Omfg

15. prosince 2018 14:31
Offline viktorka_od splavu
49114 příspěvků moje polička 30. ledna 2025 11:38

Zuzuli ano to je prave ono

Offline Černá kočka
1745 příspěvků moje polička 30. ledna 2025 12:59

Jestli je to zverejnene bez souhlasu, v horsim pripade i focene  bez souhlasu, tak je to strasne. Primarne vubec nejde o to jestli nekdo ty zeny pozna. Evidentne to bylo vyfocene ve zdravotnickem zarizeni a tam by mel byt clovek chraneny pred necim takovym az je jakykoliv.

Treba se to vysvetli, ale ja si  umim predstavit, ze o tom nemusely vedet. I ta pani vlevo, ja treba takhle cekavam pripravena v kabince na rentgen hrudniku, mam tedy svlecenou jenom horni polovinu tela, ale takhle krizim ruce pred hrudnikem vzdycky.

Online Kokoska
34409 příspěvků moje polička 30. ledna 2025 14:02

Asi bych nenavidela doktora, ktery by bez meho souhlasu dal fotku na instagram. Ale jeste vic bych nenavidela toho, kdo to z ciziho IG vrazil na idnes pod anonymni zkratkou. Pisou necitlive, zahanbujici, ale nerozpakujou se ty fotky zverejnit. Jestli pacientky souhlasily nebo ne s fotkou od lekare, to nevime, ale ze by souhlasily s prekopirovanim na verejne forum, ze by se nekdo o souhlas staral, silne pochybuju.

Offline Samantha
3286 příspěvků moje polička 30. ledna 2025 19:00
Reakce na Zuzuli:

Protoze sorry, ale i tohle celkem snizuje tu porodnost. Mam dve kamaradky, ktere mely v prazske porodnici takovy porod a pristup personalu (vyvolavani, protoze uz bylo po terminu, celou dobu straseni, ze stejne skonci na sekci, konstatovani, ze stejne neporodi sama a pak stacilo, ze se zmenila smena a nova asistentka netrvala na lezeni na zadech a pri poloze na boku se pak dite celkem rychle narodilo, jednu zapomneli dve a pul hodiny napojenou na monitor a nereagovali na zvoneni), ze podruhe uz v zadnem pripade rodit nepujdou.

​Koukám, že se nic moc za ta léta nezměnilo.

Já když rodila v Krči (už to bude 38 let), tak mi rupla voda na chodbě a přijímací sestra mi ukázala na hadr a kbelík ve sprchách se slovy "...si to vytřete, uklízečky už mají po směně, ať mi tady nikdo neuklouzne".

Bylo to teda po desáté večer, takže s těma uklízečkama to bylo pravda, ale na "laskavý" přístup oné sestry nezapomenu. Plus její empatie při vyplňování dotazníku, kdy jsem se občas odmlčela a prodýchávala bolesti, tak mě popoháněla, abych nezdržovala. 

A na pobyt v kamrlíku hned vedle výtahové šachty s výtahem na sál (odděleno pouhým sádrokartonem) mám také skvělé vzpomínky.

Vždy, když projížděl výtah, posouvala se mi sklenička na stolku a to práskání dveřma co 5 minut, to byly úplné lázně. Ale zase abych byla spravedlivá - tohle mě nepřimělo mít jen jedno dítě.

Offline marieu
5150 příspěvků moje polička 30. ledna 2025 19:18

já si nějak všimla, že mě tu v začátku téhle kauzy někdo oslovil, jestli brrr , ale než jsem měla čas si sednout a napsat reakci, diskuze se prakticky utrhla ze řetězu. Ne, že bych zatím vymyslela názor...

O tom, jestli měl být příspěvek na IG účtu se bavit nemusíme. Neměl. Smazal ho na popud VFN, jak se píše? Měl reálně souhlas pacientek? To se nedozvíme a ani to nechci anticipovat. Souhlas s fotodokumentací nebo audiovizuálním záznamem může být klidně součástí obecného souhlasu (s hospitalizací, s nějakým zdravotním výkonem)- takhle je to, myslím, bývalo u nás, musela bych se podívat. Poučuju pacientky hlavně o povaze, průběhu výkonu, logistice (co můžou čekat před/po) , zkrátka o těch zdravotních datech, obecné části souhlasů nechávám na nich. Podobný fotky se poslední roky objevujou na lékařských kongresech opakovaně, stejně jako přednášky o obezitě v souvislosti s konkrétními komplikacemi, kasuistikami a podobne . Naposledy před rokem na celostátní perinatologický konferenci- snímky z jedné fakultky, kdy pacientka po sekci zemřela na komplikace v souvislosti s její monstrózní obezitou a neřešitelné ve stejné souvislosti. Měla buď 180, nebo 200kg.

