KarjaTřeba je to takhle růžový i ve skutečnosti ![]()
Ne važně, je mi to jasný, třeba to bude katastrofa, ja tam ty slabý místa vidim samozřejmě už teď, stojí a padá to na tom hlídání, já nejsem absolutně schopná práce s dětma za zadkem a ještě v cizím prostředí + časovej posun + ještě nejaký úkoly do školy, to bude podle mě největší pain. Jinak finančně je to jednoznačný, musíme mít naspořeno, abysme teoreticky nemuseli pracovat vůbec, kdyby cokoli. Plus samozřejmě se musí počítat s nemocí (dětí nebo kohokoli), takže dobrý pojištění, zjištěná dostupnost nemocnic atd. Ale já to prostě chci jednou za život zkusit. a klidně pak vám sem přijdu říct, že to bylo hrozný ![]()
Jinak já mám kamarádku, co se asi pred deseti lety pokusila otevrit si zmrzlinárnu na Lomboku, takovej tropickej sen ... to dopadlo katasftrofálně, mnohokrát ji okradli, boje s místníma úřadama, nakonec ji vyštípala místní "mafie" a ta se s tím teda netají. Pak máme ještě v blízkém okolí dva vysloveně nomády, ale ty mají školkové děti. Ty dělají housesitting různě po světě a nemůžou si to vynachválit. Ale oni směřují cestou unschoolingu a ty dvě děti mají nonstop na krku, to není moje představa ![]()
Vše o těhotenství a dětech
MP Meri Zajimave a s ocekavanim se tesim na tve zazitky. Taky neprispeju, nikoho takoveho ve svem okoli nemam. Ale s tim, ze budes muset se synem dohanet doma, bych spis uz ted pocitala. Nerekla bych, ze je cesky system tak flexibilni, ze by treba nekde meli online hodiny, jestli mi rozumis. Ale jinak celkem zavidim, jet nekam na ctvrt roku
. U nas nerealne po vsech strankach.
Jos proto si myslím, že tyhle nomádi mají děti na domácím vzdělávání. Když jsou v Čechách, tak chodí do nějaké komunitní školy nebo skupiny, kde jim i pomůžou s přípravou portfolia na přezkoušení v nějaké tomu nakloněné škole. A zbytek roku to nějak plichtí, ale pořád je to jednodušší než muset vyplňovat přesně to a to cvičení v pracovním sešitu. Aspoň z mého pohledu.
MP Meri diky za tu uvahu za tim. V tom podcastu myslim bylo, ze detem nejvic chybel kolektiv a ze je vlastne dotlacily k tomu se vratit, a zrovna online hodiny, ze mely, jen tam byl problem s casovym posunem a pripojenim (ale oni nebyli teda na jednom miste)
MP Meri já si idealizovaně představuju, jak dětí běhají celý den okolo domu, na pláži a hrabou se v písku a ty na terase s notebookem, daycare netřeba
Pokud budete se synem dělat přesně to, co spolužáci v Čechách, tak počítej s tím, že to zabere třeba dvě hodiny, což po celodenní docházce někam může vidět velmi nenadšeně.
Evaeva Já si trochu řikám, že v tý první třídě by to nemuselo bejt tak žhavý, ale možná jsem jen naivní. V těch pozdějších letech to asi dává smysl dělat celý jinak, ale tak daleko nepřemýšlím, myslím, že tam už přesně hraje roli i ten kolektiv, jak píše baltik , předpokládám, že za pár let by nám děti do takovýho režimu asi stejně hodily vidle, ale možná se pletu. Zatím je syn z té představy nadšený samozřejmě, jenže on za tím nevidí ty mínusy. Já třeba vím, že on je hodně společenský, na každém místě se chce seznamovat, ty kamarády dost potřebuje, do školky chodí rád. Ale zase je celkem schopnej si je najít i kdekoli na místě, nestydí se, na Sicílii si klidně šel bez znalosti jazyka objednat. A na hrišti se prostě vždycky někoho chytne a okamzite je s ním kámoš (samozřejmě někde jinde by byla jazyková bariéra to je jasný).
