Jídlo a vaření

09. prosince 2014 15:35
Online DruI
5508 příspěvků moje polička 06. listopadu 2025 20:34

continuityja bych právě zkusila argumentovat těma penězma a úřední autoritou. Na to tenhle typ lidí dost často slyší.

Offline Aranel
6495 příspěvků moje polička 06. listopadu 2025 20:38

RoSa Já asi dvakrát na vánočku podle Nuselské kuchty. Vánočka mi chutná, jakou roli v tom hraje tanžung, nevím

Online continuity
42345 příspěvků moje polička 06. listopadu 2025 20:39

DruI

To samozřejmě proběhlo. Ale zdejší důchodce nerozhodí ani zpráva od hasičů. Každopádně, já si ty zvednuté zálohy do fondu oprav budu moct dovolit. Brečet budou ty stejné babky, co jsou dnes horlivě proti. 

Offline Kokoska
34405 příspěvků moje polička 06. listopadu 2025 20:47

continuity stejny je to v dome, kde bydleli nasi. Kdyz elektrikar vymenoval vypinac, lamaly se mu ty hlinikove draty pod rukama, dost nadaval. 

Online DruI
5508 příspěvků moje polička 06. listopadu 2025 20:53

continuity Nám se osazenstvo domu v poskedních letech dost omladilo a nejhádavější dědek už je unavenej a přestalchodit na schůze, tak konečně míříme vstříct světlým zítřkům a celkové rekonstrukci fasády a střechy ;) a konečně nám teda schůze nekončí v jedenáct večer.

Online continuity
42345 příspěvků moje polička 06. listopadu 2025 21:04

DruI

No tady je hodně bytů, předtím byly státní a ve většině zůstali původní obyvatelé. Nejsou ani příliš velké - většina je 2+kk, takže se to omlazuje se to postupně tak, že tady parkrat do roka visi nějaké parte.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 06. listopadu 2025 21:13

DruI u nás to samé

continuity tady byly taky státní byty, ale jsou velké a za těch devět let, co tu jsme, je tu značný posun. 

Offline Myrtila
5194 příspěvků moje polička 07. listopadu 2025 01:32

RoSa Jj, dělám s tang zhong vánočku, sníme ji tak za 2-3 dny a pořád je dobrá. 

Offline Victoria
1413 příspěvků moje polička 07. listopadu 2025 07:48
Reakce na notna:

Victoria Ráda si přečtu, pokud se podělíte i o další vývoj, jak se vám daří vařit podle získaných zkušeností. Absolvovala jsem jen kurz francouzské kuchyně v Prakulu, což je na míle daleko od toho vašeho, a i tak jsem kohouta na víně vařila až pár let po kurzu, protože zdroj dobrých kohoutů jsem neměla. U mě je teda i problém, že se snažím vařit z lokálních surovin, francouzský kohout byl v makru dostupný asi odjakživa.

​Určitě se podělím. Dnes plánuji zadělat těsto na jablečnou gallete a rozhodně plánuji použít techniku, kterou jsem se naučila. Jinak to taky nebude úplně jednoduché, nejen z hlediska surovin, ale proto, že jsme dva a dělat se s některými náročnějšími jídly a omáčkami je komplikvanější. Nerada jím "ohřívanné zbytky" a už vůbec nejím nic "z mrazáku". A u koláčů je to taky problém, je toho pro nás dva najednou moc, manžel chce zhubnout a já nechci dál přibírat...

Offline Victoria
1413 příspěvků moje polička 07. listopadu 2025 07:51
Reakce na barbucha:

Victoria 

Telecí vývar jsem v životě nedělala, ani myslím nikdo v rodině... telecí zřejmě platilo odjakživa za "lepší" jídlo, tak se nikdo asi neodvážil, a dneska už vůbec ne

Osobně mám radši hovězí (než kuřecí) a taky peču maso a kosti, jen to dělám se zeleninou dohromady v pekáči, jako dávám to tam najednou... stejně je to chuťově nesrovnatelný s jen obyčejně vyvařeným - to je snad úplně škoda těch surovin, jen to vymáčet.

