Omfg

15. prosince 2018 14:31
Offline Tabea
8151 příspěvků moje polička 27. května 2025 21:17

barbucha jestli je ten otec z článku invalida, nebo líná kůže fakt netuším.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 27. května 2025 21:25

Malenge výhradní péče znamená, že nemají střídavku nebo společnou péči? Takže tu může mít matka jen proto, že se původně s otcem dohodli, že pro tak malé dítě je lepší mít jen jeden domov (?) Otec si třeba představoval, že dítě bude mít na blízku, ale zároveň bude (skoro každý) večer usínat ve svojí posteli. (Ano spekulace) barbucha Matka prostě není víc rodič než otec.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 27. května 2025 21:25

Tabea ještě by to mohl být ekolog (kvůli těm cestám autem)

Offline viktorka_od splavu
49376 příspěvků moje polička 27. května 2025 21:28

memu ex se jeho ex s sestiletou dcerou odstehovala do rakouska. stalo to dost usili, ale soud rozhodl, ze mu bude dite vozit na misto puvodniho bydliste pred odstehovanim, tudiz k jejim rodicum. a to bylo hodne let zpatky kdy soudy otcum jeste moc nepraly. 

Offline viktorka_od splavu
49376 příspěvků moje polička 27. května 2025 21:30

ohledne svereni do pece je v tom clanku jedna dulezita vec-dite ma PAS, takze tam by asi stridavka nebyla mozna

Offline barbucha blogger
35929 příspěvků moje polička 27. května 2025 21:38

Malenge 

Ne, otec je zhrzenej a mstí se tím, že nedovolí exmanželce bydlet tam, kde by chtěla. Protože může. Místo co by se snažil sám...

A klidně ať to dítě navštěvuje každej víkend, nebo kdy se mu zachce, já ten měsíc dala jen od oka. Zajímalo by mě, jak moc se tomu dítěti věnoval před rozvodem... vždyť nedostal ani střídavou péči (dneska tak oblíbenou). 

Jinak srovnávat můžu bych řekla. Šlo mi o ty možnosti a o tu vzdálenost. Tady jde, pravda, o otce - nicméně taky o vzdálenost v rámci jedný malý republiky a o osobní priority. 

Offline Zu
2783 příspěvků moje polička 27. května 2025 21:46

barbucha a dovedeš si představit tu druhou stranu? Já totiž v blízkém okolí naopak vidím ten zájem otců o své dítě , pro nějaký obrázek platí násobky výživného, který by soud nastavil (nemají soudně stanovené alimenty), kupuje co je potřeba, opravdu se stará a bere si dítě kdykoli to jen jde, ale být to přes půl republiky, tak to časově ani finančně nedává. Zároveň když je díté nemocné a je potřeba něco, tak je k dispozici v nějaký dojezdný době.

A druhý kamarád takhle jezdí ve středu a každý druhý víkend do města cca 70 km, ale jak tam nemá zázemí, tak hotel pro děti na středeční odpoledne je kravina, v zimě to řeší hernama, což děti taky už moc nebaví a zároveň nechce o ten čas s nima přicházet. Ve chvíli, kdy by byly 300 km daleko, tak zase se obě strany ochudí.

uznávám právo toho rodiče se odstěhovat, kam je potřeba, ale měla by probéhnout domluva, ne?

Nejsem v tom moc osobně zainteresovaná, jen jsou to dvě mě velmi blízké rodiny a mám to z první ruky.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 27. května 2025 21:47

barbucha tomu dítěti jsou čtyři a má poruchu automatického spektra. Buď nebylo vhodný adept pro střídavku nebo se rodiče dohodli, že to nechtějí.

Online Malenge
4841 příspěvků moje polička 27. května 2025 21:49

Evaeva je to tak, péče společná nebo střídavá nebo péče jednoho z rodičů, zde tedy matky.

