VictoriaJá jsem nějak dneska hrozně unavena, že asi i sázeny vejce pro děti bude tak akorát...ale představa, jak po pěti dnech kurzu pokladateotázku a není to už moc? mě hrozně pobavila. Ta kaše mě dostala, a myslíte že jsou to jako původní receptury a postupy, ke kterým se vrací nebo jsou to teď někdy vymyšlené postupy, aby to bylo co nejvíc nejlepší? A děkujeme za sdílení, je to hrozně zajímavé všechno;-)
Jídlo a vaření
Victoria jasně. Ale v duchu kurzu... (Byl to vtip)
Victoria kachní sádlo mívají na Košíku a v Makru. Dá se použít i husí (to ale frantíkům prosím neříkej) teď po Martinu, pokud bys měla nějakou spřátelenou restauraci, by mohli poskytnout. Při řádném uložení (zavařuji) vydrží hrozně dlouho.
Victoria Já předpokládám, že tohle se děje jenom v rámci kurzu, nebo extra nóbl restaurací, tohle snad doma nikdo nedělá (ale jako zážitek si pořád myslím, že je to fakt dobrý)
Evaeva No, popravdě řečeno jo
já teď teda chleba nepeču, protože mám předepsanou dietu a nestíháme ho doma konzumovat, ale jinak je to jednodušší než se zdá a záleží hlavně na tom si to pečení dobře načasovat.
Karja Hele, já myslím, že sázený vejce je úplně ok. No, určitě jsou to recepty klasické tradiční kuchyně. A jsou to rozhodně recepty, které v buržoazních rodinách dělaly kuchařky/ hospodyně. Jak moc se to dnes v běžných francouzských rodinách dodržuje, to opravdu nedokážu říct, ale tipla bych si, že zde v Burgundsku, kde se opravdu mimořádně dobře jí, třeba o víkendu ano. Burgundsko jsem v předchozích dnech docela projela a jsem tu po letech podruhé a nenatrefila jsem na žádný fast food. Určitě tu někdy u dálnice skrytý je, ale v centru Dijonu a Beaune, kde jsem, prostě není.
A je to třeba vnímat i tak, že ti lidé v kurzu (já, 2 Švédky, žena z Izraele a jinak 6 Američanů) zaplatili téměř 6 tisíc eur za zážitek a něco ohedinělého. A k tomu určitě patří to, že je to poctivé a náročné, že někdo těm lidem ukáže, jak to také lze dělat. V té kuchyni není téměř nic z plastu třeba, prostě jiný level. A své klienty mají, protože na příští rok jsou už úplně vyprodaní. A dvě Američanky jsou tu už po druhé:-)
andulka01 Díky, touhle cestou se mé myšlenky ubíraly. Ta stehna se vyplatí konfitovat ve větším množství, zalité v tuku vydrží v lednici nějaký čas. Dělat jich pár nemá smysl, si myslím.
DruI To je ale klíčový point s tím chlebem a načasováním! To se tu zmiňuje často, prostě to naplánovat a dobře načasovat a změnit celkový mindset. Jakmile to člověk přijme a stane se mu to vlastním, tak to tak nevnímá. A ten čas je relativní. Já rozhodně budu odjíždět s odhodláním se o to během zimy nějak pokusit. Zkusit v něčem tu důslednou poctivost:-)
Victoria určitě, konfitování je historický způsob konzervace masa, utopené v tuku to vydrží fakt dlouho. Zatím jsem jen zkoušela v malém množství, ale už bych se nebála založit na zimu víc. Jenže jsme jen dva, návštěv málo... nakonec to rozdám jako rilettes ve skleničkách. Ale ten tuk pak má další využití, kromě znovu konfitování je skvělý na přípravy brambor.
andulka01 Rozumím. My jsme také dva, pro více lidí vlastně už skoro nevařím. Mám kachnu moc ráda, tak si to "větší" množství dokážu představit jako asi 8 stehen a do dvou měsíců je spotřebovat. V chladném počasí, přes Vánoce a po delším pobytu venku třeba po úklidu zahrady by to vlastně neměl být zas takový problém.
Edit: to opakované použití i ty brambory dnes zmínili!
Victoria tak přesně takhle to mám v plánu. Mě hrozně baví představa, jak jdu do sklípku, tam z hrnce sádla vybabrám kus kachny a za chvíli mám hvězdnou večeři. Teda ale kaši přes síto nedám, jednak jsem netrpělivec, jednak konfitovanou kachnu vnímám jako rustikální jídlo, pro mě šťouchané brambory s karamelizovanou cibulí.
Teda ale, ten kurz je fakt úžasný a moc děkuji, že to s námi sdílíš. Ty marcipánovohruškový košíčky
a vůbec všechno
Ty šťouchané brambory s karamelizovanou cibulí vůbec není špatná varianta. I by se to hodilo k dalšímu dnešnímu jídlu, kterým byla cibulová polévka, podávaná navíc s černým lanýžem. Použil se na ní telecí vývar (ten z telecího kopýtka). Cibule se karamelizovala (zase) velmi dlouho, minimálně hodina to byla. Tak by se trochu odebralo do brambor:-)

Karamelizování cibule je jedna z věcí, které urychlit o mnoho nelze, ani kdyby člověk chtěl.
Kdesi jsem četla, že cibulovou polévku protlačil na francouzský dvůr jakýsi polský příbuzný, který bez ní nemohl být. Tam získala punc delikatesy, ačkoli jde vlastně o hodně obyčejné až chudé jídlo.
Victoria To ja krasa vsechno! I to prostredi, a to jidlo uzasny! To musi byt super zazitek. Jako varit se tak doma neustale neda, ale jednou za cas, kdyz vybere clovek neco co nei kase pres sito, tak pri destive nedeli bych to dala, na nejakou dinner party. Akorat se to pak strasne rychle sni, to je presne ono, jak pises. Moz hezky fotky, diky!
Me vcera prestal fungovat air fryer, grrr. Zrovna kdyz jsem prisla na to - pred mesicem cca - ze se v nem da v pohode upect chleba, je to rychlejsi nez v troube. Ale koupila jsem zrovna dva litinovy hrnce tak jsem jeden chleba vrzla do trouby a druhy dam dnes.

A chleba z horkovzdusne, je teda chudák takovej nepravidelnej ale chutove výborně. Žitná a běžná mouka plus kmín. 
Victoria Me na te bramborove kasi zaujala ta zminka o dochucovani. Co jste tam krome toho masla a soli jeste davali?
A to mnozstvi masla, ktere tam vidim me vlastne vubec neprekvapuje a to v kontextu s tou debatou co tu bezela pred nekolika dny o vareni v restauracich a o tom, ze tu vyjimecnou chut dela casto krome samotne techniky i nadstandardni mnozstvi pouziteho masla, tuku etc.
Ja nejsem moc masova, tak me prave zaujala ta kase a ta pecena nebo konfitovana mrkev vedle te kachny. A dezerty vypadaji fantasticky vsechny.
0zero7 Chleba máš krásnej, mně se taky konečně začal dařit, ale byla to dlouhá cesta, vychytat zdejší mouku a podobně...

Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Jak voní rekonstruovaný parfém?
Ztráty a nálezy 2025
Stránka parfumanie.cz se stěhuje