Karoleena andulka01 Teda já mít tolik jablek, nechám si z nich udělat most. To je doslova božský nektar. Dostala jsem láhev od sousedů, napila se a nemohla si tu láhev utrhnout od pusy. ![]()
Jídlo a vaření
Dadoo A chce to tu roládu zamotat hned horkou? Asi zkusím s hruškama, těch máme teď trochu víc my, tak dávám, kde se dá...zrovna je upečená ta nekynutá buchta s jogurtem, na to hrušky, tvaroh se skořicí a drobenka.
andulka01 Doporučuju kakao DmBio z DMka, má lehce snížený obsah tuku, takže krásných 21g, stejně jako to kakao z čokoládovny Janek. To černý kakao má jen 11g tuku.
tarra ne, preklopila jsem a nechala castecne vychladnout. Ale muze se zarolovat i hned.
Dadoo haha to je presne duvod proc most nepiju![]()
Dadoo most je vyborny!Jak ja vzdycky jako dite zavidela lidem co jezdily do mostarny.![]()
Dadoo na kolik stupňů, prosím? 170? Vypadá to výborně, určitě vyzkouším
Dadoo Sakra to zní zajímavě!! Ještě pár padanejch tu mám a jemnej koláč s tvarohem byl už dvakrát... ![]()
Dadoo Díky, jak se dojí ten jogurtový, jdu na to
Dadoo Moštování byl podzimní rituál mýho dětství. Metrák jablek ze zahrady, někdy víc. Den předem všichni doma čistili a vykrajovali bubáky a druhý den se moštovalo. Děda měl od 50.let vyrobený šroťák na kaši z těch jablek - měl pracovní desku, trychtýř a "výpusť" z krásného dřeva a lis, taky dřevěná konstrukce, všechno se pořád strašně drhlo a vypařovalo vařící vodou...Moštovalo se celý den, někdy i 2-3 víkendy po sobě. Babička pěchovala ten lis. A my se s bráchou třásli a přetahovali o první sběračky moštu tekoucího přímo z toho listu. Už jsem věděla že narůžovělý nakyslý mošt dělá odrůda Linda, z Rubínů je středně oranžový sladší a navinulý, ten tmavl později a ze Spartanů byl slaďounký a tmavý hned po stočení. Mošt se nechal do druhého dne odstát v pětilitrovkách v chladné verandě a pak se stočil bez kalu do litrových lahví od becherovky (pila prababička) a vína. Babička ho pak pasterovala a vydržel by až do další sezóny, kdyby se nevypil. Spoustu jsme toho samozřejmě vypili za čerstva. Zcela bez záklopky. Litry čerstvého domácího moštu s bezvadných jablek. Strašně mě mrzí, že to moje děti už nezažijou.... konec nostalgického okénka o moštu.
MaeGandal ano. 170 a cca 15-20 minut.
marieu ale to je nádherný příběh ![]()
Kdysi před lety jsme našli psa. Po různých peripetiích se nám podařilo dohledat majitele. Byli šťastní a moc se chtěli odvdecit. A protože jsme si peníze nevzali, nabalili nám snad deset petek moštu. Část jich byla sterilizovana křenem. Nebyl v tom nijak cítit, ale prý měl zajistit trvanlivost.
Posoudit jsme to nemohli, vypili jsme ho mnohem rychleji.
A dodnes na tu úžasnou dobrotu vzpomínám ![]()
Dadoo Děkuju, mám štěstí, že takový a jiné, tvořily moje dětství zcela do 11 let- než jsme se od babičky odstěhovali (jakkoliv to nebyla pohádková postava, ale pořádná megera, i tak jsem jí ale velmi milovala) a pak aspoň jeho část... nicméně čerstvý mošt, to je čisté blaho, dětská slast.
andulka01 Ať se zadaří!!
A na to mošt ování se musí ta jabka vykrajet?
Ja dneska natrhala kýbl jablek pod polem a ještě bych šla. Ale jestli se to musí vykrajovat..
Máme tu totiž mostarnu, tak tam chci zajet.
A nebo ta jabka vysypu srnkam.
Dadoo vykrajovat se nemusí, to je zbytečná práce☺
Dadoo určitě se vykrajovat nemusí. U nás se to delavalo z takových drobných jablíček, by nás piclo všechny.
Dadoo prosím tě a mam slehat nejdřív vejce a pak k tomu přimíchat ten zbytek? Trochu mě děsí ten med, to se tam dá zamíchat nebo dál šlehat?
Diky
Dadoo to s krenem udelali parkrat rodice. Super to je.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Znamenitým ženám, které si libují v parfumérském umění
Ataratma – vůně pocitů
Nasaj (vůně) v KORY