Omfg

15. prosince 2018 14:31
Offline dzizisketa
8983 příspěvků moje polička 23. května 2025 13:53

continuity 

Snažíš se sice hezky znít jako zdravý rozum a že jsi tady nejinformovanější, ale jsou věci, které slušní chytří lidi nezpochybňují. Barbucha má sice právo myslet si co chce, ale to nijak nevylučuje, že jsou její názory nepřijatelné. A je jen dobře, když se proti nim vymezíme a označíme je tím, čím jsou - nechutnosti.

Funny nádech tomu dodává, že ona sama nevnímá ten rozpor, že se snaží dosáhnout něčeho, čemu chce o těch ostatních zabránit.

Offline continuity
43194 příspěvků moje polička 23. května 2025 13:56

A jak tak o tom přemýšlím, kdyby čistě teoreticky byl podmínkou uznání volebního hlasu, nějaký test voličských predpokladu, nútilo by to politické strany ten boj trochu kultivovat. Těžko by Babiš v komunálních nebo senátních volbách sliboval, že zařídí vyšší důchody a podobně, o Rajchlovi. Ale museli by to svým voličům vysvetlovat alespoň trochu v rámci pravidel, pokud chtějí uspět. 

Aktuálně jedeme systém, větší kravina vyhrává a už se se to bohužel přelévá i do mainstreamu. Viz ten screenshot ze Slovenska. Voličů tech nesystémových strán zas tolik není, rozhodně ne třetina. Za třetina dokáže připustit placayost země je šok i pro mně. 

Já jsem fakt daleka tvrdit, že se má někomu omezit volební právo, ale bojím se, že pokud něco neuděláme, úplně dobře to nemusí dopadnout, protože posledních 15 let se to zhoršuje a obrat moc nevidím. 

Offline barbucha blogger
35929 příspěvků moje polička 23. května 2025 14:15

dzizisketa 

Myslíš to Švédsko, kde v posledních volbách 30% voličů volilo (v podstatě tradičně) sociální demokraty, ale hned jako druhý (21%) se umístili silně pravicoví Švédští demokraté? To Švédsko, kde ani ta socdem nedisponuje tvory jako Zeman, Gross, Tvrdík nebo Zaorálek, takže je i normální člověk může volit bez žaludečních obtíží? Kde by takovej Babiš, Pitomio nebo Rajchl byli naprosto nevolitelní? A nakonec - to Švédsko, co má HDP skoro dvakrát takový jako my (silně podprůměrní), takže si může dovolit svoje občany/voliče skutečně slušně podporovat a ne jim jen slibovat vzdušný zámky?

Offline continuity
43194 příspěvků moje polička 23. května 2025 14:29

dzizisketa diskuze o podobě volebního systemu je nejak společenský nepřijatelná? Za mě by to měli diskutovat zejména slušní lidé, protože když se do toho pustí plochozemci, to teprve budeme koukat. 

Nakonec i diskuze o korespondenční volbě je diskuze o volebním pravu. Zcela normalni věc ve svobodné společnosti.

Jak píšu, nesouhlasím s B ve všem, ale slušná diskuze by mě velice zajímala. 

Nakonec moje děti dostali v občance za úkol vymyslet politické uspořádání nějakého městského států, zajímavé mentální cvičení to bylo. Nikdo se nepohoršoval, dost jsme se naučili..

Offline barbucha blogger
35929 příspěvků moje polička 23. května 2025 14:34

A vůbec holky, vy jste mi vlastně otevřely oči! Začínám se podivovat diskriminaci, která tu pořád vládne... tady někdo mluvil o volebním právu od narození... jak to, že tedy neplatí pro všechny, kdo umí číst (volební lístek) a psát (podepsat se u volební komise)?!

To jako mlčky trpíme donebevolající ageismus, kdy k volbám připouštíme jen občany od 18 let?! Proč?!