A jak miluju třeba dušenou mrkev, tak mám ještě drobně úchylnou libůstku a nebojím se přiznat  - tu vyvařenou zeleninu pak částečně sežeru (jinak se to nazvat nedá ) s máslem a křupavou plátkovou solí. Nemůžu si pomoct a těším se na to pokaždý

​Také jsem telecí vývar nikdy nedělala a ani bych nevěděla moc z čeho, protože si myslím, že kosti ani standardně nejsou dostupné, natož telecí "chodidlo", které jsme pekli tam. A telecí je tady opravdu celkem drahé. 

Jo, každý má nějakou libůstku. Když použiju do vývary hovězí oháňku, tak ji pak obírám a nejlepší je ten kolagen:-)

Offline notna
9270 příspěvků moje polička 07. listopadu 2025 08:27

Victoria Tak pak si jedině pozvat na pomoc s konzumací návštěvu :-)

Offline Victoria
1413 příspěvků moje polička 07. listopadu 2025 10:06

notna Ano, ale musím říct, že i tohle se dost komplikuje a je to vzácnější, tedy v našem případě. Syn žije v zahraničí, kamarádi se rozvádí a nebo mají komplikované životy... byli jsme a jsme strašně malá rodina (bez sourozenců, dnes už bez rodičů)... už nějaký čas pozoruji, jak se to moje blízké okolí víc a víc smrskává, někdy mě to lehce děsí. Ale rozhodně něco někdy navařím, udělat si extra "vařící" víkend určitě během zimy zvládnu:-)

Offline Ounz
20420 příspěvků moje polička 07. listopadu 2025 10:58

Victoria telecí oháňku jsem koupila na rohlíku, ale teda nohu tam nemaji..

Online Tabea
7881 příspěvků moje polička 07. listopadu 2025 11:12

Victoria u nás taky není šance většinu moučníků sníst. Takže dělám poloviční várku, nosím do práce (ale už jen tem, co místo "díky" neříkají, ze oni radši sladší, čokoládovější, sušší, .... .) a jedné staré sousedce. Děti mají taky kamarády, co se u nás na jídlo vrhají s radostí a vervou, takže případně jim dám s sebou malou krabičku.

Offline Fiction
1635 příspěvků moje polička 07. listopadu 2025 23:23
Reakce na continuity:

Fictionguláš se má delat venku nebo na párty. Už jsem jich navarila v životě mnoho kotlů (doslova, i 60+ porcí) a doma to prakticky nedělám. 

​Už jsem přemýšlela o koupi venkovního vařiče na jídla typu bramborák, guláš,... 

Teda vařit 60+ porcí, to si fakt neumím představit, už jen výpočet kolik (kg ) surovin mám nakoupit, nemluvě o vlastním vaření. Mne stresuje i když přijde na jídlo jeden cizí strávník, nejlíp vařím, když o nic nejde ..

Online continuity
42345 příspěvků moje polička 07. listopadu 2025 23:46

Fiction to jsou léta praxe, ja jsem se to naučila od otce a ten od svého otce. I když je pravda, že oni vařili tak pro 15-20 lidí. Do těchto armádních rozměrů jsem to dotáhla až já, protože jezdím se skautskou partou mého muže. 

A pořád bobtname. Dorost ve věku 17-23 místo toho, aby vyletěl z hnízda a udělal si vlastní akci, začal jezdit i s novými partnery. 

Offline Fiction
1635 příspěvků moje polička 07. listopadu 2025 23:52

continuity Tak je fajn, že se mladí drží s vámi! Ale musíš je při vaření zapřáhnout !

Offline letolet
742 příspěvků moje polička 08. listopadu 2025 08:16

Dítě oslaví prvních ...cet a prý: přála bych si zase dort pro kiďáky :). Kokosový cheesecake

Online Pinot Noir
29639 příspěvků moje polička 08. listopadu 2025 08:25

letolet ježiš, ten je ale teda krásnej a roztomilej!

Online continuity
42345 příspěvků moje polička 08. listopadu 2025 08:25

Fiction jo je to super a ty pomocné práce někdo vždy udělá. Už se těším na silvestra.