A co řidiči? Kde si mám stěžovat na omezování svéprávnosti, nedá-li mi praktik kladný vysvědčení o způsobilosti?!
Omfg
Zuzulijen technická: podpora v nezaměstnanosti není dávka sociální: je to dávka z pojištění. Stejně jako důchod nebo nemocenské.
Zaměstnaní na ní mají nárok, protože si to pojištění platí.
RoSamě přijde neuvěřitelně, že k volbám chodí lidí, kteří ani vzdáleně netuší, koho volí, do jakých orgánů volí, co je v jejich kompenetenci.
Fakt mi to pripomína spíš antické chléb a hry než nějaké poučené rozhodování o svoji budoucnosti.
Myslím, že tu srovnáváme jablka s hruškami. Máme zde všeobecné volební právo, nicméně tu nemáme všeobecné právo řídit automobil, protože s oprávněním řídit auto se nerodíme, zatímco s právem volit ano. Navíc u způsobilosti řídit auto se hodnotí fyzické a mentální zdraví, zjednodušeně řečeno schopnost dodržovat pravidla silničního provozu, schopnost vyhodnotit si určitě situace, rychle reagovat apod., když tu mluvíte o tom, kdo by měl mít právo volit, tak to nesměřujete k tomu, aby ten člověk byl fyzicky/mentálně fit, ale spíš k dostatečné inteligenci a správnému názorovému zakotvení - nebo mi to z toho alespoň vyplývá.
Plus v rámci vzoru tvého uvažování a argumentace by také mohlo platit, že lékař by např. mohl omezit svobodu slova v případě, že si vyhodnotí, že někdo píše např. na soc. sítě výroky, které daný lékař shledává jako nenormální a neodpovídající tomu, co on považuje za standard, tedy jsme zase u určité cenzury.
RoSa tak ze demokracie zdaleka neni idealni forma vlady, vime. Ale porad je to to nejlepsi, co zatim lidstvo potkalo. Bohuzel veskere tyhle navrhy povedou jen k dalsi forme autoritarstvi a jsou velmi nebezpecne. Kdo by rozhodoval, kdo uz je jako volic zpusobily....Vseobecne volebni pravo, nezavisla media a soudy, pristup ke vzdelani a nezavislost univerzit a sposta dalsich...vsechno tohle musime opatrovat, jinak se dostaneme, kam nechceme. Jsou to presne ty mechanismy, ktere vyuzival napr. Orban nebo ted Trump. Nebo u nas reci, jak zrusime senat... A ano velka cast populace je hodne neznala a toho pitomce si do cela zvoli. Ale v pripade demokracie je velka sance, ze v pristich volbach uz pujde od valu.
continuity a kdo by propadnul u zkoušky volební zdatnosti, dostal by voucher do Tipsportu a mohl by si vsadit na výsledek voleb! ![]()
nějak jsem si nevšimla zeby v Maďarsku nebo na Slovensku bylo volebni právo jakkoliv omezené.
ale já bych nebyla zkraje tak ostrá, mě by stačilo lehce omezit právo být volený. To lze i v demokracii, viz Francie. On není problém Babiš, problém jsou ty antisystemove strany jako Rajchlovci, s kterýma se může spolčit.
Se podívejte na Slovensko zmocněnec vlády šíri antivaxerske myslenky. To fakt není dobře z vícero stranek, i když se oprostime od té náklonnosti k Rusku.
Ale houby. Jako všichni lidé se rodí sobě rovní, ale tím to taky hasne. Nikdo nemá a priori právo na všechno... to bys nemohla nikomu zrušit svéprávnost například, nikdy. Všude existujou nějaký omezení, ať už u těch řidičů, nebo už dejme tomu u škol - můžeš si jako mentálně retardovaná nárokovat třeba přijetí a dokončení studia na univerzitě? Můžeš, ale leda tak na lampárně. Můžeš se jako slepec stát pilotem? Všude jsou nějaká omezení!
Správné názorové ukotvení s tím nemá co dělat (až na to co bychom si my zloprckové třeba přáli, ale to je náš problém
), ale dostatečná inteligence už jo - tu prokážeš třeba tím, že se o sebe dokážeš postarat, že se dokážeš orientovat (sehnat si relevantní informace), což jak už naznačila continuity je u některejch zhola nemožný. Co chtít od lidí, který slepě uvěřej všemu co jim kdejakej hajzl nakuká? A čekaj a hlasitě požadujou nesplnitelný zázraky?! To už jsme viděli v Německu třicátejch let, jak to dopadá. Nebo teď u rusáků. To přece není dobře...
