to asi nedalo. Hlavne zohnať dostatok kvalitných učiteľov.

​Takže se na to máme vyprdnout rovnou, protože by to stálo nějakou práci a čas?

Offline dorota
1231 příspěvků moje polička 17. května 2025 13:47

letfenixa Myslím, že situácia s fyzikármi, chemikármi, matematikármi, informatikmi a angličtinármi je v Čechách podobná ako na Slovensku. Aspoň podľa toho, čo čítam v českých učiteľských skupinách. 

Problém tiež je, že sa na učiteľstvo fyziky, matematiky, chémie hlási málo študentov na VŠ a mnohí z tých, čo to vyštudujú, nejdú učiť. 

Offline dorota
1231 příspěvků moje polička 17. května 2025 13:52

AllysaNie, treba to riešiť, len je to problém, ktorý sa nevyrieši za rok, ale chvíľu to asi bude trvať. Chcela som poukázať na to, že je to problém, ktorý nemá rýchle riešenie, že dnes rozhodneme o riešení a o rok problém nebude. 

Offline Zuzuli
3810 příspěvků moje polička 17. května 2025 13:52

letfenixa dorota ale to se zase tocime v kruhu. Nechame vystudovat malo deti. Mame malo ucitelu, lekaru, zdravotnich sester... nebude mit kdo ucit dalsi deti, kdyz ti stavajici odejdou do duchodu. Sehnat pro dite pediatra nebo zubare je uz ted problem. Btw v mem rodnem okresnim meste s vic jak 20 tisici obyvatel odesli za poslednich pet let tri zubari do duchodu a nikdo je nenahradil, ani nikdo v okoli nemel volnou kapacitu jejich pacienty prevzit.

Tak si muzeme dal hrat na elitni vzdelavani pro par procent nejlepsich a ten zbytek muze klidne po zakladce jit na pracak, kdyz uz ted se nehledaji cest, jak to resit a kapacity zvysit

Offline Allysa
898 příspěvků moje polička 17. května 2025 13:55

dorota Nemá, ale jak už psaly holky přede mnou, informace o počtu narozených máme, trend stěhování do velkých měst taky vidíme, ale osoby odpovědné na to dlabou. Tady nikdo netvrdí, že to bude vyřešené zítra, ale že je to problém a odkládáním to lepší nebude.

Offline dorota
1231 příspěvků moje polička 17. května 2025 13:58

Zuzuli Pokiaľ ide o nedostatok učiteľov, ten nesúvisí podľa mňa s tým, že je málo miest na gymnáziách. Na Slovensku to súvisí aj s platmi, so statusom učiteľa v spoločnosti, so zmenami v spoločnosti, deti majú iné záujmy, iné vzory.

Offline Zuzuli
3810 příspěvků moje polička 17. května 2025 14:04

dorota ja bych jeste jednou chtela pripomenout, ze ja porad mluvim o mistech na vsech strednich skolach, ne jen na gymnaziich, aby to zase nesklouzlo k tem ambicioznim rodicum a elitnim skolam pro nejlepsi. 

Ale ze tu mame generaci deti, co nema moznost jit na jakoukoliv stredni skolu. 20% je sakra hodne. Protoze ty deti maj jen kvuli takove veci, jako je kapacita skol, dost ztizeny start. Pritom by treba stacilo zmenit limit deti na tridu a plosne do kazde treba tri ctyri mista pridat. Na stredni stejne nic moc vic, nez zidli a plac na psani, nepotrebuji. Alespon jako docasne reseni, nez se ty nove tridy vybuduji

Offline letfenixa
10907 příspěvků moje polička 17. května 2025 14:05

Chemikarov máme u nás zatiaľ dosť, aj stále chodia žiadosti.  Ja nechápem, prečo neumožnia učiteľom dorobiť si fyziku ako ďalší predmet zadarmo. Proste fyzikarov niet, a tým, ktorí by aj učili, dáme zaplatiť 500  - 700 eur za semester? Som na škole jediná fyzikarka, je to 18 hodin týždenne, takže vlani som mala už len jednu triedu matiky k tomu. Tento rok sme ukecali jedného mladého kolegu, má 5 hodín, takže ja môžem mať 2 triedy matiky. Opakovane ho nahovaram na rozširujuce štúdium, ale zatiaľ neúspešne. 

Offline Zuzuli
3810 příspěvků moje polička 17. května 2025 14:10

dorota a jinak ja jsem z ucitelke rodiny. Moji rodice uci. Ucitelky jsou moje ctyri tety, byl deda a jeho otec...

Muj tata je fyzikar. Uz par let uci v praze, ma dva zkracene uvazky na dvou skolach. Proste pondeli ctvrtek oduci fyziky na jedne skole, utery a patek na druhe. Jeste si libuje, ze diky tomu nema tridnictvi a nesupluje. Ale kdyz chtel takhle praci na kratsi uvazek na dva dny najit bliz k domovu, narazil. Reditele o nekoho takhle nestoji. Chteli ho jedine na plny uvazek, s tim, ze tu polovinu hodin by oducil na ruznych vychovach a suplovanich. Vlastne by tak tu svou aprobaci plne nevyuzil, zatimco tady v praze ji vyuziva rovnou na dvou skolach. Tak treba tohle je cesta, ale na ceske skolstvi nejspis az moc progresivni.

Offline continuity
43203 příspěvků moje polička 17. května 2025 14:18

letfenixadalší věc jsou ty papírové podmínky. Já mám apropaci já vyučování odborných předmětů elektrotechnických, co bych učit už dávno neuměla. Za to na středoškolskou fyziku i informatiku bych si troufla, ale na to zas nemám papíry.