Vše o těhotenství a dětech

02. února 2017 08:39
Offline Karja
43551 příspěvků moje polička 14. ledna 2026 11:40

continuity Jo u nás jsou z těchto starších taky jen děti, co jsou přespolní a nemají se jak dostat domů, což je ted myslím jen jedna pátačka. Tak ta je tam prostě s družinářkou a vubec jako nedělá nic společného:D. Takže ono kdyby jich tam bylo víc taky by se zabavily...

U nás se roky držely školkáčkové třídy podle věku, ale před cca 5 lety si daly smíšenou třídu a ujalo se to víc a pak smíšené udělaly všude a už se k tomu puvodnímu konceptu nechtějí vracet. Ale vím, že jsem pochytila že mají nějakej program, že jednou dvakrát týdně si posbírají předškoláky, co chtějí trochu víc helpnout a dělají s nimi chvilku něco víc. Tak to je asi dobrá cesta, ale je to personálně náročné no a nejsou na to lidi, aby každej den dělali s předškoláky hodinku třeba místo spaní...

Offline Karja
43551 příspěvků moje polička 14. ledna 2026 11:42

GatitaJo, tak to chápu tvoje rozhodnutí, hlavně je to 10 měsíců, mínus nějaké volno, prázdniny, je to taková v podstatě překlenovací doba, to to dojíždění zvládnete;)

Offline continuity
41404 příspěvků moje polička 14. ledna 2026 12:20

Karja no já jsem vcelku zastánce těch smíšených tříd, i si myslím, že je to dobré pro všechny, děti i ucitelky, akorát ti předškoláci s těmi batolaty už podle mne nedělají těm starší dobrou službu. Když jsem poslouchala, co všechno podnikali s předškoláky v jiné školce, bylo mi to pak trochu líto a to vůbec nebylo o nějaké školní připravenosti. Třeba chodili na návštěvy do domova důchodců, nebo do divadla - obojí tak jednou za měsíc, v podstatě co týden někde byli. U nás se ráno prošli po sídlišti a odpoledne dřepěli na zahradě, protože tříleté dítě víc neujde. Jedenkrát ročně šli na větší vylet a hotovo. 

Offline Pinot Noir
29239 příspěvků moje polička 14. ledna 2026 12:27

continuity Viktor je ve třídě čistě předškolní, ve školce jsou dvě takové třídy mazáků. Ale ne vždycky to vyjde, no. Když je předškoláků víc než na dvě třídy, tak někteří musí do třídy s mladšími, to asi nejde jinak vyřešit. 

Offline Karja
43551 příspěvků moje polička 14. ledna 2026 12:38

continuity U nás mají předškoláci svoje aktivity, mají třeba kurz bruslení 10 lekcí a na jaře kurz plavání. Pak mají ještě dva kroužky týdne místo odpočinku, že na odpočinek jdou později, to si vybírají ze 4, myslím, že jsou tam nějaké logohrátky, angličtina, cvičení, flétnička, muzikohrátky. Posbírají je ze tří tříd a nějak to udělají, ale je to prostě zvýšená práce a prostě zápřah na organizaci pro ty učitelky. 

Offline Karja
43551 příspěvků moje polička 14. ledna 2026 12:39

Pinot NoirAno z tohoto pohledu je právě i ta smíšená třída, ale aktivity navíc pro všechny předškoláky i lepší, protože přesně asi by na tom někdo byl bitej, že by v té mladší třídě byl.

Offline Pinot Noir
29239 příspěvků moje polička 14. ledna 2026 12:40
Reakce na DruI:

Pinot Noir Ježiš to nesnáším, když si člověk v duchu jede optimistickou vlnu a něco ho takhle upozorní, že to tak jednoduché být nemusí. Ale ono to nakonec bude dobrý, on to zvládne

​Jo, je to fakt studená sprcha. Ale asi je to potřeba, tohle připomenutí reality a zbrždění přehnaného optimismu. On sice čte, rozlišuje hlásky, drží tužku předpisově, matematiku dá s přehledem, ale je dobré si přiznat, že ve škole ho uvidí stejně jako ta psycholožka - jako dítě, které nemluví, maximálně šeptá, a že může trvat měsíce, než se odhodlá projevit, co všechno vlastně zvládá. 

