Vše o těhotenství a dětech

02. února 2017 08:39
Offline Evaeva
příspěvků moje polička 05. ledna 2026 13:30

Zuzuli my na tyhle přednášky nechodíme, to je úplně zbytečný. I před tím jsme byli jen na jedné. (Na naší škole mají dokonce sérii pěti.) Ale v hodinách je naštěstí vidět posun. Ale bohužel ne u každého ten posun je.

Já si myslím, že reforma musí přijít zhora. Ale na to tady nikdo nemá koule, zvlášť když výsledky budou vidět až za několik dalších volebních období. Nikdy pro změnu nebude většina rodičů, protože většina se o to vůbec nezajímá a maximálně jim vyhovuje, že ten systém aspoň znají, nové věci lidi děsí.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 05. ledna 2026 13:31

Jitka77 to je ale na každé střední škole, ne? Tenhle kontrast s organizací VŠ.

Offline Zuzuli
3810 příspěvků moje polička 05. ledna 2026 13:48

Evaeva ja taky nebyla na prednasce, jen na "besede s vedenim k zapisum". Prednasky maj asi jeste nizsi ucast. Proste jsem se potrebovala dojit zeptat, jake sance ma nespadove dite z jine mestske casti. Kde jsem se teda dozvedela, ze nase a vase mestska cast maji nejakou dohodu o prijimani deti z tech ulic podel jeremiasky, ktere to do spadove skoly maj daleko. Ale jak moc nam to pomuze, je ve hvezdach

Offline clothilde
2062 příspěvků moje polička 05. ledna 2026 13:57
Reakce na dzizisketa:

Tak my si prodlužujeme prázdniny se zánětem středního ucha, tentokrát naštěstí bez nutnosti píchnout bubínek.

​ať jste brzo fit!

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 05. ledna 2026 14:05

Zuzuli já se ptám dopoledne na dod, tam je taky vždycky někdo z vedení.

Offline Potrefenáhusa
38937 příspěvků moje polička 05. ledna 2026 14:12

Ja si pamatuju s tim vpominanim na starsi sourozence jenom na chemikářku, ktera pri prvni hodině připomněla spolužačce jejího o 12 let staršího bratra, který ve třídě zapálil celuloidové pravítko a na jednoho učitele na gymplu, který se zeptal spolužačky po nejaky tragicky písemce : Tatinek asi není.....(aktualne profesor na univerzitě a hodne známý jmeno v příbuzným oboru)? A ona jen špitla "Je..."

Offline notna
9471 příspěvků moje polička 05. ledna 2026 14:17

Refresh školství tady nikdy nenastane :-( Jsem v tomto hodně skeptická. Stačí si počíst, co se děje okolo potencionální eliminace víceletých gymnázií a třeba i jen změny vyhlášky o školním stravování. A to nebyl žádný velký refresh, jen se ubralo trochu cukru a soli a přidalo ryb a luštěnin.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 05. ledna 2026 14:22

notna za tím je hodně lobbing potravinářských firem, protože je tam i zákaz/velké omezení používání různých těch instantních směsí a podobně. Ona se na tom dřív nějak podílela unie potravinářských výrobců, z tvorby toho nového koše je vyšachovali, což se jim logicky nelíbí. To teda volně parafrázuju, co jsem o tom v posledním roce četla.

Offline DruI
5593 příspěvků moje polička 05. ledna 2026 14:28

Já už teda od školství jenom pragmaticky chci, aby mi děti nerozbilo a neházelo jim pod nohy moc klacků. Když se budou chtít naučit něco specifického, tak to stejně je hlavně na nich. Ale je to teda celkem smutný, když nad tím člověk přemejšlí až takhle.

Offline continuity
43259 příspěvků moje polička 05. ledna 2026 14:29

Evaeva

Samozřejmě, že to škola nezpůsobila sama. Část je v rodine, cast dané povahou, částečně biochemii v mozku. Jen si myslím, že škola ty děti ovlivňuje víc než jsme si ochotni připustit a pokud mám dítě se sklony k podceňování, tak není nejlepší ho dát do školy, kde po něm bude někdo soustavně šlapat. 

Osobně teď hodně chodím na ty dny otevřených dveří a školní kultury se hodně liší a zjistíš to po deseti minutách té přednášky.

Offline Jitka77
1947 příspěvků moje polička 05. ledna 2026 14:32
Reakce na Evaeva:

Jitka77 to je ale na každé střední škole, ne? Tenhle kontrast s organizací VŠ.

​Možná jo, ačkoli student odborné školy minimálně na praxi zažije, že někde chodí věci jinak... gymnazisti mi připadali vysloveně chránění před světem, aspoň ve státním gymnáziu. Na soukromé střední škole a soukromém gymplu, kde jsem učila, byl mnohem větší důraz na vlastní myšlení, osobní iniciativu, dialog. Přirozeně tak v mladých lidech vznikalo vědomí, že tradiční pořádky nemusí uctivě přebírat a že mohou (a mají) myslet i jednat samostatně.

