Jídlo a vaření

09. prosince 2014 15:35
Offline Lenka22
2674 příspěvků moje polička 01. března 2021 07:50

Garfie Můžeš prosím přiblížit, jak na kysané zelí a pohanku? A k tomu nějaké maso nebo je to celé

Offline marieu
5159 příspěvků moje polička 01. března 2021 08:01

žluťásek to je ale doopravdy moc hezký!!!
Malenge hezkypěkně! Kolegyně má dva chlapečky taky týden od sebe... 

betsey to ale opravdu není žádná vysoká cukrařina, to je jen "jako" díky těm barvám a zdobení. Já sice s těmi přípravami vždycky nestíhám, ale snažím se jim ty dorty připravit, mně ho pekla v dětství babička, máma nepekla.  Chtěla jsem, aby měly taky vzpomínku, že jim ho v dětství někdo připravoval. Pro ně osobně... 

Offline Garfie
28634 příspěvků moje polička 01. března 2021 08:02

Lenka22 To byla hrozná improvizace!  Uvařila jsem pohanku, do zapékací mísy dělala vrstvy-zelí, pohanka, slanina a tak to nějak na střídačku vrstvila, slaninu nahoru a pak to celé frkla do trouby. Myslím, že skvělé by to bylo jako příloha k nějakému masu, ale my to jedli jenom samotné. 

Offline Lenka22
2674 příspěvků moje polička 01. března 2021 08:10

Garfie díky, mám zbytek zelí, zbytek pohanky i slaniny. Mě by taková kombinace nenapadla, udělám to jako přílohu k masu. 

Offline Garfie
28634 příspěvků moje polička 01. března 2021 08:11

Lenka22 Mě to napadlo, protože pohanka se zelím se běžně dělává na Valašsku, odkud pochází moje rodina. Asi to nějaký oficiální postup má, ale já ho neznám. :-) 

Offline Lenka22
2674 příspěvků moje polička 01. března 2021 08:15

Garfie myslela jsem, že je to novátorská improvizace a ono tradiční kombinace z Valašska

Offline Malenge
4860 příspěvků moje polička 01. března 2021 08:42

Garfie jo taaak  to ne, já mluvím o oslavě ve školce, kterou zařídí na přání paní učitelky. Osobně jsem dost neslavící osoba, takže k nám žádné velké tlupy nezvu a kluci jsou ještě malí, aby je napadlo si oslavu nasmlouvat sami, naštěstí.

Offline Garfie
28634 příspěvků moje polička 01. března 2021 09:12

Malenge Ja te pochopila, jen mi prislo vtipne, ze ti to bylo lito, zatimco mne fakt spadl kamen ze srce!

Offline dzizisketa
9029 příspěvků moje polička 01. března 2021 20:46

Konečně jsem si zorganizovala plány tak, že se můžu pustit do toho chleba, tak bych se ještě ráda zeptala, jestli je nějaký postup nebo fígl u nařezávání? 

Offline Ounz
20540 příspěvků moje polička 01. března 2021 20:52

dzizisketa no, podle převahy mouky - převážně žitnej nemusíš nařezat, popraská. Kombinace pšenice/žito a pšenice nebo špalda..nařezat. Jeden velkej říz, nebo víc malejch, případně jeden velkej říz a pár malejch na dozdobení. Velkej hlubší říz pomůže i rozvinutí střídy ( a i zachrání mírně nedokynutej chleba)

Offline Ounz
20540 příspěvků moje polička 01. března 2021 20:53

dzizisketa a ještě, úplně klasickou šumavu řezat nemusíš, ale já to mám radši. A nejlíp to jde žiletkou, kup balíček aster

Offline Gatita
8686 příspěvků moje polička 02. března 2021 13:36

Dnes jsem pekla veprovou plec, meli jsme ji s mrkvi a bramborovou kasi. Je to takova nocni mura skolnich jidelen, ale pritom je to tak dobre jidlo.

Zbytek masa jsem natrhala do majonezy s cibulkou a bude k veceri na cerstvem chlebu. 

Offline 711990
18330 příspěvků moje polička 02. března 2021 17:25

Gatita teda, mnam! Jak jsi to pekla? Ta druha cast me vylozene laka!

Offline Malenge
4860 příspěvků moje polička 02. března 2021 18:03

Gatita my měli včera, jedno z mála jídel, co syn opravdu rád. Někdy peču v celku, většinou ale krájím na velké kostky, mám ráda, když jsou hezky do zlatova.

Offline Dadoo
11714 příspěvků moje polička 02. března 2021 18:04

Gatita sis.. Agentka se vedle omlouval, že mi dělá chtě s porkovou polifkou a omlouvat by ses správně měla ty!

Jako v mrkví mám ráda moc, ale to druhé... Ojojoj.. Teď fakt trpím.

Ale zapamatuju a někdy udělám na nějakou akci třeba. 

Super je to!

Offline Ounz
20540 příspěvků moje polička 02. března 2021 18:22

A můžu se tu ještě zeptat ohledně tý pohanky, kde kupujete tu mechanicky loupanou? Já koupila tu asi tepelně loupanou - hnědá a je taková hořká..

Offline Gatita
8686 příspěvků moje polička 02. března 2021 18:23

711990 tyhle masový "pomazánky" miluju. Mela jsem asi necele 3/4 kg masa, ktere jsem nejdriv narychlo opekla, jenom aby se zatahlo a trochu zezlatlo. Pak podlila hrnkem vyvaru (ten byl na prasaka z kostky) a cele priklopila poklickou a dala do trouby. Peklo se to asi 3-4 hodiny, uz nevim, na kolik stupnu - nejdriv cca 180-200 a pak jsem to asi stahla. mozna by stacilo min, ale mam rada, kdyz se to uplne rozsype. Chce to ale  osolit a opeprit, to jsem musela az dodatecne kvuli detem, jinak bych to ohulila hned v zacatku. 

Dadoo ale tak to neni zas az takovy hrich, ja tu prvni variantu doma prezentuju jako zdrave jidlo;) Jo aha, ted mi doslo, ze mas vlastne ten zlucnik... to je mi lito. jak dlouho mas dietu, to se musi asi dost opatrne? Ale tak aspon wish list by si clovek mohl vest.

Offline baltik
4992 příspěvků moje polička 02. března 2021 18:24

Ounz mechanicky loupana byva v bio kvalite, tak zkus dm 

Offline Ounz
20540 příspěvků moje polička 02. března 2021 18:25

baltik díky :) 

Offline Gatita
8686 příspěvků moje polička 02. března 2021 18:31

Malenge a co ma jeste syn rad? Ze bych se inspirovala, protoze ten muj take skoro nic neji. Uz jsem dost v koncich, jak musim varit tak, aby to pozrel i on.   

U nas boduje kure na paprice, rizek, kureci palicky, bramborove sisky na sladko, testoviny, idealne carbonara, protoze z prebyvajicich bilku delavam kinder rezy   Jo a svestkove knedliky bez svestek. A tak porad dokola.