Offline dzizisketa
8983 příspěvků moje polička 23. května 2025 14:39

continuity 

Zkus si udělat mentální cvičení: odebereme-li volební právo těm slabším (v různých směrech) občanům, změní se tím nějak jejich situace, a pokud ano, jak? Jak se změní jejich vztah ke státu? Opravdu omezení skončí u volebního práva, nebo se, jak nás historie učí, najednou zjistí, že ti, co nevolí, nemohou mluvit ani do jiných věcí? A jsou volby jediným způsobem, jak ovlivnit politické dění? Jak dlouho se omezení spokojí s bezmocností, než vezmou do rukou vidle?

Offline continuity
43194 příspěvků moje polička 23. května 2025 14:46

barbucha

neříkej nic, tuhle jsem zahlédla, že jsou indicie, že  Trump toho taky moc nepřečetl. Dá prý tak nadpis. 

Offline euridike blogger
3906 příspěvků moje polička 23. května 2025 14:57
Reakce na barbucha:

To jako mlčky trpíme donebevolající ageismus, kdy k volbám připouštíme jen občany od 18 let?! Proč?!

​Politolog by ti řekl, že je na tomto dlouhodobý konsensus. Tak proto. Souhlasím s Continuity, že standardní slušná debata je potřeba, rozhodně ano, ale tvoje příspěvky jsou ironické, sarkastické, často výsměšné, často cíleně zahnané do absurdních krajností, v rámci takové rétoriky se diskutuje těžko. Ráda bych také v tomto kontextu připomněla, že volební právo zde má i mnoho lidí s mentálním postižením, protože bylo shledáno neetickým je v tomto omezovat, když je tato společnost ovlivňuje a oni ovlivňují ji. Zde bys taky mohla řešit, zda jsou tito lidé způsobilí rozhodovat.

Offline continuity
43194 příspěvků moje polička 23. května 2025 14:59

dzizisketa

Jaky vztah má asi ke státu paní Karla teď s plným volebním právem? Fakt si neviděla žádnou reportáž ze těch jejich demonstraci? Oni jsou už dnes totálně odpojení, proto je to urgentní téma, které je potřeba řešit. 

Ještě jednou. netvrdím, ze se jim na hned brát volební právo, ale něco udělat musíme a všeobecne reči typu trpělivě vysvetlovat jsou akorát řeči. Protože tam není žádný přijímač. 

Já jsem to zkoušela u té placaté země a to je celkem rukolapna věc, oni tě vůbec neposlouchají. Tak jak chceš vysvětlovat, že opravdu nelze dát každému milion důchod (pominu, že milion je pro ni pravděpodobně jen cifra něco jako nekonecno). 

Offline barbucha blogger
35929 příspěvků moje polička 23. května 2025 14:59

continuity 

U někoho, kdo dokáže několikrát zbankrotovat i jako majitel kasín, už nepřekvapí nic

Offline žluťásek
8868 příspěvků moje polička 23. května 2025 15:00

barbucha Tak ale hranice 18 let pro volební právo není o diskriminaci nebo ageismu, ale o zajištění toho, aby voliči měli dostatečnou právní způsobilost a životní zkušenosti. Takové, ktere jsou potřebné k odpovědnému rozhodování ve věcech, které ovlivňují společnost.

Reaguji ale zejména kvůli té předchozí poznámce, kdo nepracuje, ať nevolí. To považuji za docela nehorázné.

Online RoSa
10191 příspěvků moje polička 23. května 2025 15:03

barbucha o tomhle se v Německu cca před 30 lety vážně diskutovalo - jen teda volební lístek by do urny vhazoval za dítě jeho rodič...

Offline barbucha blogger
35929 příspěvků moje polička 23. května 2025 15:20

euridike 

Tak já to ženu do absurdních krajností Co takhle paní Karla a jiní, takto účastníci různých Rajchlových veselic třeba... Ti skutečně společnost ovlivňují a věru nevím, zda kladně. Jestli jsou způsobilí rozhodovat beru jen za řečnickou otázku, je jasný kde stojím - jestlipak byste jim svěřily aspoň svůj domácí rozpočet a rodinný program? (ano, vím čo si tak predstavit pod slovom absurdný )

No nic, nechci se hádat nebo tak něco, jen mě jímá lehký zoufalství při vyhlídkách na letošní podzim, zejména při pohledu na zpravodajství z předvolebních mítinků a na žebříčky popularity.