Sakra, ten Integrál by pro něj byl nejlepší, ale to každodenní cestování mě teda upřímně děsí.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 14. ledna 2026 12:43

continuity to je ale organizací v té školce. U ségry tohle všechno normálně podnikali, smíšené třídy tam mají 35 let. Holt do toho domova důchodců nešli všichni, ale naopak šikovnější nepředškoláci mohli jít taky nebo mohli chodit na školkové kroužky.

Karja ony ty předškolní třídy učitelkám zase uleví jinak. Současné školství má být co nejvíc individualizované, což teda na učitelky klade velké nároky. Ale ani celá třída předškoláků by vlastně neměla dělat ten samý úkol. 

Mladší šel do věkově "správné" třídy, byli mu tři. Akorátže za měsíc mu byly čtyři a půlce spolužáků byly tři až někdy v lednu a s jakoukoli institucí neměli zkušenost. To taky nedělalo úplně dobrotu. Být to smíšená třída, tenhle problém vůbec nenastane.

Offline Potrefenáhusa
38114 příspěvků moje polička 14. ledna 2026 12:48

Pinot Noir Nepomohla by vám nějaká částečně sdílená cesta třeba s mužem autem na metro, jestli to u vás jezdí zřídka?
nebo nemuzes aspoň občas strčit ntb do zásuvky někde v kavárně poblíž školy? Jako je to na pytel, kdyz jedu fyzicky do práce, je to i s vyklopením dítěte ve skolce pres hodinu a pul na cestě (a odpoledne znova, to uz je lepsi, bez stresu, ze mi ujede vlak) 

Školu pro starsi chcem taky v sousedním městě, zvlášť ted, jak je letos pul roku mlha a ted led a sníh, me to taky teda štěstím uplne nenaplňuje, ale ta škola tady je bohužel uplne nemožná 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 14. ledna 2026 12:55

Pinot Noir myslíš, že Viky nebude zvládat družinu v té pro něj lepší škole ani třeba za půl roku, za rok, až si tam zvykne? Pak bys viděla aspoň trochu světlo na konci tunelu, že třeba dvakrát týdně budeš mít na práci větší část dne. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 14. ledna 2026 12:56
Reakce na Potrefenáhusa:

nebo nemuzes aspoň občas strčit ntb do zásuvky někde v kavárně poblíž školy? 

​Nebo nějaký cowork poblíž kdyby byl

Offline Vari
2146 příspěvků moje polička 14. ledna 2026 12:56

Moje děti do předškoláků ani nechodí, do předškolní třídy se nevešly. Sice s nima prej nějakou předškolní přípravu jedou, ale nikdy jsem žádnej pracovní list neviděla, navíc si o tý kvalitě nedělám moc iluze, když půlce třídy ještě nebylo ani pět, dvojčata tam jsou nejstarší. Takže se to snažím dohánět s nimi sama, ale z kroužků se vracíme večer, tak je to dost na palici, nikomu z nás se už nechce. 

Docela mě pobavila jejich učitelka, navrhla mi, jestli nechci zkusit vedle ve městě třídu pro nadaný děti. No už vidím ty jejich přijímačky, holka se tam sekne a řekne, že takový blbosti dělat nebude, junior tam předvede svůj klasickej meltdown a půjdeme domů :-D.

