Omfg

15. prosince 2018 14:31
Offline notna
9067 příspěvků moje polička 09. března 2026 12:36

Z mojí zkušenosti se na reprodukčních klinikách s nějakou etikou moc nezalamují. Hlavně ať to sype. Moje zkušenosti jsou teda 15let+ staré, ale nemyslím si, že by tam došlo k nějakému morálnímu posunu k lepšímu.

Friga viktorka_od splavu PotrefenáhusaMyslím, že v těch vícedětných rodinách to takto funguje. Ty děti se zapojují do chodu rodiny více. Mě to teda přijde úplně v pohodě. Jestli jednou za čas starší dcera vykoupe a uloží mladší a není to její každodenní povinnost, proč ne? Znám i ze svého okolí, když starší s větším věkovým rozestupem třeba pravidelně vyzvedává mladšího ze školky nebo školy, nebo hlídá, když rodiče jednou za čas někam jdou. 

Friga k těm miminům musí mít člověk vztah. Každý puberťák na to není. Třeba i proto to ti starší nedělají nebo třeba ještě nejsou doma, když mimono jde spát. Chodila jsem s kamarádkou vozit někomu kočár docela často u nás na vesnici. Bavilo mě to vždycky. Na střední jsem už pravidelně hlídala jednu holčičku jako brigádu. Jako projektuju si do toho svoje, těžko říct, jak to mají podle jednoho článku. Ale mě tohle narozdíl od těch 7 císařů vůbec nezarazilo.

Offline Friga
1998 příspěvků moje polička 09. března 2026 13:06

notna ja mam z toho clanku pocit, ze nejstarsi deti se o mimino nejstaraji, protoze to jsou kluci. Dost mozna si tam projektuju svoje, protoze uz jako mala jsem vnimala jine chovani okoli k devcatum a chlapcum. A nesnasela jsem, kdyz mi nekdo cpal, ze se mam nejak jako divka chovat (nasi nas s brachou vychovavali rovnopravne, takze jsem ve skole a v krouzcich zazila ten kontrast). Ale i tak mi proste prijde jedenactilety dite moc maly na peci o mimino. 

Offline notna
9067 příspěvků moje polička 09. března 2026 13:47

Friga To mě vůbec nenapadlo, že starší jsou kluci, tak kvůli tomu.

Moje  dítě má o dvanáct let starší sestřenici. Stýkáme se hodně, jezdíme spolu na dovolenou, navzájem si děti bereme na prázdniny a straší sestřenice normálně o mimino měla zájem, snažila se o ni pečovat aniž by ji k tomu někdo vybízel. Dovedu si představit, že kdyby byly sestry a žily ve společné domácnosti, bylo by to docela přirozené, že starší se občas o mimino postará.

Offline Karja
43675 příspěvků moje polička 09. března 2026 13:52

Friga Já z toho měla pocit, že ten otec to tak plácl, jakože podívejte se, jak se to dá zařídit....a přitom chodí domu v 8, o chodu rodiny ví leda velké houby. Takže kdoví jak to je, ten nedá možná dohromady ani do jaké chodí ty děti třídy, natož jak a kdo provádí nějakou večerní rutinu dětí. 

Obecně mi to přijde strašně nezodpovedné jednání vůči těm dětem, které už mám. 

Třeba sambo se o děti jako malé staral nadstandardně, včetně uspávání, sunar, všechno, spala jsem mimo domov v pulroce mimina, společensky jsem si večer nebo na odpoledne taky vyrážela...a přesto pozval minulý měsíc holkám kamarádku, holčičku, co jí je dva a pul. A já mu říkám, ale tu musíš doma hlídat, ta jako nemůže být holkám na starosti..a on jakože co, aha, to mi vůbec nedošlo...a jako nepřijde mi to tak dávno, co jsme doma dvouleté děti měly. Jako kdoví, jak ten by podával naší rutinu:D

Offline Archivářka
příspěvků moje polička 09. března 2026 14:23

Znám zprostředkovaně dvě hodnědětné rodiny. Katolická s 11 potomky, ezo s čerstvě 9.

Z té ezo rodiny se na počtu dětí podílí víc tatínků a potomci úderem 18. narozenin prchají žít svůj život. Ale prý jsou, a to i kluci, dokonalí pečovatelé o jakékoli množství malých dětí (tábor, parta přátel), které jim někdo svěří.

Offline letfenixa
10719 příspěvků moje polička 09. března 2026 14:30

Mám kamarátku, ktorá tých sekcii má 5, v rozmedzí 17 rokov, ale to posledné dieťa je úplne neplánovane. 

Mne sterilizaciu ponúkali pri prvej sekcii (jedinej), ale keďže sa ma to opýtali tesne pred odvozom na sálu, tak som sa nevedela rozhodnúť. Neskôr som to ľutovala, ale keby moji rodičia neochoreli, možno by som to ďalšie dieťa ešte mala.

