Vše o těhotenství a dětech

02. února 2017 08:39
Offline Pinot Noir
29959 příspěvků moje polička 13. ledna 2026 00:05

Dnes otevřela registrace k zápisu jedna škola, zítra je den otevřených dveří v druhé škole a pozítří už rovnou zápis ve třetí škole. Ještě jsem se po Vánocích nehodila do provozní rychlosti a už takové nároky! Tento měsíc zaměstnavatel nad mými fakturacemi klientům spláče.

Chodíme na kurzy Maxík a Elkonin k speciální pedagožce z SPC, pod které Viktor spadá, a minulý týden mi říkala, že má dojem, že dost rodičů vůbec netuší, že zápisy jsou letos tak brzo. Zapomněla jsem se zeptat, jak se to pak řeší, když člověk ty termíny prostě prošvihne. Netušíte?

Offline Potrefenáhusa
38937 příspěvků moje polička 13. ledna 2026 06:36

Pinot Noir netuším, taky jsem nad tím přemýšlela. Naše spádová základka, datum zápisu zveřejnila včera prislo to i skolkovym systémem včetně informaci o odkladu, ale v půlce ledna mi teda přijde fakt trochu pozdě 

Offline rasaNori
8851 příspěvků moje polička 13. ledna 2026 06:50

Evaeva holky maji reimy rukavice malá 3, velká 4, ale nedá se to takto všeobecně, jde o délku zápěstí konec prstu. Pateraky maji poc pocito, mala na lyže velikost m  na kolo s. Velká l a na kolo m:D

Online Evaeva
příspěvků moje polička 13. ledna 2026 07:07

Pinot Noirnám termíny zápisu říkali ve školce, tady se vědělo už v září, kdy budou. Tak předpokládám, že pokud rodiče chtějí jít na školu mimo MČ nebo na soukromou, tak tuší, že je to letos dřív. Jinak asi nějakým dodatečným zápisem? 

Potrefenáhusa to mi taky přijde dost pozdě. Vždyť v tom určeném měsíci jsou i jarňáky, ne? Nebo prostě by lidi třeba někam jeli. To jako nemáš nic plánovat na celý měsíc jen kvůli půl hodině ve škole

Offline Potrefenáhusa
38937 příspěvků moje polička 13. ledna 2026 07:50

Evaeva tady jsou jarnaky až v březnu 

Škola neměla ani dod, jen v říjnu informační schůzku o školní zralosti, kde jsme dostali papír, v čem všem bude mít nezralé dítě problém 

Online Evaeva
příspěvků moje polička 13. ledna 2026 07:58

Potrefenáhusa pěkný no

Offline Gatita
8651 příspěvků moje polička 13. ledna 2026 08:07

Pinot Noir zrovna jsem si říkala, jak to zvládáte. Ja to měla vymyšlené moc hezky. Papíry pro povolení odkladu jsem nějakým zázrakem nashromáždila už před Vánoci a s paní z SPC jsme vymyslely, že nejlepším řešením bude přípravný ročník. Strašlivě se mi ulevilo, uplne jsem cítila, jak se mi uvolnilo půl mozkové kapacity. Jednu školu s přípravným ročníkem máme tad asi 2 km od domu, kamaradka tam dávala děti a věděla jsem, že to bude ok. Na webu měli info k zápisům na 26/27, ale pro jistotu jsem psala ještě ředitelce. No a oni ten ročník nakonec neotevřou! Tak jsem si stáhla seznam škol s nultými ročníky pro Prahu 8 a obeslala jsem jejich ředitele. Výsledek je, že seznam je neaktuální, stejně jako weby většiny těch škol, a půlka jich ten ročník letos otvírat nebude (což je logické, vzhledem k redukci odkladů). Mě to ale vykolejilo dost. V okolí vlastně zbyly jen 2 školy, v sobotu jsem v jedné byla na DoD. Dojem z toho mám hezký, ale bude to tak 1.5 hodiny dojíždění denně navíc (sice pořád Praha 8, ale 2 autobusy a velký kus pěšky). Tam asi nehrozí, že by nás nevzali, ale chce se mi z toho brečet. Syn má nějaké aktivity a zajety režim, který mu prospívá a přijde o něj, moc mě to mrzí. A i tak to vidím na pokraceni úvazku, jinak to asi nepůjde. 

Na druhou stranu musím říct, ze v tom bordelu jsem ale narazila jen na ochotu a vstřícnost a snahu najít pro dítě nejlepší řešení. Jak v SPC, tak u ředitelky spádové školy. A všichni ti obeslaní ředitelé komunikovali snad do 12 h, což třeba v případě té jedné školy byla klika, že jsme zrovna stihli DoD. Ale je v tom děsný zmatek, a to si troufám říct, že nejsem úplně blbá a informace si zjišťuju snad od září...

