Omfg

15. prosince 2018 14:31
Offline barbucha blogger
35929 příspěvků moje polička 23. května 2025 11:35

euridike 

A co řidiči?  Kde si mám stěžovat na omezování svéprávnosti, nedá-li mi praktik kladný vysvědčení o způsobilosti?!

Offline continuity
43194 příspěvků moje polička 23. května 2025 11:41

Zuzulijen technická: podpora v nezaměstnanosti není dávka sociální: je to dávka z pojištění. Stejně jako důchod nebo nemocenské. 

Zaměstnaní na ní mají nárok, protože si to pojištění platí. 

Offline continuity
43194 příspěvků moje polička 23. května 2025 11:49

RoSamě přijde neuvěřitelně, že k volbám chodí lidí, kteří ani vzdáleně netuší, koho volí, do jakých orgánů volí, co je v jejich kompenetenci. 

Fakt mi to pripomína spíš antické chléb a hry než nějaké poučené rozhodování o svoji budoucnosti. 

Offline euridike blogger
3906 příspěvků moje polička 23. května 2025 12:00

barbucha 

Myslím, že tu srovnáváme jablka s hruškami. Máme zde všeobecné volební právo, nicméně tu nemáme všeobecné právo řídit automobil, protože s oprávněním řídit auto se nerodíme, zatímco s právem volit ano. Navíc u způsobilosti řídit auto se hodnotí fyzické a mentální zdraví, zjednodušeně řečeno schopnost dodržovat pravidla silničního provozu, schopnost vyhodnotit si určitě situace, rychle reagovat apod., když tu mluvíte o tom, kdo by měl mít právo volit, tak to nesměřujete k tomu, aby ten člověk byl fyzicky/mentálně fit, ale spíš k dostatečné inteligenci a správnému názorovému zakotvení - nebo mi to z toho alespoň vyplývá. 

Plus v rámci vzoru tvého uvažování a argumentace by také mohlo platit, že lékař by např. mohl omezit svobodu slova v případě, že si vyhodnotí, že někdo píše např. na soc. sítě výroky, které daný lékař shledává jako nenormální a neodpovídající tomu, co on považuje za standard, tedy jsme zase u určité cenzury.

Offline Jos
příspěvků moje polička 23. května 2025 12:01

RoSa tak ze demokracie zdaleka neni idealni forma vlady, vime. Ale porad je to to nejlepsi, co zatim lidstvo potkalo. Bohuzel veskere tyhle navrhy povedou jen k dalsi forme autoritarstvi a jsou velmi nebezpecne. Kdo by rozhodoval, kdo uz je jako volic zpusobily....Vseobecne volebni pravo, nezavisla media a soudy, pristup ke vzdelani a nezavislost univerzit a sposta dalsich...vsechno tohle musime opatrovat, jinak se dostaneme, kam nechceme. Jsou to presne ty mechanismy, ktere vyuzival napr. Orban nebo ted Trump. Nebo u nas reci, jak zrusime senat... A ano velka cast populace je hodne neznala a toho pitomce si do cela zvoli. Ale v pripade demokracie je velka sance, ze v pristich volbach uz pujde od valu. 

Online RoSa
10191 příspěvků moje polička 23. května 2025 12:03

continuity a kdo by propadnul u zkoušky volební zdatnosti, dostal by voucher do Tipsportu a mohl by si vsadit na výsledek voleb!

Offline continuity
43194 příspěvků moje polička 23. května 2025 12:15

Jos

nějak jsem si nevšimla zeby v Maďarsku nebo na Slovensku bylo volebni právo jakkoliv omezené.

ale já bych nebyla zkraje tak ostrá, mě by stačilo lehce omezit právo být volený. To lze i v demokracii, viz Francie. On není problém Babiš, problém jsou ty antisystemove strany jako Rajchlovci, s kterýma se může spolčit. 

Se podívejte na Slovensko zmocněnec vlády šíri antivaxerske myslenky. To fakt není dobře z vícero stranek, i když se oprostime od té náklonnosti k Rusku. 

Offline barbucha blogger
35929 příspěvků moje polička 23. května 2025 12:16

euridike 

Ale houby. Jako všichni lidé se rodí sobě rovní, ale tím to taky hasne. Nikdo nemá a priori právo na všechno... to bys nemohla nikomu zrušit svéprávnost například, nikdy. Všude existujou nějaký omezení, ať už u těch řidičů, nebo už dejme tomu u škol - můžeš si jako mentálně retardovaná nárokovat třeba přijetí a dokončení studia na univerzitě? Můžeš, ale leda tak na lampárně. Můžeš se jako slepec stát pilotem? Všude jsou nějaká omezení!

Správné názorové ukotvení s tím nemá co dělat (až na to co bychom si my zloprckové třeba přáli, ale to je náš problém ), ale dostatečná inteligence už jo - tu prokážeš třeba tím, že se o sebe dokážeš postarat, že se dokážeš orientovat (sehnat si relevantní informace), což jak už naznačila continuity je u některejch zhola nemožný. Co chtít od lidí, který slepě uvěřej všemu co jim kdejakej hajzl nakuká? A čekaj a hlasitě požadujou nesplnitelný zázraky?! To už jsme viděli v Německu třicátejch let, jak to dopadá. Nebo teď u rusáků. To přece není dobře...