To dítě z článku má snad aspergera, takže tam zmiňovali i stabilitu, mohlo to být klidně tak, jak zmiňuješ. Nebo taky úplně jinak. Ale ke stabilitě dítěte s diagnozou určitě pomůže ho přestěhovat na druhý konec republiky, z dosahu otce a obou prarodičovských párů, domova, který zná, vzdělávací instituce, kamarádů, prostředí celkově... jo vlastně, líp se tam spí, není tam takový hluk

Online Malenge
4841 příspěvků moje polička 27. května 2025 21:50
Reakce na barbucha:

Malenge 

Ne, otec je zhrzenej a mstí se tím, že nedovolí exmanželce bydlet tam, kde by chtěla. Protože může. Místo co by se snažil sám...

​tvému názoru nedokážu porozumět, ale respektovat ho můžu

Offline Tabea
8151 příspěvků moje polička 27. května 2025 21:54
Offline Evaeva
příspěvků moje polička 27. května 2025 21:54

Malengejo, je to spekulace

My máme v rodině případ, kdy soud nepovolil změnu základky týden po začátku první třídy, z důvodu stěhování (nebylo zas to tak daleko - bylo řečeno, že rodič má dítě vozit na původní základku). Myslím, že zpětně po skoro deseti letech to obě strany vidí stejně jako soud tehdy. 

Offline barbucha blogger
35929 příspěvků moje polička 27. května 2025 22:14

Zu

No, domluva jak je vidět není vždycky možná. V tom tvým druhým případě se divím, proč ten otec nemůže navštěvovat děti u nich doma, chápu že po hotelech a hernách to není ono. Už kvůli těm dětem, samozřejmě, o jeho pohodlí by mi tak nešlo ale pokud by se choval slušně, nevidím důvod proč ho s nima nenechat doma (a jít si ke kadeřnici, na skleničku ).

Ale tady ty rozvody holt probíhaj většinou blbě, no. Nicméně pochybuju, že je většina tetin tak pitomejch, aby se rozváděly kvůli kravině, čili bez důvodu to nedělaj (zvlášť když mají malý děti čímž jsou samy znevýhodněný). A ten chlap pak dělá psí kusy, aby jí to ještě osladil...

No nic, mě ten rozsudek prostě překvapil a fakt by mě docela zajímalo, jaká vzdálenost je podle ÚS ještě akceptovatelná

Online Malenge
4841 příspěvků moje polička 27. května 2025 22:44

barbucha idealne taková, aby dítě mohlo (relativně pohodlne, tj. nevstávat v pul 5 rano a netrávit denně 4h na cestě tam a zpět) chodit do jedné školy, bylo-li svěřeno do střídavé péče rodičů. Taková, aby oba rodiče byli schopni v obdobném čase v kombinaci bydliště/práce vyzvednout dítě, které má horečku 39,5 a/nebo zvrací.  Taková, aby se dítě v přiměřeném věku samo bez potíží v řádu desítek minut mohlo pohybovat MHD mezi bydlišti obou rodičů, školy, prip. volnocasovych aktivit.

Offline Zu
2783 příspěvků moje polička 27. května 2025 22:47

barbucha no první případ je, že obě manželky jsou zvláštní a kdyby první pustila domů, druhá by někoho vystřelila na měsíc. Ty vztahy tam opravdu fungují jen ve vztahu rodič a dítě. A vlastně nakonec oba případy. 
Hele, u obou je to trochu, bohužel jen trochu, nadneseně, že se otce zbavily a nechávají si otce jako zadní vrátka. A nové ženy to ví a odmítají víc kontaktu s matkou.... 

Jako je to vyhlédnutí z bubliny, ale ty muže velmi často soukromě lituju. Oba jsou jak mezi mlýnskými kameny, ty ženy si vzájemně nedarujou ani dobrej úmysl ale je to jen vzorek, neříkám, že je to obecná pravda, jen si třeba nedokážu představit  hledání novýho partnera, když mám dítě na druhý straně republiky. Nebo jen nějaký lidský fungování ve chvíli, kdy se chci postarat, ale taky si potřebuju odpočinout, cokoli.