Offline notna
9471 příspěvků moje polička 05. ledna 2026 14:33

Evaeva Ano, je to tak. Je v tom i lobby podporované bývalou opozicí, nyní současnou vládou. Babiš se už dal slyšet, že vyhláška bude vrácena k původní podobě.

Offline brrr
12372 příspěvků moje polička 05. ledna 2026 14:41

Evaeva notna Jo, to byl ten slavný workshop pořadaný ANO v poslanecké sněmovně, který měl ukázat, co všechno je na té vyhlášce špatně. Hlavním účastníkem bylo Nestle jako výrobce těch průmyslových hnusů, co se mají omezit. A Babišovo video, kde kvičí, že Fialova vláda bere dětem maso.

Offline notna
9471 příspěvků moje polička 05. ledna 2026 14:47
Reakce na continuity:

Osobně teď hodně chodím na ty dny otevřených dveří a školní kultury se hodně liší a zjistíš to po deseti minutách té přednášky.

​Při té osobní návstěvě a potkání se s pedagogy člověk pozná tu atmosféru na škole. Dcera díky osobní zkušenosti úplně vyškrtla vytoužené gymnázium plánované napsat na první místo. Ono je sice velmi vyhlášené, ale podle mě jede na letité slávě. Je to klasika s frontální výukou, důrazem na memorování a dril. Už na dni otevřených dveří byla zklamaná z rozhovorů s vyučujícími a studenty, ale naprosto ji dorazila zkušenost, když tam zašla na hodinu přípravy k příjimačkám. Pro mě normální školství mého mládí, pro ni trochu šok.

Offline notna
9471 příspěvků moje polička 05. ledna 2026 14:50

brrr To jsem ani nezaznamenala nebo zapomněla. Mně zase hodně utkvěly na seznamu rozhovory s autorkou nové vyhlášky a šéfem asociace veřejného stravování, které právě je spíše asociací výrobců těch vysoce průmyslově zpracovaných potravin. Ten kontrast v tom, komu o co jde, byl brutální.

Offline Zuzuli
3810 příspěvků moje polička 05. ledna 2026 14:58
Reakce na DruI:

Já už teda od školství jenom pragmaticky chci, aby mi děti nerozbilo a neházelo jim pod nohy moc klacků. Když se budou chtít naučit něco specifického, tak to stejně je hlavně na nich. Ale je to teda celkem smutný, když nad tím člověk přemejšlí až takhle.

​tohle podepisu. Ja od prvniho stupne ocekavam hlavne to, ze diteti neznechuti uceni a nezabije touhu po vedeni. Ze tam bude chodit rado do kolektivu a bude mit fajn ucitelku. Coz je dost hrozne, ze zrovna tenhle pozadavek na skolu musim specifikovat a neni to naprosta samozrejmost.

I kdyz uznavam, ze rodicum je tezke se zavdecit. Dcerina kamaradka je ted v prvni tride a podle popisu mi to zni jako uplne bozi skola, kam bych dite poslala hned. Statni skola, jen s placenou tridou s rozsirenou vyukou anglictiny v meste u Prahy. Oni treba v pondeli misto skoly chodi ven, maji to jako hodiny telocviku a prvouky najednou. Proste se neuci o prirode ve tride a nebehaj o telocviku hodinu kolem telocvicny, ale jdou do lesa. Bez aktovek a ucebnic ten den, vraci se pak na obed. No a jeji maminka je porad jen silene nastvana, ze se tam deti podle ni malo uci a moc poflakuji, deti sousedu uz v rijnu umely o pet pismen vic a na telocviku je uci delat spravne kotrmelce a dostavaji domaci ukoly. Tak dceri vymysli domaci cviceni navic sama, kdyz ve skole jim ho nezadaj.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 05. ledna 2026 15:10

Zuzuli ježiš!

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 05. ledna 2026 15:11

notna brrrano, chtěla jsem tím říct, že ten řev nepocházel od rodičů 

Offline Karja
44783 příspěvků moje polička 05. ledna 2026 15:16

Potrefenáhusa Já ted říkám synovci, co šel na gympl, jaká je to škoda, že má jiné příjmení, že by ti učitelé konečně viděli, že máme v naší rodině i někoho takhle chytrého, že zatím jsme tam se segrou moc jméno neudělaly:D:D:D

Offline continuity
43259 příspěvků moje polička 05. ledna 2026 15:18

Jitka77 taky to nemůžeš zobecňovat podle jednoho gymnázia. Ono každé se k tomu staví trochu jinak. I jsem teď zažila střední odbornou školu, kde se právě kladl důraz na dodržování pořádků.

Paní ředitelka malém dostala psotník, když se jeden tatínek zeptal na možnost rozdílových zkoušek poté, co dítě vyjede na rok do zahraničí, aby neztratilo rok. Mám kolem sebe několik dětí kamarádů, co to zvládli i na velmi náročných školách, ale zrovninka tohle zcela průměrné gymnázium na ekonomické škole je tak náročné a speciální, že to vůbec nepřipadá do úvahy.