Vše o těhotenství a dětech

02. února 2017 08:39
Offline Blaire
76 příspěvků moje polička 10. června 2025 11:25

Evaeva Já si trochu řikám, že v tý první třídě by to nemuselo bejt tak žhavý, ale možná jsem jen naivní. V těch pozdějších letech to asi dává smysl dělat celý jinak, ale tak daleko nepřemýšlím, myslím, že tam už přesně hraje roli i ten kolektiv, jak píše baltik , předpokládám, že za pár let by nám děti do takovýho režimu asi stejně hodily vidle, ale možná se pletu. Zatím je syn z té představy nadšený samozřejmě, jenže on za tím nevidí ty mínusy. Já třeba vím, že on je hodně společenský, na každém místě se chce seznamovat, ty kamarády dost potřebuje, do školky chodí rád. Ale zase je celkem schopnej si je najít i kdekoli na místě, nestydí se, na Sicílii si klidně šel bez znalosti jazyka objednat. A na hrišti se prostě vždycky někoho chytne a okamzite je s ním kámoš (samozřejmě někde jinde by byla jazyková bariéra to je jasný). 

Jos Pro mě to bylo celý život v kategorii "nereálné". Teď se to trochu změnilo, tak uvidíme! Já kvůli tomu začala sledovat i nějaký influ, třeba Smetanovic, ty přesně jsou čast roku na Bali, ale předpokládám, že mají děcka v nějakejch mezinárodních soukr. školách, my hrajeme jinou ligu

​Hrozně vám fandím, my máme zkušenost z těch Filipín a bylo to boží, 5 let žádná zima. :) 

Děti jsme neměli, takže osobní zkušenost nemám, ale před pár lety jsme byli na dovolené na Srí Lance ubytovaní ve vile české rodiny, která přesně toto řeší. V té vesnici přeszimu žilo několik dalších českých rodin s malými dětmi, takže nějak to jde! Možná bys jim mohla zkusit napsat, byli hrozní sympaťáci, věřím, že by poradili. A nebylo to influenceři typu Sikls, prostě normální rodina. 

Nejde mi dát odkaz, stránky jsou endlesssummer .cz

Offline MP Meri
5672 příspěvků moje polička 10. června 2025 11:26

letfenixa Jeste neni co zavidet, zatim jsme ve fazi planu a jeste dlouho budeme Ale jo, odvaha mi nechybi, ja jak jde o tyhle věci, tak mi uplne zazrakem narostou doslova kridla. Pro me je fakt násobně snazsi odjet se dvema detma sama na Sicilii, nez se s nima vypravit na hriste. Vubec nevim, jestli je to pro nekoho pochopitelny, ale ta motivace v mym pripade dela strasne moc

Jinak trochu doufam, ze treba na 3 mesice uz by to presne nemuselo bejt o dennim vyplnovani praconich listu, ale spis o nejakych vetsich celcich uciva (coz je samozrejme taky trochu risk ...). No uvidime, co mi reknou, kazdopadne zatim tedy pocitam s dvema hodinami denne.

Jos ja ti rozumim dost. Já vubec nejsem typ, co by nekdy chtel zit natrvalo v zahranici. Celej zivot jsem delala na urade, vyjet nekam byl uplnej nonsens. Navic ja se dost spatne seznamuju, jsem zvlastnim zpusobem asocialni, nesnasim small talk, drzim si svých pár kamarádů ... Na druhou stranu nikdy nevynecham prilezitost jednorázově vyletět ven, to mě naopak nabíjí strasně moc, cim vetsi exotika, tim líp. Maroko, Kostarika, Ukrajina, mesice v obytce ... ale rada se pak vracim do svýho hnízdecka a jsem vlastně ve finále dost pecivál ... 

To co tady popisuju jako "plán" je můj vysněnej režim, jestli se to povede a jak bude sedět zbytku rodiny je samozřejmě velká neznámá (ale muž je pro každou špatnost, když tam bude možnost surfovat a dobře se najist, je spoko). 

