Vše o těhotenství a dětech

02. února 2017 08:39
Offline dzizisketa
9003 příspěvků moje polička 05. ledna 2026 10:59

Tak my si prodlužujeme prázdniny se zánětem středního ucha, tentokrát naštěstí bez nutnosti píchnout bubínek.

Offline notna
9471 příspěvků moje polička 05. ledna 2026 11:01

Evaeva Omlouvám se, jsem špatně pochopila to pochopila.

Offline Pinot Noir
29959 příspěvků moje polička 05. ledna 2026 11:02

dzizisketa držím palce, ať je brzo fit! 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 05. ledna 2026 11:05

notna to se neomlouvej, dalo se to pochopit tak i tak

Offline continuity
43259 příspěvků moje polička 05. ledna 2026 11:32
Reakce na DruI:

stejně mi přijde rozumnější snažit se posilovat v dítěti sebevědomí, aby bylo nakonec samo schopné  pochopit, že nějaké povyšování/ponižování je kravina, než ho kvůli tomu nutit na určitej typ školy.

​tak mluvime porad o gymplu v situaci, kdy jsou ty skoly srovnatelne, tak toto je kriterium, ktere pouzivam. v Praze je na vyber dost i ciste ctyrletych, takze to neni o tom, ze bych ji nutila kvuli tomu na lyceum nebo obchodku. specialne ty reci ucitelu o tom, o kolik je paralelka lepsi, rozhodne sebevedomi neposiluji, i kdyby to byla nakrasne pravda. (jednu jinou stredni nez gympl ji tam chci dat, aby nezustala na pracaku v pripade, ze se ji ty prijimacky nepovedou).

Evaeva v Praze situace, ze na jakykoliv gympl se dostane kazdy, nenastane neblizsich minimalne 10 let. dcera je na ciste ctyrletem gymplu, ktery je v Praze vyhlaseny vybornou vyukou matematiky. co jsem se ptala docenta na CVUT, tak to byla jedna z dvou skol, ktere absolventi nemaji s matikou problem. osmiletou tridu ma jen ta druha, takze bych to zas neprecenovala a rozhodne neni osmilety gympl dnes podminkou niceho.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 05. ledna 2026 11:37

continuity vždyť já nic takového nepsala. Psala jsem, že v tu chvíli přímo na té škole to poznat bylo, ale že pro pozdější kariéru je to úplně jedno.

Offline continuity
43259 příspěvků moje polička 05. ledna 2026 11:47

Evaeva nepises, ale to neznamena, ze ti ucitele to tem detem neomilaji, pokud vim, tak treba na Keplerovi jim furt vykladaji, jak jsou vyjimecni. osobne to povazuji za hrozne neprofesionalni, stejne jako srovnavani sourozencu, coz se taky zhusta ve skolach deje. 

Offline DruI
5593 příspěvků moje polička 05. ledna 2026 11:51

continuity Ono je pro to pokračující vzdělání fakt nejdůležitější sebevědomí a motivace daného dítěte. Já už to tu možná někdy psala, ale můj muž studoval taky na vyhlášeném matematickém gymplu a protože tam kolem sebe měl tolik matematicky nadaných spolužáků, tak si nepřipadal dost chytrej na to, aby se mohl přihlásit na matfyz a studovat astrofyziku a místo toho usoudil, že vhodný lehčí obor je teoretická chemie.

Offline Zuzuli
3810 příspěvků moje polička 05. ledna 2026 12:02

continuity ja vim, ze to je jen muj omezeny vzorek, ale co znam lidi z keplera, tak to uplne daleko nedotahli. Co jsem je teda vidala na vysoke. Porad opakovali, jak jsou z elitniho gymplu, nejlepsiho v republice. Ale casto uz byli na druhe, nekteri i na treti vejsce. Ti z tech provincnich gymplu to obvykle dali napoprve, kdyz chteli a nesekli se s vyberem.

