Kazdopadne dekuju, ze me tady vracíte na zem, ze ta výuka nebude zadarmo. Protoze ja mam treba v nejbližším okolí tu macechu, která jde hodně do unschoolingu, deti jsou ted teda v nějaký ty svobodný škole, kdyz jsou větší a ta to odmávla, že co bude potřebovat, se naučí sám a ze ty přezkoušení udělá i kdyby nechtěl 
Souhlasím s macechou. K takovýmu stylu života potřebuješ jiný vzdělávací systém než je klasická základka s tlakem mít vyplněný každý cvičení. To je na mašli, když tady čtu, jak se doma musí dopisovat a dodělávat věci i při krátké nemoci. Stejně jako @brrr tohle neznám ani z běžné základky. Jezdili jsme s dcerou do lázní, sice měsíc a v lázních byla na pár hodin škola, ale rozhodně se tam nestihlo to, co v domovské základce a doma ani v lázních jsme nic nedodělávali. Jestli dítě učivo zvládá, není snad důvod na to tak tlačit. Volila bych základku, kde nebudou bazírovat na tom, aby mělo dítě vyplnění všechny stránky v sešitech apod. a byla by s nimi normální domluva. Osobní zkušenost nemám, ale v okolí nebo v doslechu ty rodiny, kde se hodně cestuje nebo žije jiným způsobem života než je mainstream, tu školu vybírají tak, aby to právě nekolidovalo. Se odstěhuješ na Bali a budeš tam xhodin zavřená v chatrči a nutit dítě do písanky? :-)
A vůbec bych se toho volného přístupu k učení nebála. Mám už to dítě starší, měla jsem ho později, takže některé moje vrstevnice už mají děti dospělé. A i ty, které chodily do těch alternativních škol, o kterých se píše, že se tam nic nenaučí, jsou vzdělané, některé mají vysokou školu. I z waldorfu. Je pravda, že každému to nevyhovuje, někdo přestoupí na normální základku. Ale ono bude i dost dětí, které by šly raději do nějaké alternativy z běžné základky. Neříkám, že všichni, ale přijde mi to tak nějak stejně jak z normální základky. Někdo chytrej, někdo míň.
Máme poblíž alternativní školu, o které se samozřejmě povídá, jak se strašná, nic tam nedělají a jsou věčně někde venku. Nebo pečou celý den chleba! O ty hrůzo! Přitom u toho pečení chleba zvládnou čtení, psaní, protože recept, matiku a fyziku, protože počítání a převody jednotek a kynutí a pečení, přírodopis, protože suroviny. Ale jsou to všechno blbečci a nedostanou se nikam na střední