Jídlo a vaření

09. prosince 2014 15:35
Offline Tabea
8042 příspěvků moje polička 27. listopadu 2023 18:58

Pinot Noir mě by zajímal ten krém. Dvě lžíce toho asi nevyrobím, co?
V mým okolí nejlíp uspěju s třenou mramorovou buchtou z kostky másla. Jednou jsem se na školkovou slavnost matlala s koláčkama s meruňkou, tvarohem a drobenkou a ty lidi se to nějak báli ochutnat.

Offline Pinot Noir
29794 příspěvků moje polička 27. listopadu 2023 19:09

Tabea je to tenhle krém:

https://kousekdortu.cz/maslovy-krem-nastaveny-bilkovym-snehem/

Dělala jsem vanilkový, s vanilkovou pastou.

Offline Lilly_Ku
4512 příspěvků moje polička 27. listopadu 2023 20:15

Pinot Noir tu domaci cokoladu znam taky, premyslim, jestli to neni nejaky regionalni ukaz :)

Offline Pinot Noir
29794 příspěvků moje polička 27. listopadu 2023 20:40

Lilly_Ku je to možné

Offline Kokoska
34698 příspěvků moje polička 27. listopadu 2023 20:54

Ja vam sem snad dam nasi "cernou buchtu", delavali jsme to bud na plech nebo do dortove formy, ale tam vzdycky prostredek vybehl vys. Normalni trena buchta s kakaem, nejlepsi je to s coko polevou a slehackou, ale da se i s marmeladou jako sacher. Neni to vevnitr vlhky, kdo nerad brownies, mohlo by to vyhovovat.

15 dkg tuku, 5 vajec, 5 lzicek kakaa, 250g cukru, 250g hl. mouky, 1 prasek do peciva. Postup klasicky jako treba pri babovce.

Offline bublifuk
příspěvků moje polička 27. listopadu 2023 21:02

notna jestli existuje nějaká profesionální struna tak zkus tu. Měla jsem něco z běžného prodeje a nestálo to za to a bylo vyhozeno, právě jako nepotřebný bazmek.

Offline bublifuk
příspěvků moje polička 27. listopadu 2023 21:05

Pinot Noir Tabea to vypadá jako butter swiss meringue. Z toho jdou krásně dělat květiny, ale k tomu je zase potřeba několik speciálních zdobících špiček

Offline Tabea
8042 příspěvků moje polička 27. listopadu 2023 21:45

bublifuk špičky mám z Tchibo ty, co umí míchat barvy (a pak ještě různý další ... )

Offline Karja
44500 příspěvků moje polička 27. listopadu 2023 23:24

Lilly_Ku Pinot NoirJá to znám taky, ale bez mandlí;-)

Offline bublifuk
příspěvků moje polička 28. listopadu 2023 07:30

Tabea jo tenhle krém fakt pěkně drží tvar :) ale zkus někde pohledat květy z máslového krému, nebo tak něco. Je to hrozně pěkný, ale ty špičky jsou celkem speciální a nebývají součástí běžných sad - možná máš štěstí a jsou tam.

Offline Muslik
564 příspěvků moje polička 29. listopadu 2023 06:34

A nepamatujete si někdo z dětství takovou tu asi cokoladovo-rumovou polevu na perník? Ač na sladké nejsem, casto si na to vzpomenu z naší skvělé jídelny ze základky, kdy perník se potíral něčím, bylo to relativně tekutější, taková čoko poleva s rumovým nádechem, snažila sem se tomu přiblížit, ale nikdy to nebylo ono....možná tam byl taky nějaký z těch tuků (brrr) tehdejší doby....

Offline MaeGandal
1632 příspěvků moje polička 29. listopadu 2023 06:54

Nevíte někdo prosím, jestli perníčky od Vaňka jsou hned měkké? My nejsme velcí fandové perníčků, loni jsem je ani nedělala, ale letos potřebuji do práce na besídku 

Offline Myrtila
5280 příspěvků moje polička 29. listopadu 2023 08:32

Muslik Takovou polevu dělám na kakaovou buchtu, mohla by to být ona? 
25 g másla, 50 g moučkového cukru, 2 lžíce kakaa a 2 lžíce rumu. 
I když možná na perníku byla spíš bez kakaa?

Offline Kokoska
34698 příspěvků moje polička 29. listopadu 2023 08:42

Muslik delavali jsme takovou jednoduchou, mouckovy cukr, horka voda a rum. Kdyz se to rozetrelo na tmavem pecivu, byla takova sedo-ledova, na oriskovych kakaovych rezech to bylo nejlepsi. Uz jsem to par let nepekla, ted jsem dostala chut :)

Offline coralline
2305 příspěvků moje polička 29. listopadu 2023 08:42

MaeGandal Dělala jsem je loni a byly měkké. Skladovat v krabičce, venku ztvrdly.

Online RoSa
10114 příspěvků moje polička 29. listopadu 2023 09:04
Reakce na Myrtila:

Renusatko Ten můj recept se škrobem byl někde z netu, byl tam i malinko jiný poměr surovin tuk:cukr:mouka, než je v tom klasickém. Teď dělám poměr 1:2:3 a přidávám 1-2 žloutky, podle toho, kolik toho dělám a jak mám zrovna velká vajíčka. 

​teď jsem koukla na můj recept na linecký, a ten poměr je opravdu 1:2:3, to mě nikdy nenapadlo... ale u mýho receptu je to cukr:tuk:mouka... 100g/200g/300g, plus jedno vejce + citronová kůra

Offline Dadoo
11629 příspěvků moje polička 29. listopadu 2023 10:06

Kdyby chtěl někdo dělat něco nového, nejlepší vánoční cukroví ever. Nic lepšího jsem nejedla

https://www.labuznik.cz/recept/plnene-orechove-rohlicky-od-blanky-z-velvar/

A kdo nechce péci, má rád čokoládu a chce třeba zapojit i děti, doporučuji udělat mendiants

Offline Myrtila
5280 příspěvků moje polička 29. listopadu 2023 10:12

RoSa Máš pravdu, prohodila jsem cukr a tuk. Kůru taky obvykle dávám. A teď jsem si vzpomněla, že do té varianty se škrobem jsem dávala i lžičku citronové šťávy, to bylo taky dobré. 

Online RoSa
10114 příspěvků moje polička 29. listopadu 2023 11:41

a když děláte těsto (třeba na rohlíčky, linecký...), jakej postup? našleháte nejdřív cukr s vejcem a až pak další ingredience, nebo to hážete do robotu halabala jak vám to přijde pod ruku?

Offline Pinot Noir
29794 příspěvků moje polička 29. listopadu 2023 11:45

RoSa linecké se má dělat ze studeného másla a hníst co nejkratší dobu. Takže žádné šlehání

Nejdřív cukr, mouka + studené máslo na kostičky, z toho takovou drobenku, pak vmíchat vejce.