Jídlo a vaření

09. prosince 2014 15:35
Offline Zu
2760 příspěvků moje polička 04. listopadu 2025 18:22

Ounz jeee! nejsi sama, ani digestoř nepomáhá, vývary mám ráda, i jako surovinu je připravuju pořád, ale taky tu vůni nemusím, takže pořád větrám

Offline Ounz
20420 příspěvků moje polička 04. listopadu 2025 18:27

Pinot Noir no mně právě chutná i ta už dost měkká a taky je mi jí líto (ale třeba petržel je často trochu dřevnatá, že jo, takže zase žádná křeč) 

Offline Ounz
20420 příspěvků moje polička 04. listopadu 2025 18:28

Zu ano větrání je nutný! 

Offline brrr
12264 příspěvků moje polička 04. listopadu 2025 18:50

Dělám tak jednou týdně hovězí vývar. Maso neopékám, resp.se trochu připeče, než si očistím zeleninu a hodím do hrnce. Teprve pak zalívám vodou. Sůl dávám, až začne vřít.

Jinak tam strkám pórek (častěji než cibuli), oba celery, mrkev, petržel, rajče (má to pak takovou lehounce nakyslou, nebo pikantní chuť, ale jen lehce), česnek. Koření jen celý pepř a nové koření. No a v sezóně tam pak hážu natě (celer, petržel, pažitku, koriandr). Kořenovou zeleninu z vývaru jíme, rozvařená teda  není ani po těch čtyřech hodinách.

Offline Pinot Noir
29640 příspěvků moje polička 04. listopadu 2025 18:50

Ounz jasně, k vařenýmu řapíku se taky nenutím.

Offline Ounz
20420 příspěvků moje polička 04. listopadu 2025 19:18
Offline viktorka_od splavu
49114 příspěvků moje polička 04. listopadu 2025 19:30

brrr rajce do vyvaru

Offline Aranel
6495 příspěvků moje polička 04. listopadu 2025 20:25

Já dávám kus mořské řasy a v zimě kousek zázvoru. Mrkev a petržel jíme normálně v tý polívce, maso taky, celer teda vyhazuju.

Offline Pinot Noir
29640 příspěvků moje polička 04. listopadu 2025 20:28

Když jsme u polívek, u nás zase začala polívková sezóna. Tváří se vegetariánsky, ale ve všech je masový vývar.

Offline Karja
44231 příspěvků moje polička 04. listopadu 2025 20:36

Pinot Noir no krása, u tebe by se dalo týden stravovat;-)

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 04. listopadu 2025 20:46

Aranel tak to já bych jedla asi jen ten celer (zrovna jsem si dala kousek syrové bulvy jen tak na chuť). Já věřím, že ta zelenina má dobrou chuť, ale nelíbí se, jak je jakoby špinavá. Ale po tvém popisu jsem dostala chuť na pho.

Mně trochu smrdí drůbeží vývar, hovězí ne, ale koření od toho pomáhá.

Můj poslední vývar nebyl ani z kostí, zjistila jsem příliš pozdě, že jsem je nekoupila. A syn si to tak pochvaloval, snědl dokonce dvě misky masa. V životě mi nic tak nechválil

Online Myrtila
5194 příspěvků moje polička 04. listopadu 2025 21:12

Tyjo, asi tu budu jediná, ale pro mě je vývar takové zbytkové vaření. Maso - bereme z farmy hovězí a krůtí, tak co se nehodí jinam, jde do vývaru, pak ho teda jíme, nevyhazujeme. Zelenina - vždycky mrkev a cibule, jinak je to variabilní podle toho, co je doma a v mrazáku. Když zpracovávám skoro jakoukoli zeleninu, tak co mi zbyde, dám do mrazáku, a pak jenom tahám kousky do vývaru - celer, petržel, ale i košťály z květáku, brokolice a tak. Někdy dám stroužek česneku, nebo rajče, co je doma. Zeleninu pak teda vyhazuju a do polévky zavařuju čerstvou. A vždycky ho solím a dávám cca lžíci vinného octa, pepř, nové koření a bobkový list. 
Vařila jsem ho i z pečeného masa a kostí, ale moc v tom nevidím rozdíl, tak ho běžně dělávám ze syrových surovin. Všechno vařím od začátku do konce spolu.  

Offline Aranel
6495 příspěvků moje polička 04. listopadu 2025 21:14

Evaeva To je, ale mně to nějak nevadí. Přidám ještě nějakou "novou", pórek, hrášek, někdy brokolici, povařit jen tak tři minutky.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 04. listopadu 2025 21:19

Aranel já mám ráda vývar jen s tím základním triem (jako finální polívku). Jasně, ta "špína" by se pak spláchla, ale nevím no. Ale možná to někdy zkusím

Myrtilačesnek a ocet dávám taky. Maso tu většina strávníků nechce, vlastně jen starší. A mimino, ale to zatím neví, že by ho nemuselo Mladší chce vývary jen čistou "vodu", takhle je miluje, ale moc se tím nenají no.

Offline Jitka77
1906 příspěvků moje polička 04. listopadu 2025 22:06

Česneku dávám do kuřecího i hovězího vývaru hodně, neumím si chuť bez něj vůbec představit. 

Vyvařenou zeleninu má rád muž. Ona sice vydá svou chuť, ale později zase natáhne chutě masa a koření, přijde mi. Není to jako vařit mrkev x hodin ve vodě.

Offline Vari
2188 příspěvků moje polička 04. listopadu 2025 22:22

Ounz Ja to rozumim, vývary vařím často, protože děti, sama je nejím a tu vůni fakt ráda nemám, táhnu je vždycky x hodin, někdy i přes noc a ta vůně v baráku pak fakt stojí za to .

Offline brrr
12264 příspěvků moje polička 04. listopadu 2025 22:49

Pinot Noir Recept na tu mulligatawny soup? Nějaký konkrétní nebo náhodný?

Offline Pinot Noir
29640 příspěvků moje polička 04. listopadu 2025 23:08

brrr tenhle

https://www.chai-and-chilli.cz/mulligatawny-soup.html

Akorát tu pastu nemám, dávám místo ní jen nastrouhaný česnek a zázvor.

Offline Garfie
28261 příspěvků moje polička 05. listopadu 2025 08:08

Zeleninu z vývaru, pěkně posolenou, miluju, stejně jako maso! :-)

A do vývaru se u nás doma hází celá cibule, občas se zapíchaným hřebíčkem. 

Offline brrr
12264 příspěvků moje polička 05. listopadu 2025 08:12

Garfie tu cibulu s napíchaným hřebíčkem dávala babička do rýže.