dorota20% dětí nemá místo na ŽÁDNÉ střední škole, takže 20% dětí by teoreticky mohlo skončit jen se základní školou. Je to problém, na jehož řešení bylo 15 let a ani se nejedná o nějaký výkyv jednoho roku, ta populační křivka narůstala pomalu a dlouho se držela na vrcholu, větší pokles v porodnosti byl v podstatě až v roce 2022. (Postavit byty taky netrvá rok nebo dva, takže i nárůst populace v Praze není žádná neočekávaná věc.) Takže následujících téměř 15 let tady ten problém bude, jelikož nikdo se nesnaží ho řešit.
Vše o těhotenství a dětech
ZuzuliÁno, tých problémov v školstve je viac, sú to spojené nádoby. Kapacity, počty žiakov, učiteľov. Najvypuklejšie je to vo veľkých mestách, najmä v Prahe, Brne a okolí. Na Slovensku je problém s učiteľmi najväčší v Bratislave, chýbajú najmä učitelia na 1. stupni, ale aj niektoré iné aprobácie. Viem, že v niektorých regiónoch v Čechách i na Slovensku je učiteľov dostatok, v iných chýbajú učitelia niektorých predmetov, že pre niektoré školy sú problematické kratšie úväzky.
Školstvo sa politikom nechce riešiť (ani v Čechách, ani na Slovensku), je to beh na dlhú trať. A stále sa menia koncepcie, robia sa reformy, ale chýba dlhodobá vízia, na ktorej by sa zhodli rôzni aktéri (politici, učitelia, rodičia atď.) a ktorú by sa pretavila aj do praxe.
Jinak u nás na základce učí bývalá letuška, takto inženýrka ekonomie. Nejlepší anglictinarka, kterou děti měly. ![]()
Spoustě lidem dojde síla v jejich běžném povolání, protože stres, směny, nevyspání. Ale učit můžou max tak na své odborné škole. Vzpomeňte na Dadoo, ona taky nebyla původně učitelka.
Neviem, ako je to v Čechách s učiteľmi, ale na Slovensku su fyzikari v podstate vyhynuti a matikari nasledujú.
Na to jsou statistiky, někde jsem četla, že absolventů pedagogické fakulty je ročně dost, ale jen polovina jde učit, proč se nevěnují tomu co vystudovali? Co jdou dělat netuším.
EvaevaÁno o tom vsetkom viem, ako som písala v úplne prvom príspevku, zaráža ma, prečo sa to nerieši, prečo sa nehľadajú cesty, ako to vyriešiť. Teda aspoň ja som nezaznamenala, že by sa vo verejnom priestore diskutovalo o riešeniach tohto problému. Pýtala som sa na to, či viete o niekom (riaditelia škôl, školských úradov, politici), kto by reálne riešil nedostatok kapacít na stredných školách alebo by sa aspoň snažil hľadať nejaké riešenie. A väčšina z vás mi na toto neodpovedala.
dorota myslím, že tu několikrát padlo, že to nikdo neřeší.
EvaevaOtázka potom je, prečo sa to nerieši. Čo tlak zo strany rodičov, škôl, voličov? Čo sa tým sleduje, že necháme problém vyhniť. Skôr či neskôr to potom vybuchne.
dorota neresi se to tolik prave proto, ze to je problem jen omezene skupiny obyvatel (devataku a jejich rodicu). Akorat, ze dlouhodobe dopady to bude mit pro vsechny.
Neni to tak zajimave tema, jako cena vajec, zdaneni ticheho vina a nebo duchodova reforma... k cemuz se rad vyjadri kazdy
Zuzuli navíc tím, že je potřeba to řešit dopředu, tak se politické body budou sbírat až další volební období.
Zuzuli Já souhlasím. Ve veřejném prostoru se o tom mluví dost a minimálně 4 roky už to problém je. Jenže jak to řešení není jednoduché a rychlé, dopad je jen na omezenou skupinu obyvatel (rodiče školáků a Praha a okolí) a na zbytek společnosti jen velmi dlouhodobý, tak to tu viditelenost a prioritu nemá. Spousta lidí vůbec netuší, jak je situace v Praze zoufalá, ze na ten osmiletý gympl dítě potřebuje 90+ bodů. To fakt není, že tam může jít každý.
Co šlo udělat rychle (změna toho systému - ta pomohla výrazně, ač si to spousta lidí nemyslí) už se udělalo a na ten zbytek není absolutně vůle, protože to přinese body za šest let.