Offline Zuzuli
3549 příspěvků moje polička 14. ledna 2026 13:03

continuity to bude spis skolkou, nez smisenou tridou. V nasi stare dejvicke skolce byla dcera ve tride triletych deti a stejne za ten rok byla dvakrat na vylete autobusem za prahu, jednou v zoo, v botanicke zahrade, kam v obou pripadech jeli privozem, v narodnim muzeu, v divadle spejbla a hurvinka, na strasidlech ve hvezde, u hasicu... zatimco tady ve tride predskolaku sedi ve tride a kdyz je nahodou zacatek zari a nebo cerven, tak je aspon vezmou na zahradu

Offline Zuzuli
3549 příspěvků moje polička 14. ledna 2026 13:04

continuity to bude spis skolkou, nez smisenou tridou. V nasi stare dejvicke skolce byla dcera ve tride triletych deti a stejne za ten rok byla dvakrat na vylete autobusem za prahu, jednou v zoo, v botanicke zahrade, kam v obou pripadech jeli privozem, v narodnim muzeu, v divadle spejbla a hurvinka, na strasidlech ve hvezde, u hasicu... zatimco tady ve tride predskolaku sedi ve tride a kdyz je nahodou zacatek zari a nebo cerven, tak je aspon vezmou na zahradu

Offline Pinot Noir
29239 příspěvků moje polička 14. ledna 2026 13:07

Potrefenáhusa plánujeme to tak, že třikrát týdně jezdí muž do kanclu, to by jeli spolu, a já pracovala z domu, dvakrát týdně má muž home office, to bych naopak jela ráno s Vikim já a pokračovala do kanceláře. Vyzvedávat bych musela vždycky já. Autem na metro už nejezdíme dávno, v Letňanech je úplně nereálné zaparkovat, po sedmé je to parkoviště už plně obsazené. 

Toto je ovšem plán podle aktuálního stavu našich zaměstnání. Kdykoliv se může cokoliv změnit a je mi úplně jasné, na koho z nás dvou jakékoliv zhoršení podmínek dopadne. Muži se ten Integrál navíc moc nezamlouvá, úplně ho slyším, jak mi to bude předhazovat, kdyby hrozilo nějaké výraznější zapojení z jeho strany. 

Offline Pinot Noir
29239 příspěvků moje polička 14. ledna 2026 13:10

Evaeva jo, myslím, že družinu časem zvládne taky, ale od té cesty do tramtárie mě to nezachrání

Offline Karja
43551 příspěvků moje polička 14. ledna 2026 13:12

Zuzuli Je to tak, naše školka je taky akční a to, co si budeme povídat,  to dá tady na venkově fakt zabrat, jakmile nemůžeš využít MHD a bus ti jede vedle do 6tis. města.... Ale kde se něco může dělat tak tam byli, nebo jim to vymysleli, typu jedeme vlakem támhle na louku a tam budou sportovní hry pulden. Plus ti předškoláci mají aktivity navíc, ale to je prostě tím zájmem no. Kde není, tak tam to nejde, at jsou třídy jakýkoliv.

Offline Mohučanka
7301 příspěvků moje polička 14. ledna 2026 13:17

Pinot Noir můžu se zeptat, proč se mu nezdá? Kvůli vzdálenosti nebo i nastavení školy?

Jinak my to děláme podobně (ale máme to určitě blíž než vy, od obouvání bot k vratům školy maximálně 40 minut), muž jezdí do kanceláře 2x týdně, tak doprovází starší na osmou, zatímco já a mladší si pospíme o 45 minut déle, a ty samé dny vyzvedává mladší. Trochu frflá, ale benefity školy vidí jasně, i když hlavním hybatelem změny jsem byla já. Ostatní dny beru ráno obě holky a pokračuju do kanclu a taky vyzvedávám. 

Změny taky dopadají na mě, ale to je dané tím, že prostě pracuju blízko. 

Offline continuity
41404 příspěvků moje polička 14. ledna 2026 13:29

Evaeva

Když se chce, tak jde leccos, problém nastává, když se úplně nechce. A přítomnost menších dětí je pak ultimátní argument, když se ptáš, proč nejdou alespoň do toho našeho lesa (to nám prosím pěkně slibovali u zápisu, že tam chodí větší děti jednou týdně na delší vycházku). Nebo, že jim zaridis exkurzi na letišti. 

Offline Potrefenáhusa
38114 příspěvků moje polička 14. ledna 2026 13:29

Pinot Noir my to taky pytlikujem, jak se da, ale ja mam pocit, ze to za to stoji 

chlapi jsou rigidní, tech novot se bojí (a líný)