Co jste si dnes koupili/y?

09. srpna 2014 12:36
Offline continuity
43905 příspěvků moje polička 19. ledna 2024 23:12

Evaevaještě je fakt nejlepší ten New Yorker, který jsem tak zatracovala. Tam jim je dokonce velikost S. 

já sama nakupuji ve třech obchodech, muž v jednom, pokud vyloučíme outdoor. tam mám zákaznickou slevu už takovou, že můžu nakupovat kdykoliv. asi tak v naší rodině.  

Online notna
9615 příspěvků moje polička 20. ledna 2024 00:06

U těch nákupu, který jdou mimo moje chápání, si vždycky říkám, ze jsme tady sešlost marnivych osob, ktery se sešly na módním pekle, tak nelze očekávat nějaké velké uvedomeni ohledně ekologie apod. Sama mám máslo na hlavě. Když byla dcera ve vahovém 1.-3. percentilu, objednavala jsem oblečení ze státu, které ji sedelo, aby nevypadalo ve všem jak v pytli.  Snažila jsem se teda jen 2xrocne,, ale stejně mi to přišlo ujetý. 
Přes net nakupuji, ale snažím se, aby toho bylo víc najednou. Nebo třeba ten rohlík má značku, když jede našim směrem. Tak beru ten čas podle toho. 

Offline Jitka77
1971 příspěvků moje polička 20. ledna 2024 00:23

notna On si ten kurýr sestaví trasu, aby necoural zbytečně, toho bych se nebála. My lidé jsme fyzické schránky a máme svoje legitimní potřeby jako každý organismus na planetě. Osobně mi dává smysl velký balík třeba i s věcmi na vyzkoušení a vrácení, když je to jednou za sezónu, párkrát do roka, ne dvakrát do týdne.

Někde jsem četla, že taky ohledně nelátkových závislostí, kdy si člověk ždímá do mozku dopamin, je po odvyknutí v pořádku udělat i větší nákup, ale vydržet s dalším aspoň dva měsíce, než si dělat pomalu každý týden "nějakou radost" (měla jsem období, kdy jsem kupovala tři čtyři parfémy měsíčně...).

Offline letfenixa
10982 příspěvků moje polička 20. ledna 2024 05:07

Ja sa nedostanem do žiadneho obchodu, max do potravín cestou z roboty. Objednávam v podstate všetko,  ale vraciam minimálne,  väčšinou objednavam osvedčené druhy a veľkosti. Najradšej to posielam do zasielkovni, jednu mám v paneláku pred nami. A často kupujem z druhej ruky. 

Offline Lilly_Ku
4580 příspěvků moje polička 20. ledna 2024 07:05

notna tohle hazeni vsech do jednoho pytle ale neodpovida realite, i na tohle diskuznim foru jsou lidi, co premysleji nad ekologickym dopadem svych nakupu. 

jinak to objednani ze statu bych nebrala tragicky, problem neni, kdyz neco potrebujes a mas pro to duvod, neco objednat. ale objednavani nekolikrat tydne stylu "musim si udelat radost", jeste z nejakych smesovych nerecyklovatelnych materialu, ktery pak konci nekde v africe na obeovskych skladkach.

Offline Jos
příspěvků moje polička 20. ledna 2024 08:18

Pinot Noir Jeste jsem z eshopu nevracela. ne kazdy honi kuryry sem a tam. Mam tu jedny jedine nove letni boty, co asi nekomu dam, ty mi nejsou. Ale jinak jsem trefila vsechno i na dite, co je na dite velke, nosi za rok. Po materske se mi rozpadl satnik. Mela jsem nejdriv pres 90kg, pak 80, pak 70, ted mam 65. Neco stareho uz mi je, ale boty se mi zvetsily o cislo a to vazne sedi, muzu tu 39 s klidem objednat a bude. No a v Liberci moc vyber obchodu taky neni.
Vlastne jsem loni menila lodicky za vetsi, kupovane v kamennem obchode, protoze me prodavacka premlouvala, ze se budou vyzouvat. No a jela jsem odpoledne zpatky, to neslo. 

