Jídlo a vaření

09. prosince 2014 15:35
Online continuity
42335 příspěvků moje polička 18. dubna 2026 21:17

Karjajá bych to udělala na zpusob nejakeho kohouta na víne. Asi tam nemusíš dávat ten alkohol, pokud to nejite, ale ten technologický postup + plus nějaké vyraznejsi ochucení bych tomu dopřála. 

Offline andulka01
12760 příspěvků moje polička 18. dubna 2026 21:21

Karjau velkých  kuřat nacpávám i omazávám bylinkovým máslem. Pod kůži do prsou i stehen, hodně osolit, do hrudi jablka a citrony. Jako kačenu bych nedělala, jen se vysuší.

Ale já bych šla do vývaru. Jestli to predtim jako pečené nechutnalo, proč to zkoušet znovu. A z mega kuřete budeš mít vývar na pár tydnů.

Offline andulka01
12760 příspěvků moje polička 18. dubna 2026 21:25

continuity rozporcovat a dusit na bílém víně a bylinkách, pak ožehnout na grilu? 

Offline Karja
44214 příspěvků moje polička 18. dubna 2026 21:27

continuity To si myslím, že je velké riziko, že nám nebude chutnat, dětem určitě ne. 

andulka01 Diky za point s kacenou, to je pravda, protoze ono nebylo vubec tučné, takze by se vysušilo. Vyvar že slepice jsem dělala právě minulý týden do mrazáku...tak to bych měla až až, já to asi risknu s tím máslem. Nevím no, jako prsa sly, ale ty nohy byly už prostě fakt takové slepičí, tmavé,možná to rozporcuji a udělám vyvar, pečené a ty nohy udělám na víně To byl.zas jednou napad to kupovat, :-D. Ne můj jo:D

Online continuity
42335 příspěvků moje polička 18. dubna 2026 22:24

Karja

Ani jako kuře ala bažant? Proste zprudka zatáhnout a pak zvolna dopect na nižší teplotu. 

Online continuity
42335 příspěvků moje polička 18. dubna 2026 22:28

andulka01

keře se za mě může péct pomalu na nižší teplotu, ale chce to něco pod něj a odkrýt až ke konci. 

Jak mám právě zkušenost, že jakekoliv tužší vláknité maso se líp udělá, když se na něj tolik nespěchá. Tuhle jsem měla nějaké fakt tuhé hovězí a nakonec to dušené bylo super, akorát to chtělo zvolna přes tři hodiny. 

Offline andulka01
12760 příspěvků moje polička 19. dubna 2026 10:14

continuity pomalé pečení aplikuju i na malý kuřata, vlastně i to máslo, M. miluje tu máslovou omáčku. Až nakonec odkrýt a pod gril pro kůžičku.

Karja a co pomalu dusit na paprice? 

Online continuity
42335 příspěvků moje polička 19. dubna 2026 10:39

andulka01 a jaký je pak rozdíl oproti té kachně? já ji nasolím, nakminuji a strčím přikryté do trouby na 110C na 6 hodin. Ráno vyndám a bez pokličky dodělám dohněda. 

Offline Karja
44214 příspěvků moje polička 19. dubna 2026 12:23

andulka01 Nakonec jsem to rozporcovala, upekla prsa, nohy, hřbet dala zpátky do mrazáku, ono to nebylo rozmrznuté zcela, tak si myslím, že to ten rozmraz přežije. U nás právě stehna se jí jen pečená, ty omáčky, to nikdo vůbec nemá rád, pokud to není z prsou. Mně by to chutnalo, ale ten minulý pokus mi to úplně zprotivil, že na ty stehna absolutně nemám chuť.

Offline Ounz
20420 příspěvků moje polička 19. dubna 2026 14:03

Máte někdo fakt osvědčenej recept na těsto na bramborový knedlíky? Nedělám je často, takže nic časem prověřenýho nemám - moje máma dělá z horkejch brambor a to bych asi neuměla, takže dělam ze studenejch a tentokrát jsem se držela Vaňka a není to úplně ono..před tím jsem dělala podle kuchařky naší vesnice a chtělo by to něco mezi

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 19. dubna 2026 14:21

Ounz já dělám dle apetitu, ale dávám studené brambory.

Offline Ounz
20420 příspěvků moje polička 19. dubna 2026 14:26

Evaeva díky kouknu :)

Offline barbucha blogger
35467 příspěvků moje polička 19. dubna 2026 15:18

Včera jsem dostala chuť na (naši oblíbenou) lidovku: sekaná, brambory, kysaný zelí. Od myšlénky nebylo daleko k činům... v klidu jsme povečeřeli... vtom milostpán praštil příborem - krve by se ve mně nedořezal! - a vystřelil od stolu: Doprčic! Musíš všecko dělat tak dobrý?! Podívej se na mě jak vypadám! a šel si vztekle přidat

Online continuity
42335 příspěvků moje polička 19. dubna 2026 15:28

Ounzmyslíš jako knedlík ke kachně nebo plněný?

Já teda oboje dělám od oka, zásadně ze studených brambor, ale za mně tam má Vaněk strašných vajec - dávám maximálně jedno a když mám jen málo brambor, tak klidně jen žloutek.

Celý zázrak bramborového testa je v tom, že se s tím musí pracovat opravdu rychle, takže zadělávám těsto až ve chvíli, když už se mi voda téměř vaří. Další věc je, že se nedrž přísně těch poměrů, klidně prisyp mouky, když se ti to zda moc řídké. každé brambory obsahují jinak vody a musí se to prispusobit. 

Do těch krájených knedlíků dávám hrubou mouku napůl s dětskou krupici. 

Offline andulka01
12760 příspěvků moje polička 19. dubna 2026 17:09
Offline Ounz
20420 příspěvků moje polička 19. dubna 2026 17:14

continuity no, já tu teorii vim no..ale jak to člověk nemá v ruce, no měla jsem přidat mouku, pravda :) vejce jsem dala jen půlku, ty tři mě zarazily taky. Krupici jsem neměla, příště zakoupím, díky :)

Online continuity
42335 příspěvků moje polička 19. dubna 2026 17:20

Ounz

To se podda. prostě těsto co se nelepí a je pořád měkké. O něco tužší než kynuté (to v ruce asi máš) a méně než linecké. Menší problém je trochu tužší než řídké. 

Offline Jitka77
1906 příspěvků moje polička 19. dubna 2026 18:26

Ounz Nevím, k čemu to chceš, ale doma jsme bramborové knedlíky prakticky nahradili nasucho pečenými plackami. Z těsta naporcuju kuličky, na pomoučené podložce pěstí rozbouchám do placičky, opékáme na litinové pánvi. Mastí se až pak, výpekem z masa nebo máslem nasladko. Pro menší domácnost rychlejší postup než přivádet k varu kotel vody a výsledek tolik nezávisí na přesně správné hustotě těsta, zaručeně se nerozvaří. Pro dva dělám tak ze tří prostředně velkých brambor, jednoho žloutku a mouky "tak akorát", aby se těsto nelepilo. Špetka soli, a to je všechno.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 19. dubna 2026 20:01

Ounz když nemám krupici dávám hrubou moukou

Offline RoSa
10061 příspěvků moje polička 19. dubna 2026 20:03

Evaeva nebo ještě lépe dětskou krupičku