Offline continuity
43194 příspěvků moje polička 23. května 2025 12:17

RoSa

odhadují, že velké časti z nich by to nakonec ani tolik nevadilo. Klidně prispeji. 

Offline barbucha blogger
35929 příspěvků moje polička 23. května 2025 12:21
Reakce na Jos:

A ano velka cast populace je hodne neznala a toho pitomce si do cela zvoli. Ale v pripade demokracie je velka sance, ze v pristich volbach uz pujde od valu. 

​Jo, a do těch příštích voleb stihnem vystoupit z EU a NATO, zrušíme ten Senát, prošustrujeme na úplatky svým voličům státní kasu a bude dobře. Však je to jen na čtyři roky

Offline continuity
43194 příspěvků moje polička 23. května 2025 12:22

Podotýkám, že všeobecné volebné právo existovalo i za komunistů. Fakt to není záruka žádné demokracie. Ale dá se tím hezký argumentovat a hezky o tom vyučovat na občance jakouze to máme krásnou demokracii, když každý může k volbám a máme dokonce tři(!) strany. 

Offline barbucha blogger
35929 příspěvků moje polička 23. května 2025 12:24

continuity 

Kdysi jako dítko školou povinné jsem našla a přečetla naši Ústavu. Já myslela že čtu nějakýho Bradburyho

Offline continuity
43194 příspěvků moje polička 23. května 2025 12:25

RoSavlastně by to mohl být krásný test voličských kompetenci, kdo se je ochoten vzdát za jistý obnos svého práva volit (o výšce sumy můžeme diskutovat), ten si ho nezaslouží

Offline continuity
43194 příspěvků moje polička 23. května 2025 12:28

barbuch

když nám to poprvé vykládala učitelka na občance v pate nebo šesté třídě, nevěřila jsem svým uším. A to mi bylo deset. Všichni(!) věděli jak to je s vedoucí úlohou strany a ona prišla a bez uzardeni vykládala úplne něco jiného. 

Offline barbucha blogger
35929 příspěvků moje polička 23. května 2025 12:34

continuity 

No přesně. Navíc měl tehdy pomalu každej druhej vlastní zkušenosti... kterak se starší sourozenec nedostal na školu z kádrovejch důvodů, kterak vyrazili rodiče ze stejnejch důvodů z práce... přes  návštěvy domovního důvěrníka a kontroly voličské účasti až po zamítnutí vycestování. Jó demogracie a všeobecná svoboda, to bylo něco!

Offline euridike blogger
3906 příspěvků moje polička 23. května 2025 12:43

barbucha 

Po přečtení tvého postu mi fakt došla slova; tak snad napíšu jen to, že pevně doufám, že na můj život nikdy nebude mít přímý vliv někdo s podobným uvažováním, protože ta představa je fakt děsivá /a to s tebou často v jiných ohledech, i přes expresivnost tvého vyjadřování, souhlasím/.

Offline žluťásek
8868 příspěvků moje polička 23. května 2025 13:02

barbucha takže paní, co se celej život stará o vlastní postižený dítě a pobírá dávky by neměla mít volební právo? Studenti by taky neměli volit, dokud něco nedovedou do státní kasy? A co třeba invalidní důchodci, taky nemůžou spolurozhodovat o řízení státu?

Jakože tady fakt nevychazim z úžasu

Offline dzizisketa
8983 příspěvků moje polička 23. května 2025 13:05
Reakce na barbucha:

euridike 

Ale houby. Jako všichni lidé se rodí sobě rovní, ale tím to taky hasne. Nikdo nemá a priori právo na všechno... to bys nemohla nikomu zrušit svéprávnost například, nikdy. Všude existujou nějaký omezení, ať už u těch řidičů, nebo už dejme tomu u škol - můžeš si jako mentálně retardovaná nárokovat třeba přijetí a dokončení studia na univerzitě? Můžeš, ale leda tak na lampárně. Můžeš se jako slepec stát pilotem? Všude jsou nějaká omezení!

Správné názorové ukotvení s tím nemá co dělat (až na to co bychom si my zloprckové třeba přáli, ale to je náš problém ), ale dostatečná inteligence už jo - tu prokážeš třeba tím, že se o sebe dokážeš postarat, že se dokážeš orientovat (sehnat si relevantní informace), což jak už naznačila continuity je u některejch zhola nemožný. Co chtít od lidí, který slepě uvěřej všemu co jim kdejakej hajzl nakuká? A čekaj a hlasitě požadujou nesplnitelný zázraky?! To už jsme viděli v Německu třicátejch let, jak to dopadá. Nebo teď u rusáků. To přece není dobře...

​Ty vole, a ty pak tady píšeš jak skvělé to je ve Švédsku.

Offline continuity
43194 příspěvků moje polička 23. května 2025 13:32

Tady bych si dovolila malý vzoreček. Otázka zní, jak dlouho byste to zvládli argumentovat a vysvetlovat Karle (viz příspěvek  Zuzuli, když s Barbuchou jste to nedali ani dvě stránky než to došlo k ad hominem argumentům.

Offline continuity
43194 příspěvků moje polička 23. května 2025 13:35