Offline bublifuk
příspěvků moje polička 20. ledna 2024 08:57

To by kamenný obchod musel mít otevřeno do půlnoci, abych se tam dostala. No a taky by tam museli mít to co mají online.. to je třeba případ i toho Tatuum a pak hlavně obuvi. Plus by ten obchod musel být dostupný. Upřednostnila bych osobní nákup, ale za online možnost jsem ráda. 

Bohužel vracím, ale raději bych, kdyby mi ty věci byly.

Offline Pinot Noir
30173 příspěvků moje polička 20. ledna 2024 09:05

Jen bych ráda poznamenala, že netvrdím, že nakupovat na e-shopech je výhradně špatné. Sama takhle nakupuju a třeba Rohlík naopak považuju lepší řešení, když se vybere ten eko-čas a jede do ulice se čtyřmi nákupy. Jestli si to někdo vyložil takhle, ať si přečte diskuzi znovu. A ne, nemusíte mi každý vysvětlovat, proč nemůžete nakoupit jinak. O tom to původně nebylo.

Za tím, že to vede k nestřídmosti a několikanásobným přesunům (a tím nemyslím tu první cestu k zákazníkovi), stojím. 

Offline Lama_z_Lana
6746 příspěvků moje polička 20. ledna 2024 09:08

Lilly_Kujá právě poslední dobou přemýšlím u té "udržitelnosti", jestli ji lze dosáhnout (nebo se alespoň snažit) bez výrazného snížení vlastního komfortu. Jasný, nekupování lacinejch krámů nikoho asi zásadně neomezuje.

Protože třeba ty činnosti, kterýma se snažím přispět,  jsou právě pro některý lidi nepohodlný. Chápu, že jako bezdětný a žijící ve městě se mi to lehce pindá. A mezery v některých činnostech samozřejmě mám - příčinou je pouze lenost. 

Kdybych šla do důsledku, tak ekologická stopa, kterou zanechává třeba moje práce, je značná. 

Jen mám někdy pocit, že ekologie/udržitelnost hezká věc, jen když pro to nemusím nic dělat. 

Offline bublifuk
příspěvků moje polička 20. ledna 2024 09:10

Pinot Noir myslím, že s tebou souhlasíme. Akorát máme potřebu říct, jak je to u nás.

Offline bublifuk
příspěvků moje polička 20. ledna 2024 09:14

A vy co nosíte vagabondy s tlustou podrážkou... nepraská vám? Už jsem měla troje a všem podrážka praskla. Takže na letošní zimu mi zůstaly akorát podzimní lakýrky. Pro změnu se udělala v podrážce díra, takže do nich teče spodem...

Ale konečně můžu pochválit boty na venčení...

Offline Lama_z_Lana
6746 příspěvků moje polička 20. ledna 2024 09:16
Reakce na Pinot Noir:

Jen bych ráda poznamenala, že netvrdím, že nakupovat na e-shopech je výhradně špatné. Sama takhle nakupuju a třeba Rohlík naopak považuju lepší řešení, když se vybere ten eko-čas a jede do ulice se čtyřmi nákupy. Jestli si to někdo vyložil takhle, ať si přečte diskuzi znovu. A ne, nemusíte mi každý vysvětlovat, proč nemůžete nakoupit jinak. O tom to původně nebylo.

Za tím, že to vede k nestřídmosti a několikanásobným přesunům (a tím nemyslím tu první cestu k zákazníkovi), stojím. 

​Jo, k tomu poslednímu odstavci smeroval ten můj původní povzdech, ne že každý, kdo nakoupí na eshopu je neekologické sele. 

