Jídlo a vaření

09. prosince 2014 15:35
Offline rozarka
4229 příspěvků moje polička 22. června 2017 10:33
Reakce na Ounz:

+ ostatní pekařky- Dnes jsem poprvé vyklopila chleba na plech a pekla bez nádoby. Přesněji řečeno 2 chleby. No mám takové dvojče 

Takže příště každý zvlášť,ale jak zacházet s druhým bochníkem,aby nepřekynul? Do lednice? Na celou dobu prvního pečení,nebo jen zachladit?

Offline Ounz
20540 příspěvků moje polička 22. června 2017 11:45
Reakce na rozarka:

No já teda dva dělala vždycky tak, že huď kynuly v lednici od začátku a pak ten druhý zůstal tam až do pečení, nebo když sem kynula v pokoji, tak sem pekla ten dřív tvarovanej jako první a ten druhej mi nestihl překynout. Do lednice bych se ho trochu bála na tu pulhoďiu cca dát, aby topak nedělalo neplechu-nestejné teploty v celém bochníku.. nemám tak velkou troubu ani pečící podložku, aby se mi tam vešly dva..

Offline rozarka
4229 příspěvků moje polička 22. června 2017 16:14
Reakce na Ounz:

Dík,no právě toho se v té lednici bojím,že zchladne jen napovrchu. Hmm,zkusím ho nechat v kuchyni. Když je v nádobě,tak se nemůže roztahovat,jak chce,ale tyhle šišky se k sobě přitulily pěkně  Na pohled nic moc,ale dobrý.

Offline Ounz
20540 příspěvků moje polička 22. června 2017 20:23
Reakce na rozarka:

No, roztýkají se překynutý chleby a pak hodně hydratovaný a těm teda prospéje to kynutí v lednici, dost zpevní..

Offline rozarka
4229 příspěvků moje polička 22. června 2017 21:35
Reakce na Ounz:

Ony snad ani neroztekly,jen to vyklopení jsem si nevyměřila dobře a flákla jsem je k sobě. Poměr výšky a šířky byl celkem OK. Ale normálně peču v simaxu a tak holt nehrozí splynutí 

U toho mám zas strach při zapařování,že to sklo rupne.

Offline Ounz
20540 příspěvků moje polička 22. června 2017 21:38
Reakce na rozarka:

No simax když se zaklopí, nemusí se zapařovat. 20 min zaklopit, dopéct odklopený. Ale já peču na simaxu na pizzu, zapařuju a už sem docela otrlá (takže mi to hned při příštím pecění praskne  ), ale asi poučuju známejma věcma. Já sem hrozná, co se týče pečení..

Offline rozarka
4229 příspěvků moje polička 23. června 2017 07:47
Reakce na Ounz:

Já jsem za poučení ráda,jsem trochu konzerva a do experimentů jdu až po stopách druhých .

Začínala jsem s nehněteným a s poklicí,pak došlo na kvásek a to už jsem pekla bochníky dva. Tak jsem simax vlastně rozdělila jen na základny. Pod nima mám plech s vodou a chtěla jsem po vložení do trouby střičkou svlažit těsto a toho už se bojím. Proto jse tentokrát chleby vyklopila na plech. Nevím,jestli se mi to jen nezdá,když to žádní fešáci nebyly,ale jsou o fous  jakoby lepší,mají větší bublinky. Jsem zvědavá va další pečení.

Offline Ounz
20540 příspěvků moje polička 23. června 2017 08:00
Reakce na rozarka:

Já zas mám pocit, že ze simaxu sou lepší než z plechu, že je to větší masa hmoty a udělal tu kůrku a chleby pěkné vyskočí. Ideal by byl ten kámen, ale zatím sem spokijená i s tímhle. Jinak teda chleba nékdy rosim střičkou před vložení  do trouby i na tom rozpáleným simaxu, ale poprvý sem se bála trochu, to jo.  Jinak bublinky a jejich rozmístění a pravidelnost hodně záleží na hnětení, případně na hydrataci.  Bude někdy foto? Sem zvědavá 