Edit jsem vymazla

Online Evaeva
příspěvků moje polička 13. ledna 2026 08:21

Gatita to je škoda, toho nultého ročníku poblíž. Dojíždění bude opruz. Syn tam bude pak i pokračovat? Nebo ne?

Já to moc nechápu, to se jako ty školy probudily v prosinci a teď koukají, že zápisy musí být dřív a rodiče chtějí informace nebo co?

Offline DruI
5593 příspěvků moje polička 13. ledna 2026 08:47

Gatita Té bližší školy je škoda, ale třeba to dojíždění nakonec nebude tak strašný. Já naše prodloužené cesty do školy nakonec docela i oceňuju, protože tak vznikly časy, kdy jsem s každým dítětem fakt sama a můžeme si v klidu popovídat. No a nemusím to plánovat a nemůžu to odsunout ani přesunout z organizačních důvodů ale teda pracuju tak na poloviční úvazek a to ještě kdoví jestli.

Offline Garfie
28597 příspěvků moje polička 13. ledna 2026 09:13
Reakce na Len:

Catherinne Rostou strašně rychle! 

​A nekončí to! To dítě, který loni vyrostlo o 32 centimetrů bylo dnes na kontrole a od září má dalších 10!! Zrovna jsem se mu chystala objednat v HM tepláky, největší dětskou velikost....tak mu budou krátké. 

Offline Mohučanka
7364 příspěvků moje polička 13. ledna 2026 09:21

Gatita jak píše DruI , to dojíždění nemusí být nutně nevýhoda - z naší praxe to vidím stejně. Nevýhoda pro zaměstnání je, pokud pracuješ někde úplně jinde. Já to mám ze školky i ze školy do kanceláře 10 minut pěšky a to mi šetří spoustu pracovního času. 

Offline Gatita
8651 příspěvků moje polička 13. ledna 2026 09:31

Mohučanka nemam, do prace prijdu tak o 40 minut pozdeji, to same odpoledne. Ono to je jakoby tak blbě stranou... taky mě napadlo hledat něco v centru u práce, jenže to bychom zas měli prázdniny v jiných termínech. Prijde mi to fakt blbý, ale je to jen na 10 měsíců, které myslim synovi do té školní docházky pomůžou. Jen je blby, ze prijde napr. o fotbal, který má u nas, a taky prijdeme o moznost pomoci od prarodicu, kteri ted hodne vyzvedávají a vodí, jenže tahle škola je pro ne daleko, tam se svými omezeními nedojdou (a ani tam nezaparkuji). Tak to bude na překopání vyhovujících pořádku:) 

Offline Pinot Noir
29959 příspěvků moje polička 13. ledna 2026 09:42

Gatita já se s prací na plný úvazek rozloučila už dávno a na dlouho. Pokud by šel do Integrálu, je to nejméně hodina tam a hodina zpátky, pro mě plus přemístění zpět domů, nebo do kanclu, takže cca 4 hodiny cestování denně. A spoustu let, protože ho a na takovou dálku v září třetí třídy nevybavím telefonem a nenechám se starat, jako jsem to udělala s R.

I kdyby ale šel do místní ZŠ, což je teda sotva deset minut pěšky, tak já ho nepřihlašuju do družiny ani na obědy, takže hádám, že v poledne je doma. Tudíž oproti školce dost "zhoršení". 

Třetí škola je vzdáleností někde mezi.

No, jsem zvědavá. Včera byli se školkou v ZŠ, absolvovali "hodinu nanečisto", Viki by tam podle učitelek mohl z fleku zůstat, všechny činnosti a úkoly zvládl s přehledem. Starší děti, které se měli školkáčkům věnovat, si prý okamžitě získal. Na fotkách se tváří důležitě a vyprávěl o tom nadšeně, líbilo se mu tam prý tak na 75 %.

Offline Mohučanka
7364 příspěvků moje polička 13. ledna 2026 09:49

Gatita aha, aha, chápu. Já měla taky obavy, taky jsme překopávali, dcera šla do třetí třídy od nás do centra, ale kroužky si podržela v celé šíři (pravda je, že ani jeden není u nás, protože u nás skoro nic není). Babička tedy napřed zcela odmítla, že by dceru vozila ze školy na kroužek, ale pak si jednou zkusila jí jet vyzvednout a zjistila, že to není žádná hrůza (13 minut metrem a 5 minut pěšky) a že spojení tramvají na kroužek je dobré, tak povolila a doprovází ji. To je velká pomoc, protože kroužek začíná ve dvě druhá dcera chodí do centra do školky, ale kroužky mimo nemá, takže jsme si s mužem vypracovali systém, kdo kdy koho vodí a vyzvedává. Většinou teda já, protože to mám blízko.