Jos Pro mě to bylo celý život v kategorii "nereálné". Teď se to trochu změnilo, tak uvidíme! Já kvůli tomu začala sledovat i nějaký influ, třeba Smetanovic, ty přesně jsou čast roku na Bali, ale předpokládám, že mají děcka v nějakejch mezinárodních soukr. školách, my hrajeme jinou ligu ![]()
MP Meri JJ, já nemyslela váš konkrétní příklad, ale ten pocit z facebooku, proč to pro mě taky není prostředí odkud chci čerpat. (Btw. včera jsem tam měla příspěvek, jak někdo rodil doma tři dny, s odteklou plodovou vodou a jak to bylo senzační...no a takhle ti tam ty lidi napíšou spoustu věcí, jak je to vlastně senzační, jako jo at si to užijou, ale není to moc objektivní:D:D:D)
Jinak když je dcera nemocná a děláme tu látku do školy, tak to dá třeba víc než na tu hodinu (a neděláváme to moc pořádně, po neštovicích jsem toho dost vynechali...). Ony ty děti prostě neumí nějak víc udržet pozornost, i mi přijde, že je to tak 20 minut a pak je to hodně bolestné a je lepší přestat. Když třeba byla týden nemocná, my jsme to za víkend od pátka, kdy jí už bylo lépe ani nestihli, respektive, musela bych to vytáhnout každej den minimálně dvakrát a celkově ten den už tou školou dost "smrděl". Nevím jaký pocit z toho mají ostatní maminky prvnáčků, ale tohle mě zaskočilo, měla jsem o tom čase nad zameškaným učením jinou představu:D. Takhle to po práci mi ani nejde kolikrát stihnou. Takže nějakej čas to domácí učení zabere, to ano, ale pokud se budou dělit dva, je to taky něco jiného.
MP Meri já nevím, jak funguje individuální plán. Ale vím, jak dlouho nám trvá dopsat věci do školy, když je syn nemocný a to si ještě říkám, že jakoby to není nic tolik nového než mu včera vysvětlili ve škole. Že za tři měsíce ten výpadek bude v tomhle znát. Pro tvojí představu každý den zvládnou zhruba 1xA5 v písance, 1x A4 ve slabikáři, 1x A4 příkladů v matice a ještě třeba pár cvičení v "malé" matice. K tomu třeba ještě prvouka. A to nepočítám cvičení, které dělají ve škole na papíry od paní učitelky, ty my nedopisujeme, ale někde jo. Ale samozřejmě nevím, jestli to budete muset všechno zvládnout nebo bude stačit prokázat znalosti.
MP Meri ja bych rekla ze je diametralni rozdil, pokud mas naucit dite cist, psat a pocitat vs kdyby melo mit vyplnene vsechny ty pracovni listy jak pise Karja. to bych si radsi rozbila hlavu o zed, brr
Evaeva no presne
viktorka_od splavu Jako na hlavu do zdi to ještě není. Ale jfakt jsem netušila, že to dítě musí mít tolik přestávky, že nevydrží. A my právě ani tolik listu nemáme. Je to třeba strana matematiky za den, tam jsou tři ulohy, nevím 15 příkladů, nějaká dobarvovačka či znázornovařka...ale i to musím rozdělit, pomíchat s češtinou...Jako skutečně moje představa byla, že ten čas bude o polovinu kratší. A ani bych neřekla, že jsou to nějaké věci navíc, co musíme dělat, že je to právě ten základ. Prvouku a nějaký ty věci okolo to nikdy nedoděláváme:D
Karja jojo, rozplizne se to do celého dne. My musíme dopsat všechno v těch sešitech, jiné věci ne. Ještě když to vychází, že jde znovu do školy ve středu a ne po víkendu...Moc si neumím představit, že by to syn dělal po návratu z nějaké jiné školy.
Ale třeba moje ségra to zvládala rychle a nutila mámu do domácího vzdělávání, zbývalo jí pak mnohem víc času na "důležité" věci ![]()
Ale vlastně jsem si vzpomněla na mamky kamarádku, co žila v Itálii, a celý první stupeň učila dceru češtinu po jejím návratu ze školy. Ale pak už to nešlo.
viktorka_od splavu jojo, fakt záleží, v čem spočívá individuální plán
Evaeva přesně no, my máme A4 matematika, 1-2x A5 písanka, 1-2xA4 slabikář. Žádné jiné věci bokem nejsou, takže to tak vychází nastejno. A jako když mají třeba pár dní teplotu, tak seš v háji. Ale nemám z toho pocit, že tam dělají kraviny nebo zbytečnosti, ale že to jsou věci nutné na to procvičení.
