Omfg

15. prosince 2018 14:31
Offline Jos
příspěvků moje polička 31. ledna 2025 18:46

Pinot Noir ty cisla IBW a ABW jsou proste kalkulace jak treba pocitat davkovani leciv, tekutin, vyzivy. Protoze na vahu logicky nelze. Urcite to neni cislo pro konkretniho jedince, ktere by mel dosahnout

Offline Jos
příspěvků moje polička 31. ledna 2025 18:49

711990 pisu o prispevek vyse, je to pomucka pro obezni. 

Offline Jos
příspěvků moje polička 31. ledna 2025 18:55

711990 a jak pisu jinde, neni v tom pohlavi, vek atd. Na netu jsou i sofistikovanejsi vypocty, kde se bere nejakym koeficientem v potaz i pohlavi atd. Netreba v tom hledat podtext ktery v tom neni. 

Offline Černá kočka
1745 příspěvků moje polička 31. ledna 2025 18:58

Jos takže když je IBW 57 a pacient má 130 kg, tak se vezme normální dávka a vynásobí se krát cca 2,2?

Mně teda nízkou ideální váhu ukazují i chytré hodinky, ale tak možná jsou kalibrované na nějakou Čínanku.

Offline Jos
příspěvků moje polička 31. ledna 2025 19:03

Černá kočka ne, k anestezii si to upravime podle zkusenosti. Proste od oka stejne kouknu a zhodnotim, jak to ten pcient asi da. Pak zalezi o jake leky jde, zda jsou nebo nejsou rozpustne v tucich. Tyhle hodnoty jsou hodne orientacni tez a spis by poradila Fiction jak je vyuziva v intenzivni peci. Treba pri kalkulaci tekutin atd jsme vyuzivali pri BMI nad 25 tu ABW apod. Proste se to edituje v systemu, kdyz zadas pacientovy parametry aby to clovek kdyztak nemusel pocitat. 

Offline Černá kočka
1745 příspěvků moje polička 31. ledna 2025 19:14

Jos Děkuju, zajímavé.  Já jsem viděla nějaké propočty kolik stojí navíc výrazně obézní pacient oproti "běžnému" pacientovi, a neuvědomila jsem si, že zvýšené náklady na léky nejsou jenom kvůli komplikacím, ale i kvůli tomu, že se jich dává víc.

Offline continuity
42350 příspěvků moje polička 31. ledna 2025 19:33

Já jen, že pokud má kolem 2/3 dospělé populace nadváhu, už asi fakt budeme muset začít dělat něco jinak. Osvětou se bojuje tak těch 40 co jsem začala rozum brát a je to jen horší. 

Už se normálně připouští, že by cesta ven mohly být ty ozempicy a mounjaro nebo jak se to píše. Nějaké vedlejší účinky tam asi budou, ale oproti těm důsledkem obezity asi spíš minoritní. 

Jo, spousta lidí to bere jako sjednoduseni, asi jako výstup na Everest s kyslíkem, není to ten pravý sportovní výkon. jak tak koukám na tu moji máti, není potřeba z toho dělat ten záslužný výkon,já bych byla šťastná, kdyby prostě zhubla, i s berlickou. 

Offline Karja
44238 příspěvků moje polička 31. ledna 2025 19:36
Reakce na Raduza:

Karja se asi zeptám blbě,  ale jako že se nedokázala zvednout z lehu do sedu? Byla těhotná, takže mladá ženská. 

​přesně tak, ale ona byla spíš pohodlná, protože ta sestra ji vážně nepomohla a ji to šlo. 

Offline Mha
příspěvků moje polička 31. ledna 2025 19:59

Já ještě k té provazanosti, jak psala Isca

Tohle byl jeden z důvodů, proč jsem skončila ve zdravotnictví, protože jsem měla 55 kilo a manipulace s pacienty, kteří mají dvakrát víc prostě nešlo zvládnout bez rizika úrazu.

Nejen lékaři, ale i ostatní personál dostávají zabrat při péči o obézní. A ne všude na to je vybavení a ne všude máte dost personálu, abyste se u toho sami nestrhli. 

Offline Bowle
606 příspěvků moje polička 31. ledna 2025 20:06
Reakce na Mha:

Já ještě k té provazanosti, jak psala Isca

Tohle byl jeden z důvodů, proč jsem skončila ve zdravotnictví, protože jsem měla 55 kilo a manipulace s pacienty, kteří mají dvakrát víc prostě nešlo zvládnout bez rizika úrazu.

Nejen lékaři, ale i ostatní personál dostávají zabrat při péči o obézní. A ne všude na to je vybavení a ne všude máte dost personálu, abyste se u toho sami nestrhli. 

​já dělám v soc službách a většina mých kolegyň marodí se zády, rameny, karpály... na manipulaci se 120 kilovovou imobilní osobou jsou potřeba 3 až 4 pečovatelky. a inko pomůcky, ty se sice dělají do 4XL, ale poslední dobou to přestává stačit, u některých lidí je to boj o milimetry. a bude hůř...

Offline monis
1607 příspěvků moje polička 31. ledna 2025 20:15

Bowle ze by se mnou jednou nekdo musel manipulovat jako kdyz v pohadce tahali repu, je muj velky strasak. Stacilo mi, kdyz par let zpatky pred domem upadla sousedka 50+ a nemohla vstat. Nasledne se obihalo nekolik bytu, nez se dal dohromady prislusny pocet lidi, protoze chudak soused to sam nezvlad

Offline Aranel
6495 příspěvků moje polička 31. ledna 2025 20:36
Reakce na Jos:

Potrefenáhusa Ale to souhlasim. Nicmene nekdo skutecne obezni se proste v nejake kondici 90ky az na vyjimky nedozije. Moje babi mela asi 55kilo a po zlomenine krcku do mesice chodila do schodu. Ale chce to ty stariky rychle rozhybat a nenechat je lezet nekde na ONP s minimem pece. Svaly ztracis v ramci dnu. A v tom vysokem veku je schopnost adaptace organismu uz uplne minimalni. Proste se musi se zlomeninou krcku hned odoperovat a zvednout, zivit a idealne domu.  I tak je to pprad pro velkou cat z nich konecna. Ale ze bych na sale potkala 120kg babicku ve veku 90 let...hm asi nikdy. Nebo si to nevybavuju. 