KanJdou delat něco za lepší peníze, takových absolventu znám dost. Většinou mají v kombinaci ZSV nebo tělocvik nebo zeměpis:D. To jsou taková netahla z gymplu, vlastně ani nikdy učit nechtěli a pak jdou do korporatu nebo na urad. (A teď mě někdo sezere, ale řekněte, kdo někoho takového nezná?
Zuzuli To je podle mě hrozně individuální. Moje kamoska je učitelka na úvazek asi 0,8 a pracovní úvazek má hodně přizpůsobeny aby ji to vyhovovala a není jediná, hodně jejich kolegů má třeba den volný aby mohlo dostudovat. Podle mě je to o tom, jak je ten ředitel to ochoten a schopen nějak poskládat. Ale ji to strašne pomáhá, aby prostě nevyhorela a pracovala naplno a ten ředitel to vidí, že ty lidi fakt pak pracujou s jibym výkonem.
U nás na malotridce shání učitele už rok, stačí, kdyz je jeden nemocný, nebo nějaká asistentka, druzinarka, kterými lepí různé ty vychovy, tak jsou v háji, když tam zbyde jeden učitel na 50 děti, tak to jdou jako fakt tak max na procházku.
Karja u nás má aprobaci matika a nevím co jeden spolužák, co měl na gymplu z matiky trojky. To je snad i dobře že neučí. ![]()
continuity U nás to tak taky je;-). Ale víš co, já jsem měla třeba taky z matiky trojky, protože mě nebavilo se na ni připravovat a na tom gymplu byla prostě těžká a hodnocení přísne, i jsem odešla z matematického semináře, protože to vyžadovalo dost časové přípravy doma, tam prostě měl jedničku bez příprav jen ten, komu to fakt pálilo, tak jeden ze třídy. Ale věřím, že bych zvladla ten mat. pedak vystudovat a na základce zvládla učit a třeba i dobře. Někdy ty známky moc nevypovídaji:-)
Tento spolužák tu matiku fakt uměl za tři, třídní byl hodně trpělivý.
A vzhledem k tomu, že já i starší dcera jsme narazily během své školní kariéry na příšerné matikare, kteří tomu fakt nerozuměli, v tomto shovívavá opravdu nejsem.
Aby paták uciteli opravoval chyby v příkladech? Můj táta kvůli tomu byl i ve škole, protože jsem přitáhla pětku z písemky, která byla spočítána správně. Málem mě nejdřív doma zabil. Vzal sebou kolegu z vyzkumaku, co měl syna ve stejné třídě a nikdy jsem nezjistila, co mu vlastně řekli, akorát už pak kolem mne soudruh učitel našlapoval po špičkách. musím se někdy zeptat. ![]()
Karja Takže vlastně je lepší, když se na ten gympl nedostane každý netáhlo že.
Tady tu posedlost gymplem jsem nikdy nepochopila, je tolik dobrých odborných škol s maturitou i řemeslných. A nikde není napsané, že z učňáku si žák nemůže udělat nástavbu a pokračovat dál.
Karja první stupeň je spíš o těch pedagogických schopnostech. Ale u nás na gymplu (i malém) bylo dost poznat, kdo tomu rozumí a kdo je dvě kapitoly před námi ![]()
Marně přemýšlím, jestli znám někoho z peďáku (jako nějakého vrstevníka) vyjma ségry ![]()
Já mám kvalifikaci pro učení odborných předmětů na SŠ. Jako neumím si představit, že bych to sla dělat:D. Musela bych jít max tak někam na ucnak, kde by ta výuka nebyla tak hluboká. Jako na nejake prestiznejsi skole odkud chodi deti na VŠ, no tak to chudáci všichni zucastnení:D
Karja jinak, že matice stačí rozumnet je častá pověra, vyžaduje taky "mozoly na zadku".
continuity no vidíš, mně spíš přišlo, že na SŠ stačí mít tabulky
Ale beze srandy, musí tě to trochu bavit, pak se i ta domácí příprava dělá snáž.
Kan Jj rozumím, ono je spíš těžší, že na těch středních školách se už nějak profilujes, a pokud to dítě má v 9.tride dobrý prospěch, ale zároveň moc neví co přesně dělat je gympl lepší volba. Protože ze strojarny na zdravotní VŠ už moc nepřijde. A takových děti je prostě spousta.
No a ty natáhla, hele oni by šli na tu VŠ i z jiné střední, to je takovej typ lidi;-). Nebo jsou to často holky, co je baví ty predmety, tak je jdou studovat ale pak si uvědomí, že učit vlastně nechtěj, že je to náročný, špatně hodnocený...proste absolventů je asi dost, ale část to dělat nejde.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Ataratma – vůně pocitů
Nasaj (vůně) v KORY
Esxence 2026: Zavíračkou to nekončí