Vše o těhotenství a dětech

02. února 2017 08:39
Offline Evaeva
příspěvků moje polička 11. června 2025 10:28

Karja jo, třeba jednu stranu, syn ještě dostává od paní učitelky třeba jeden řádek písmena, co mu nejde. Jako zabere to pět minut, žádný další úkol už k tomu není (akorát číst se má každý den) a kdyby ho nedostávali, vůbec ho k tomu nepřiměju. V tom úkolu problém není, spíš obecně v důrazu zrovna na tohle. Jiný den mají třeba něco z matiky. Úkol dostávají téměř každý den od pondělí do čtvrtka, vždycky na pár minut a když se zapomene, tak ho stačí donést další den, žádný jiný postih. Takže v tomto směru jsem spokojená.

Přes nemoc musíme dopsat všechno, nebo když něco nestihne ve škole. Ale nedoděláváme ty práce mimo sešity, v jiných třídách jo a ještě tam počítají, že se pro to ideálně zastavíš každý den na vrátnici.

Offline Myrtila
5365 příspěvků moje polička 11. června 2025 11:30

Vmezeřím se s dotazem, nebyli jste někdo v Muzeu vlaků v Lužné u Rakovníka? Na jak dlouho to tam asi je? Možná budem potřebovat vyplnit plonkovou 1-1,5 hodinu, má to cenu, nebo to chce víc času?

Offline dzizisketa
8997 příspěvků moje polička 11. června 2025 11:38

Myrtila 

My tam byli loni v srpnu něco přs dvě hodiny, ale byli bychom i déle, kdyby nebylo těch doj.baných vos - to fakt nelze vyjádřit slušně. Byly všude a byly jich mraky. Obě děcka skončila s žihadlem, stejně jako půlka dětí, co jsme tam potkali. Tak jenom upozorňuju. Faktem je, že to bylo v létě a v horkém dni, když bude pod mrakem, asi tam takové vosí rojení nebude.

Offline notna
9465 příspěvků moje polička 11. června 2025 11:40
Reakce na MP Meri:

Kazdopadne dekuju, ze me tady vracíte na zem, ze ta výuka nebude zadarmo. Protoze ja mam treba v nejbližším okolí tu macechu, která jde hodně do unschoolingu, deti jsou ted teda v nějaký ty svobodný škole, kdyz jsou větší a ta to odmávla, že co bude potřebovat, se naučí sám a ze ty přezkoušení udělá i kdyby nechtěl

​Souhlasím s macechou. K takovýmu stylu života potřebuješ jiný vzdělávací systém než je klasická základka s tlakem mít vyplněný každý cvičení. To je na mašli, když tady čtu, jak se doma musí dopisovat a dodělávat věci i při krátké nemoci. Stejně jako @brrr tohle neznám ani z běžné základky. Jezdili jsme s dcerou do lázní, sice měsíc a v lázních byla na pár hodin škola, ale rozhodně se tam nestihlo to, co v domovské základce a doma ani v lázních jsme nic nedodělávali. Jestli dítě učivo zvládá, není snad důvod na to tak tlačit. Volila bych základku, kde nebudou bazírovat na tom, aby mělo dítě vyplnění všechny stránky v sešitech apod. a byla by s nimi normální domluva. Osobní zkušenost nemám, ale v okolí nebo v doslechu ty rodiny, kde se hodně cestuje nebo žije jiným způsobem života než je mainstream, tu školu vybírají tak, aby to právě nekolidovalo. Se odstěhuješ na Bali a budeš tam xhodin zavřená v chatrči a nutit dítě do písanky? :-)

A vůbec bych se toho volného přístupu k učení nebála. Mám už to dítě starší, měla jsem ho později, takže některé moje vrstevnice už mají děti dospělé. A i ty, které chodily do těch alternativních škol, o kterých se píše, že se tam nic nenaučí, jsou vzdělané, některé mají vysokou školu. I z waldorfu. Je pravda, že každému to nevyhovuje, někdo přestoupí na normální základku. Ale ono bude i dost dětí, které by šly raději do nějaké alternativy z běžné základky. Neříkám, že všichni, ale přijde mi to tak nějak stejně jak z normální základky. Někdo chytrej, někdo míň.