Offline Potrefenáhusa
39075 příspěvků moje polička 23. června 2017 09:22
Reakce na Ounz:

jsem si minulej tejden rozbila víko od simaxu, jsem něco tahala ven ze skříňky a to víko sjelo na zem a rozflákalo se

jinak já mám nějakou obyčejnou kamennou dlaždici z hornbachu a účel plní dobře mi přijde, už mám teda taky myslím druhou, ta první popraskala

Offline moora
8668 příspěvků moje polička 23. června 2017 09:30
Reakce na Potrefenáhusa:

Vetsi kulata sklenena misa? Jedno plonkovy viko doma mam, mne se zas rozbil ten spodek. Vecer ti ho zmerim.

Edit: mozna mam i 2 plonkovy vika, jedno mensi a jedno vetsi.

Offline Potrefenáhusa
39075 příspěvků moje polička 23. června 2017 09:33
Reakce na moora:

to by bylo fajn teda, jestli máš plonkový, nejsem si jistá, jak je ta mísa velká, ale kulatá je (vejde se do ní kuře, nic většího spíš ne :-D)

Offline Ounz
20540 příspěvků moje polička 23. června 2017 09:54
Reakce na Potrefenáhusa:

Tyjo to je blbý s tím víkem, ale už se mi taky stalo ale s nádobou, máme plonkový víko zas..

Offline rozarka
4229 příspěvků moje polička 23. června 2017 13:46
Reakce na Potrefenáhusa:

Ounz     Simaxu mám dost,taky bych něco lichého mohla věnovat. Jen vědět rozměr 

Kdyby rupl,nebojím se ztráty,ale úrazu. Dostat střepem,navíc žhavým, mě drží od toho nápadu se střičkou dost stranou.

Dlaždice mě nenapadla,tu bych jistě taky měla. Jen s chrstnutím vody mi to přijde stejné riziko, jako se simaxem.

Až budu (asi v neděli ) péct,doufám,že bude natolik fotogenický,aby stál za to, ho předvést. 

Offline Potrefenáhusa
39075 příspěvků moje polička 23. června 2017 13:52
Reakce na rozarka:

ta kamenná dlaždice nepraskne, že by se rozlítla na milion kusů, ale prostě se rozlomí, já ji pak ještě asi dva roky používala i puklou na tři kusy

simaxu bych se taky bála a kdysi jsem v pečícím foru na fb viděla i prasklý sklo od trouby a toho se teda od tý doby bojim dost...

Offline Potrefenáhusa
39075 příspěvků moje polička 23. června 2017 13:53

a že jsem při zapařování to sklo od trouby taky už párkrát trefila...

jinak jsem kdysi někde četla, že se zapařovat má horkou vodou, údajně to vyrobí víc páry, ale fakt se mě neptejte proč

Offline rozarka
4229 příspěvků moje polička 23. června 2017 14:01
Reakce na Potrefenáhusa:

Vyzkouším obé,dlaždici i horkou vodu.To je zajímavý,čekala bych,že studená na horké plotně způsobí větší efekt... Ale už jsem byla poučena i o tom,že voda z kohoutku nadělá víc páry než destilka (v žehličce,teda) Asi jsem pravděpodobně chyběla,když se to probíralo ve škole. Nebo nám tam říkali jiné,ne tak praktické věci.

Offline Potrefenáhusa
39075 příspěvků moje polička 23. června 2017 14:05
Reakce na rozarka:

já jsem na fyziku chyběla prakticky na celou

Offline rozarka
4229 příspěvků moje polička 23. června 2017 14:07
Reakce na Potrefenáhusa:

Offline Ounz
20540 příspěvků moje polička 23. června 2017 20:55
Reakce na Potrefenáhusa:

Tak ta horká vyrobí víc páry asi tak, že se rychleji odpaří po tom chrstnutí, protože je blíž bodu varu? Jako že ne víc páry celkem, ale víc páry a rychleji v tý úvodní fázi..?

Offline Potrefenáhusa
39075 příspěvků moje polička 23. června 2017 20:58
Reakce na Ounz:

Mohlo by klidne bejt