Vše o těhotenství a dětech

02. února 2017 08:39
Offline continuity
43258 příspěvků moje polička 05. ledna 2026 15:25
Reakce na DruI:

Já už teda od školství jenom pragmaticky chci, aby mi děti nerozbilo a neházelo jim pod nohy moc klacků. Když se budou chtít naučit něco specifického, tak to stejně je hlavně na nich. Ale je to teda celkem smutný, když nad tím člověk přemejšlí až takhle.

​No asi tak, jenže pak najednou zjistíš, že dítě v páté třídě nezvládá ani učivo definované RVP (protože už půl roku do mrtva ručně dělí velká čísla), takže ho několik měsíců doučuješ, aby alespoň dohnalo vrstevníky zr školy, kam chce přestoupit. 

A bylo to naštěstí to dítě matematický nadané, takže ji stačilo jen nakopnout a zrovna začal COVID, takže na tu domácí výuku byl i čas. (Covidem to určitě nebylo - ten začal v únoru a tohle jsem zjistila v půlce března při příležitosti přípravy na přijímačky).

Mladší se zas stala jiná věc, propadla se za čtyři roky ve sciotestech z matiky z 80. percentilu na 50. V sestce učitel matiky zvyklý na vysokoškolaky, pak naštěstí změna, ale ten rok už nedohnali. A to máme ředitelku, která na výuku matriky fakt dba, takže jsem to opravdu nečekala. Takže s tím budeme bojovat teď. 

Offline notna
9471 příspěvků moje polička 05. ledna 2026 15:32

Evaeva Oni řvou i rodiče na třídních schůzkách, na hygieně, inspekci. Těžko říct, jestli je to na základě té mediální masáže nebo ne. Máma dělala hlavní kuchařku ve školce+škole mnoho let a někteří rodiče s mohli pominout i jen z pohankové zavářky v polévce.

Zuzuli Bohužel to takhle je, že velká část veřejnosti asi opravdu pořád chce jen ten dril a memorování a domácí úkoly, což je samozřejmě taky potřeba, ale ne jako jediný nástroj výuky. Podle mě to bude pořád stejné. Kdo chce, najde si přívětivou školu, ale plošně se nezmění nic. I kdyby se objevil nějaký osvícený dobrodinec na školství a tu reformu by chtěl uskutečnit, neprosadí se to.

Offline continuity
43258 příspěvků moje polička 05. ledna 2026 15:33

notna no nakonec fakt doufám, že z toho vyjdou ty děti s nejmenšími škodami. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 05. ledna 2026 15:36

notna já jsem přesvědčená, že je to kvůli té mediální masáži. Jinak by si většina rodičů vůbec nevšimla, že se něco mění.

Naše školka tak vaří už rok a nikdo si na stížnosti rodičů nestěžoval. Ale teda pohanka nebo cizrna byla na jídelníčku běžně už před tím.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 05. ledna 2026 15:40

notnajá věřím, že kdyby ruku v ruce s reformou šla i velká kampaň, vysvětlování v různých médiích,... že by se to podařilo prosadit a přesvědčit i velkou část veřejnosti. Ano, část rodičů by pořád řvala, část by si řekla, že to nechtějí ale co už. Ale do toho se nikdo nepohrne, je to moc práce a užitek přijde až za několik volebních, tak proč se namáhat.

Offline DruI
5593 příspěvků moje polička 05. ledna 2026 15:41

continuity No, já tiše doufám, že děti budou po mně a až jim fakt o něco vážně půjde, tak se zvládnou kousnout, vystoupí ze své komfortní zóny a případné nedostatky si doplní.

Offline Tabea
8179 příspěvků moje polička 05. ledna 2026 16:08

Synova škola je super rigidní. Dcera tvrdí, že tam půjde taky, ale já budu ráda, když najdeme něco jinyho. 
Jednou přišlo několik kluků do hodiny trochu pozdě, protože při fotbale o přestávce neslyšeli zvonění a když viděli, že ostatní mizí ve škole, tak museli obíhat budovu, protože ty nejbližší dveře jim někdo zavřel před nosem. Jako trest museli opisovat text na stránku, který byl začínal ve stylu: "Ty malej blbecku, kdyby ses choval, jak máš, tak nemusíš trávit čas opisováním..". Z toho mi hned naběhla žíla na čele, takže kdyby nebyl doma muž, tak to se synem už nikdo prošel a nezkontroloval. Podotýkám, že když pak jiná učitelka dala za trest napsat stránku z hlavy o tom, jaký důsledky má chození pozdě pro chodice a ostatní, tak mi to přišlo jako dobrej trest.

Nad čím zvedám obočí je učitelka AJ (ca. 45 let), která páťákum říká mínus /plus aura (a oni netuší, co tím chce říct) a na štědrý den jim

poslala tenhle obrázek do třídního teams. (Učitelé se žáky komunikují zásadně přes teams.)