Máme poblíž alternativní školu, o které se samozřejmě povídá, jak se strašná, nic tam nedělají a jsou věčně někde venku. Nebo pečou celý den chleba! O ty hrůzo! Přitom u toho pečení chleba zvládnou čtení, psaní, protože recept, matiku a fyziku, protože počítání a převody jednotek a kynutí a pečení, přírodopis, protože suroviny. Ale jsou to všechno blbečci a nedostanou se nikam na střední

Offline Blaire
76 příspěvků moje polička 11. června 2025 11:50
Reakce na MP Meri:

Díky všem za povzbuzení a i fakt cenný rady. Rozhodnuty jsme, tak snad se všechno nějak poskládá . A jak jsem slíbila, dám pak vedet Karja do kronkky, jestli to stálo za hovno  

​Ještě mě napadlo, zjistěte si předem, jak je to s vízem. Spousta zemí v JV Asii má turistická víza na měsíc. Pak se musí vycestovat ze země (na otočku někam na víkend), nebo platit prodloužení, v obou případech je to náklad navíc. A např. při vstupu na Filipíny je potřeba doložit, že máte koupenou letenku z Filipín v té měsíční lhůtě, jinak vám ta turistická víza teoreticky nemusí dát. 

Offline Pinot Noir
29953 příspěvků moje polička 11. června 2025 11:55

Myrtila dzizisketa my tam byli poprvé před šesti lety a bylo to s vosami úplně stejné, jak píšeš. Příšerné, Viktorovi nebyly ani dva měsíce, potřebovala jsem ho kojit, a prostě to nešlo, vos byly mraky. Pak jsme tam byli asi předloni a byl klid. Takže je to ve hvězdách, jaká je aktuální vosí situace. 

Offline monis
1613 příspěvků moje polička 11. června 2025 11:56

MP Meri ja vam fandim a rada si pak prectu report. Ceska zima me taky neskutecne depta, ale opacne, protoze  ja bych v zime prave potrebovala spis na sever si trochu zabezkovat a nadechnout se poradne mraziveho vzduchu

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 11. června 2025 11:56

Pinot Noir víc vos bývá ke konci léta, takže bych vyrazila rychle

Offline Mohučanka
7364 příspěvků moje polička 11. června 2025 11:59
Reakce na DruI:

Já teda přiznávám, že písanku vytahujeme jedině, když je v ní úkol. A trénovat doma diktáty by mě nenapadlo. My denně trénujeme jenom čtení. Si tady mezi váma začnu připadat jako ještě horší matka ;o)

​Zůstaň v klidu. My jsme s dcerou netrénovali v první třídě ani Ň navíc, kromě domácího úkolu (5, max 10 minut, akorát ta písanka trvala déle. Netrénovali jsme ani čtení, i když paní učitelka říkala, že děti mají doma s rodiči HODINU denně číst Dcera se naučila číst někdy loni v dubnu květnu a od té doby vpodstatě nedělá nic jiného.

Offline DruI
5593 příspěvků moje polička 11. června 2025 12:04

Mohučanka Počkej a tu hodinu má číst to dítě?! No k tomu kdybychom měli dceru denně nutit, tak už jsem dávno odkráčela do polí!

Offline Karja
44771 příspěvků moje polička 11. června 2025 12:10

DruI Mohučanka No já tu píšu, že procvičovat denně je požadavek. Ale my to děláme reálně 2x týdně, někdy spíš 1x, jako fakt, na to nejsem pyšná teda.  Diktáty píšeme, protože to dělají ve škole i bazírují na jejich procvičování více než třeba na písance. 

