No, je to dobrý, to zase jo :) já si z domova odvážím pravidelnou menáž :)
Jídlo a vaření
My sme broskyne chvalabohu nikdy nezavárali. Len marhule, čerešne a slivky. A jablká = tie sa tiež dosť zle skladali do pohárov. U nás teda ovocie zavárala iba babka, mala sad.
K džemu z malín alebo ríbezlí sa našťastie nikdy nedostala. Väčšinu sme ako deti očesali ešte na kríkoch a čo sme neočesali to dal dedko do demižóna na ovocné víno. Ktoré bolo síce pekne hnusné, ale muselo byť. Nerád nás veru videl v záhrade pri ríbezľových kríkoch ![]()
ježiš ale připomnělo mi to šlapání zelí malou nohou!!!!!![]()
![]()
Jo no tu taky znám, ale já ty nesympatie nepřekonám (a stejnak moje je lepší
)
Jee tak zelí je jediný, co mi uteklo :)
Ja by som moc rada, ale môžem len ak mám veľký kufor. Aj to sa potom modlím celú cestu, aby sa to náhodou nerozbilo a nemala som džem po celom oblečení
Musím sa presťahovať bližšie, aby som si mohla zásoby autom od našich voziť ha ha
Moje babi, když se jim podaří sklidit dostatek rakytníku, tak z něj dělá skvělou marmeládu, a jelikož je marmeláda dost kyselá, nikdo z rodiny nejeví zájem a je jen pro mě ![]()
No, to chápu, taky bych se bála..
a cim myslite, ze muzou byt ty slavne marmelady o tolik lepsi?
vzdyta tam clovek stejne da jen ovoce a cukr?
kdyz jsem zkousela experimentovat s korenim/bylinkami, tak me to nijak neoslnilo
to verim, taky se na nej chystam, jen nam ten rakytnik porad nechce vyrust
Já jednou rakytník musela trhat a už nikdy více!!!!![]()
nevim, podle mě je to ovocem, že to dělá fakt z luxusních surovin tady třeba hůř dostupných. myslim ty citrony má z nějaký rodinný farmy někde v Itálii a podobně.
Já jednou dělala marmeládu z kunratických jahod, protože jsme někde nakoupili větší množství než jsme zvládli sníst a byla taky lepší než jindy, taková úplně tmavě červená, ty jahody teda byly taky naprosto fantastický.
tak zalezi jestli je prave dobry to ovoce, zraly.. a pak jestli to neni nadstavovany nejakou repou nebo jabkama
jinak teda okurky by nesly, ale cokoliv jinyho, kdyz mam chut, rozvarim si proste jen porci ovoce+xylitol a mam marmeladu.. v zime jsem delala z kiwi a super:-) zasoby proste nemusim..
tak zrovna ty jahody se v zimě rozvařujou docela blbě, ne?
no beru co je, treba to kiwi:-) ale prodavaji se i mrazeny kdybych chtela ausgerechnet jahodovou. jahody stihame snist a na zmrzlinu jeste kupuju, vic bych jich ale nepestovala ani za nic
slysela jsem, ze je to hruza, planuju ho ostrihat a dat do mrazaku, jak radili v nejakem casopise (a nebo ho bude otrhavat manzel)
tak to je dobře, že to s tim trhánim rakytníku zmiňujete, hned se mi ulevilo: mamka ho na jaře zasadila na zahradě a já jsem ho teď při sekání trávy usekla úplně u země... prej to byl keřík taťka... zřejmě intuice ![]()
Vzpomínám, že někdo prával okurky v pračce![]()
+ RoSa Otrhávat rakytník je očistec! Jednou jsme to dostali za úkol, když babi a děda vyrazili na dovolenou. Já za odpoledne otrhala asi polovinu jedné větvičky (za pomocí vidličky), každý kdo šel kolem zahrádky se nám škodolibě vysmíval. Na konec jsme to vzdali a čekalo to na prarodiče. Jak to sklízejí nevím, dávám od toho ruce pryč
Já jen sním tu výslednou marmeládu a jsem málem dojatá, že mi dala babi po té šílené piplačce všechny skleničky. Abych byla upřímná, ani nevím, proč to pěstují.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Znamenitým ženám, které si libují v parfumérském umění
Ataratma – vůně pocitů
Nasaj (vůně) v KORY