Vše o těhotenství a dětech

02. února 2017 08:39
Offline brrr
12371 příspěvků moje polička 13. ledna 2026 18:52

DruI Určitě není povinné chodit ve škole na oběd

Online Evaeva
příspěvků moje polička 13. ledna 2026 18:54

Pinot Noir DruI já mám pocit, že je to součást té reformy stravování, povinnost zajistit dětem možnost sníst si své jídlo, nevím, jestli dokonce i ohřát. Takže teoreticky by měl jít s družinou, sníst si to své v jídelně a zase se s družinou vrátit.

Výhoda družiny v těch velkých školách je, že učitelka děti vezme do družiny a na oběd pak jdou s družinářkou, že nemusí nikde bloudit sami. 

Online Evaeva
příspěvků moje polička 13. ledna 2026 18:55

DruI u nás je těch nultých ročníků kupodivu několik, nebo alespoň ještě loni bylo. Jen dvě máme v docházkové vzdálenosti, jednu kousek busem.

Offline DruI
5593 příspěvků moje polička 13. ledna 2026 19:06

brrr Jasně, že to není povinné, ale teda u nás na všech školách co vím, tak chodí s mrňatama do jídelny družinářka a pak jdou společně do družiny. Takže je otázka, co se děje s tím prvňáčkem, který by oběd neměl objednaný. Obzvlášť když je to dítě, které má svoje specifika, tak ho nejde nechat jen tak bezprizorně povlávat v prostoru.

Offline DruI
5593 příspěvků moje polička 13. ledna 2026 19:10

Evaeva No vidíš, já u nás vím o jednom o takových, kam se dostaneš autobusem. Ale samozřejmě, kdybych v tom viděla smysl, tak do toho jdeme i tak. Ale mladší už odklad určitě nedostane, tak už o tom nebádám.

Offline Pinot Noir
29959 příspěvků moje polička 13. ledna 2026 19:44
Reakce na DruI:

brrr Jasně, že to není povinné, ale teda u nás na všech školách co vím, tak chodí s mrňatama do jídelny družinářka a pak jdou společně do družiny. Takže je otázka, co se děje s tím prvňáčkem, který by oběd neměl objednaný. Obzvlášť když je to dítě, které má svoje specifika, tak ho nejde nechat jen tak bezprizorně povlávat v prostoru.

​Přesně tak. 

Online Evaeva
příspěvků moje polička 13. ledna 2026 20:31

Pinot Noir DruI já znám jednu rodinu, kde si děti odhlašují obědy od první třídy poměrně často a do družiny chodí. Nosí si svoje. Neptala jsem se, ale asi teda chodí s nimi do jídelny

Online dzizisketa
9003 příspěvků moje polička 13. ledna 2026 20:46

V Rosťově škole děti, co si nosí vlastní obědy, chodí společně do jídelny se všemi ostatními. Mají tam vyhrazený prostor pro ohřev a jinou přípravu. Ale je to velká sídlištní škola, kde jídelna je součástí stavby, nemusejí nikam přecházet. 

Online Zuzuli
3810 příspěvků moje polička 13. ledna 2026 21:01

Evaeva ty nulty rocniky skoro na kazde skole mi prijdou dost jako takova mistni specialita. Povazovala jsem to za vec, ktera tu je kvuli te velke postsovetske casti obyvatel. Aby se jako deti, ktere nejsou rodilym mluvcim, pred nastupem do prvni tridy naucily jazyk. Ani jedna z dejvickych skol, kde maji deti nasi byvali sousede a kamaradi totiz ten nulty rocnik nema. Nema to ani zadna ze skol, kde uci me pocetne ucitelske pribuzenstvo. Ja o tom slysela poprve az tady, kdyz tam loni v listopadu presla jedna holcicka od dcery ze skolky

Online Evaeva
příspěvků moje polička 13. ledna 2026 21:20

Zuzuli to je klidně možný, ale minimálně jeden nultý ročník byl v okolních školách, co pamatuju, takže asi těch třicet let. Znám děti, co tam chodí, a ani jedno nemá jiný mateřský jazyk než češtinu 

Offline Gatita
8651 příspěvků moje polička 13. ledna 2026 21:53

Kokoska on odklad snad dostane, ale jednoduche to nebylo. Ten nultý ročník je právě pro odkladové děti.

Zuzuli ve školce ho nechávat nechcem. Nic by mu to nedalo. Školka není špatná, učitelky nejsou zlé, ale jemu to tam asi úplně nesedí, má tam jen 1 kamaráda, učitelky mi často hlásí, co všechno mu nejde, že nestíhá,  a dostává to k dodělání domů. Myslím si, že se asi i blbě soustředí v té smíšené třídě a že mu prospěje homogennější kolektiv, kde budou pracovat všichni v podobném tempu. Věřím, že si s tou změnou poradí, on většinou nemívá problémy se změnou prostředí a těma sociálníma věcma,  tak doufám, že to bude ok a ten rok mu prospěje. 