Evaeva Jo, ale pointa je, není to nereálné, ale prostě zabere to zpravidla více času, než by jeden předpokládal:D:D
Díky za ty vhledy, to pomáhá. Rozhodně budu počítat radši s variantou, že to nějakou hodinu dvě denně hodí a určitě to s ním nebude moct dělat doňa Manuela. Já se na ten individuální plán zatím nechci ve škole moc vyptávat, přijde mi to brzo se takhle zapsat ![]()
Každopádně už jsme prošvilhli nejakou první cvičnou hodinu či co a málem i první třídní schůzky, které jsou prý příští tejden, což bylo napsané (jen a pouze) na letáčku, který nám dali u zápisu a který jsem samozřejmě i s 12 dalšími papíry z dalších dvou škol hodila někam na stůl - a už je nemůžu najít
). Jako vtipný je, že vsichni ostatní rodice o tom vědí, nebo si to asi řekli mezi sebou nebo nevím, ale já prostě ty tištěný věci a nástěnky nečtu, na webu ani čárka, do mailu taky nic nepřislo ... no my jsme fakt ideální kandidáti vyletět ze systému ![]()
MP Meri to je zajímavé, držím ti palce. S oficiálním uvolněním na tři měsíce zkušenosti nemám, my jsme nikdy nepřesáhli měsíc, ale to učení na cestách - je to peklo. Teda aspoň v našem případě. V první třídě jsme byli pryč v květnu, to už dcera celkem uměla číst a psát a byla začleněná do kolektivu, takže po návratu zapadla zpět bez problémů...Naše paní učitelka každý den píše do aplikace, co dělali, takže jsme přesně věděli, která cvičení dělat (a jak moc jsme pozadu). V té první třídě byl problém s tím, že tomu prvňáčkovi všechno trvá strašně dlouho, napsat jednu stránku písanky trvalo třeba půl hodiny, k tomu čtení, prvouka, matika...Zatímco domácí úkoly byly na 5-10 minut, dodělávat školu bylo spíš na hodiny. Ve druhé třídě zas byl problém s odporem dcery, protože nikdo jiný se na cestách učit nemusel a v té škole toho stihli fakt hodně.
MP Meri Ale já bych se být tebou rovnou ve škole zeptala. Nemusíš rovnou zmiňovat, že chcete odjet za teplem ;o) ale zkusit se informovat, co by šlo dělat, pokud z pracovních důvodů budete ty cca tři měsíce pryč a jak se to dá ošéfovat. Ono to určitě oficiálně jde, ale řekla bych, že stejně nejvíc záleží na tom, jak se k tomu staví škola.
MP Meri závidím aj ja, aj to teplo v zime, aj odvahu. Keďže Lvlani vymeskal milión hodín, doma sme sa učili často, hotové to mal vždy za chvíľu. On potrebuje ten kolektív, lebo je presný opak tvojho, nezoznami sa s nikým, a v škole má kamarátov.
Evaeva chapu, chapu. Ale zaroven rozumim Meri, ze homeschooling neni uplne jejich vysnena cesta. A osobne se mi ten koncept domaciho vyucovani moc nelibi. Mozna docasne, urcite predmety...ale dlouhodobe to nevidim jako dobrou pripravu pro dalsi vzdelavani. Prvni trida jeste dejme tomu, vlastne to mam za sebou, jak jsem tu opakovane zminovala. Ale moje babi byla tvrda zena, pripominalo to spis domaci vezeni nez cokoli jineho (socialni vazby s detmi skoro nulove). A ve vyssich rocnicich uz by ona stejne nestacila na ucivo.
Nejlepsi by asi bylo aby skola zakovi posilala ukoly, ktere by treba vyplnil plus naskenovane ucivo. Zas jsou to tri mesice, kde jsou jeste jarni prazdniny apod. Neni to vecnost.
MP Meri Ted je to nerealne
. Mam dost specificke povolani, takze uplne nevim, jak bych to na Bali delala. No a muz je bohuzel nepremistitelny byt na mesic (coz by jinak slo). Sice ma velkou cast agendy klidne online, ale jako manazer ma schuzky, schuzky a schuzky. Plus mame ty zvirata. A mama neridi, zustala ve velkem dome sama....Jako samozrejme to muzeme vsechno prodat a par let si cestovat....ale moc to neresi budoucnost. A muz je typicky potomek sedlackeho rodu, svazany se svou pudou. Nevim, jestli mi rozumis. Ale ma to "svoje", chodi si vycistit hlavu na posed, dokrmuje, vcelari. A vcera me dorazil. Koukal na nejaky dokument a tam byly ty skotske nahorni kravy. A on ze jednou je stejne bude mit, ze se vrati na rodinny statek. Kdyz byl maly, tak se tim rodina po revoluci zivila, meli takovy maly chov byku. Pro me jako holku z mesta to bude kruty ![]()
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Ataratma – vůně pocitů
Nasaj (vůně) v KORY
Esxence 2026: Zavíračkou to nekončí