Offline DruI
5593 příspěvků moje polička 11. června 2025 12:16

Karja Já mám ze školy vyloženě jako požadavek procvičovat denně a intenzivně výslovnost, což je teda nad moje síly. Na druhou stranu logopedka mi teď schválila ať si s tím dáme chvíli oraz, že na Julii je vidět jak strašně jí to je proti srsti a není dobrý nápad ji v tom úplně lámat. Skoro si myslím, že domácí diktáty by zvládala líp :o)

Offline žluťásek
8868 příspěvků moje polička 11. června 2025 12:23
Reakce na DruI:

Já teda přiznávám, že písanku vytahujeme jedině, když je v ní úkol. A trénovat doma diktáty by mě nenapadlo. My denně trénujeme jenom čtení. Si tady mezi váma začnu připadat jako ještě horší matka ;o)

​Já si teď připadala nepatřičně na konzultacích. Paní učitelka chtěla zhodnotit od syna školní rok, co se mu daří, co ho baví... Pak se ptala na domácí přípravu, kolik času tomu tak denně věnuje? Jestli si opakuje?

Ehm... V životě mě nenapadlo dát mu doma diktát, počítat něco do sešitu  

On si všechno pamatuje ze školy (je v druhý třídě!!, dyt se tam neprobiraji Lucemburkove ani přítoky Berounky). Vlastně všechno procvičujeme tak mimochodem. Kytky a stromy když jsme venku, počítání u deskovek, ty hrajeme denně. Psaní fakt mega nesnáší, kdybych ho nutila psát něco, co sám nechce, bude scéna. Ale když to je hra země město nebo něco takovýho, klidně to bude hrát půl odpoledne

Offline Karja
44771 příspěvků moje polička 11. června 2025 12:24

DruI Chápu. Kamarádka s holčičkou se také učí denně, prostě jí to nejde zapamatovat si ta písmenka, každej má ty požadavky jiné. Ale jako ta logopedie, to je těžké, fakt zlatej diktát;) 

Offline Myrtila
5365 příspěvků moje polička 11. června 2025 12:27

dzizisketa Díky, tak já to ještě zvážím, kvůli tomu času. Je to od nás sice hodně daleko, ale do téhle lokality ještě určitě pojedeme, tak nám kdyžtak nic neuteče, když to nestihneme. Vos se teď nebojím, pojedeme za pár dní, a to ještě nebude jejich sezóna. Navíc má být spíš chladno. 

Offline Karja
44771 příspěvků moje polička 11. června 2025 12:31

žluťásek Já si myslim, že to musí zhodnotit každej rodič, co tomu dítěti jde, nebo nejde. Když mu to jde, tak bych taky neměla potřebu to procvičovat. Proč. Ale když máš pocit, že něco drhne, je lepší se to snažit upevňovat. Plus to, že to procvičím i zjistím, jak na tom je, dcera třeba z 10 příkladů udělá ve třech chybu. To nezjistim ze sešitu, v matematice zrovna pan učitel červenou vůbec neuřadue a třeba u nás ve škole mají děti fakt lepší známky, když mají dostat horší, tak se neznámkuje.....jakože i ve starších ročnících, prostě mají V., viděla a zdarec.

Offline Myrtila
5365 příspěvků moje polička 11. června 2025 12:31

Pinot Noir Teď čtu ještě tvou odpověď, to jste tam byli na začátku léta, nebo někdy ke konci? Čistě teoreticky by teď vosy ještě být moc neměly, nebo teda nejsou ještě zoufalé, hladové a kvůli tomu agresivní, ale jestli tam jsou někde hnízda, mohly by tam být i teď. 

Offline Vari
2222 příspěvků moje polička 11. června 2025 12:35

Myrtila Ono záleží, jak velkyho milovníka vlaku máš doma, zase tak velký to tam neni. My tam byli několikrát a vosí invazi taky potvrzuju.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 11. června 2025 12:36

žluťásek ono hrozně záleží na dítěti. Se mnou se taky nikdo učit nemusel, možná občas psaní, i ty básničky jsem uměla ze školy a přítoky Berounky jsem se učit odmítla. No syn je spíš po muži Ten se rozjel až na druhém stupni. Potřeboval by trénovat mnohem víc, ale nechci ho úplně odradit. Například neumí ani zvířecí rodiny, nejde mu psaní, háčky a čárky píše náhodně... On je dost zvídavý, ale tyhle věci, co se učí v první třídě jdou nějak mimo něj.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 11. června 2025 12:38

Karja naše paní učitelka dává v podstatě jen jedničky, stačí, když se dítě snaží.