Garfie no ale! Oba tvoje dva poslední boží! I ten narezanej do kříže byl krasnej. To já ani neřeším. Vrznu to tam, ani je už nehnětu. Ale vychytala jsem poměr obyc mouky a žitné aby byl jak ceskej.
Jídlo a vaření
andulka01 Musím se přiznat, že tartaletky s hruškou a mandlovým krémem jsou zatím můj top zážitek. A největší objev obecně práce s těstem a těsto samotné na tento typ koláčů.
Černá kočka U té kaše šlo v podstatě hlavně o dochucení solí. A pokud se nepletu, lehce se tam "strouhlo" muškátového oříšku.
Mrkev takto je skvělá, ale bohužel jsme ji nedělali, měli ji už připravenou anebo jí pomocník, který je kromě dvou lektorek k dispozici, nachystal bokem. Jednalo se o blanšírovanou mrkev. To jsem kdysi dělala doma. Mrkev se opravdu lehce oblanšíruje, pak se voda sleje a do pánve se přidá máslo s cukrem. Mrkev se v tom lehce orestuje, tím získá glazovaný vzhled. Možná je i varianta, že se máslo a cukr přidá už do vody na blanšírování. Určitě to zkuste. Je to dobré i efektní.
Victoria Já tento typ bramborové kaše dělám pro návštěvy :-). Ale trochu si to zjednodušuju, mám na to pasírku. Je to hodně jemné, ale možná to ještě někdy zkusím podle tvého návodu přetřít přes síto :-). Pak pokračuju stejně, máslo vmíchávám nad hrncem.
999 Tyhle náročnější věci člověk nakonec vždycky dělá hlavně pro návštěvy, že... ne pro sebe:-)
To síto, přes které se to dělalo, bylo velmi jemné. Vůbec bych neřekla, že přes to tu bramborovou hmotu bude možné vůbec propasírovat. Hledela jsem podobné a našla toto na Kulině. To bych řekla, že je typově stejné. Doma to nemám, mám velmi skromně vybavenou kuchyň, tak si to pořídím.
Victoria Na tom necháme ruce :-). Ale já už to mám z té pasírky hodně jemné, tak by to mohlo jít lépe :-).
Garfie haha, ty pečeš v japonsku českej chleba a já teď byla na kurzu panettone, kde jsem se mj učila péct japonskej shokupan a jsem z něj nadšená
ale samozřejmě je to na občasnou konzumaci, jíst jenom ten bych nechtěla..
a bochník máš krásnej!
Ounz No jo, každej chce to, co nemá! ![]()
Garfie tak ![]()
Vypadá to úžasně, jak celá kuchyň (to nádobí!
) tak i potom ta jídla.
Kaše zní sice velmi slibně, ale zároveň i pracně - to já, která vaří většinou pro hladovej regiment, nedám. Ale ty "kleště" pasírovací jsme kdysi měli, matka je používala na přípravu bramborových knedlíků například. No, už jsou dávno pryč... tak nebude nic.
Ale co mě překvapilo, byly suroviny na ten vývar. To tam fakt nedávají jinou zeleninu než mrkev?! Dělám vývar docela často, zřítelnice ho miluje (a zrovna se ke mně zakrátko zase chystá), ale já tam vždycky naperu všechnu kořenovou zeleninu plus vždycky řapíkatej celer prakticky povinně... tak jestli to chuťově stačí?
Prídu krabičkári![]()

Dobrý hrnce jsi pořídila!
Zrovna o nějakým takovým uvažuju (si napíšu ježíškovi možná, ačkoliv nesnášim užitkový dárky do domácnosti)...
Mám zatím dva ty (vevnitř) modrý, smaltovaný, a vaří se v nich dobře... a pak i pár měděnejch kastrolů ale ty se bojím používat, jsou zděděný prastarý a vnitřek nevypadá moc důvěryhodně, celej takovej šedivej... tak mi tady visej jen na ozdobu
(nevěděl by někdo jestli je to škodlivý když to nemá ten vnitřní "potah" co se u nich dělá teď?)
No teď jsem nalomená na tu litinu, páč to i dobře vypadá ![]()
barbucha Dávají mrkev, cibuli a pórek. To jsme dávali jak do světlého kuřecího vývaru, tak do tmavého telecího. Plus ještě bouquet garni, svázanou směs bylinek - tymián, čerstvý bobkový list a listovou petržel. Ptala jsem se speciálně na kořenovou petržel a celer. Prý málo, občas tu petržel, bulvový celer vůbec, protože je hodně aromatický. Řapíkatý celer jsme nezmínili.
Ta kaše je opravdu náročná, ale na talíři jsme jí měli lžíci. V normální české rodině si to k nedělnímu obědu moc nedokážu představit:-) Ale určitě i to množství by šlo, když by jeden chtěl:-)
Díky. Cibuli jsem počítala spíš do koření, ten pórek mi nějak uniknul... Co s kaše týká - vzhledem k tomu čím je lepší tím víc se jí sní - malá porce by mi asi neprošla a vypustit při přípravě duši nehodlám ![]()
barbucha ten bouquet garni kupuju v M&S! maj ho naporcovanej v takovejch pytlíčkách/kuličkách
barbucha Tomu rozumím s tou kaší, mě by doma lžíce taky nestačila. Vždyť je to moc dobré, když se to povede:-) Někdy to zkusím a uvidím, zda na to nevezmu nakonec mixér:-)
Jinak to byl životní zážitek. Korunovaný tím, že jsem v sobotu ráno šla na tamnější trh, nakoupila slavné kuře z Bresse na nedělní oběd, spoustu sýrů, bagetu, briošku, olivy, máslo, naložila kufr kombíka bednami vína a podzimní krajinou vyrazila ku Praze. K večeri doma byly sýry. Teď se vrátím ke skromnějšímu životnímu stylu:-)

Victoria no jako auto naložené francouzskými kuřaty, sýry, máslem a vínem... To je sen ![]()
andulka01 Ano, je! Jen zvládnout ten návrat k české nabídce.... To Burgundsko je opravdu z hlediska gastronomie a vinařství bohem políbená země. Snad zase někdy:-)
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Jak voní rekonstruovaný parfém?
Ztráty a nálezy 2025
Stránka parfumanie.cz se stěhuje