Jídlo a vaření

09. prosince 2014 15:35
Offline Garfie
28261 příspěvků moje polička 05. listopadu 2025 08:24

brrr Jo, myslím že to máma taky dělá. A pak do peřin!

Teda co jsem jí přivezla rýžovar, tak už asi staré metody ustoupily, musím se zeptat.....

Offline brrr
12264 příspěvků moje polička 05. listopadu 2025 09:20

Pinot Noir Dík. Zkusím.

Offline notna
9270 příspěvků moje polička 05. listopadu 2025 15:54

Už snad od doby, kdy jsem začínala vařit, vím o tady už taky zmíněném přidání rajčete do vývaru. U nás doma se to nedělalo. A když si na to při vaření vzpomenu, řeknu si, že mám tam dobré maso, na vývar chuť, kdyby se to nepovedlo, budu naštvaná a vzdám to. Musím jednou sebrat odvahu a zkusit to.

Victoria Ráda si přečtu, pokud se podělíte i o další vývoj, jak se vám daří vařit podle získaných zkušeností. Absolvovala jsem jen kurz francouzské kuchyně v Prakulu, což je na míle daleko od toho vašeho, a i tak jsem kohouta na víně vařila až pár let po kurzu, protože zdroj dobrých kohoutů jsem neměla. U mě je teda i problém, že se snažím vařit z lokálních surovin, francouzský kohout byl v makru dostupný asi odjakživa.

Offline Mrs.Robinson
585 příspěvků moje polička 05. listopadu 2025 15:55

Garfie já hřebíček občas picnu i do rýžovaru. 

Offline brrr
12264 příspěvků moje polička 05. listopadu 2025 16:18

notna Já jsem si na to použití rajčete ve vývaru přišla sama, mamka, ani babičky to nedělají/nedělaly. Dávám jedno rajče, nic s ním nedělám a patří vedle pórku, cibule a natí k částem, které vyhazuju.

Offline Jitka77
1906 příspěvků moje polička 05. listopadu 2025 17:18

Narazila jsem včera na kanál o vaření, ne úplně amatérsky vedený. A nemůžu se rozhodnout, jestli je recept kombinující v teplé smetanové omáčce fenykl, olivy a bílé fazole geniální, nebo úplná kravina. 

Online DruI
5508 příspěvků moje polička 05. listopadu 2025 17:43

brrr Mně taky rajče do vývaru napadlo samotnou, ale bohužel syn mi vývar, co v něm bylo rajče nejí, tak jsem s tím musela přestat :o( 

Offline Fiction
1635 příspěvků moje polička 05. listopadu 2025 18:44

Ounz Mám to úplně stejně, vůně/pach vývaru mi taky vadí, zdá se mi, že promoří celý dům. Stejně nerada dusím hovězí na guláš.

Online continuity
42348 příspěvků moje polička 05. listopadu 2025 19:28

Fictionguláš se má delat venku nebo na párty. Už jsem jich navarila v životě mnoho kotlů (doslova, i 60+ porcí) a doma to prakticky nedělám. 

Offline JankaM
3056 příspěvků moje polička 05. listopadu 2025 19:46

Teda, vařit cokoliv déle jak 2 hodiny je pro mě neprůchozí, takže vývar dělám jen z kuřecího nebo asi 2x za rok hovězí v papinaku, když vařím maso třeba k rajské. Máte všechny  můj obdiv

Offline 999
19625 příspěvků moje polička 05. listopadu 2025 19:47

Já dělám silný vývar, který se vaří dlouho. Pokud je slepičí, tak jen cibule ve slupce a česnek. Jinak dávám navíc natě, kapustičky, kedlubnu, kadeřávek, prostě to, co smím. A pak to dokončuju podle strávníků :-). Na másle osmažím kořenovou zeleninu, někdo chce nudle, já si dám quinou. Opeču prsa na pámvičce a nakrájím na proužky, přidám bylinky, někdo chce výhonky... Ideální jídlo prostě :-).

Offline brrr
12264 příspěvků moje polička 05. listopadu 2025 20:06

JankaM Já právě proto ráda vařím guláš ráda večer. Nakrájím, nasypu do hrnce a ono se to pak dělá samo. Akorát nesmím usnout, no.

Offline Zuzuli
3680 příspěvků moje polička 05. listopadu 2025 20:13

Mate nekdo pomaly hrnec? Ja nad nim prave kvuli vyvarum uz dlouho uvazuju, ale nevim, jestli by to nebyl dalsi kram do kuchyne. Da se od toho odejit a nechat to bez dozoru treba celou noc? Nebo jit na prochazku a vratit se k hotovemu jidlu?

Offline Aranel
6495 příspěvků moje polička 05. listopadu 2025 20:17
Reakce na Garfie:

brrr Jo, myslím že to máma taky dělá. A pak do peřin!

Teda co jsem jí přivezla rýžovar, tak už asi staré metody ustoupily, musím se zeptat.....

já vařím teď víc jasmínovou, s tou to nedělám, ale klasickou rýži dlouhozrnnou vždycky takhle!

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 05. listopadu 2025 20:34

Zuzuli takhle v něm někdy vaříme na chalupě maso. Dáme to tam večer, nastavíme a hotovo. Nemusíme pak ráno vstávat nebo můžeme jít na houby třeba. Má to nějakou pojistku, navíc se to dělá na nízkou teplotu.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 05. listopadu 2025 20:35

JankaM tak ten vývar se dělá sám, kolikrát ho vypnu večer než jdu spát, dám na balkón má cedím až ráno. Šest hodin u něj fakt nestojím. 

Offline Karja
44231 příspěvků moje polička 05. listopadu 2025 21:05

JankaM Já teda ty noční vyvary už nepraktikuju, ale hovězí dělám, prostě dám ráno vařit to maso jako první věc po probuzení, ještě před snidani;-). 

Offline Ounz
20420 příspěvků moje polička 05. listopadu 2025 21:21

Fiction no přesně, ale jednou za čas to vytrpim, guláš (hlavně segedyn) mam rada

Offline JankaM
3056 příspěvků moje polička 05. listopadu 2025 21:41

brrr Karja Evaeva no jo, já právě na tu logistiku vaření nejsem, přemýšlet takhle předem co budu druhý den vařit a třetí den jíst. Mnohdy ještě v sobotu v 10 se rozhodujeme jestli a kam pojedeme nebo jestli někdo zajde na nákup a bude oběd doma

Online Tabea
7885 příspěvků moje polička 05. listopadu 2025 22:19

JankaM když to dáš vařit v 8, tak v 10, až se rozhodnete, co budete dělat, už to budeš mít celkem vařený