Offline continuity
43194 příspěvků moje polička 23. května 2025 15:29

Mě teda baví, jak vás triggeruje ten nápad: kdo nepracuje, ať nevoli. Já tady 20 let pracuji, většinu doby odvádím dane, do toho vychovávám dva daňové poplatníky a volit do parlamentu nemůžu. Žít se s tím dá.

Takových obyvatelů je tady 10%

Cca 5-6% voličů nemohlo doposud efektivně uplatnit svoje práva, protože neexistovala možnost korespondenční volby. Tady asi konsenzus. 

Plošné volební právo je jen teoreticky konstrukt. Ale zní to hezky, tak eticky. Akorát to tak úplně není. 

Offline Kokoska
35030 příspěvků moje polička 23. května 2025 15:39

Tise doufam, ze prezident dodrzi slovo a nejmenuje ministrem nikoho s programem vystoupit z EU nebo NATO. Taky doufam, ze nedojde na referenda o tomtez, tady se da fakt cekat vsechno.

barbucha ze Andrej davky nezvysi? Bohuzel je mozny, ze zvysi davky, snizi dane a zasekne sekeru jeste hloub. Jeste jsem neslysela, ze by Schillerova, ktera jen kritizuje, jak se nic nedava lidem, rekla, kde by na to vsechno vzala penize.

Offline euridike blogger
3906 příspěvků moje polička 23. května 2025 15:39

continuity 

No ale důvodem, proč v ČR nemůžeš volit do parlamentu, není to, že by si někdo vyhodnotil, že nejsi způsobilá volit z důvodů, které tu byly výše předestřeny jako možné měřítko (orientace v dané problematice či jakýkoli typ osobnostní/mentální způsobilosti).

Offline barbucha blogger
35929 příspěvků moje polička 23. května 2025 15:42

žluťásek 

Ano, a paní Karla a Rajchlovi fanoušci jsou zářným příkladem zkušeností, jež je vedou ke správnému a zodpovědnému rozhodování o dalším fungování celé naší společnosti. (jako sorry, to se nedá )

S tím nepracováním jsem nemyslela bezmocný matky na rodičovský nebo invalidy apod., to snad dá rozum. Mám takovej pocit že se ale už i u nás například mění systém ve vyplácení sociálních dávek, a z těch změn vyplývá že se v jejich přiznání nebo výši bude zohledňovat pracovní aktivita, péče o školní docházku dětí, i majetek... to znamená že je to zaměřený proti lemplům a vyžírkám. Proti tomu myslím nebude nikdo, jen ty potrefený, no ne? Taky budou řvát o diskriminaci, to se vsadím. Ale jde o státní zásah, a když může stát něčím podmínit výplatu dávek, může podmínit i jiný "práva"...

Offline euridike blogger
3906 příspěvků moje polička 23. května 2025 15:46
Reakce na Kokoska:

Jeste jsem neslysela, ze by Schillerova, ktera jen kritizuje, jak se nic nedava lidem, rekla, kde by na to vsechno vzala penize.

​Schillerová obvykle říká, že je potřeba eliminovat šedou ekonomiku, zlepšit výběr daní, zdanit nadnárodní společnosti, podle ní to bude stačit. /Jen cituju, co říká ona, její optimismus nesdílím. /

Offline euridike blogger
3906 příspěvků moje polička 23. května 2025 15:50
Reakce na barbucha:

Ano, a paní Karla a Rajchlovi fanoušci jsou zářným příkladem zkušeností, jež je vedou ke správnému a zodpovědnému rozhodování o dalším fungování celé naší společnosti. (jako sorry, to se nedá )

​Před časem mi kamarád, politolog a vysokoškolský pedagog, říkal, že bych se asi hodně divila, kolik je mezi vysokoškolskými studenty voličů SPD. Ono to fakt není černobílé...

Offline continuity
43194 příspěvků moje polička 23. května 2025 15:53

euridike

šedá ekonomika v ČR se odhaduje na 6.6% HDP průměr EU je kolem 10,8.

Zrovna včera ty čísla někdo sdílel. 

To nejenom, že to nebude stačit, spíš to může ještě víc pos.at.