Ja ted mela pred vanoci sraz po patnacti letech od maturity a jak jsem tam koukala na ty ucitele, rikala jsem si, co proboha zrovna tyhle entity vede k tem recem o nejake elitnosti. Co mi jako dali tak vyjimecneho, ze jsem z toho mohla nejak cerpat i po opusteni ustavu. Matikarka, co bez vysledku v ucebnici nedokazala spravne spocitat priklad a krom te latky v ucebnici se v matice fakt ztracela? Zemepisarka, co po nas chtela akorat veci jako hdp africkych zemi a vysky pohori? Dejepisarka, co jen diktovala poznamky z deset let stareho sesitu byvale studentky a znamkovala jsem letopocty a nebyla shopna ucit v nejakych souvislostech a s navaznosti. Fyzikar, co zkousel jen z definic slovo od slova a druhy fyzikar, ktery ty definice toho prvniho vubec nechapal. Ucitelka zakladu spolecenskych ved, co nam tvrdila, ze prezident ma v cechach funkcni obdobi na ctyri roky, protoze prece Havel byl podle ni prezident 12 let, takze trikrat ctyri, a nebyla schopna pochopit, ze byl prezidentem dvou statu a mel proste jen dve petileta obdobi jako prezident ceske republiky... jo, mela jsem skvelou nemcinarku, cestinare a chemikarku, ale zbytek byli fakt luzri. Coz ted vidim jeste vyrazneji. Za me osobne byl ten gympl dobry jen k maturite a k tomu vybrat si vysokou, ale jinak uplne ztracene ctyri roky, co se tyce nejakeho vzdelani.

Ale ja si myslim, ze cely cesky system vzdelavani by potreboval hodne velky refresh, takze nejsem uplne objektivni

Offline Garfie
28597 příspěvků moje polička 05. ledna 2026 12:11

DruI Ano, to já vím a rodiče pochopitelně taky! O to mi to přišlo víc mimo...

Haha, to s tou elitou národa mi připomnělo naši češtinářku na gymplu a první diktát, který jsme tam psali. Třískla se sešitama na stůl a prý...pokud jste si spletli dveře, učiliště je naproti! Tohle je gymnázium, elita mezi středními školami.... Nejlepší známka tam byla 2-, jenom jedna ve třídě a dodnes si pamatuju některé hlášky, které nám říkala, když po nás házela sešitem, jako třeba "tak Vy jste psal přijímací zkoušky?" nebo "obávám se, že příští čtyři roky pro Vás budou čirá tortura", pro mě to bylo "Garfie, osvobozuji Vás od dalšího psaní...."

Offline continuity
43259 příspěvků moje polička 05. ledna 2026 12:13

DruI to je jasný, ale pokud ti nekdo 3x do měsíce dá najevo že ti jiní jsou lepší ty s tím nic neuděláš, tomu sebevědomí to opravdu nepomůže. 

Já jsem v tomto poměrně odolná, ale stejně odcházím z aktuální práce částečně i kvůli tomu, že aby si někdo zvednul sebevědomí, shazuje moji práci a čím lepší je Feedback od uživatelů, tím je ten tlak větší. Otřesné toxické prostředí, protože někdo kolem tomu nakonec i uvěří.

A teď mluvíme o dětech, co si teprve sebevědomí buduji a nemají úniku. Ta škola je formuje hrozně moc, učitele s nima stráví v tomto veku víc času než rodiče. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 05. ledna 2026 12:13

Zuzuličeský vzdělávací systém by potřeboval velký refresh!

S tím Keplerem mám úplně stejnou zkušenost a přesně takhle nám to popisoval kamarád, co tam studoval, a pak dělal Bc. sedm let. Že jim to vytloukají do hlavy, že na ně všude čekají a pak se zjistí, že ne. U nich ve třídě byl snad dokonce jeden z prvních, co toho Bc. dodělal.

continuity tak nám taky vykládali, že jsme elita národa, na gymplu lokálního významu ale trochu pochybuju, že najdeš gympl, kde to neříkají.

Já souhlasím s DruI ale myslím si, že tohle hodně vzniká v rodině, plus se připočte povaha dítěte...

Offline Zuzuli
3810 příspěvků moje polička 05. ledna 2026 12:20

Evaeva to pro me bylo na tom dod na zakladce nejhorsi. Sedis v te mini lavici a poslouchas, co si tam ucitelka pred tabuli vyklada. Jsem tam sedela a rikala si, jak v tom fakt nevidim smysl a proc se ted proboha chystam sve dite poslat do tohodle systemu na cca 13 let... a to teda rikam jako nekdo, kdo to v ceskem vzdelavacim systemu dotahl na inzenyra, obavam se, ze ti, co meli velke problemy projit, jsou jeste neduverivejsi a skeptictejsi, nez jsem ja. A hodne me desi, jak moc je ten system zavisly na tom, na koho tam me dite narazi (ja i bracha jsme kvuli ucitelce na prvnim stupni menili zakladku)

Offline DruI
5593 příspěvků moje polička 05. ledna 2026 12:21

continuity Jo, ty děti to mají těžký, že to toxické prostředí nemůžou zas tak snadno změnit a popravdě tu toxicitu většinou hned nepoznaj.

