Jídlo a vaření

09. prosince 2014 15:35
Offline Potrefenáhusa
39079 příspěvků moje polička 28. dubna 2017 12:11
Reakce na tina:

tak já mám uloženej geniální kynutej koláč ještě z MP od GorgonyM, abych se nechlubila cizím peřím - dělám z půlky na celej plech, mám ráda, když je to těsto fakt tenký

pokud máte pekárnu a budete to míchat v ní, tak to tam dáte v pořadí

na dno 2 žloutky/vajíčko a žloutek/1 a půl vajíčka (já hrozně nerada, když mi zbývají bílky, tak si třeba odliju půl rozmíchaného vejce na potření)90g rozpuštěného máslašpetka soli500 g hladké mouky100 g cukru krupice250 ml vlažného mléka20g droždí (= půl kostky) nadrobit, nebo nejste-li líná, uděláte si bokem kvásek, ať víte jistě, že to vykyne.

Z půl kila mouky vyjdou 2 koláče velikosti kola od vozu - peču na plechu vyloženém pečpapírem (nandám na plech placku a do finální velikosti a tvaru včetně okraje namačkám hranou ruky). Peču kolem 150 stupňů, protože jich mám v troubě víc, takže s ventilátorem. Čas podle trouby. Mělo by to být svrchu nazlátlé, zespoda upečené do středně hnědé barvy, nepřehnat to.

Offline tina
6334 příspěvků moje polička 28. dubna 2017 12:19

Děkuju oběma. Zkusím nejdřív ten z Apetitu.

Jinak jsem zrovna dojedla toto a fakt výborný: https://kitchenette.cz/clanek/164-rizoto-s-chrestem-hraskem-cerstvymi-bylinkami-a-citronovou-kurou

Offline Candance
5637 příspěvků moje polička 28. dubna 2017 12:43

Nemate nekdo prosim tip na muffiny, pernik, kolac nebo cokoli z presnidavky?

Offline Ounz
20540 příspěvků moje polička 28. dubna 2017 13:14
Reakce na tina:

No klasický kynutý (teď u sebe nemam kuchařku, ale já to dělam od oka- na jeden plech cca 400 g mouky, 50g cukru, 1-2 vejce, půldroždí, mlíko, asi tak dvě deci,možná trochu víc, tuk asi tak 60-80g - rozpuštěný (sádlo a máslo půl půl) špetka soli, zadělat. na to švestky s mezirkama, mezi ně makovou nádivku, nahoru drobenku (hodně) a píct. Jinak kynutý měli dobrý na apetitonline - recept na borůvkovej koláč s tvarohem, tak to těsto jako takový se dá použít i jinak.

Offline Lamicka
14208 příspěvků moje polička 28. dubna 2017 17:11
Reakce na Potrefenáhusa:

Krasa 

Offline coralline
2311 příspěvků moje polička 29. dubna 2017 15:12

Venku je hnusně, tak se realizuju v kuchyni. Pár objevů posledních dní:

Konečně jsem ochutnala slavný medvědí česnek (v sýrové omeletě z trouby) a oficiálně vstupuju do fanklubu. Už mám taky doma sklenici Květuščina pesta.

Objevila jsem ve skříni tak trošičku zapomenutý  zbytek zelené čočky, který akutně vyžadoval pozornost. Padl na salát s fetou a koriandrem.

K snídani dnes byla tvarohovo-banánová kaše. Byl to trochu souboj vůle s mixérem, ale vyhrála jsem. A projednou můj výtvor vypadal fakt stejně jako na fotce Akorát dle mého názoru není recept na 2 porce, ale na 4 (aspoň pro lidi, co jako já nezvládají velké snídaně).

A k obědu chilli rybí karbanátky s bramborovou kaší. S tím chilli jsem to trochu přehnala a když člověk opravdu jednou potřebuje jogurt, tak jako na potvoru doma není Jinak jsou moc dobrý.

A teď hledám dobrovolníka na úklid kuchyně...

