MP Meri přeju ti, ať dotáhnete tuhle ideu do konce a klapne to ke spokojenosti celé rodiny.
Vše o těhotenství a dětech
držím ti palce, dobře to dopadne. Minimálně stojí za to to zkusit.
MP Meri já myslím, že není nač čekat a pokud srovnám učení na cestách v první a v druhé třídě, tak v té první to bylo rozhodně snazší.
Mimochodem, když jsem teď dceru hlásila na jazykovku, tak jsem si předem zjišťovala, jestli není problém s uvolňováním dětí v průběhu školního roku
ne že bychom plánovali něco velkého (dva zaměstnanci s přesným počtem dní dovolené), ale je dobré vědět, jestli má škola ve zvyku dělat problémy nebo jestli si taky myslí, že cestování děti obohacuje ![]()
Díky všem za povzbuzení a i fakt cenný rady. Rozhodnuty jsme, tak snad se všechno nějak poskládá . A jak jsem slíbila, dám pak vedet Karja do kronkky, jestli to stálo za hovno
MP Meri Já jsem to takhle vůbec nemyslela a myslím, že je to nejlepší nápad, co tě kdy napadl:D. Narážela jsem na to FB, že mi tam ty reporty nepřijdou moc objektivní.;)
Karja V pohode úplně, já to nijak neberu, a ráda pak přijdu poreferovat
Nejlepší nápad ... připomeň mi to, až budu balit celou domácnost do tří kufru ![]()
dzizisketa ty hobbyhorsingový koníky chci dělat na muzejní noci v knihovně taky
mám v plánu překážky z knih, slalom mezi leporely apod. ![]()
Pražské zvu, v sobotu od sedmi večer. Budou koníci, turistická pátračka a deskovky ![]()
MP Meri Když už jsem byla vyvolaná, tak ti předám moje zkušenosti. :-) Odjet takhle jednorázově asi není žádný problém, prostě požádáš školu (musíš to udělat oficiálně a písemně, většina škol na to má formulář) a odjedeš, pokud vypadneš takhle na 3 měsíce, podle mě se tě netýkají ani žádné zkoušky nic, prostě se jen budete doma učit zadaný obsah, co ti dají ve škole. Připrav se ale na to, že je to pruda, zvlášť když k tomu máš další dítě.
V našem případě to bylo tak, že jsme odjeli na víc než půl roku, od začátku školního roku do zhruba března. Tím pádem dítě muselo dělat zkoušky před komisí(!), ze všech(!) předmětů, to znamená, že třeba do výtvarky musela odevzdat nějaký obsah výtvorů atd., úplně sranda to nebyla. Ve skutečnosti to ale proběhlo tak, že (slíbila jsem, že je nenapráskám, ale co už :-), dostala nějaké testy domů (správně je měla psát ve škole) a učitelé si ji tak nějak průběžně prozkoušeli sami, žádná komise, nic, jen pak vydali nějakou zprávu o přezkoušení (i když fakticky neproběhlo).
A co se týká toho domácího učení, dcera teda byla ve 3. třídě, takže násobilka, vyjmenovaná slova, prvouka už s nějakými reálnými informacemi, fakt za trest. Nikdy bych do toho znova nešla, byla to strašná pruda. Toho učení bylo nečekaně moc, já nedokázala odhadnout, kolik bychom toho měli udělat za den. Navíc jsme měli i různé návštěvy, cestovali, takže třeba dva týdny jsme se neučili vůbec a pak doháněli. Moje představa byla, že na to ráno (dopoledne) sedneme a v poledne máme hotovo, takže vůbec, protože se pochopitelně potřebuješ věnovat i mladšímu, nakonec to vypadalo tak, že jsme se učili prakticky celý den. Třeba hodinu, pak dvě hodiny volna, další hodinu a tak....
Já to možná teda dřela moc, protože po návratu se ukázalo, že dcera je bezkonkurenčně nejlepší ze třídy, ale jak psala viktorka_od splavu, i když nedělala žádné chyby, neuměla vyjmenovaná slova nazpaměť a musela se je doučit!!! ![]()
Kdybyste chěli odjet na rok a víc, napsala bych ti, jak to je z hlediska zákona, ale to tě asi nezajímá. Takže jen moje osobní postřehy, pokud budete v nějaké anglicky mluvící zemi, asi ho můžete zapsat do místní školy. Možnost je taky mezinárodní škola, ale to je drahá sranda. V Česku existují školy, které v různém rozsahu podporují domácí, individuální nebo vzdálené vzdělávání, hodně známá je Březová, ale určitě budou i v Praze, zkus si to vygooglit. Pokud to pro tebe není varianta, ale chceš ho zapsat do konkrétní školy, domluv se tam. Kdyby škola nebyla moc vstřícná, co se materiálů týká, existují různé školy online, kde se dají stáhnout podpůrné materiály.
V některých zemích jsou i české školy při ambasádě, třeba jen jednou týdně, ale i to pomůže. To se většinou netýká Asie, ale zkus si to ověřit. Někdy tam dokonce může dostat i vysvědčení, které uznává česká škola.
V první třídě bych asi nešla, teda myslím hlavně na začátku školního roku, to dítě si asi potřebuje vytvořit nějaké návyky, tak správný úchop a takové ty věci....možná bych to zkonzultovala s nějakou učitelkou na prvním stupni.