Offline Černá kočka
1783 příspěvků moje polička 20. ledna 2024 09:54
Reakce na Karja:

Pinot Noir No ono to asi nejde takhle posuzovat, někdo najde svetr, ale třeba je to jeho třetí svetr....a naopak moje kamarádka má mraky věci, ale nepoznala bys to, chodí úplně běžne a 70procent koupených věci nenosí. Ta nestřídmost dnešní je  nějak ve všem, jen na tom online shoppingu oblečení se to asi nejsnaz asi vidi. Já si naopak online ty věci mnohem víc promyslim, tím je i víc užiju, zbytečnosti a ležáky do skříně mi spíš víc vygenerují ty kamenné obchody. 

​Tu poslední větu můžu podepsat. Jedenkrát za pár měsíců si objednám co potřebuju a vyzkouším doma jak to sedí s tím co už mám a od té doby co to tak praktikuju tak nemám doma žádné ležáky. V obchodě už nakupuju minimálně, viz  nedávná debata o Reserved, kde se podle mě většina lidí shodla na tom, že v tom obchodě a na eshopu je dost rozdílné zboží.

Chápu asi i to, že Pinot psala o něčem jiném. Tady jsem si nějakých masivních nákupů nevšimla, ale znám to v realitě, hlavně obchody typu Aliexpress, teď už asi víc Shein, kdy si někdo něco objednává snad každý týden, a výraz "stopadesáté polyesterové šatičky" je přesný.

Zároveň musím napsat, že by mě mrzelo kdy tahle debata měla vyústit v to, že by sem lidi přestali dávat tipy na nákupy. Už jsem tu na základě zdejších tipů pár hezkých kousků koupila (zdravím majitelky Didrikson parek).

Offline continuity
43905 příspěvků moje polička 20. ledna 2024 10:02

Černá kočka to je přesné s tím zkoušením. V obchodě jen odhaduji, s čím co půjde kombinovat. Na barvy mám docela paměť a odhad, ale třeba někdy to nejde střihově. A když to mám vše rozložené v ložnici, můžu to vyzkoušet způsobem, který v obchodě není možný.

Mě online nakupování zlepšilo život hrozně, ale mě to fyzické nebavilo nikdy. (Nebaví mě to teda ani on line, ale bolí to méně ). Já když si chci udělat radost nákupy, musí to být něco,co se nezkouší a není potřeba řešit velikost. Lego nebo porcelán třeba. toho si člověk fakt nekoupi velké množství, protože to není levné a musí se to někde skladovat. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 20. ledna 2024 10:53

continuity já si dělám radost jídlem, tam velikost sedí vždycky

Ale paměť na barvy závidím, já si kolikrát ani nevybavím, jakou má mají děti bundu, abych koupila čepici. Nebo si pamatuju, že mám modrou sukni, ale doma zjistím, že jinak, než jsem si pamatovala.

Offline Mrakoplas
9996 příspěvků moje polička 20. ledna 2024 11:03

Evaeva presne, takto som bola pred vyse rokom naposledy na nakupe v kamennej predajni. Dve z tych 3 veci som nemala nikdy na sebe (nastastie predala na vinted), lebo som si zle pamatala farbu a doma zistila, ze nemam k comu nosit. Veci kupene online si doma viac krat vyskusam a aj ked sa mi obcas este stane, ze to nebol dobry kup, tak je to tak jedno percento. 

Offline Pinot Noir
30173 příspěvků moje polička 20. ledna 2024 11:08
Reakce na Evaeva:

continuity já si dělám radost jídlem, tam velikost sedí vždycky

​A co teprve víno! Tam navíc na nějaké zapomenout, klidně několik let, vůbec nevadí a objevit po letech víno, o kterém už ani nevím, že ho mám, je vlastně žádoucí! A že si koupíš dvakrát to stejné taky nevadí!

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 20. ledna 2024 11:15

Pinot Noir ještě se mi nestalo, že bych zapomněla na čokoládu

Offline Tak Betty
6243 příspěvků moje polička 20. ledna 2024 11:18

Evaeva ale  čokoládu nekupujes na přepravky  jako víno!

Offline Pinot Noir
30173 příspěvků moje polička 20. ledna 2024 11:20

Evaeva u nás teda k archivaci čokolád dochází, ale ty dlouhým ležením jaksi nic nezískají. Akorát šedej povlak.