Omfg

15. prosince 2018 14:31
Offline barbucha blogger
35467 příspěvků moje polička 03. února 2026 19:00
Reakce na Bowle:

Já samozřejmě vím že existují dobrý a špatný domovy. Ale to existují i dobrý a špatný nemocnice atd. Ale ty spíš hledáš jak všechno nejde, než jak to jde. 

​Že jsou dobrý a špatný, to tak asi je (možná to tkvi taky v ceně toho zařízení, co já vím). Jenom -  a ne, nehledám jen zápory - vycházím z toho, co jsem zahlídla v médiích a hlavně co slyším od přímých účastníků, a to teda není nic, o co by člověk stál! Musím říct, že nikdo ze známých nebyl s péčí o svého seniora spokojenej (a pokud mohu soudit, tak oprávněně), ať už to bylo kdekoliv... nakonec i tady si členky v historii parfumanie spíš stěžovaly než by si to pochvalovaly. Osobně pak holt nevidím žádný "domov", jak se to vznešeně nazývá, ale spíš ústav.

A co je zajímavý - ty DD jednoznačně chválí a s programem i péčí jsou spokojení jen zaměstnanci těch zařízení, jak je vidět na jejich zdejších reakcích (jsem netušila, kolik jich tu máme)

To se pak prostě v tom pohledu/názoru neshodneme, ani nemůžeme. Tak bych toho už radši s dovolením nechala... v naději že se dožijeme konce v domácím prostředí a že to bude konec rychlý. Konec optimistického okénka

Offline Sweet Potato
39941 příspěvků moje polička 03. února 2026 19:22

barbucha Ale to je v jakémkoli segmentu, že víc viditelná/slyšitelná je kritika. Plus médii samozřejmě vyhledávaná. Mám kolem sebe několik lidí, co byli s péčí o svého seniora spokojeni a byli vděční. Rovnítko cena:kvalita taky neplatí vždy.

Děkuji všem, kdo toto povolání dělají, jak nejlépe mohou. 

Offline Lilly_Ku
4495 příspěvků moje polička 03. února 2026 19:41

Sweet Potato

podle me v nekterych pripadech hraji roli i nerealisticke naroky pribuznych, kteri maji spatne svedomi, ze se o sve nejblizsi nemohou postarat sami.

moje matka, ktera je fakt problematicky klient, je v zarizeni se zvlastni peci a ty lidi co tam pracujou bych zlatila. rozhodne tam ma moznost dustojne zit.

edit: samozrejme ze je idealni prozit zaver zivota doma, ale ne vzdy to je mozne.

Offline notna
9262 příspěvků moje polička 03. února 2026 19:42
Reakce na dzizisketa:

notna 

Bez dalekosáhlých systémových reforem je důchodová reforma opravdu jen populistické heslo, na které slyší lidi, kteří nemají problém se na důchod zabezpečit. Řešení není zvýšení daní, ale úplná daňová reforma, reforma pracovního trhu, masivní investice do vzdělávání a oblasti péče a sociální práce aj. To je nutný začátek, bez kterého jen důchodová reforma dopadne - surprise suprise - zase na ty nízkopříjmové. O tom, jak je u nás daněná práce a že u nás nezaručuje cestu k osobní prosperitě už jsou toho napsány stohy.

Finanční gramotnost by měla taky zahrnovat tyhle aspekty, cenu práce, co vše ji ovlivňuje, roli majetku, věci, co člověka denně ovlivňují a jejichž vytváření nemá každodenně tak úplně ve své moci, v tom je výuka finanční gramotnosti opravdu nedostačující.

​V podstatě to vidím stejně, napsala jsem to dost zjednodušeně důchody a daně. Ale vyjde to nastejno. Podporu většiny to nemá, aby k tomu došlo. Tipu, možná, až bude hrozit státní bankrot. To ale máme podle ekonomů ještě nějaký čas. Aktuálně nehrozí. Se tu budeme v současné agónii ještě plácat dlouho.

Offline Samara
příspěvků moje polička 04. února 2026 06:36

Lilly_Ku Touché!

Offline Liesel
1652 příspěvků moje polička 04. února 2026 09:02

Sweet Potato já se taky přidám s chválou na DD, kde je máma. Péče, prostředí, aktivity, lidi ... a bonus navíc, je ve měste, kde se narodila a žila do svatby, tak tam zná spoustu lidí, příbuzní za ní chodí

Offline Jos
příspěvků moje polička 04. února 2026 16:48

Blanka diskuze uz je dal. Ale jak pisou damy pode mnou, clovek bez deti ma sanci na vyssi vydelek a ma sanci vic sporit/investovat. No a jestli moje deti budou mit vlastni deti v cca podobnem veku jako jsem mela ja je (pozde), tak mi tezko budou prispivat. Proste budou mit treba skolou povinne deti nebo partnerku jeste na materske. Nene, jediny kdo se musi starat jsem ja sama, bohuzel tohle uz zadna duchodova reforma nespasi. Na to uz je pozde. 