Offline rasaNori
8851 příspěvků moje polička 06. ledna 2026 14:29

O bože,  diky za nasi školu...

Offline Zuzuli
3810 příspěvků moje polička 07. ledna 2026 08:18

Nevite, jestli je v Praze nejaka pujcovna, kde by mi na par dni pujcili takovou tu hrazdu na brusleni pro deti?

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 07. ledna 2026 10:27

Zuzuli až to zjistíš, tak se poděl, prosím. My bysme ji i koupili, ale to by jí museli mít

Offline JankaM
3111 příspěvků moje polička 07. ledna 2026 10:37

Zuzuli Evaeva u nás na zimáku půjčují nějaké udělané z plastových trubek, někdo šikovný by určitě udělal?

Bez toho se to naučit nedá? Na bruslích jsem se naučila jako dítě na uličním hřišti,  co se v zimě stříkalo hadicíi, tak nevím jak je to dnes, naši tataři se to naučili sami a jezdí jak draci, nejdřív tedy uměli na kolečkových. 

Offline dzizisketa
9003 příspěvků moje polička 07. ledna 2026 10:39

Rostíkova učitelka testuje pilotní sady učebnic pro prvňáčky, resp. pracovních učebnic, hybrid mezi učebnicí a pracovním sešitem, přijde mi to super řešení, že děti nosí jeden sešit na jeden předmět, navíc jsou dělané na díly, takže po dokončení sešitu dostanou další díl, takže ani nejsou moc tlusté. Jsou k nim i různé samolepky a poslechová cvičení přístupná přes QR kód, zrovna jsme dnes při poslechu dosazovali a počítali ptáky na krmítku.

Ve srovnání s tím, jaké jsem měla učebnice já,tak tyhle jsou o dost zábavnější. Snad je budou mít i příští rok.

Offline DruI
5593 příspěvků moje polička 07. ledna 2026 10:52

JankaM No tak dá se to naučit bez hrazdičky, ale jak jsem posledně na kluzišti syna nejdřív půl hodiny podpírala, tak jsem se tak unavila, že jsem byla strašně ráda, když se dceři podařilo jednu pro bráchu odlovit :o) u nás na kluzišti je teda mají k všeobecnému použití, kdo dřív přijde, ten se opírá.

Offline Zuzuli
3810 příspěvků moje polička 07. ledna 2026 11:06

Evaeva decathlon u ni hlasi, ze by ji mel zitra naskladnit. A nevypada spatne. Zrovna vcera s ni bruslila na rybnice jedna holcicka. Ale ja ji moc kupovat nechci, doufam, ze brzo si bude dost jista i sama.

JankaM na kluzistich k pujceni je, ale ja chci ted o vikendu na rybnik. 

baltik do te doby nam ten led asi roztaje

Offline JankaM
3111 příspěvků moje polička 07. ledna 2026 11:07

DruI chápu, já to nikdy nikoho neučila.  Třeba k nám na zimák, kde je na ten vyhrazený čas mezi tréninky a hokejem milion lidí, bych taky s malýma dětma co to neumí, asi nešla...

baltik to jsem myslela

Offline žluťásek
8868 příspěvků moje polička 07. ledna 2026 11:09

Zuzuli kdysi v pravěku za mého dětství se jezdilo na rybníce s židlí

Offline jaanee
9 příspěvků moje polička 07. ledna 2026 11:44
Offline DruI
5593 příspěvků moje polička 07. ledna 2026 12:05

žluťásek Tak ale židle je nejpraktičtější, na té si navíc pohodlně přezuješ brusle a sníš svačinu! ;o)

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 07. ledna 2026 12:12

žluťásek my bohužel vhodnou židli nemáme, už jsem nad tím přemýšlela.

Nic vyrábět určitě nebudeme, to by bylo tak na vnoučata ty trubkové znám. Ani to není nijak levné řešení.

Zuzuli na místním stadionu k půjčení bohužel nemají, jen v metropoli nebo na Vypichu. Starší už jí nepotřebují vůbec, naučili se i bez ní, ale mimino musíš podpírat úplně celou dobu, i když se relativně snaží (třeba oproti mladšímu ) a to je fakt potřeba aspoň dva lidi, jinak mi umřou záda za pět minut. A vypadá to, že budeme teď chodit častěji, když to kluky baví a užijeme jí i příští rok. Jestli jí koupíš, tak ji klidně od tebe za týden odkoupím, teď máme ty neštovice, takže teď stejně nepůjdeme. Ale já si myslím, že tvoje dcera už se bez ní obejde, že už to pochytí rychle. Tu dekáčovou mám taky v merku, ale nevím, jestli se tam dostaneme než budou zase pryč. Když je teď zamrzlo.

JankaM naučíš se i bez toho, ale s miminem je to fakt náročný a zároveň na ledě asi budeme trávit víc času než se staršími kluky tenkrát.