Potrefenáhusa A měla v repertoáru aspoň nějaké zvuky? Syn má jenom eee, aaa, máma (to prakticky nepoužívá), baba (ne pro bábu, ani nevím, jaký to má mít význam), všechna zvířátka jsou čiči a vláček šš. Toť vše.
Vše o těhotenství a dětech
Myrtila jo, tyhle jednoduchý věci rikala, zvuky zvířat, ššš, auto, i takovy ty jednoduchý slovesa typu haji, hačí, haf, spojovala to do těch krátkých vět, typu čiči haji tam, ale ten repertoár nebyl moc sirokej a mluvila takhle i v tech skoro třech letech , zároveň ale byla schopna se s nama nějak obstojně dorozumět a nikdy jsem nepochybovala, ze by nerozuměla
Potrefenáhusa souhlas. Jako mimiňák ještě v zimě, takže ve dvou a čtvrt neříkal mlíko, ale aha a pití naznačoval hlasitým polykáním
teď je pořád pozadu oproti některým, ale už mluví ve větách. Myrtila
continuity v 16m všichni tři říkali tři "slova".
Myrtila to mi přijde, že je na tom jako mimiňák.
Jinak jako věta se počítá, i když půlku znakuje. Když třeba řekne brm a udělá pápá, jakože odjelo.
Myrtila Náš jenom s pantomimou nastoupil ve třech letech do školky a zvládl se tam i tak domluvit dobře :o)
DruI starsi vnuk nastoupil do skolky s papuanstinou, mlel furt, ale rozumet mu nebylo. A taky se domluvil a rychle se zlepsil. Nejlip mluvil mladsi vnuk, mel v tech trech uz docela dobrou vyslovnost az na R,Ř a docela pekne to brzo daval i mluvnicky. Starsi vnucka patlala do peti let, ze posledni rok se hodne zlepsila a ted v sesti uz je to bez problemu. Adelce je 5, vety stavi hezky, ale vyslovnost ma strasnou, zacala chodit na logopedii.
Potrefenáhusa Tak u nás je to podobné s tím, že víme, že rozumí.
Evaeva No tak to by se možná dalo říct , že "mluví" ve větách, eee plus pantomima, nebo dvě pantomimické věci spojuje už docela dlouho.
DruI No, je vlastně pravda, že když šel starší do školky a řekla jsem učitelce, že docela obstojně mluví a domluví se, tak zajásala, že "aspoň pár takových". Takže nemluvící tříleťák asi není úplně výjimka.
Myrtila nas nemluvil strasne dlouho, nejaka poradnejsi rec to byla tak od 4 let. Ted asi ctvrt roku logo v podstate nebyla, jen ve skolce asi dvakrat v ramci jejich vyuky. Jeste predtim jsem ale od te skolkove dostala kartac, ze chodime nekam paralelne. Rozumej, tu druhou logopedku nema rada, takze jsem v podstate tajila, ze jeste nekam chodime. Pak byly ruzne nemoci, dovolene atd a dite mluvi lip a slovni zasoba se rozsiruje raketove. Porad spatne vyslovuje nektera pismena ale je z nej Pepin. Mluvi uplne porad. Zdravim holky i odsud, co ho videly nedavno na koupalisti. Mladsimu bude 16m a nerika nic, jenom vecne jeci.... Ale manzel uz mi zakazal absolvovat vsechny ty foniatrie a logopedie, ze to bylo cely uplne k nicemu a podruhe me s pedagogickou poradnou i s logopedkou kopne nekam.
Jos v 16m mi to fakt přijde brzy, pokud nemáš pocit, že třeba neslyší nebo je nestandardní i v jiných věcech, nerozumí, co mu říkáš a tak.
Jos za ten rok co jsme se viděly naposled, udělal obrovskej pokrok. Je výřečnej, hned naváže kontakt, úplně bezprostředně. Je skvělej ![]()
Mňa prekvapuje, ako veľa detí v 1.ročníku nerozpráva čisto, to je kľudne aj polovica triedy a ja mám fakt problém rozumieť. Ale neviem, ako chodia/nechodia na logopediu. Mala som žiačku, ktorá nevedela R a tak ho vynechavala, to bolo dosť zlé.
letfenixa synovec pôjde do 4. triedy a stále nerozpráva čisto, rozpráva dosť rýchlo, r nevie poriadne vysloviť, povie ho, iba keď sa na to sústredí po tom, čo ho upozorníme. Na logopédiu chodil, teraz s ním už poriadne necvičia.
Jos Jj, to si pamatuju, že jsi psala, že skoro nemluví. Mladší je ještě opravdu malý
našemu je o půl roku víc.
No mě na tom právě dost děsí ta představa, že co jsme absolovovali se starším, nás čeká ještě jednou, ono je to prostě dost náročný, jak na čas, tak na trpělivost, nějaký pedagogicky talent rodičů (pardon, já prostě neumím vymýšlet krátké zábavné a hravé způsoby, jak s dítětem nenápadně procvičovat logopedii, aby si ideálně vůbec nevšiml, že procvičujeme
),a u nás teda i na logistiku, nemáme tu logopedku úplně za rohem. A zároveň bych chtěla, aby kluci mluvili hezky, srozumitelně. Starší třeba hezky zpívá, má dobrý hlas (Pepin ![]()
), drží rytmus, tón, ale když mu není pořádně rozumět, tak zrovna u zpěvu je to prostě blbý, no. Chtěla bych, aby je to pak v životě nelimitovalo.
To nenápadné procvičování mně vždycky pobaví. Mám asi malou fantazii. Syn teď začal logopedickým cvičením platit muži za houpání ![]()
V naší rodině hezky intonuje mimiňák. Poznáš, co zpívá, i když nevysloví ani jedno slovo. Jsem zvědavá, kam se to bude vyvíjet.
a nebo formou hry. To je asi tak na stejné úrovni jako to nenápadné procvičování. Také mám malou fantazii a děti to vždycky nějak prokoukly.
Evaeva No tak u nás jdeme cestou úplatků, po cvičení dostane pár chipsů. Jinak k nim přistup nemá a snědl by jich klidně pytlík, tak je to pro něj cenná odměna.
Starší si právě taky už do malička notuje, i když ještě neuměl mluvit a pak si ještě nepamatoval slova. I teď, když si nevzpomene na text, za pochodu si vymyslí jiný, který dává smysl, rýmuje se a rytmicky zapadne do té melodie. Popravdě to dost obdivuju ![]()
Gatita prostě chytrý děti ![]()
Myrtila to je vážně dobrý!
Evaeva No, a i proto mě mrzí ta výslovnost, minimálně by mohl chodit na zpěv do ZUŠky, kdyby ho to bavilo, ale takhle těžko.
ale zkuste to, doufejme, ze ta blba výslovnost není nafurt, já znám málo dospělých lidi s vadou řeči
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Znamenitým ženám, které si libují v parfumérském umění
Ataratma – vůně pocitů
Nasaj (vůně) v KORY