Vše o těhotenství a dětech

02. února 2017 08:39
Offline Potrefenáhusa
38927 příspěvků moje polička 11. června 2025 08:43

MP Meri ja mam dve dobry kamarádky s detma v domskolacky skupině, minimálně jedna z nich ma taky tyhle dojmy, ze co dite bude potrebovat, se nějak naučí, ale u obou mi teda prijde, ze to chce chytry rodiče s chytrejma detma (uznávám, ze to si asi o svých dětech a o sobe mysli kazdej), ze proste kdyztak jsou pripraveny to učivo základní školy pořešit doma. 
my se tady porad snažíme najít nějakou alternativu k místní základce, tak mi ta jedna kamarádka psala, ze mi posle kontakt na nejakou koordinátorku domskolackych skupin, jestli tu v okolí něco neni, ale ja se priznam, ze pro me tyhle alternativy uz uplne nejsou (hlavne se teda bojim, ze je tam strasne mala základna a muze se to cely rozsypat, treba kdyz se zakladatele rozejdou, nabo do toho budou moc kecat rodice, apod.)

Offline Karja
44771 příspěvků moje polička 11. června 2025 08:44
Reakce na Evaeva:

Karja no tak syna to teda nebaví. Přesvědčit se nechá relativně snadno, čekala jsem to horší, ale kolikrát je to porod, aby se soustředil na čtení nebo když se během toho psaní třikrát totálně zhroutí...

​Jo tak to dcera sama čte si nějaký věci, odmlouvá číst ty slabikáře a když jí dám diktát tak místo "Táta jí pohanku" napíše "Moje máma vůbec neví." Prostě klasickej podrejpávač, ale ve škole to plní, jako je znát, že je fakt nejmladší v té sociální rovině, ale co se týče učení, chování k dospělým, tak to ve škole není problém.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 11. června 2025 08:44

Karja já bych třeba syna neučila psát to vázané písmo. Jemu to nejde, trápí se s tím, a když si to vezmeš, vlastně to není moc potřeba, stejně bude psát na počítačiNěkde mají tu comenii, to by pro něj bylo lepší. A věřím, že v dalších ročnících těch zbytných věcí bude přibývat.

Offline DruI
5593 příspěvků moje polička 11. června 2025 08:46

Karja No přesně, já to úkolování fakt nesnáším. A teď ještě máme od psycholožky pokyn se snažit ty provozní věci jako najez se, napij se a tak, zadávat dceři nějak, aby jí to nepřipadalo jako příkaz, ať to dítě není furt pod tlakem. Tak jsem z toho pod tlakem já, že musím tu nespolupracující neřízenou střelu přimět, aby dobrovolně neumřela hladem a žízní ;o)

Offline Karja
44771 příspěvků moje polička 11. června 2025 08:47

Evaeva Nevím no, to jsou třeba přesně věci, co bych nedokázala rozhodnout, zda je to správně nebo dobře. Zas se někde říkalo, že to vázané písmo něco spojuje v mozku ne? Plus to co si napíšeš takhle rukou si lépe zapamatuješ. Tím také si oduvodnuji, proč mi nejde tolik angličtina psaná, nemám to vypsané v ruce. Já bych jako nedbalala tolik třeba na ten krasopis, ale to psaní bych uplně nezahodila. 
Jako nevim, to jsou přesně věci, že bych neměla to sebevědomí říct, hele já to vim líp:D:D. Někdo ho má, ví přesně, co má kdo jinej dělat. To nevim ani o sobě:D:D:D

Online brrr
12371 příspěvků moje polička 11. června 2025 08:47

Karja 

Offline Karja
44771 příspěvků moje polička 11. června 2025 08:55

DruI mein gott jako teda:D:D. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 11. června 2025 09:01

Karja jo, to je pravda s tím spojováním v mozku. Ale zase když to to dítě opravdu trápí, tak mi přijde účelnější, aby se věnovalo něčemu jinému, co ho baví, klidně víc do hloubky. Můj muž psace vůbec nepíše, píše tiskace, i ty určitě nepíšeš psace tak, jak se má (třeba velká písmena). Na některých školách učí tu comenii, ta vázaná není. Celkově se děti pořád dost biflují, to je školství dost vytýkáno. Ale já bych je doma učit nechtěla, neumím vytvořit dostatečně podmětné prostředí, oni by akorát celý den stavěli bunkry. Nejvíc by se mi líbila nějaká svobodná škola nebo dobrá domškolácká skupina, ale zároveň mám tu představu, že tam dítě dojde samo a nebudu ho vozit dvacet minut a tak

Offline Potrefenáhusa
38927 příspěvků moje polička 11. června 2025 09:11

Evaeva no ta jedna kamarádka tam posílá děti přes celou Prahu snad od 2.tridy, ta druhá bydlí blízko a vytvořili komunitu rodičů a stridaj se 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 11. června 2025 09:12

Potrefenáhusa no právě, přes celou prahu nikam děti posílat nechci, samotné nebo se mnou, ani nechci učit cizí děti, já bych byla špatný učitel Prostě vím, jak bych si to představovala, ale jsem líná

Offline Karja
44771 příspěvků moje polička 11. června 2025 09:15

Evaeva Já nepíšu čistě psace od asi sedmé třídy, kdy jsem to začala míchat s tiskacími písmeny. Vypadá to jako psací ale není. Proto na to ani u dcery nedbám, jak moc pěkně to písmenko vypadá;). Ale jako asi abych to uplně vynechala bych musela mít nějakou radu z nějaké pedagogické poradny, že to to dítě nezvládá, stejně se to nenaučí a není to pro něj dobře. 