Taky mám kamarádku, co byla na Keplerovi a zpětně to ohodnotila jako fakt hodně toxické prostředí. Je smutný, že se to tam za dvacet let nezměnilo.

Zuzuli Já bych ti ten refresh podepsala, ale ono to neprojde. Kamarádky učitelky tvrdí, že hlavně kvůli rodičům, protože většina rodičů prostě od školy požaduje totéž, co si pamatují z vlastního mládí.

Offline continuity
43259 příspěvků moje polička 05. ledna 2026 12:30
Reakce na Evaeva:

Já souhlasím s DruI ale myslím si, že tohle hodně vzniká v rodině, plus se připočte povaha dítěte...

Vzhledem k tomu, že jedno dítě má doslova přebujelé sebevědomí a to druhé hodně nízké, tak ti můžu už teď spolehlivě říct, že výchovou to rodiče můžou ovlivnit jen omezeně. 

Ja jsem třeba děti nikdy nesrovnavala, opravdu jsem si od malých na na to dávala velký pozor, vždy jsem na každé hledsla jeji silné stránky, upozorňovala jsem prarodiče... abych pak zjistila, že to zhusta dělají učitele ve škole. A nenaděláš nic. 

Offline Zuzuli
3810 příspěvků moje polička 05. ledna 2026 12:36

DruI to je bohuzel taky pravda.

A priznejme si, ze rodicu skolnich deti, kteri by tu zmenu chteli, bude porad mene a mene s ohledem na porodnost, a tech, co jsou presvedceni, ze "oni to taky prezili, tak at si ti dnesni nemozni rodice s jejich rozmazlenymi potomky moc nevymyslej", bude vic, takze nejaka velka zmena nebude politicky zajimava. Ono to bylo videt po volbach, jak se tem novym mladym poslancum a poslankynim hromadne vysmivali, k cemu ze tam jako budou, kdyz chtej vsichni jen resit vzdelavani. 

Ono se to asi jen vic bude delit na aktivni rodice, co budou vybirat skoly a pripadne platit skolne, a na ty, co jim to je tak nejak jedno. I kdyz prislo mi fakt vtipne, kdyz na tom DOD reditel vykladal, jak je strasne dulezite, aby rodice delali to a ono, s takovym trochu tonem, ze rodice rozhodne nedelaj dost a at si to laskave uvedomime. Tak jsem se rozhledla a bylo nas tam maximalne 20. Do prvnich trid chtej vzit cca 90 deti a i kdyz odecteme ty, co uz na te skole maj treba starsi dite a znaji to tam, tak porad to neni ani polovina. A ti, co prisli si ten vylev poslechnout, uz tak nejak z logiky veci ti aktivni a zajimajici se rodice jsou

Offline Zuzuli
3810 příspěvků moje polička 05. ledna 2026 12:45

continuity dodneska si pamatuju, jak moje spoluzacka si sla sednout od tabule po zkouseni a ucitelka ji davala blbou znamku se slovy, ze sve starsi sestre nesaha ani po kotniky. Ze na ty mladsi vetsinou toho intelektu moc nezbyde. To bylo asi jeste na zakladce. Dneska je z ni onkolozka ve fakultni nemocnici, takze zase takovy ztraceny pripad to rozhodne nebyl.

A co si vsechno musel na gymplu vyslehnout muj bratr, kdyz nas ucili stejni ucitele... no vlastne i dost od prarodicu. Jenze on je chudak o osm let mladsi, nez jsem ja. Takze on sel na gympl v dobe, kdy ja uz temer koncila magistra. To je pak to srovnavani dost neobjektivni.

Offline Sweet Potato
40542 příspěvků moje polička 05. ledna 2026 12:52

Jelita národa, to se u nás dost vžilo.

Offline Jitka77
1947 příspěvků moje polička 05. ledna 2026 13:03

Mě na gymplu, kde jsem chvíli učila, nejvíc zaráželo vodění studentů za ručičku v organizačních záležitostech - myslím, že na vysoké škole museli mnozí zažít strašlivý šok, že už nemají třídního učitele a musí si všechno zjistit a ohlídat sami. Na druhou stranu se vyžadovala velká úcta k autoritám ve všech ohledech včetně myšlenkového obzoru. Výchova k nesamostatnosti a udržování statu quo.

(Sama mám maturitu z učebního oboru, takže ze strany studenta gymnázium vůbec neznám.)

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 05. ledna 2026 13:24

continuity dobře, ale myslíš, že to v nich vybudovala škola?