Jídlo a vaření

09. prosince 2014 15:35
Offline letolet
745 příspěvků moje polička 27. listopadu 2023 13:34

Pinot Noir Evaeva tak my do toho nic nezapichujeme, v tom problém nevidím. A horší, než krajet pavlovu, už to snad ani být nemůže :) Pamatuju si takovou polevu ze svých dětských dortů, ale už se nemám koho zeptat, zřejmě tuk, kakao a cukr, ale v jakém poměru netuším. 

Offline letolet
745 příspěvků moje polička 27. listopadu 2023 13:38

notna a tak vzpomněla by sis aspoň přibližně? Jako třeba tabulka 100g čokolády a másla půlka balení?

Offline notna
9384 příspěvků moje polička 27. listopadu 2023 13:42

letolet Ještě k té polevě. Nezáleží jen na kvalitní čokoládě, ale i máslu. Některá mají hodně vody. Bych si myslela máslo jako máslo, když musí splňovat procenta tuku pro označení máslo, ale není to tak. Petra Burianová doporučuje máslo od Moravia, taky s ním mám dobrou zkušenost. Ještě i s Tatrou nebo od Madety /ale tu někdo kritizuje, u mě dobrý/.

A zkoušela jsem i verzi pro vegany čokoláda + kokosový olej. Dobré to bylo, dobře vypadalo a i se to líp krájí, protože v teple rychleji povolí. Ale pak taky rychleji teče, když je velké teplo.

Ten nůž od horké vody je nutné otřít, aby byl jen horký ne, mokrý. Lze nahřát i jinak, třeba horkovzdušnou pistolí, ale tu v kuchyni každý nemá.

Offline notna
9384 příspěvků moje polička 27. listopadu 2023 13:51

letolet Zeptala jsem se mámy, taky dělá od oka, ale prý zhruba poměr 2:1 až 1:1 čokoláda : tuk. Jsem si říkala, podívám se na net a dočetla jsem se, že pro lepší krájení se dává jako tuk rostliný olej. To jsem netušila. A taky psali, že máslo ne, protože obsahuje vodu a to působí houstnutí polevy. Ty jo, to se mi ještě nikdy nestalo. Asi to přestanu radit jiným, to máslo. Myslela jsem, že to dělají jen ta nekvalitní máslo s vysokým obsahem vody.

Offline letolet
745 příspěvků moje polička 27. listopadu 2023 14:05

notna děkuji moc. Zkusím to asi s tím kokosovym tukem na nějakém cukroví. A jak to teď píšeš s tím máslem, tak bych i řekla, že babička tam dávala tuk Iva a ten když si teď vyhledam, tak se u něj píše 100% tuk.

Online RoSa
10114 příspěvků moje polička 27. listopadu 2023 14:27

letolet přesně, stoprocentní tuk, tak to dělá i moje mamka...

já včera dělala čokoládovou polevu na marokánky, 100% tuk jsem neměla, tak jsem do toho dala máslo, furt to nechtělo bejt hladký, tak jsem přilila slunečnicový olej - a ztuhlo to pak taky

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 27. listopadu 2023 14:28

letolet Moje babička dělala polevu z čokolády na vaření, stuženého tuku Lukana a holandského Kakaa. Temperovala to docela dlouho vždycky. 

Oprava s/z

Online RoSa
10114 příspěvků moje polička 27. listopadu 2023 14:36
Reakce na Kokoska:

Vloni jsem delala jako pokus tohle a melo to uspech

https://youtu.be/7Qu14kVTF7I?si=LSk5cNrLFqRVFltn

​to zkusím! šlo by mascarpone nebo co jsi tam přidávala?

Offline Kokoska
34698 příspěvků moje polička 27. listopadu 2023 14:42

RoSa jj, mascarpone

Offline notna
9384 příspěvků moje polička 27. listopadu 2023 15:06

RoSa Kan Se stroprocentním tukem je to jistota, že se to povede. Ale mně to nechutná. Už od mala jsem tu polevu s tukem neměla ráda a některé cukroví máma nechávala kvůli mě bez polevy. Ty jo ona byla tehdy trendsetter, dělala nahé cukroví :-DD

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 27. listopadu 2023 16:09

notna Já to taky moc nemusím, mělo to strašnej vocas. Ještě si pamatuji nějakou čokoládu do formiček a tam snad byl jen tuk+kakao+cukr a tu má rád můj táta, ale ta je fakt fujky.

Offline continuity
42763 příspěvků moje polička 27. listopadu 2023 16:42

Tak podle mne záleží pro jaké teplotě se ten tuk topí

S olejem to určitě tvrdé a křupavé nebude. Je to jediný případ, kdy používám ztužený tuk. Kdo chce máslo, zkusila bych ghi. 

Offline coralline
2305 příspěvků moje polička 27. listopadu 2023 17:00

Kan Jé, to se dělalo u babičky, když jsem byla malá. Vůbec jsem to nechápala, proč se s tím crcat, když se dá čokoláda koupit a chutná líp. 

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 27. listopadu 2023 17:10

coralline No, že jo, Krom teda těch krásných formiček holčičky a chlapečka.

Online Sweet Potato
40164 příspěvků moje polička 27. listopadu 2023 17:39

coralline Pro mne to v dětství byla úžasná vzácnost a zázrak. Doma se to nedělalo, takže když jsme to někde dostali, mohla jsem se zbláznit radostí.

Offline coralline
2305 příspěvků moje polička 27. listopadu 2023 18:06

Sweet Potato Kdybych někde dostala jeden dva kousky, možná bych to taky ocenila. Takhle to bylo spíš ve stylu "už to ani Piňda nežere" Ostatní cukroví od babičky bylo výborný.

Online viktorka_od splavu
49212 příspěvků moje polička 27. listopadu 2023 18:13

coralline babicka to kdysi taky delala, buhvi z ceho, bylo to opravdu hnusny Sweet Potato kdyby to byvala byla cokolada, to bych byla taky nadsena, ale to bylo snad sadlo s krystalovym cukrem a kakaem, hrudkovity a lepkavy, uaa

Offline Tabea
8042 příspěvků moje polička 27. listopadu 2023 18:44

Já si snad o víkendu ten žluťásek dort upeču. A k němu ještě jeden s tím máslovým krémem se sněhem, abych zjistila, jak chutná. A pak to všechno odnesu do práce, protože máslový krém vlastně nerada a dítě jedno bude jen ten čokoladovej a druhý vůbec nic a budu (v práci) poslouchat, že je to málo sladký, moc čokoládový, takový nebo makový, ...

Online Pinot Noir
29794 příspěvků moje polička 27. listopadu 2023 18:53

Tabea v tom mým s máslovým krémem byla i ta marmeláda ale, tak ať to máš správně!

Online Pinot Noir
29794 příspěvků moje polička 27. listopadu 2023 18:54

Máma dělávala domácí čokoládu do formiček, spíš teda na Velikonoce, podstatnou složkou bylo sušené mléko a sekané mandle. Mně to moc chutnalo.