Akorát dcera chodí na všechny kroužky se školní taškou (naštěstí učebnice většinou nechává ve škole), v tomto směru můžu opravdu doporučit tu Frii, nosí ji ráda už 3. rokem. 

Offline Gatita
8651 příspěvků moje polička 13. ledna 2026 11:30

Pinot Noirale to zní velmi nadějně.

A s tou školkou se byl Viki podívat na spádové škole? Nešlo by to domluvit, že byste se zapsali i sem, a rozhodli se prostě až před létem? No předpokládám, že kdyby to bylo tak jednoduché, tak to máš už vyřešené. No je to fakt težké. Moje dítě sice ty sociální věci zvládá velmi dobře, ale zas teda rozumově ani by ty nároky nezvládl ani náhodou. No a když jsem viděla, co se učí v té nulté třídě, tak to bylo přesně pro nás...ale jak na tom budem v červnu, vážně netuším.

Online Evaeva
příspěvků moje polička 13. ledna 2026 11:34

Gatita podle mě záleží, jestli spolu tyhle školy komunikují. Officiálně ho asi na dvě zapsat nemůžeš (resp. nám volali, kterou školu jsme vybrali). Ale pokud jsou ty školy v jiné MČ, tak to podle mě vůbec nemusí vědět.

Offline DruI
5593 příspěvků moje polička 13. ledna 2026 11:42

Gatita Oficiálně se asi na dvě školy zapsat nemůžeš, ale jestli je jedna z nich spádová, tak ta by teoreticky místo pro dítě měla najít i v průběhu roku. A jestli je tam rozumné vedení, tak by se možná šlo nějak domluvit na téhle možnosti i předem. Asi teda taky záleží jestli budou mít na příští rok přetlak nebo nedostatek žáčků.

Offline Zuzuli
3810 příspěvků moje polička 13. ledna 2026 11:45

Evaeva na dod rikali, ze mnohdy se rodice rozhoduji jeste o velkych prazdninach a ze teda vsechny, co si davaji prihlasku na vic skol prosi, aby se rozhodli co nejdriv a oni mohli zacit skladat tridy. No jsem na to zvedava. My neseme prihlasku na nasi spadovou, pak na tu nejblizsi skolu a jeste uvazujeme, ze dame pro jistotu jeste jednu nekam na trinactku. Tak nejak na zvyseni sance. A to vahame, jestli kuncovu, co mame blizko, a nebo bronzovku, kam jde polovina deti ze skolky, vcetne nejlepsi kamaradky.

A jako bonus ten tyden zapisu jsou jarnaky u moji mamy, ktera si na to volno bere dceru k sobe na prazdniny. Takze na zapisy pujdu bud sama a nebo to tam proste poslu

Online Evaeva
příspěvků moje polička 13. ledna 2026 11:50

Zuzuli nevím, co vám říkali letos, ale loni na té naší společné byli připraveni otevřít třídy pro všechny přihlášené děti. Na bronzovku bych osobně dítě nedala, co mám reference

Nám právě ze spádovky volali někdy měsíc po zápise třeba (?), kam nakonec teda půjdeme. Ale je fakt, že jsem věděla. Nevím, co by se dělo, kdybych řekla, že ještě nevím.

Offline Zuzuli
3810 příspěvků moje polička 13. ledna 2026 11:55

Gatita ja obdivuju kazdeho rodice, co chce vozit dite nekam daleko do skoly. Ja si pripadam jako strasne liny rodic, co by chtel mit dite nejradeji ve skole pres ulici (ktera ale neni nase spadova, jsme jina mestska cast). Ale moje dite rozhodne neni ranni ptace, rana jsou u nas dost strasna, kdyz jsem ji ted v patek vlacela do skolky se revem, ze ona tam nechce, ale chce doma spinkat, jsem si rikala, ze fakt nejsem schopna ji nejak kazde rano do nasi spadove skoly dostat. Tam to mame bud na nejakych 25 minut, kdyz se svezeme autobusem (jezdi jedou za 15 minut a rano se muze zaseknout v zacpe v jedne jedine ulici, co tam vede) plus kus pesky a nebo na vic jak pul hodiny pesky. Pak nase cesta od skoly na metro a do prace, proste bychom tim rano stravili vic jak hodinu a odpoledne tez. O to pozdeji bychom ji pak vyzvedavali i ze skoly a krouzky by taky byly komplikace. Uz ted odchazim z prace ve tri, abych ji dovedla vcas na balet a to ho mame kousicek od skolky.

Takze porad doufam, ze to vyjde. Myslim, ze mit skolu 10 minut pesky od bytu smerem na metro, odkud nejpozdeji ve treti tride dojde domu sama, by velmi prispelo k nasi rodinne pohode.