Offline Jos
příspěvků moje polička 04. února 2026 17:02

Lilly_Ku mas uplnou pravdu. A nejde jen o majetek, ale i o socialni bublinu. Konexe, dostupnost informaci, financni gramotnost. Proste to jde ruku v ruce. Lepsi start ve vsech ohledech. 

Offline Aranel
6495 příspěvků moje polička 04. února 2026 17:50
Reakce na Sweet Potato:

barbucha Ale to je v jakémkoli segmentu, že víc viditelná/slyšitelná je kritika. Plus médii samozřejmě vyhledávaná. Mám kolem sebe několik lidí, co byli s péčí o svého seniora spokojeni a byli vděční. Rovnítko cena:kvalita taky neplatí vždy.

Děkuji všem, kdo toto povolání dělají, jak nejlépe mohou. 

​Souhlasím. Hodně mě štve, jak je ta práce podhodnocená!!

Offline Samantha
3286 příspěvků moje polička 04. února 2026 18:18
Reakce na barbucha:

​Že jsou dobrý a špatný, to tak asi je (možná to tkvi taky v ceně toho zařízení, co já vím). Jenom -  a ne, nehledám jen zápory - vycházím z toho, co jsem zahlídla v médiích a hlavně co slyším od přímých účastníků, a to teda není nic, o co by člověk stál! Musím říct, že nikdo ze známých nebyl s péčí o svého seniora spokojenej (a pokud mohu soudit, tak oprávněně), ať už to bylo kdekoliv... nakonec i tady si členky v historii parfumanie spíš stěžovaly než by si to pochvalovaly. Osobně pak holt nevidím žádný "domov", jak se to vznešeně nazývá, ale spíš ústav.

A co je zajímavý - ty DD jednoznačně chválí a s programem i péčí jsou spokojení jen zaměstnanci těch zařízení, jak je vidět na jejich zdejších reakcích (jsem netušila, kolik jich tu máme)

To se pak prostě v tom pohledu/názoru neshodneme, ani nemůžeme. Tak bych toho už radši s dovolením nechala... v naději že se dožijeme konce v domácím prostředí a že to bude konec rychlý. Konec optimistického okénka

​ty fakt dokážeš jedním odstavcem dehonestovat život toho druhého.
Já jsem se teda nakrkla  už onehdy, když jsem pracovala v softwarové firmě pro dodavatele médií   a ty jsi oznámila, že lidi v energetice přeložím "hovno dělají" (to bylo v době po dost náročné migraci, kdy mi uživatele telefonovali v noci nebo o víkendech, protože jim neseděly uzávěrky a oni to složitě dohledávají) 

Teď pracuju v domově seniorů, nemám těžkou práci, jsem tzv. pedagog volného času. Ale tak jako tenkrát i dnes  práci věnuju víc jak 100%

A zrovna aktivity jsou to, co nám všichni chválí, jednám s klienty, s příbuznými, s návštěvníky a v reálu - nemusím to nakoukávat z TV

Tak se nediv, že takzvaně občas šlápneš na kuří oko. 

Prosím  tě, nemohla bys někdy na tu telku přestat koukat? Zkus hrábnout do nitra a vydolovat nějaké to EQ - vždyť je to škoda, jinak jsi docela vtipná

Offline BIMIL CHINGU
příspěvků moje polička 04. února 2026 20:14

Musím se vmísit do debaty o domovech důchodců. Jsem už 10 let zaměstnancem domova pro seniory a domova se zvláštním režimem.  Na pobyt jsou přijímáni uživatelé NE podle toho, kdy si podali žádost, ale podle nejvyšší potřebnosti.  Proto se do těchto zařízení dostávají osoby s příspěvkem na péči 3. a 4. stupně, To znamená, že se domovy důchodců pomalu mění na LDN. Vaše představa o aktivitách těchto uživatelů je zcela zcestná. Opravdu máte takovou představu nebo jen provokujete?

(Ale třeba mi řekneš, jaké jiné aktivity probíhají zrovna u vás. Nějaké přednášky z historie? Debaty o současné politice? Jazykové lekce? Zajímavosti o vesmíru? Čtenářský kroužek, třeba i návštěva autora?)

Aktivizační pracovnice tráví spoustu času přemlouváním, aby se ti schopnější zúčastnili plánovaných aktivit. Z celkového počtu uživatelů je schopno se aktivně účastnit možná 10-15 procent. Většina uživatelů nevydrží dlouho sedět, špatně slyší, špatně vidí nebo nechtějí mezi ostatní. Je pro ně únavné třeba koupání, převlékání, cesta do jídelny – pokud tam vůbec dojdou.  