​Přesně tak. Obě moje babičky se takhle ze zlomeniny krčku dostaly, i když jsem kolem sebe slyšela spíš "hm, tak to je mi líto, to už asi..."

Ztratí svaly, dostane zápal plic, ztratí motivaci a je to konečná.

Offline Pinot Noir
29641 příspěvků moje polička 31. ledna 2025 22:46

Jos tak to pardon, nepochopila jsem asi, pro koho má to číslo být zajímavé, správně. Doufám, že tenhle výpočet není u veřejnosti nějak moc populární, protože jeho znalost řady obézních nesníží, ale zato rozšíří řady těch, kdo roky pomalu dobrovolně umírají hladem. 

Offline slniecko admin
19470 příspěvků moje polička 01. února 2025 12:02
Reakce na Jitka77:

To je tedy debata. Já úplně chápu frustrované zdravotnické pracovníky, že si mimo svou profesní roli upřímně odfrknou, od toho přátelské kruhy jsou. Ale celkově mi tady to hromadné pohoršování se připadá trochu laciné. Víme prd, čím si kdo v životě prošel. Spousta lidí mohla být dávno v blázinci, na drogách nebo si hodit mašli, a jsou jenom tlustí. Dovolují si zabírat místo, když by měli radši sklapnout a ztratit se, aby nikoho neobtěžovali. Hrozná troufalost!

Náš národ je hluboce nezdravý, velký kus světa je. Na někoho to dopadne míň, na někoho víc. Jednomu vypoví hlava, jinému záda, každého život nějak povláčí, přitom se o něho nikdo neprosil. Můžeme si to tady navzájem na chvilku udělat míň strašné, to je asi tak všechno. Ale radši se budem navzájem topit a shazovat, aniž bychom o druhého měli opravdovou starost, nebo byli vůbec ochotní ho vidět jako člověka... 

Offline slniecko admin
19470 příspěvků moje polička 01. února 2025 13:19

Len by som rada podotkla, že síce chápem, že tunajšie zdravotníčky majú sťažené podmienky pri obéznych pacientoch/pacientkách, ale musím skonštatovať, že ak niečo absolútne nepomáha, naopak pôsobí ako ďaľši blok v riešení situácie, je ponižovanie pacienta.

So skúseností viem, že ľudia s nadváhou sú ponižovaní rôznym spôsom predovšetkým v zdravotníctve, tým pádom sa výrazne znižuje ich dôvera v to, že im s tým akýkoľvek lekár pomôže.

Horeuvedené fotky sú ponižujúca, či už na ne pacientky súhlas dali, alebo nie.

Upozorňovanie na nadváhu bez rukolapného riešenie ( = TU Vám napíšem kontakt na lekára, ktorý Vám môže pomôcť) je ponižujúce, aj pokiaľ si to samé neuvedomujete. Tí pacienti sú si toho faktu vedomí aj bez toho a lamentovanie prečo s tým niečo nerobia im nepomáha. Veľká časť z nich už skúsila kadečo a rozprávať Vám o tom nepotrebuje. Len im prilievate do "vnútorného džbánika" nedôvery.

Offline olte
737 příspěvků moje polička 01. února 2025 13:22

slniecko ano, souhlasím

Offline Mha
příspěvků moje polička 01. února 2025 14:13

Bowle

A taky vám ubývá personálu? U nás je takový nedostatek lidí, že berou kohokoli, i lidi, kteří pro tu práci podle mě ani nemají předpoklady, ale kde brát?

Pomůcky, technické vybavení, oblečení, to všechno se dá koupit (u nás se to shánělo ze zahraničí) ale lidé ochotni pečovat, to ne. 

Offline Jitka77
1906 příspěvků moje polička 01. února 2025 14:46

Zdravotnictví, sociální služby, to je takový kyblík, kam se stékají důsledky všemožných špatných nastavení a už prostě není kam uhnout, není kde brát...

Offline barbucha blogger
35486 příspěvků moje polička 01. února 2025 14:47
Reakce na moora:

To BWI je teda hodne prisny, 56 kilo na 165 cm jsem mela nekdy hluboko na zakladce :)

tady vazim 62 (jako zadna vychrtlina, ale brala bych to zpatky z fleku :))

​Já bych na ta čísla moc nespolíhala. Našla jsem první těhotenskou legitimaci, s uvedenou výchozí váhou 48 kilo (na 164cm). A to jsem byla holka krev a mlíko, prsa trojky, boky slovanský... takže rozhodně žádná vychrtlina. Teď mám stanovený BMI na 25 a je to taky pěknej nesmysl anžto jsem tlustá jak prase - protože "jablko".

Řekla bych že nejlepší je podívat se do zrcadla, veškerý ty tabulky a poučky jsou jen čirá teorie a berlička a o jednotlivci neřeknou prakticky nic.

Offline continuity
42350 příspěvků moje polička 01. února 2025 14:50

barbucha je to hrozně o postavě, když jsem měla na 165 cm 52 kg, byla jsem fakt vychrtlá. Prsa žádný, tváře propadlé.