A ano velka cast populace je hodne neznala a toho pitomce si do cela zvoli. Ale v pripade demokracie je velka sance, ze v pristich volbach uz pujde od valu.
Jo, a do těch příštích voleb stihnem vystoupit z EU a NATO, zrušíme ten Senát, prošustrujeme na úplatky svým voličům státní kasu a bude dobře. Však je to jen na čtyři roky ![]()
Podotýkám, že všeobecné volebné právo existovalo i za komunistů. Fakt to není záruka žádné demokracie. Ale dá se tím hezký argumentovat a hezky o tom vyučovat na občance jakouze to máme krásnou demokracii, když každý může k volbám a máme dokonce tři(!) strany.
Kdysi jako dítko školou povinné jsem našla a přečetla naši Ústavu. Já myslela že čtu nějakýho Bradburyho ![]()
RoSavlastně by to mohl být krásný test voličských kompetenci, kdo se je ochoten vzdát za jistý obnos svého práva volit (o výšce sumy můžeme diskutovat), ten si ho nezaslouží ![]()
když nám to poprvé vykládala učitelka na občance v pate nebo šesté třídě, nevěřila jsem svým uším. A to mi bylo deset. Všichni(!) věděli jak to je s vedoucí úlohou strany a ona prišla a bez uzardeni vykládala úplne něco jiného.
No přesně. Navíc měl tehdy pomalu každej druhej vlastní zkušenosti... kterak se starší sourozenec nedostal na školu z kádrovejch důvodů, kterak vyrazili rodiče ze stejnejch důvodů z práce... přes návštěvy domovního důvěrníka a kontroly voličské účasti až po zamítnutí vycestování. Jó demogracie a všeobecná svoboda, to bylo něco!
Po přečtení tvého postu mi fakt došla slova; tak snad napíšu jen to, že pevně doufám, že na můj život nikdy nebude mít přímý vliv někdo s podobným uvažováním, protože ta představa je fakt děsivá /a to s tebou často v jiných ohledech, i přes expresivnost tvého vyjadřování, souhlasím/.
barbucha takže paní, co se celej život stará o vlastní postižený dítě a pobírá dávky by neměla mít volební právo? Studenti by taky neměli volit, dokud něco nedovedou do státní kasy? A co třeba invalidní důchodci, taky nemůžou spolurozhodovat o řízení státu?
Jakože tady fakt nevychazim z úžasu ![]()
euridike
Ale houby. Jako všichni lidé se rodí sobě rovní, ale tím to taky hasne. Nikdo nemá a priori právo na všechno... to bys nemohla nikomu zrušit svéprávnost například, nikdy. Všude existujou nějaký omezení, ať už u těch řidičů, nebo už dejme tomu u škol - můžeš si jako mentálně retardovaná nárokovat třeba přijetí a dokončení studia na univerzitě? Můžeš, ale leda tak na lampárně. Můžeš se jako slepec stát pilotem? Všude jsou nějaká omezení!
Správné názorové ukotvení s tím nemá co dělat (až na to co bychom si my zloprckové třeba přáli, ale to je náš problém
), ale dostatečná inteligence už jo - tu prokážeš třeba tím, že se o sebe dokážeš postarat, že se dokážeš orientovat (sehnat si relevantní informace), což jak už naznačila continuity je u některejch zhola nemožný. Co chtít od lidí, který slepě uvěřej všemu co jim kdejakej hajzl nakuká? A čekaj a hlasitě požadujou nesplnitelný zázraky?! To už jsme viděli v Německu třicátejch let, jak to dopadá. Nebo teď u rusáků. To přece není dobře...
Ty vole, a ty pak tady píšeš jak skvělé to je ve Švédsku.
Tady bych si dovolila malý vzoreček. Otázka zní, jak dlouho byste to zvládli argumentovat a vysvetlovat Karle (viz příspěvek Zuzuli, když s Barbuchou jste to nedali ani dvě stránky než to došlo k ad hominem argumentům. ![]()

Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Ataratma – vůně pocitů
Nasaj (vůně) v KORY
Esxence 2026: Zavíračkou to nekončí