Nezažila jsem, ale trochu se ozývám a hlasuju ideálně pro nějakou shodu, dohodu, což podle článku neproběhlo. A u dítěte bez speciálních potřeb to mohou být třeba prázdniny, ale třeba tady to vypadá komplikovaněji. 

Offline continuity
43194 příspěvků moje polička 27. května 2025 23:24

To je sranda, tady v kotlince je dojezdová vzdálenost do zaměstnání 30 minut a všechno ostatní je už dálka a od toho se odvíjí i možnost stěhování rozvedeného rodiče. nedej bože, aby se odstěhoval na druhý konec Prahy, protože tam vždy chtěl bydlet. 

Jsou na planetě země, kde 70 km je vzdálenost, kterou odvezte kamaráda z večeře jako laskavost. Tady je tuším hrdinství, když to taťka dojede za dítětem.

Offline Pinot Noir
29932 příspěvků moje polička 27. května 2025 23:56

continuity ZČ a JM ale nejsou 70 km a kamaráda určitě ani v těch zemích, o kterých mluvíš, nevozí jako laskavost nikdo pravidelně, že? 

Offline continuity
43194 příspěvků moje polička 28. května 2025 00:10

Pinot Noir ja se vůbec nevyjadřují k tomu případu, mezitím tady přibyla spousta dalších příspěvků, třeba ten s těmi 70km. Prostě jen tak volně asociuji. Mám to asi jinak, můj táta třeba dojížděl šedesát kilometrů denně několik let (popod TO strašidelné Strečno). Pár let jsem jezdila na otočku jednou týdně Brno. 

Mě tím dost rozčiluje i muž, teď říká, že nemůže zvednout zadek kvůli mámě, jsem zvědavá, co si vymyslí pak.

Offline Garfie
28586 příspěvků moje polička 28. května 2025 00:37

Tabea Z Česka rozhodně nic nechtějí a přemýšlím, jestli jsem s nimi někdy letěla sama z Rakouska...ale pokud ano, taky nic nechtěli. :-) 

Vlastně teď jsem si uvědomila, že loni k nám letěla kamarádka dcery, z Vídně, úplně sama, nebylo jí ani 15 a nechtěli po ní nic, což mě teda šokovalo. Ani tam, ani po příletu....

Offline Garfie
28586 příspěvků moje polička 28. května 2025 00:48

Malenge Můj muž to měl taky tak, jezdil si pro dítě dvě hodiny do Bratislavy a v neděli dvě zpátky. Když mu bylo skoro 19, muž byl bez řidičáku a poprosil ho, jestli by nemohl přijet vlakem, že ho na nádraží vyzvednu. A byl oheň na střeše, ukázalo se, že syn ještě nikdy vlakem nejel a pochopitelně tím pádem to sám nezvládne.

Jinak teda v principu souhlasím, že dítě by mělo mít blízko k oběma rodičům, ale vlastně když píšeš "A to nejpodstatnější pro dítě a jeho vývoj je mít dva fungující rodiče a to co nejvíc rovnoměrně, aby s ním mohli sdílet každodenní radosti a strasti, věnovat se mu, a ne, blízkost prarodičů, tetiček a strýců, bratranců a celé širé rodiny prostě blízkost otce nenahradí." Tak tím si vlastně nejsem tak jistá. Jako z hlediska práva na to mám jasně stejný pohled, otec je stejně důležitý jako matka, ale upřímně si myslím, že široká rodina dokáže otce nahradit relativně dobře a dokonce možná často i lépe a pro dítě je taková síť (pokud je funkční a láskyplná) doslova zlatý grál. A vím, o čem mluvím, žijeme od rodiny daleko a kolem to mají všichni podobně a přináší to dost problémů. 

Jinak teda u té matky, co tady řešíme, to opravdu vypadá na trochu truc podnik, nebo si tam našla přítele. Někde jsem četla, že soud tak rozhodl právě i na základě toho, že tam ona neměla ani práci, ani rodinu, prostě žádný objektivní důvod.