nechci tu bejt kamenovaná, ale já chápu tu  Pařízkovi prapůvodní frustraci kvůli tý obezitě (nemyslím samotné zveřejnění, samozřejmě) Protože to je obrovský problém, který laická veřejnost ani nemůže pořádně nahlídnout/obsáhnout. Diagnostický možnosti- omezený až nulový. Já měla před 4 týdny na ultrazvuku v I.trimestru těhotnou s BMI 44,8, navíc stav po řezu (jizva na děloze, další překážka pro UZ). Krom toho, že mi skoro upadla ruka, byla jsem naprosto zoufalá- bylo sotva vidět, že je ta žena těhotná. Matný rozmazaný obrys s téměř neviditelnou srdeční akcí. Délku při měření jsem měla s každým pokusem úplně jinou- jiná délka=jiná datace těhotenství (mimo jiné také jiný termín porodu) a tím jiný rozsah hodnot UZ parametru ke zjištění rizika pro Downův syndrom. Rozptyl výsledků byl enormní, pacientka zároveň 40let, s vyšším apriorním rizikem kvůli věku. A to nemluvím o anatomii, u štíhlé ženy jsem schopná vidět ve 13. týdnu od srdečních oddílů po močový měchýř prakticky všechno včetně prstů na rukou. Jak předat výsledek takového vyšetření, jakože přibližně negativní/pozitivní???

Před půl rokem laparoskopie pro primární sterilitu. BMI si nevybavím, nebylo extrémní, ale obezita jablko. Se zkušeným kolegou jsme skoro nebyli schopní výkon udělat- vůbec se dostat do břicha laparoskopem. Obvyklá délka výkonuu jednoduché diagnostiky je 15min se vším všudy, my jsme se 50min nemohli dostat kamerou. Pacientka nejen, že posléze nechápala proč to nešlo, ale byla nanejvýš dotčená, když jsem jí šetrně sdělila důvod- ačkoliv jsem za léta osvojila vyšší dívčí diplomatickou- podotýkám. Že bych téma obezity zcela vynechala, i když se výkon nakonec povedl? Určitě ne, její šance na otěhotnění jsou při obezitě výrazně nižší. Tentýž kolega mi půl roku předtím řekl, že měli ve službě akutní laparoskopii na prasklé mimoděložní těhotenství, 120kg, že to bylo strašný, a že bych to já sama možná ani neudělala.

Před 14ti dny prevence, pacientka kterou znám už roky. Poprvé ke mně přišla před 8mi lety, měla 110kg. K prvnímu porodu měla 125kg, s těmi začínala druhé těhotenství, císařský řez jsem jí dělala před 3 lety na 148kg. Měla závažnou zánětlivou komplikaci v jizvě a já reálnou obavu, že ji nezahojím, nakonec se to zázračně povedlo. Teď mi volala, že potřebuje prevenci. Váha 160+. Dva dny jsem řešila, které křeslo má u nás příslušnou nosnost a jestli budu mít adekvátní gynekologická zrcadla, abych jí opravdu adekvátně vyšetřila. Nechápala, že s tím mám starost, nebo proč mi to nejde. Osobně jsem ji opakovaně doporučovala dietologa, specializovanou ambulanci- několikrát za těch 8 let. Bez povýšenosti, bez úsměšku, navýsost slušně s tím, že se jedná o závažný zdravotní problém, o kterémvím, že ho nevyřeší jednoduše sama. Naposledy mi řekla, že měla nějaký menší problém (sám odezněl), ale že se bála za mnou jít. Nejspíš, abych s tím zase nezačínala, protože nikam nešla. Protože nikam nešla celé roky, kdy měla zažívací obtíže a já ji opakovaně směrovala na gastroenterologii, kam se dostala po 6ti letech, kdy se zjistilo, že má ulcerózní kolitidu. Roky nezjištěnou a neléčenou

Měla jsem porod, kdy rodičku nezvážila váha do 150kg, měla jsem v jedné službě 3 pody za sebou u rodiček 117, 123, 127kg. Měla jsem operace, kdy nám na délku do břicha pořádně nestačily nástroje. 

Já nepotřebuju nikoho dehonestovat, stírat, na nikom se hojit, protože jsem vyhrála v loterii a jsem hubená. Mně jenom reálně děsí, že se to jednou nepovede, že jednou někomu prostě nepomůžeme, protože to nebude v našich silách, přičemž důvod "komplikující obezita" prostě není a nebude legitimní důvod pro konkrétního člověka, rodinu, laickou veřejnost. 