Offline Karja
44977 příspěvků moje polička 29. dubna 2017 15:43

Vim, ze kapr neni zrovna nejoblibenejsi ryba, ale nemate nekdo v rukavu jiny recept, nez po mlynarsku nebo v trojobale? Diky

Offline coralline
2311 příspěvků moje polička 29. dubna 2017 15:47
Reakce na Karja:

Kapří hranolky/škvarky. Narozdíl od tradičního kapra mi toto chutnalo.

Offline ice
1933 příspěvků moje polička 29. dubna 2017 15:54
Reakce na coralline:

Kapří hranolky/škvarky. Narozdíl od tradičního kapra mi toto chutnalo.

To je zajímvý...rybí škvarek...chutná to ještě jako ryba? 

Offline Karja
44977 příspěvků moje polička 29. dubna 2017 16:07
Reakce na coralline:

Diky, jen s tim filetovanim bude asi problem. Me klasicky kapr taky nejede, jen pokud je cerstvy, netucny, dobre pripraveny, nejlepe s.trochou cesneku, aby ztratil tu rybi pachut, tak jo. Jeste delame kapra v kotliku, na houbach a vine, ale to chce fakt ten kotlik na ohni, doma v hrnci to neni ono.

Offline continuity
43679 příspěvků moje polička 29. dubna 2017 16:09
Reakce na Karja:

kapr na modro? recept nemam, davam si to jenom v hospode.

nebo pak se jeste daji nalozit ty filety v trojobalu do octoveho nalevu a nechat tam asi 10 dni. pak se nemusi resit ani kosti. to jsem nejedla uz davno teda, delaval to tata.

Offline viktorka_od splavu
49476 příspěvků moje polička 29. dubna 2017 16:39
Reakce na ice:

chutná a je to fakt dobrý:-) míváme velkýho kapra,  a co zbyde z velkých filet na obalení, takové ty cancoury a okrojky, to nakrájím na kousky, naložím a sníme s pečivem

Offline Ounz
20540 příspěvků moje polička 29. dubna 2017 16:44
Reakce na Karja:

Máma si dělá na cibuli. Kusy kapra osolí a opepří, dá do máslem vymázlýho pekáče (simaxu) a zasype cibulí a česnekem a peče. Já kapra moc nemusím, jí to chutná. (Podle mě by se to dalo vytunit nějakou další zeleninou)

Offline ice
1933 příspěvků moje polička 29. dubna 2017 16:44

Ale asi to bude dost suchý ne?  7 minut v oleji se mi na malý kousky ryby zdá dost

49476 příspěvků moje polička 29. dubna 2017 16:47
Reakce na ice:

já to nedělám přesně podle tadytoho receptu, kdysi jsem nějaký objevila, myslím tenhle? http://www.trebonskykapr.cz/kapri-hranolky ale spíš to dělám jak mě napadne:-) koření na co mám chuť a čas podle potřeby

49476 příspěvků moje polička 29. dubna 2017 16:49
Reakce na Karja:

jo a pokud je kapr čerstvý tak mi stejně nejvíc chutná prostě upečený v troubě, jako bys dělala lososa nebo jakoukoliv jinou rybu, okořenit podle chuti a upéct a moc nevysušit. ale to jde fakt jen s čerstvým nebahnivým ideálně před hodinou vytaženým z vody

Offline Kokoska
35194 příspěvků moje polička 29. dubna 2017 17:02

Taky jsem došla k tomu, že klasického kapra v trojobalu na Vánoce už nedělám. Peču jen filety s "medvědím kořením na gril", to je taková docela dobrá směska koření. 

Offline coralline
2311 příspěvků moje polička 29. dubna 2017 17:10
Reakce na ice:

Ano, chutná to jako ryba a suchý to nebylo. Já jsem teda nezkoušela osobně ten recept z apetitu, ale smažit by asi stačilo dle uvážení.

Offline ice
1933 příspěvků moje polička 29. dubna 2017 21:21
Reakce na coralline:

viktorka_od splavu 

Ještě jeden (přísahám poslední) debilní dotaz  šlo by to i z jiný ryby? Třeba keřičkovec, treska nebo losos..? Nezkoušely jste? Já mám toho karpa jednou za rok doslova a to bych si snad musela dát upomínku do mobilu. Nebo to slouží jen k úpravě kapra aby nechutnal jako kapr?