Offline Friga
1998 příspěvků moje polička 09. března 2026 14:31

notna je pravda, ze nektere deti se o mimina zajimaji. Desetilety synovec taky svoje mladsi bratry (o 9 let mladsi dvojcata) ruzne tahal. Ja jsem svoji o 12 let mladsi sestrenici jako mimino rozhodne chovat nechtela, vubec me nezajimala. Zajimat me zacala az kdyz ji bylo tak 12 ci 13, od te doby jsme v kontaktu. Asi si do toho fakt projektuju sebe, ze vubec netusim, co lidi na miminech a malych detech zajima.
Karja to mas mozna pravdu, ze ten otec netusi, ktera bije. Ono by me to zas tak neprekvapilo, kdyz i manzelce mluvi jako o sesitym kopacaku (jako z toho ta ucta z ni vylozeni odkapava). 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 09. března 2026 14:35

notna mně přijde normální, že starší sourozenec pomůže a máš pravdu, že v těch hodně dětných rodinách to je potřeba/běžné. Povozit mimino, počkat s ním doma než mamka nakoupí nebo si dá sprchu, vyzvednout ze školky... to mi přijde v pohodě. Ale aby jedenáctiletá holka měla plně na starosti kojence! několik hodin, ještě večer (koupání, uspávání), to mi taky v pořádku nepřijde. Kdyby to byl tříleťák, tak možná dejme tomu.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 09. března 2026 14:37

Friga já taky netuším, co lidi na miminech zajímá Mně cizí nezajímali nikdy, ani když už jsem uvažovala o svých. Ale některé děti mají miminka rádi. I tak mi to mnohahodinové hlídání ale nepřijde v pořádku.

Offline Zuzuli
3583 příspěvků moje polička 09. března 2026 15:02

Archivářka moje svagrova je z 12 sourozencu. Sest jich je vlastnich, pak se rodice rozvedli a tak je zbytek polorody rozdeleny mezi oba rodice s novymi partnery. Me dve netere jsou starsi, nez je jejich nejmladsi teta.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 09. března 2026 15:14

Zuzuli já znám takhle deset sourozenců (5+5 z nových vztahů). U nich je teda jen jedno dítě další generace starší než někteří sourozenci jeho rodiče. A pak máme kamaráda a ten je ze šesti dětí. Není to tak neobvyklé ani v dnešní době, dcera mojí praktické má taky snad šest dětí a prý ještě nekončí

Online Pinot Noir
29327 příspěvků moje polička 09. března 2026 15:46

letfenixa těsně před odvozem na sál se ptali na sterilizaci? To vážně? Tady se to musí podepsat, pokud to má být přidružené k sekci, dost dlouho před termínem, myslím, že dva týdny aspoň.

Offline DruI
5399 příspěvků moje polička 09. března 2026 16:40

Pinot Noir I když to není přidružené sekci, tak je tam dvoutýdenní limit, který musí uplynout mezi podepsáním souhlasu a výkonem (platí pro ženy i pro muže)

Offline letfenixa
10719 příspěvků moje polička 09. března 2026 17:55

Pinot Noir ja dodnes nechápem, prečo sa ma to pýtali, na Slovensku je vraj lehota 1 mesiac. Úplne si to pamätám, ako mi tá doktorka povedala, že sa ma na to musí spýtať a keď som vôbec nevedela, že čo jej odpovedať, tak sama povedala, že veď som ešte pomerne mladá, dieťa budem mať prvé, ešte by to neodporučila.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 09. března 2026 18:45

letfenixa mně ta otázka taky překvapuje. Takhle nahonem a u prvního dítěte, když nejsou žádné zdravotní důvody. Možná se tě zapomněli zeptat dřív a měla na to kolonkuVlastně nevím, jestli se standardně ptají u každého cs.

Offline Zuzuli
3583 příspěvků moje polička 09. března 2026 18:55

Evaeva neptaji. Ani to nikdo nijak nenavrhoval a to jsem mela cs planovany a reseny nekolik dni dopredu. Ani v zadnem z tech informovanych souhlasu. Bylo mi 28 a bylo to prvni dite

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 09. března 2026 19:47

Zuzuli několik dní je asi málo, když to musí být 14 dní předem. Ale i tak by mně překvapilo, kdyby se na to ptali u prvního dítěte v nějakém normálním věku. Musím se zeptat mamky, jestli se jí ptali u třetího dítěte.

Offline Myrtila
5048 příspěvků moje polička 09. března 2026 20:00

Aha, tak to je asi ten důvod, že v porodnici, kde jsem rodila, sterilizaci při sekci nedělají, nebo teda tak mi to bylo řečeno, ale ono to asi bude kvůli té lhůtě? Tahle informace se ke mně tehdy nedostala. Schválně jsem se koukala do kalendáře, a řešit veškerou administrativu jsem tam šla týden před plánovaným císařem, takže vlastně na toto už pozdě. Pořád mi to vrtalo hlavou, proč to nedělají při jednom zákroku.