PS: na medicíně jsem v rámci endokrinologie položila přednášejícímu konkrétní dotaz, jestli existuje nějaké endokrinní nebo metabolické onemocnění, které samo vede ke vzniku monstrózní obezity- neexistuje

PPS: dneska jsem pochválila jednu svou těhotnou v polovině těhotenství, která začla na 99kg a drží váhu- nepřibírá.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 30. ledna 2025 19:31

Samantha něco se přecejen změnilo, z Krče mám všechny tři děti a nemůžu si stěžovat. A i za těch šest let byl cítit velký posun.

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 30. ledna 2025 19:32

marieu Strašné zkušenosti, lituji.

Offline DruI
5508 příspěvků moje polička 30. ledna 2025 19:33

Samantha Ale v Krči je teď náhodou docela fajn (nebo teda tři roky zpátky bylo ;o). Já bych tam klidně rodila znovu :o)

Offline Tabea
7887 příspěvků moje polička 30. ledna 2025 19:48

marieu díky za příspěvek. Ted mi pořádně došlo, jakou meli paniku lékaři, kdyz rodila ta moje morbidně obézní příbuzná. První dítě, vůbec netušili, jak je velký a ještě se báli, že dojde na císaře.

Offline viktorka_od splavu
49114 příspěvků moje polička 30. ledna 2025 19:50

marieu diky moc za podrobne vysvetleni.  jinak uz bylo zverejneno ze souhlas s porizenim fotografii mel. se zverejnenim na instagramu urco ne, ale chapu ho, kor ve svetle toho co pises. za me jen houst.

Offline Zuzuli
3680 příspěvků moje polička 30. ledna 2025 19:53

marieu ja si myslim, ze problem obezity nikdo nezpochybnoval. Tohle, co vypravis, je strasny. Pro me to jsou uplne nepredstavitelny vahy. Ja si vybavuju, ze kdyz jsem koncila chemoterapie, tak moje maximalni vaha byla 93 kilo a porad jsem nosila maximalne velikost 44. A hrozne me prekvapilo, ze uz jsem o nekolik kilo prekrocila hranici obezity. Vzdycky jsem si rikala, co teda jsou vsechny ty zeny v mhd, ktere se nevejdou do sedacky, kdyz ja jsem takhle obezni. Takze vaha 160 kilo je uplne mimo me chapani.

Offline Mohučanka
7337 příspěvků moje polička 30. ledna 2025 20:14

marieu díky za tvůj vhled do situace! Už chápu, proč paní doktorka v porodnici byla nadšená z mojí váhy necelých 70 kilo ještě mi před porodem říkala, že hubený a vysoký rodí lehčeji a rychleji než ženy více při těle.

Offline Samantha
3286 příspěvků moje polička 30. ledna 2025 20:50

Evaeva DruI

To jsem ráda, že si Krč polepšila (i když mě se to naštěstí už netýká)

Offline Jos
příspěvků moje polička 30. ledna 2025 21:50

marieu dekuju za prispevek. Puvodne jsem mela rozepsany taky dlouhy prispevek pribehu s morbidni obezitou (50kg petilete deti included). Ale asi uz to necham byt. Pokud sedim na ambulanci, tak jsem casto rada i jen za to, ze vaha pacientu je jen dvouciferna. Posledni gyn program byly damy s mirami vyska/vaha 150/100, 160/110 a treti nekde mezi. Ani jedna si sama nedokazala prelezt z lehatka na stul, bylo jim kolem 50,60let. V tu chvili byla na sekci na vedlejsim sale asi 130kg pacientka. 

Offline Karja
44236 příspěvků moje polička 30. ledna 2025 21:59

JosTos mi připomněla, že jsem byla na monitoru v nemocnici a vedle mě na lehátku za plentou ležela paní a ona řekla sestře, že se nemůže zvednout, jestli by jí nemohla pomoci. Tak dostala pořádnou drbačku, kdo jí zvedá doma a prej manžel.

Offline Sweet Potato
39953 příspěvků moje polička 30. ledna 2025 22:02

Samantha Kvůli těmhle hrůzám jsem dlouho dlouho byla rozhodnuta děti nemít. Když jsem sebrala odvahu, byla už situace mnohem lepší.

Offline Potrefenáhusa
38541 příspěvků moje polička 30. ledna 2025 22:07

Karja nektery chlapi schvalne vykrmujou do tech morbidit

Offline Jos
příspěvků moje polička 30. ledna 2025 22:11

Potrefenáhusa tak ta od Karja byla snad jen tehotna. Ja mela taky co delat se ke konci vyhrabat z vany, jak se clovek pres to bricho nemohl ohnout

Offline brrr
12265 příspěvků moje polička 30. ledna 2025 22:12

marieu Dík za vysvětlení

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 30. ledna 2025 22:14

Josjá už si pak do vany nesedala, my jí máme úzkou, tak bych se tam ani neposkládalaAle.zvednout.se.z.lehu pres.bok.je.docela.zaklad.