Těch pár důchodců, kteří ještě mohou a chtějí, chodí cvičit, hrát stolní hry, kuželky, rádi zpívají, míváme různá vystoupení, canisterapii, v létě jsou hodně venku na zahradě…….. Domovy důchodců poskytují sociální služby pro seniory. Nejsou to žádné univerzity třetího věku. Pokud by měl důchodce sílu a elán na Vámi jmenované aktivity, nemá být do těchto zařízení přijat. Může zůstat doma a vystačí si s terénní pečovatelskou službou.

Offline bublifuk
příspěvků moje polička 04. února 2026 20:22

Jsem ten, kdo se nezvládl zabezpečit na důchod. Od státu nic nečekám. Nezbývá než umřít v pracovním procesu.

Offline barbucha blogger
35467 příspěvků moje polička 04. února 2026 21:17
Reakce na Samantha:

​ty fakt dokážeš jedním odstavcem dehonestovat život toho druhého.
Já jsem se teda nakrkla  už onehdy, když jsem pracovala v softwarové firmě pro dodavatele médií   a ty jsi oznámila, že lidi v energetice přeložím "hovno dělají" (to bylo v době po dost náročné migraci, kdy mi uživatele telefonovali v noci nebo o víkendech, protože jim neseděly uzávěrky a oni to složitě dohledávají) 

​To by mě zajímalo co to bylo za téma. Nějaká citace by nebyla? Vůbec si totiž nejsem vědomá (což, jak uznávám, ale nemusí nic znamenat), že bych někdy mluvila o "lidech v energetice" - která mě zajímá asi tak jako to, co měl Turek předevčírem k obědu... nejen tedy o lidech, ale o energetice vůbec. Zjevně mám tedy mnohem širší zájmy, než jsem si sama o sobě myslela, a to je potěšující!

K dalšímu se vyjadřovat nebudu, jak jsem již avizovala na předchozích stránkách. O debatu na příštího půl roku nestojím, děkuji za pochopení.

Offline viktorka_od splavu
49113 příspěvků moje polička 05. února 2026 06:32
Reakce na bublifuk:

Jsem ten, kdo se nezvládl zabezpečit na důchod. Od státu nic nečekám. Nezbývá než umřít v pracovním procesu.

aneb mam se blbe ale dobre to snasim- tak at nam to vydrzi

Offline Samara
příspěvků moje polička 05. února 2026 07:01

BIMIL CHINGU Diky za trefny prispevek, upozorneni na duvody prijeti do DD - to Barbucha nedomyslela. 

Offline Maureen
příspěvků moje polička 05. února 2026 08:56

BIMIL CHINGU děkuji...je vidět,že "víte"

Offline Bowle
606 příspěvků moje polička 05. února 2026 11:51
Offline andulka01
12760 příspěvků moje polička 05. února 2026 13:30

bublifuk jsem ten, kdo se velice pravděpodobně nestihne zabezpečit a taktéž mám v plánu zaklepat bačkorama na pracovišti

Offline Torrah
3248 příspěvků moje polička 05. února 2026 15:15

BIMIL CHINGU jo, teď jste ťukla hřebíček na hlavičku. Přiznám se, že když jsem byla v DD, kde je manželova maminka na oslavě jejích narozenin (dělají vždy v jednom dni v měsíci oslavu pro všechny narozené v tom měsíci, přizvou rodinné příslušníky - ti teda zaplatí chlebíčky a pití pro všechny zúčastněné, ale to je v pořádku, to chápu), tak mě zarazilo právě to složení těch klientů. Většinou velmi špatně pohybliví, nebo téměř nepohybliví, ti pohybliví zas většinou ve svém světě... působilo to na mně opravdu velmi těžce. Ta koncentrace stáří ve špatné kondici byla fakt drtivá. Tchyně je taky špatně pohyblivá, ale hlavu má čistou, a přiznala, že pohled na její kolegy a kolegyně ji prostě způsobuje deprese. Že jí stačí vidět je o jídlech, kdy chodí do jídelny, ale jinak je radši sama. Možná všichni do podobného stavu  jednou dojdeme a budeme rádi za každou podanou ruku, ale jak se znám, taky bych asi byla radši na pokoji sama. Je fakt, že lidi s I. nebo II. jsou víceméně soběstační, mohou být ještě v pečovatelských domech, s III. už to prostě nejde kolikrát ani doma. Já obdivuji všechny, kdo se tam o klienty starají, já bych na to neměla. 

Offline Samantha
3286 příspěvků moje polička 14. února 2026 20:33

Tak teda tohle jsem nečekala … automatický překlad vyhodnotil název tohoto vlákna "bože můj"  

Tak tedy - bože můj