Offline MP Meri
5672 příspěvků moje polička 10. června 2025 11:28

A ještě jeden point, trochu klišoidní ... říkám si, že tím možná fakt dáme dětem cennou investici a zkušenost do života. I když ... možná si to jenom namlouvám

Offline Jos
příspěvků moje polička 10. června 2025 11:28

MP Meri jeste me napada. Vim, ze casu nemas nazbyt. Ale zkusit nejaky online kurz zakladni pedagogiky. Jestli neco takoveho neexistuje. Zkusit si tak nejak nanecisto, jak by ti to slo a jestli na to mas vhodne bunky. Ja jsem treba desne netrpeliva. Vcera jsem se synkem delala nejake ukoly v casopise a zkousel opisovat pismeno D. A porad blbe, no malem jsem vypenila . Pritom mu neni ani pet, muzu byt rada ze hezky drzi tuzku...ale ne, mam taky ty vlastnosti me babi a zaroven vubec neumim nekoho druheho neco ucit. 

Offline MP Meri
5672 příspěvků moje polička 10. června 2025 11:31

Blaire Moc díky, prozkoumám, to by bylo úplně ideální, najít místo, kde už je nějaká komunita expatů, kteří prošlapali cestičku ... 

Offline viktorka_od splavu
49384 příspěvků moje polička 10. června 2025 11:33

Karja no ja si pamatuju ze jsem kdysi dostala -ja osobne jako dite-za trest opsat 4x vyjmenovana slova, protoze jsem je neumela odrikat zpameti. podotykam ze jsem v zivote neudelala chybu u vyjmenovanwho slova, na to se nepotrebuju nic ucit. pamatuju si zive doted, jak sedim u stolu, maluju ty pismenka a jak to neutika, strasne to trvalo a to jsem se fakt snazila a byla jsem jednickarka.. dokud nemas to psani zautomatizovany a ty pismenka tam "kreslis" tak to rychlej proste nejde. peklo.

Offline Blaire
76 příspěvků moje polička 10. června 2025 11:34
Reakce na MP Meri:

Blaire Moc díky, prozkoumám, to by bylo úplně ideální, najít místo, kde už je nějaká komunita expatů, kteří prošlapali cestičku ... 

​My jsme tam byli hned v tom prvním možným termínu, kdy skončil lockdown, takže nevím, jaká je aktuální situace, ale tu zimu tam bylo x rodin, občas se večer sešly na grilovačku, děti si pohrály.... a někteří tam měli nemovitost,tak bych čekala,že tam pořad jezdí. :)

Offline Karja
44771 příspěvků moje polička 10. června 2025 11:34

MP Meri Ne to je velice cenná investice pro děti;)

Jos To je dobrá poznámka, ale je fakt, že ono jak je to na tři měsíce, a před tím bude ve škole, tak není potřeba to více hrotit jako u trvalého homeschoolingu. Ale já třeba nevim, jak správně se píšou písmenka (což není zase tak podstatné), ale třeba jsem nevěděla, jak se děti učí číst, jestli se to slabikuje, nebo přečte celé, jak jí mám jako navést. To samé matematika, jako jak to dopočítávají přes desítku, počítají na prstech nebo si to jako rozdělují. Ale jako to jsou věci, které ti dokáže v první třídě říct učitel po rodičáku, dát si nějakou konzultaci, jak to dělají a za hodinku máš jasno;)MP Meri na ten kurz bych se vykašlala, já mám třeba pedagogiku, didaktiku, to je k prdu, to je tak do standardizovaných běžných hodin do školy využitelné, lepší je pak asi konkrétně se na to připravit pokecem s tou učitelkou, za ten podzim už poznáš, co chceš a potřebuješ vědět.

Offline Jos
příspěvků moje polička 10. června 2025 11:36

MP Meri tak to te chapu uplne. Mam to stejne. Zivot pekne nalajnovany, ale pak jsme jen sbalili stan a jeli kamkoli. I ted s ditetem aspon po okolnich statech, vetsinou az v aute se rozhodujeme, jaka zeme to bude. Ale prestehovat se, to si popravde predstavit neumim. Ale souhlasim, ze nejtezsi krok je ten prvni. Rozhodnout se definitivne. Jakmile clovek jen uvazuje, zda se vse nerealne. 
Jinak pro deti to urcite bude prinos. Oni jsou neskutecne flexibilni 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 10. června 2025 11:40

Josúdajně jsou ty unschoolingové děti velmi vnitřně motivované a na přijímačky se připraví, pokud chtějí. Na druhou stranu mi ségra vyprávěla, že občas se na summerhillu (slavná svobodná internátní škola) objeví dítě, které po sedmi letech neumí ani číst, protože celou dobu chodí akorát na basket.

