Vše o těhotenství a dětech

02. února 2017 08:39
Offline slniecko admin
19824 příspěvků moje polička 27. srpna 2026 17:47

Evaeva chápem

Offline Myrtila
5622 příspěvků moje polička 27. srpna 2026 18:15

Potrefenáhusa Třeba ji má paní učitelka doma z dětství a předpokládá, že to tak má každý Jinak to je fakt úlet, na nějaký nácvik prostorové představivosti by jim stačila jedna do třídy koupená školou. Nebo na co by to vlastně prvňáci potřebovali? 

Offline žluťásek
8912 příspěvků moje polička 27. srpna 2026 18:30

Myrtila my jsme měli v první třídě celej rok na pracovní vyučování Alfu/Vegu. Ale tehdy to měl asi každej, stálo to pár peněz a lepšího nebylo?

U nás naštěstí pracovky vyplňují kaštanama, recy odpadkama a nekončící zásobou látek ze zásob od paní učitelky

Offline continuity
44174 příspěvků moje polička 27. srpna 2026 19:22

slniecko jo promiň to jsem nepochopila, nějak se mi to spojilo, že v Holandsku se učili, že v Americe něco.

No většina poštu zůstává platná, zrovna včera jsem narazila na post dětské lékařky - teď porodila svoje první dítě. Psala, že co se týče výchovy jsou mezi kulturami obrovské rozdíly a ty děti to přežijí ve zdraví v každém případě. Že spousta těch doporučení nemá žádný vědecký podklad, ale je to zvykové. 

Dokonce k tomu existuje nějaká kniha, kde to autorka mapuje. 

Offline Malenge
4899 příspěvků moje polička 27. srpna 2026 19:29
Reakce na Evaeva:

slniecko no on se celý život točil v kruhu alkohol - léky, trpěl depresemi, úzkostmi atd. Nepřičítal to přímo tomu, ale byl to dílek do skládačky. Mně ta jeho autobiografie zaujala, doporučuju.

​taky mi přišla skvělá, jestli se to tak dá říct, protože hodně těžké čtení místy. Ja ji navíc četla chvíli po jeho smrti a ten optimisticky konec mi v porovnání s realitou dost vzal vítr z plachet...

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 27. srpna 2026 20:49

Malenge ano, byla taková hořkosladká. Neměl lehký život.

Offline Gatita
8771 příspěvků moje polička 27. srpna 2026 20:50

Evaeva prosím tě, mohla bys mi poslat tipy na to Rakousko, jak jste teď byli? Pokud si ještě pamatuješ, klidně i konkrétní vychytávky, výlety a podobně. Nijak to nespěchá, jeli bychom až příští prázdniny;) Já mám to Rakousko s dětmi strašně ráda, zkoušíme různé oblasti. Letos jsme ve Wagrainu (doporučovala MPLee ) a jsme nadšeni, akorát teda ten místní systém lanovek, slev a guest cards je strašně bizarní, mnohem zmatenější než kde jsme doposud byli. Jakože můžeš zadarmo nějakýma lanovkama, ktere jsou ale ve vesnici 20 km vedle, pokud chceš jezdit těmi místními, tak na ty to neplati. Na ty je jízdenka 12 peaks, ktera ale zahrnuje ve skutečnosti jen asi 5 vrcholku, z nichž na jeden ale musíš pěšky, protoze jedna z těch lanovek letos nejezdí. A ta další jezdí jen do středy včetně, ale zato si na ni můžeš vzit zdarma kolo, ovšem kdyz to kolo vezmeš a vyjedeš nahoru, tak ti reknou, ze bikerska stezka je ve stredu zavřená, protoze ve stredu přece kácej stromy . A mohla bych pokračovat. Mapičky v infocentru bez map, jen se slovními popisky výletu typu vyjeďte do 2000 m a pak o třetího dubu doleva, takže každý výlet nás stojí hodinu usilovného přemýšlení a plánování. Jo a všechno musíš dělat online den předem, abys dostala nějakou tu slevu (což je další vysoká kombinatorika), ale ta appka je dost blbá, turisti s tím často u čteček bojují... No tak jestli je to v Salzbachu víc pro blbý a je tam něco pro děti, budu vděčná za tipy:)

Offline Potrefenáhusa
39254 příspěvků moje polička 27. srpna 2026 20:58

žluťásek

sevu a alfu jsme měli v 1.tride taky, ta alfa byla zvlášť traumatická, vubec to v tom nedrželo 

jsem zvedava jestli naše škola taky jeste vytasí nějakej bizar, co budu na poslední chvíli shánět po horoucích peklech 

s tou sevou nevim, asi je to skvělá pomůcka, ale prijde mi docela draha na školní seznam, u nás by rozhodně byla jednorázová jen do školy...prislo by mi lepsi , kdyby to nakoupila škola a nechala si to...

vim, ze neni povinnost pomůcky kupovat, nevim, jestli bych to se zatnutýma zubama koupila, nebo ne

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 27. srpna 2026 21:02

Gatita v saalbachu je to úplně easy! Co se týče biků nevím, je to teda bikový ráj, ale nezkoušeli jsme, takže systém úplně neznám, mám dojem, že v kartě je jen jedna jízda s kolem. Ale jinak na kola je tu úžasná infrastruktura, lanovky se stojany, všude myčky,...

My byli hodně spokojení s místními autobusy, je to kompaktní údolí, za celý týden jsme nevytáhli auto, MHD je zdarma (dokonce v celém Salzbursku?). Karta platila na všechny místní lanovky, nějaké omezení bylo, myslím, že každý den můžeš každou z nich použít jednou? Nevím, to nás vůbec neomezovalo. V kartě je i koupaliště v saalbachu, menší, ale se dvěma tobogány. Nebyli jsme, byla kosa. A jednou týdně lanovka v leogangu, tam jsme taky nebyli, resp. došli jsme po hřebeni téměř k horní stanici, ale ta dolní je poměrně daleko autem. 