Ja ted byla se starsi na logopedii a na úkol, ktery byl pro ni těžký, se zvládla soustředit v řádu pár minut, ja na ni ani doma takhle zatlačit neumím, jak ke mne nema ten odstup jako k cizí autoritě, tam se zhroutí ještě dřív
predpokladam, ze tohle se do 1.tridy jeste trosku zlepsi, ale při představě kazdodenniho dvouhodinového pokusu ucit ji cokoli, radši místo letenky na Bali kupuju kašmírový svetry a zásoby chlastu ![]()
Potrefenáhusa Dcera mi taky pokaždý hrozně odmlouvá, když má dělat něco do školy. Jako ona to pak udělá a jako i mi přijde, že jí to baví, ale stojí to dost úsilí a pak schválně ještě udělá něco jiného. Jakože má přepsat třeba větu a napíše tam uplně něco jiného, co si vymyslí, nebo přepíše znaménka sčítání odčítání. Ono to srovnat jde a při denním učení doma by to taky srovnat šlo, ale mně už to moc nebaví teda, já na to nějak nemám sílu.
Ale na Bali bych teda jela, prostě bych tam hodně řvala no:D:D:D. Ale já mám zimu ráda, vůbec mi nevadí, asi je to dané tím, že mám hodně volné léto, tak se ho nabažím. Na zimě mě jen prudí ty nemoce, ale co jsou holky samostatnější, tak je to takové zvlédnutelné.
Potrefenáhusa ano! Oni v té škole hodně střídají činnosti, ale samozřejmě ochota sedět nad učebnicí doma dost klesá, i když jde jen o pět minut. U nás je kolikrát totální nervové zhroucení před pár řádky v písance ![]()
Garfie Moc díky za podrobnou zkušenost. Zatim víc než tři mesice neplánujeme. Ačkoli - sedím teď na chalupě ve svetru a v mikině a klepu kosu a mám chuť nad celou touhle republikou zlomit hůl uplně
Ja se fakt celý život snažím, ale ty teploty mě ovlivňují strašně moc a úplně jsem v posledních letech chytla nějakou paniku, nebo krizi středního věku nebo nevim, ze vlastně třičtvrtě života trávim "čekáním až bude konečně teplo"
Az jsem sama nad sebou slzičku uronila ![]()
Kazdopadne dekuju, ze me tady vracíte na zem, ze ta výuka nebude zadarmo. Protoze ja mam treba v nejbližším okolí tu macechu, která jde hodně do unschoolingu, deti jsou ted teda v nějaký ty svobodný škole, kdyz jsou větší a ta to odmávla, že co bude potřebovat, se naučí sám a ze ty přezkoušení udělá i kdyby nechtěl ![]()
Karja no tak syna to teda nebaví. Přesvědčit se nechá relativně snadno, čekala jsem to horší, ale kolikrát je to porod, aby se soustředil na čtení nebo když se během toho psaní třikrát totálně zhroutí...
Karja On je rijnovej, takze je vlastne dost "starší", tak spoleham na to, ze bude mit rozum. Ze mu treba vysvětlím, ze to je cena za to, ze muzeme byt u moře ... no naivní a odhodlaná jsem, vzdyt to rikam ![]()
Karja ja si s ni umim predstavit spis ten homeschooling presne jak se psalo vys, ze spousta veci se fa ucit nekde za pochodu, venku, pri jiny činnosti, udelat to zábavně.
ale jasne předepsaná cinnost se obavam, ze by bylo strašný martyrium
MP Meri ne, jako on to udělá, ty toho dosáhneš, ale jako třeba s větším usílím, víš co, já jsem odpoledne třeba už unavená, ted s dětma děláš ty klasický věci, umyjte si ruce, udělejte tohle a tohle a ještě musíš dělat dusno kvuli škole! Nebaví mě to:D:D:D. Ale já na to nemám, já nejsem ten typ, co by jako rád druhýmu pořád říkal co má, nemá dělat a nějak ho cvičil, a jinýmu to třeba ani nepřijde;)
MP Meri já si myslím, že kdybyste chtěli trávit v zahraničí třeba půlku školního roku každý rok, tak by vám nějaká svobodná škola ušetřila dost nervů
Ale myslím, že zatím nedokážeš odhadnout, jaký typ bude tvůj syn. Některé děti to víc baví, jde jim to od ruky a ještě třeba uvidí tu výhodu, že nemusí půl dne sedět v lavici. A některé ne no. Ale tak zkusíte to a uvidíte. A taky pan otec tam možná bude mít volněji než tady, ne? Tak část můžeš hodit na něj ![]()
Kazdopadne dekuju, ze me tady vracíte na zem, ze ta výuka nebude zadarmo. Protoze ja mam treba v nejbližším okolí tu macechu, která jde hodně do unschoolingu, deti jsou ted teda v nějaký ty svobodný škole, kdyz jsou větší a ta to odmávla, že co bude potřebovat, se naučí sám a ze ty přezkoušení udělá i kdyby nechtěl
No to jsou přesně ti lidi, co mají to sebevědomí. Já bych furt pochybovala, jestli je to dost, ne kvuli přezkoušení, ale kvuli životu. Takže bych je doma brala a nebo byla z toho minimálně taková jako rozjitřená vnitřně, jestli dělám dobře. Ale tři měsíce to si ne, to je třetina docházky, to bych dala bez výčitek:D:D
Potrefenáhusa jo, mně homeschooling, kdy sedíš s dětmi nad sešity doma, vůbec nedává smysl. (Když v tom není zrovna Bali)
MP Meri Tak třeba je tvůj syn ten typ, co bude plnit úkoly radostně a bez připomínek ;o)
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Ataratma – vůně pocitů
Nasaj (vůně) v KORY
Esxence 2026: Zavíračkou to nekončí