Já mám poměrně dost výhrad k veřejnému školství, vidím, co s vnitřní motivací a schopností si poradit sám dělá už školka, unschooling je mi sympatický, ale jednak je to jen pro určité typy rodičů (a možná i dětí) a pak si nejsem úplně jistá, jestli to funguje i na druhostupňové znalosti. Ale nevím, zastánci se samozřejmě snaží tě přesvědčit o opaku.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 10. června 2025 11:46

Karja já si naopak myslím, že je to těžší než klasický homeschooling, protože po návratu potřebuješ, aby naskočil do té třídy. Když ho učíš doma, tak část věcí vůbec hrotit nemusíš, protože i na základce se bere dost věcí, co nebudou potřebovat, potřebuješ akorát, aby se pak dostal na SŠ (a samozřejmě mu nechybělo něco pro život). Takže třeba celou slavnou písanku moc řešit nemusíš, protože krasopis v páté třídě už nikoho nezajímá.

Offline Karja
44771 příspěvků moje polička 10. června 2025 11:52

Evaeva No jakoby jak v čem no, ale to dítě zase za 5 mesíců ti už předá nějaký takový info, jak to dělají, leccos se tam naučí sám a tak. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 10. června 2025 11:53

Karja no hlavně u toho homeschoolingu potřebuješ víru, že to dobře dopadne. Tady máš pořád za zády ten systém 

Offline Karja
44771 příspěvků moje polička 10. června 2025 12:09

Evaeva Mně přijde, že do toho jdou často rodiče, co mají hodně víru v sebe, že to umí lépe atp atp...Myslím tím dobrovolně, ne že jak Garfie odjedou někam za prací a tak a musí překlenout nějaký čas. že to jde vidět i na tom FB, to sebevědomí, umím to lépe než klasická škola. Takže ti tu víru mají:D:D:D. 

Offline brrr
12371 příspěvků moje polička 10. června 2025 12:18

MP Meri A) zeptej se Garfie , jak učila děti, když byli poprvé v Japonsku

B) Neplašila bych, co se týka těch úkolů. Možná je čas velmi milosrdný, ale moji kluci z obyč základky měli úkolů minimum a v životě nic po nemoci nedopisobali.

C) Nás na měsíc normálně ředitel pustil, nic se kluci nedoučovali, ale je fakt, že to bylo v září.

D) U nás se jde připojovat k hodinám online, ale nevím, jak to bude kompatibilní s pobytem  přes x časových pásem.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 10. června 2025 12:28

Karja víš co, já jim vlastně rozumím, ale myslím, že cesta by měla vést přes změnu toho systému. Akorát toho se nedočkají tvoje děti, že jo. U nás na školách se žádná vnitřní motivace moc nepěstuje, žádné individualizovaní... Třeba naše paní učitelka známkuje snahu, syn má z celého roku jednu dvojku (a ne fakt to není premiant). Ale pak na konci roku píší srovnávačky celý ročník, z nich jedničky nemá.

Offline baltik
4990 příspěvků moje polička 10. června 2025 13:12

MP Meri jeste me napadlo, jedna z Cup of Style jezdiva v zime do Portugalska (predpokladam, ze to je pro tebe malo teplo) a ditko tam i chodiva do skolky, tak treba kdyz je clovek na jednom miste, da se domluvit chozeni i do mistni skoly?? (jako misto uceni jazyka a Manuely)

a komunitu cechu si tam taky nasla

https://www.youtube.com/watch?v=OIZZTH43BW8

Offline Malvin
1649 příspěvků moje polička 10. června 2025 13:29

MP Merizkus si zjistit, zda by bylo možné se do výuky připojovat online a podle toho si hledat případně i místo pobytu, aby to bylo příjemné časové pásmo. 

Známí byli rok u Valencie. Kluk tam chodil normálně do školy, ale šlo o 8. třídu a po návratu do ČR dělal nějaké zkoušky. Nakonec to tam nejvíc nevyhovovalo matce učitelce. Táta podnikatel letal části do Prahy, ale máma se tam nudila a chyběly ji kamarádky, rodina. 

Offline Karja
44771 příspěvků moje polička 10. června 2025 13:44

Malvin

MP Meri 

Mně ta online výuka pro prvnáčka přijde spíš taková kontraproduktivní. Jakože stejně u toho nemůže být nějak pul dne, myslím, že to hodně ruší pozornost, unaví to dítě. Nevím, možná  je to fajn třeba že má kontakt s učitelkou nebo se spolužáky (ale jaký že jo, pár minut).

Offline Malvin
1649 příspěvků moje polička 10. června 2025 14:24

Karja spis by to bylo pro mámu, aby věděla, jak ho to učit.