Offline JankaM
3111 příspěvků moje polička 13. ledna 2026 22:37

Téma výchovy se tu už hodněkrát probíralo, já jsem od školního psychologa dostala tip na knihu Jak žít a nezbláznit se, tak jsem to přečetla. A asi s tím souhlasím, že základ je dětem se věnovat, naučit je nějaký režim a mít povinnosti. Není to žádná novinka, 20 let staré, trendy jsou jinde, ale stejně  moc doporučuju a u synka sebudu snažit aplikovat, dokud to jde

Online Karja
44782 příspěvků moje polička 13. ledna 2026 22:40

Gatita Tak držím moc palce, nestíhá ve školce a musí dodělat doma....Ty vogo, tak to bych také dojížděla;). U nás ten nultý ročník ve vedlejším městě vznikl předloni a i příští rok bude ještě fungovat, chodili tam samí kluci, pochopila jsem, protože tam chodili od známých, plus dva nastoupili k dceři do třídy, že tam chodili takoví, kde by to sociálně šlo, ale nebyli zralí na výuku, prostě by se nadřeli a nic z toho;)

Offline Tabea
8179 příspěvků moje polička 14. ledna 2026 05:25

Karja ještě k těm hodinkám, jestli jste je ještě neobjednali a vybíráte z víc modelů, mě napadlo, že je lepší míň bachratý mobil. Jinak je to dost opruz při oblékání. Když je v zimě bude mít v rukávu, tak se bude muset sundat bundu, aby zvedla hovor. Ale jestli máte bundy "s rukavičkou", tak je to asi stejně fuk. 
Líp se oblíkají s textilním páskem na suchý zip než s gumovým "klasickým s očky". 

Online Karja
44782 příspěvků moje polička 14. ledna 2026 08:26

Tabea Víš co ten mobil si říkám, že je větší šance že někdě nechá...a my jim mobil, tablet nebo tyhlety věci vlastně ještě nedáváme ani doma. Taky jsem přemýšlela o nějakém málo funkčním mobilu, ale ty její kamarádky ty hodinky mají a používají, tak si myslim, že to bude žádoucí...s nějakou "nokií 3310" by mě asi vyhnala. 

Online Evaeva
příspěvků moje polička 14. ledna 2026 08:33

Karja syn ty hodinky nosí v tašce, ve škole je nesmí mít na ruce. A už je i ztratil

Online Karja
44782 příspěvků moje polička 14. ledna 2026 08:43

Evaeva no jéje, já jako nepočítám, že budou na denní nošení zpočátku, ale fakt když pujde odpoledne někam ven, tak si je doma vezme. Pak ale asi příští rok třeba do té tašky poputujou. Ne ona je chudák, už chce sama chodit ze školy, to jí sambo nedovolil, já bych jí to už povolila teda, ale nechodí teda....Pak se těší až zabalí družinu asi tak uderem 4. třídy, ale to teda nevim no, bude tam chodit se segrou čtvrtou třídu určitě ještě celou. Do školy ráno taky budeme příští rok chodit všichni, jako ta holka ta se moc neosamostatní:D

Offline Kokoska
35057 příspěvků moje polička 14. ledna 2026 09:05

Gatita mela jsem se zeptat jinak - proc ho nechces nechat ve skolce, kdyz to s jezdenim bude tak casove narocne. Tak uz to vim. Tak at najdete nejlepsi reseni, ta skolka podle popisu fakt asi neni uplne skvela. Dodelavat skolkove veci doma, to jsem jeste neslysela. U nas vystavujou detske prace na nastence, i kdyz tam Adelka ve trech letech misto vybarveneho kone mela jen cmaranici na hrbete Ale u predskolaku na tom asi zalezi vic, asi to ve skolce chteji mit u vsech radne odevzdane. Ale stejne to musi byt stresujici.

Online Evaeva
příspěvků moje polička 14. ledna 2026 09:13

Karja syn chodí sám do i ze školy. A už hlásil, že v žádném případě nebude chodit příští rok s bráchou Tak holt bude chodit dvě minuty před nimi. Ono je to popravdě lepší, když se v naší chodbě motá spíš míň lidí Jako mladší podle mě dorazí tak v půlce hodiny, ráno je to fakt zoufalý, jsem dost zvědavá, myslím, že to bude ještě zajímavý

Družina je u nás jen do 4. Mně by nevadilo, kdyby tam některé dny nechodil už teď, ale on nechce chodit do prázdného bytu a já v tu dobu vyzvedávám mladšího.

Online Karja
44782 příspěvků moje polička 14. ledna 2026 09:20

Evaeva Jo, tak já to beru tak, že já pracuji cca do 4 hodin odpoledne, jako co tu bude dělat až dorazí třeba v 1? Každej den, celej rok? Jako tam má nějaké vyžití...