Jídlo a vaření

09. prosince 2014 15:35
Offline Victoria
1413 příspěvků moje polička 28. října 2025 20:34
Offline Victoria
1413 příspěvků moje polička 28. října 2025 20:45

Karja

Ano. Kuřecí vývar jsme použili dnes do klasického francouzského jídla Blanquette de veau. Jedná se o telecí maso v bílé omáčce. Telecí svíčková se nakrájí na kostky, v čisté vodě se nechá přivést témeř k varu, maso se vyndá, opláchne čistou vodou, oduší. Pak se vloží do kastrolu s kuřecím vývarem, pórkem, cibulí, mrkví a bylinami a strčí se to na 1,5 hodiny do trouby. Pak se maso vyndá, vývar se přecedí, lehce zahustí jíškou, nechá se varem trochu zredukovat. Pomalu se přidá smetana, pak maso a nakonec creme fraiche. 
Překvapilo me použití telecí svíčkové, přestože ve vývaru, tak delší úprava to maso dost změní. Také si nejsem jistá, zda se to úplně povedlo, omáčka byla jak polévka, já bych jí raději krémovější.

Offline Victoria
1413 příspěvků moje polička 28. října 2025 20:51

Karja No, frc frc, to je přesně to, o co se jedná a z čeho mám trochu rozporuplné pocity. To jídlo je prostě vynikající, opravdu moc. Je jasné, že je to ingrediencemi, ale je to prostě i tou poctivou přípravou. Jasně, že takhle člověk běžně vařit nemůže, zároveň ale se mi zvedla laťka v tom, jak má chutnat to, co chci jíst. A zda je možné dosáhnout té chuti s nějakým kompromisem. No nevím, bude to asi trochu těžký návrat:-)

Offline Karja
44231 příspěvků moje polička 28. října 2025 21:02

Victoria Ano, určitě to není standard na běžné denní vaření, ale na něco svátečního nebo pro pripravu nějakeho oblíbeného jidla se určitě hodí vědět, jak toho dosáhnout;-). Třeba mytí hrnce, koho by to kdy vůbec napadlo:D

Online Myrtila
5194 příspěvků moje polička 29. října 2025 04:52

711990 Masarykovo dělává mamka, tím se pak budem cpát u nich

Aranel No, zrovna knoflíky dělávala moje babička, ale ty mi zrovna moc nejely, no

Karja Škeble mám v záloze, kdybych nevybrala nic jiného, mně taky chutnají, akorát muž se na ně moc netvářil. 

Ještě mě teď napadly šohajky, tam padne ořechů hromada, ale ty bychom museli pečlivě schovávat před miminem (nemůže čokoládu). 

Online continuity
42348 příspěvků moje polička 29. října 2025 08:20

Myrtila tak muž škeble jíst nemusí. kdybych pekla jen to, co chutná doma všem, upecu vanilkové rohlíčky.

Musím to promyslet je fakt, že by byl klid. 

Offline Garfie
28261 příspěvků moje polička 29. října 2025 08:52

Victoria Krásný dárek!!! 

Offline Mini
příspěvků moje polička 29. října 2025 09:28

Karja nevím, jestli je to stále aktuální, ale koupila jsem si nedávno pánev Tescoma GrandCHEF+ Do trouby, nepřilnavá Jsem s ní zatím moc spokojená

Offline andulka01
12765 příspěvků moje polička 29. října 2025 09:56

Victoria to je velká paráda, krásný dárek, zážitek! A samozřejmě měděný nádobí

Offline Karja
44231 příspěvků moje polička 29. října 2025 09:56

Mini Jo, ta vypadá dobře, poklice k tomu byla nějak externě k dokoupení? 

Online Myrtila
5194 příspěvků moje polička 29. října 2025 11:16

continuity K tomu, že si budu péct cukroví i jen pro sebe, se zase časem určitě propracuju (sádlové koláčky! ), jen teď s dětma a alergiemi mladšího to budou tak 4 druhy, víc nedám, a z toho 3 už jsou jasné předem tak pečlivě vybírám ten čtvrtý do party

Offline Mini
příspěvků moje polička 29. října 2025 12:33

Karja ano, poklici lze dokoupit zvlast, ale ja ji nechtela, takze recenzi nenabidnu :)

Offline Victoria
1413 příspěvků moje polička 29. října 2025 17:50

A dnešní postřehy z kurzu vaření. Konfitovaná kachní stehna se asi po 55 hodinách přípravy ocitla na talíři. Před "vstupem" do trouby byla zalita tak pěti litry kachního tuku. Když jsem se zeptala, jak toho tuku dosáhnu, tak mi bylo odpovězeno "ask your butcher"... no tak to tedy velké ha ha

Offline Victoria
1413 příspěvků moje polička 29. října 2025 17:51

Offline Victoria
1413 příspěvků moje polička 29. října 2025 18:01

A ke kachně byla kaše... pro mě další nápor na čas a trpělivost.

Brambory na kaši se olpoupané a nakrájené na čtvrtky uvaří. Pak se propasírují takovými těmi velkými pasýrovacími "kleštěmi" (nevím jak se to nazývá, nemám to, kaši nedělám). Po propasírování se ta hmota po částech dá to velmi hustého/jemného cedníku a stěrkou se přes toto síto propadíruje. Je to strašná dřina! Množství pro deset lidí (kteří mají pak na talíři kaše malý bobek, takže ve standardní domácnosti, kde je příloha důležitá množství pro 4...) se pasírovalo asi hodinu a vystřídali se na tom 3 lidi... Výsledná hmota se dá do mísy a postaví nad vodní lázeň, aby se ohřála a vmíchalo se máslo. Nakonec se kaše finálně ochutí. Byla skvělá, velmi jemná.

Online DruI
5508 příspěvků moje polička 29. října 2025 18:03

Victoria Já mám teda bramborovou kaši celkem ráda, ale po takovéhle přípravě bych si příště jako přílohu naplánovala chleba ;o) Ale fakt je to zajímavý, kolik práce a času jde jídlu věnovat.

Offline Victoria
1413 příspěvků moje polička 29. října 2025 18:04
Offline Victoria
1413 příspěvků moje polička 29. října 2025 18:07

DruI Jo jo, je to až k nevíře... budu se opakovat, ale kladu si otázku, co už je moc... hlavně když se to za chvilku sní! Ale asi bych to neměla tak řešit:-)

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 29. října 2025 18:21

DruI jakože bys radši krmila kvásek, překládala, 12h kynula a já nevím co?

Offline Victoria
1413 příspěvků moje polička 29. října 2025 18:32

Evaeva Já myslím, že DruI by se cestou ze školy či školky zastavila v nejbližším pekařství