Vše o těhotenství a dětech

02. února 2017 08:39
Offline Anema
1298 příspěvků moje polička 29. července 2026 11:08

Miru kdo to je?

Ale asi má jinej cíl než já - můj není, aby dítě ušlo/zvládlo víc, ale spíš to, jaký bude náš vztah.

https://www.instagram.com/reel/DUQoEjfjjg0/?igsh=MWs3bHh5NXNvanc1Nw==

Offline Miru
16860 příspěvků moje polička 29. července 2026 11:24

Anema 

...nějaký psycholog. Ale zatím všechny příspěvky, co na mě s ním vyskočily, se mi libi

Offline Anema
1298 příspěvků moje polička 29. července 2026 12:00

Miru díky, už jsem ho našla, kdyby to taky ještě někoho zajímalo: je to Mgr. Jiří Halda (speciální pedagog, lektor a rodinný terapeut), https://www.infracz.cz/jiri-halda

Offline Miru
16860 příspěvků moje polička 29. července 2026 13:02

Anema 

Offline Anema
1298 příspěvků moje polička 29. července 2026 14:08

Tak jsem si poslechla ten podcast s ním celej a moc se mi líbí, jak je proti fyzickým trestům, nebo říká, že děti se učí z činů a ne slov, nebo že je třeba děti zapojit, ať mají pocit, že rozhodují (i když mi to teda vyznělo, že spíš jde o ten pocit, a pak si to stejně rozhodnou rodiče podle svého), nebo že je potřeba nechat emoci proběhnout a pak teprv něco řešit. Taky říkal, že důležitá je přirozenost a neumetat dětem cestičku za každou cenu.

Ale ten zbytek?

- děti vám lezou na nervy, protože jste si je rozmazlili. Viděl holčičku, co si v den svých druhých narozenin umí zapnout bundu a zavázat boty. Takže to jde! A když jsou vaše děti málo samostatné, můžete si za to sami, protože je k tomu nevedete!. V sedmi letech už můžou umět uvařit svíčkovou.

- když ve vás dětskej afekt vzbuzuje hněv, znamená to, že dítě tím volá po vaší převaze - je potřeba ho zalehnout, zlechtat nebo jinak zmordovat, ale musíte se u toho (i klidně uměle, to je ta přirozenost, haha) smát, ať vidí, že se nezlobíte!

- Tohle mordování musí otec (matka ne, ta má jinou roli - je to kámoš od  Hermana) provádět každý večer, jinak se dítě nebude ve spánku cítit bezpečně. Takže už víte, proč musíte děti uspávat, nemají důvěru ve vaši rodičovskou převahu!

Ta potřeba rodičovské převahy vyjadřovaná fyzicky (ale vždycky zásadně v dobrém a s úsměvem!) tam byla strašně moc zdůrazňovaná, tak by mě zajímalo, jak se pak takové děti chovají v dospělosti třeba právě ke svým rodičům, když se všechno učí nápodobou (to taky říkal - "řešte situace tak, jak byste chtěli, aby je řešily vaše děti", to mi btw. ve vší vážnosti přijde jako skvělá myšlenka) a najednou mají fyzicky a později klidně i mentálně navrch ony...

Online Zuzuli
3799 příspěvků moje polička 29. července 2026 14:47

Anema chces mi rict, ze staci, kdyz manzel kazdy vecer zalehne dceru a zlechta ji, tak pak bude konecne moje nespave dite spat?

I kdyz mam pocit, ze neco takove doma provadi uz dlouho. Zasadne kdyz uz mam dite zpacifikovany v posteli, v pyzamu, vycistene zuby, zhasnuto, klid a cteme pohadku, tak se zjevi v pokojicku, ze se jdou jeste poprat, a dite se na nej vrhne a zacne trenovat karate kopy. Usinani to rozhodne nepomaha

Online Evaeva
příspěvků moje polička 29. července 2026 14:50

Zuzuli kluci se s mužem perou skoro furt. Nefunguje toRespektive věřím, že je to dobrý způsob, jak s nimi budovat nějaký vztah, což je podmínka nutná pro dobrý spánek. Ale nikoliv dostačující

Offline Anema
1298 příspěvků moje polička 29. července 2026 16:25

Zuzuli to tam ten moderátor taky namítnul, že přece nechtějí ty děti večer rozdovádět. Tak je máme držet tou svou převahou dokud se neuklidní, nebo tak nějak, takže třeba nakonec zalehnout, ale můžeš se samozřejmě odlehčovat!.

Evaeva taky mi to vlastně přijde jako fajn společná zábava, pokud to oběma vyhovuje. Ale vadilo mi to načasování - máš to udělat těsně před výbuchem, dítě je v afektu a v tobě roste hněv, to je prej ten jasnej signál: "pozor, málo převahy!". Taky ta faleš - musíš se usmívat, ať už se cítíš jakkoliv - z toho přece pochopí, že se vůbec ale vůbec nezlobíš. A hlavně ty důvody - to dítě se vzteká, protože chce, abys mu ukázal svoji převahu! To večer už je jenom prevence a rytuál, ok, proč ne, ale zase to prezentoval jako jedinou možnou společnou aktivitu, podle mě by fungovalo stejně jakýkoliv jiný blbnutí nebo hra, ale prej jen z toho to dítě pozná, že vedle spí někdo silnější, kdo ho ochrání.

Offline Anema
1298 příspěvků moje polička 29. července 2026 16:29

já prostě nesnáším jakýkoliv návody na děti ve smyslu: "a v týhle situaci udělejte tohle a tady se zamračte a teď zatleskejte"

Ale kdyby si to chtěl někdo zadara poslechout, je třeba se zaregistrovat na tenhle eshop: https://www.infracek.cz/articles, je to pak na 2. straně mezi podcasty.

Online Evaeva
příspěvků moje polička 29. července 2026 16:38

Anema tak ono v obecné rovině se s tím dá souhlasit, některé děti opravdu víc vyvádí, protože potřebují cítit vedení. Ale tohle je takový dost zkratkovitý návod. 

Offline Tabea
8141 příspěvků moje polička 30. července 2026 09:42

Karja byli jste ve Žlebech (oboře) na tý prohlídce s průvodcem? Nebo jen na těch programech?

Offline Gatita
8639 příspěvků moje polička 30. července 2026 10:32

Tabea odpovím ti i já:)

Byli jsme na komentované prohlídce záchranné stanice. Provedou tě kolem klecí, řeknou ti k jednotlivým chovancům nějakou zajímavost z jejich života, mají nebo měli tam např. stařičkou lišku, která se chová jako pejsek, protože žije s lidmi a neví, že je liška (dozvíš se něco o imprintingu), ukážou to ježčí mládě a jak se krmí z lahvičky, malé prasátko a podobně. Bylo to docela milé, ale děti z toho nebyly odvázané tak jako já. A pak je tam v určitou hodinu ukázka dravců, ta je na prohlídce stanice nezávislá. Ukázka vypadala skvěle, chlápek předváděl dravce a hezky o nich uměl mluvit, ale bylo tam hrozně vedro a po 5 minutách nás deti táhly pryč k autu. Doteď me to mrzi a chtěla bych tam zajet ještě jednou. Cely areál je moc hezký, na procházku a koukání na bíle jeleny...

Offline Tabea
8141 příspěvků moje polička 30. července 2026 12:40

Gatita díky, díky. Právě u té prohlídky stojí krmení jelenů a že děti dostanou dravce na ruku... tak to právě zvažuju. Taky tam teda pojedeme ve vedru...