Líbilo se mi tam opravdu moc, možná i víc než ve Schladmingu. Jde v podstatě o dvě městečka, saalbach je asi menší, ale se spoustou restaurací a kompletní vybaveností, Hinterglemm byl živější, je tam hodně nových ubytovacích kapacit. A opravdu nádherné velké hřiště. Obě městečka jsou pěkná, mají upravené centrum s pěšími zónami. Vede mezi nimi cyklostezka podél řeky, která pokračuje celým údolím na oba směry, ale my kola neměli. Jediné mínus je vypínání lanovek v 16.15. Zajímají tě i konkrétní výlety, dokud to mám v paměti? 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 27. srpna 2026 21:06

Potrefenáhusa u syna mají sevu ve třídě i v družině, jestli to používají i při výuce, nevím. Kluci by si s tím doma hráli, ale to úplně nejde, když to budeš mít ve škole, že jo. Zajímalo by mě, kolikrát to za ten rok použijí.

Offline Myrtila
5622 příspěvků moje polička 27. srpna 2026 21:35

žluťásek No, já znám tyhle stavebnice jenom ze školky, mě to nikdy nebavilo, tak si nedovedu představit, co tak zásadního s tím budou dělat prvňáci, že by každý potřeboval svou krabici právě si pamatuju, že to moc nedrželo pohromadě, pak to dalo dost práce rozebrat a roztřídit, nic pro mě. Přitom třeba lego synovi třídím ráda Nevím, asi bych chtěla vědět, na co to konkrétně bude a kolikrát to využijí, a to nejsem jinak rodič-prudič. 

Offline continuity
44174 příspěvků moje polička 27. srpna 2026 21:41

Haha, sevu měla starší v družině chtela ji v druhé k Vánocům. Myslela jsem, že na to je už docela velká - ve smyslu, že už si s tím tolik let hrát nebude. No tak ta z toho bastlila nejrůznější poličky na stůl a závěsné stolečky na postel ještě v osmé třídě.

Myrtila drželo to dobře, měla třeba poličku, co se zavěsila na zábradlí poschoďové postele a tam odkládala nějaké drobnější věci. na poličce na stole bydlel keramický hrneček i s pastelkami.

Offline Myrtila
5622 příspěvků moje polička 27. srpna 2026 21:47

continuity Aha, mně se pletou ty názvy, nedržela ta s kruhovými "kostkami", jak psala žluťásek. Tak trochu to hážu do jednoho pytle

Offline continuity
44174 příspěvků moje polička 27. srpna 2026 21:56

Potrefenáhusa taky by mi přišlo lepší, kdyby to nakoupila škola, když to chce používat. Pak nepotřebuješ jednu na žáka, ale 30 na celou školu na deset let. Kde to vlastně skladují? 

A páté třídě chtějí pak to robotické lego? Samé otázky. 

Offline Gatita
8771 příspěvků moje polička 27. srpna 2026 22:06

Evaeva budu ti moc vděčná, klidne do sz, jestli se to do detskeho vlákna moc nehodí. Já ty tipy odsud nebo od známých dost využívám, ulehčuje mi to významně práci:) 

Jinak původně jsem se zde chtěla podělit o radost, že děti baví turistika stejně jako mě. Obzvlášť starší syn mě překvapil, vzali jsme ho dnes na takový kratší okruh přes vrcholky (mladší dítě zůstalo dole s babičkou), mně to přišlo hodně náročné, strašný hic a nepříjemná výška, měla jsem i nutkání otočit nás zpátky, ale on si děsně liboval, jaká zajímavá trasa:) 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 27. srpna 2026 22:23

Gatitanapíšu sem

U nás turistika taky frčí, ale jen v Alpách, když je vezmu někam okolo Prahy, i zajímavou trasu, zase taková hitparáda to není. Ale jako dobrý, akorát mladší je takový problematický. Nebude trvat dlouho a mimiňák je v pohodě "předejde"Nejlepší je u nás kolo.

Offline Gatita
8771 příspěvků moje polička 27. srpna 2026 22:30

Evaeva kolo zas nesnáším já.
Ale kousla bych se, nicméně mladší dítě je po mně, ten se pro kolo nenarodil a je to s ním náročné. 

Offline Karja
45145 příspěvků moje polička 27. srpna 2026 23:09

Potrefenáhusa Nechápu...ještě si připrav peníze na pracovní sešity. To docela v první třídě zaskočilo mně, protože o tom nikdo neříkal dopředu, vubec mě to nějak nenapadlo...tak letos když to bude dvakrát. 

Tu Sevu fakt nechápu, pak si budou děti hlídat kterej dílek je čí? 

Gatita A v tom Schladmingu jste byli už vid? tam mi to přijde mega easy uplně a myslim, že se tam dá uplně existovat pohodlně i bez auta třeba....ale jako zdarma jsou jen lanovky a bazény, jinak ty další slevy jsou zanedbatelné, to je třeba 20%

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 27. srpna 2026 23:13

Gatita aha. U nás máme kolo rádi všichni, akorát mladší (zase) odmítá i nejmenší kopec. Ale rozhodně remcají nejmíň. A v zimě teda sjezdovky, to remcají akorát, když vypnou vleky a jde se domů.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 27. srpna 2026 23:15

Karja ta schladmingská karta je ale dobrá. Jasně, ty slevy jsou malé, ale lepší kartu jsme nikde neměli. Máš v tom bazén klidně každý den a ještě ty biotopy.