Offline Myrtila
5365 příspěvků moje polička 11. června 2025 09:16

Potrefenáhusa No, podobně, jen tak mimochodem při běžných činnostech, se snažím se synem dělat logopedii, a jako buď je na to potřeba pedagogický talent, nebo vzdělání, nebo jiný model dítěte, protože to moc nefunguje. (Ale bohužel sezení doma nad papíry od logopedky nefunguje taky, takže až půjde do školy, půjdu se asi odstřelit, nebo fakt nevím.)

MP Meri Jsem taky moc zvědavá, jestli se pak podělíš o zážitky, jak to budete celé zařizovat a jak to bude probíhat nikoho, kdo by takhle vyjel, neznám. 
Sama bych na to neměla odvahu, i když musím přiznat, že mě to už taky napadlo, ale trochu opačně - utéct před vedrem tak někdy v květnu třeba za polární kruh a na konci září zpátky

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 11. června 2025 09:17

Potrefenáhusaplus teda nevím, jak bych přesvědčila muže, že je to dobrý nápad. Loni četl nějaký rozhovor, kde bylo psáno přesně to, jak škola bere vnitřní motivaci, jak jsou známky špatně... A tvářil se, že je to objev století, jak kdybych o tom nemluvila dva roky a ještě byl překvapený, že se v první třídě známkuje (on měl slovní hodnocení)

Offline Zuzuli
3810 příspěvků moje polička 11. června 2025 09:18

Nemate nekdo zkusenost s detmi, ktere se i v peti letech porad pocuravaji? Kamaradka ma petileteho syna a ten nevydrzi ani dopoledne ve skolce, minimalne obden ho po obede vyzvedava pocuraneho. Odpoledne doma to same a na noc ma plenu. Pred rokem a pul ji nase spolecna pediatricka rekla, ze to potrebuje cas, ze nevadi, ze syn se porad pocurava a potrebuju plenu, ze dozraje. Pak se odstehovali a nova doktorka si pry nejak neziskala jejich duveru, tak to s ni zatim uplne neresi a cekaji. Ale je mu uz pet, bude ted predskolak a aspon to dopoledne by vydrzet mohl. Neresili jste to nekdo? Kde zacit? Co pripadne od pediatra chtit?

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 11. června 2025 09:20

Karja jo, já netvrdím, že nemá vůbec psát. Ale přijde mi, že se tomu věnuje až moc pozornosti. A to my máme fajn paní učitelku, neteř tím byla "týraná" mnohem víc.

Offline DruI
5593 příspěvků moje polička 11. června 2025 09:21

Evaeva Můj muž psal tiskace, ale někdy kolem třicítky se rozhodl, že bude psát psace a musím říct, že jak se vypsal, tak teď píše psace moc hezky :o)

A třeba dcera taky radši píše psace, protože u toho nemusí tolik přemýšlet na kterou stranu jsou písmenka obrácená. U tiskacích má ještě pořád tendenci psát některá zrcadlově.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 11. června 2025 09:21

Myrtila tenhle nápad se ale realizuje mnohem snáz, v červnu už se tolik neučí a v září než začnou, tak je půlka pryč

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 11. června 2025 09:25

DruI no a to je právě to, že to dítě si nemůže zvolit, co je pro něj lepší. Syn taky píše někdy zrcadlově a pořád motá dohromady velká a malá tiskací písmena. Celkově na tyhle věci moc není, natož aby mu záleželo na nějaké úpravě. A velký problém mu dělají ty kličky u f, k... to vůbec nepobírá, jak má psát.

Offline DruI
5593 příspěvků moje polička 11. června 2025 09:25

Myrtila Jako útěk za polární kruh by se mi taky docela líbil! Akorát pro to školou povinné dítě by to podle mě bylo sociálně úplně blbé, protože v září by mu uteklo to sžívání se se třídou na začátku roku a v červnu všechny závěrečné akce.

Offline Myrtila
5365 příspěvků moje polička 11. června 2025 09:26

Evaeva No, co se týče školy, možná by to šlo ale muž je bohužel pracovně nepřemístitelný, a právě v létě má nejvíc povinností různě po republice, kde je potřeba být osobně, takže si o tom budem jenom snít