Jídlo a vaření

09. prosince 2014 15:35
Offline brrr
12395 příspěvků moje polička 16. srpna 2017 23:20

Asi moc nepotěším, v cukrárně v Bad Mittendorfu (kousek od Dachsteinu).

Offline Wanda von Dunajew
1145 příspěvků moje polička 16. srpna 2017 23:27
Reakce na brrr:

Aaaa, no za desať dní vyrážame na dovolenku, v pláne je zatiaľ roadtrip po Rakúsku, tak zabodávam vlajočku do mapy! Ale možno ju tam budú mať aj inde, budem mať oči na stopkách..

Offline Len
2681 příspěvků moje polička 17. srpna 2017 00:08
Reakce na :

Fialková limonáda! Párkrát jsem jsi ji objednala v jedné pražské kavárně, kde mi říkali, že si ji tam skoro nikdo nedává, protože se bojí - nechápu. Na dovolené v jižních Čechách jsem se fialkovej sirup naučila pít s tonikem nebo s bílým vínem a všechny ostatní drinky se můžou jít bodnout (až na gin fizz teda). Párkrát jsem dělala domácí fialkovou limonádu, ale je docela problém se sháněním (a  trháním) a taky nevydrží věčně, takže kupuju právě ten fialkovej Monin. Jo a taky jsem uvařila skvělej fialkovej likér, kterej jsem si ale škudlila a po pár týdnech mi zbytek ztmavnul, takže se na to příště vykašlu. Jinak fialkofilům:) musím ještě říct, že jsem v Lotyšsku koupila fialkový bonbony v plechový krabičce (bohužel už nevím, co byly zač) a byly skvělý!

Offline Dadoo
11715 příspěvků moje polička 17. srpna 2017 00:27
Reakce na Len:

Kdysi v Bulharsku (cca 35 let) jsem si dávala fialkovou zmrzlinu. Luxusní! Dodnes na ni teskně vzpomínám 

Offline Len
2681 příspěvků moje polička 17. srpna 2017 00:49
Reakce na Dadoo:

Ach! Já teda na zmrzlinu nejsem, ale fialkovou bych asi skupovala po kilech...

Offline brrr
12395 příspěvků moje polička 17. srpna 2017 08:25

Tak to máte šanci na ochutnání! A určitě tady stojí za to zastavit a nejen kvůli zmrzlině.

Offline moora
8668 příspěvků moje polička 17. srpna 2017 08:50
Reakce na Potrefenáhusa:

a jednou jsem zkoušela výrobu podle Grossularie a a)je fakt výkon sehnat fialky, u kterých má člověk jistotu, že nejsou počůraný od psů

2)je fakt výkon nasbírat použitelný množství

3)výluh z fialek vařením získá velmi intentivní jedovatej tmavě zelenej odstín, zatímco kvítky budou světle šedivé

Pripomen se na jare, vim o zarucene nekontaminovanym lanu

Online viktorka_od splavu
49476 příspěvků moje polička 17. srpna 2017 11:03

fialkovy sirup s bilym vinem?

Offline Potrefenáhusa
39075 příspěvků moje polička 17. srpna 2017 11:06

jo, takovej ten francouzskej kir, tam to pijou se šumivým vínem a rybízovým likérem a běžně maj v nabídce variantu s fialkovým sirupem.

Offline Potrefenáhusa
39075 příspěvků moje polička 17. srpna 2017 11:07
Reakce na moora:

CO TO JE???

Online viktorka_od splavu
49476 příspěvků moje polička 17. srpna 2017 11:16
Reakce na Potrefenáhusa:

ha, mam mezery:-) cassis si teda umim predstavit spis nez ty fialky, ale tak neochutnala jsem...

Offline Potrefenáhusa
39075 příspěvků moje polička 17. srpna 2017 11:40

akorát teda abych nekecala, ten kir se asi nedělá ze sirupu, ale z fialkovýho likéru (jsem si to tam vždycky jenom dávala po kavárnách)

Offline Len
2681 příspěvků moje polička 17. srpna 2017 11:49
Reakce na :

Ha, diky za potvrzeni! Vecer si ten fialkovy monin objednam. Je v tom nejaku trik, nebo fakt jen udelam stavu s vodou a ledem?

Já používám vodu s bublinkama nebo nebo ten tonik, ale voda jde taky. Případně ještě s troškou citronu. Objednejte, ochutnejte.:) Jdu objednat taky, na jaře jsem pila domácí a na Monin pozapomněla.

Offline moora
8668 příspěvků moje polička 17. srpna 2017 12:28
Reakce na Potrefenáhusa:

No, louka s fialkama prece, ne?

Offline andulka01
12868 příspěvků moje polička 17. srpna 2017 12:50
Reakce na moora:

Letos jsem s fialkama spoléhala na louku v loděnici (loni byl podobný výskyt jako na tvé fotce), ale nevykvetlo nic. Podezírám správce loděnice, ža to nějak vyjedoval, nemá rád kytičky.
Chtěla jsem dělat kandované kvítky jako ozdobu na dorty. 

Offline paktofonika
16370 příspěvků moje polička 17. srpna 2017 12:52
Reakce na brrr:

Ach, znovu ta zmrzlina  

Offline Karja
44967 příspěvků moje polička 17. srpna 2017 15:31

Nemate nekdo recept na dobre cuketove chutney? Predstavuji si to jako takovou omacku I pikantnejsi k masu, nikoliv jako calamadu.A zavarila bych to. A taky by se mi hodil recept na sipkove chutney at jsem pripravena na podzim. Delala jsem vloni podle oka a docela to slo, receptem bych ale nepohrdla :-)'

Offline Ounz
20540 příspěvků moje polička 17. srpna 2017 18:49

Kdo ste tu doporučoval tu línou rajčatovou podle Cuketky, co s tou cibulí pak? Nechat? Rozmixovat?

Offline černá káva
2137 příspěvků moje polička 17. srpna 2017 20:02
Reakce na Karja:

Jeden recept mám, zatím nevyzkoušený, ale už se na něj chystám (už mám křen). Je ze Zpravodaje zahradních center.

500 g oloupané cukety

2 jablka

3 cibule

1 menší nastrouhaný křen

karipaprika, bílý pepř, sůl, cukr

100 ml octa

Cuketu ooupat, vybrat vnitřek a nakrájet na kostičky, spolu s nakrájenými jablky (oloupané a zbavené jadřinců) a cibulí  dát do hrnce, podlít octem a přidat po jedné lžičce od každého koření, osolit a přivést k varu. Pak přidat oloupaný a najemno nastrouhaný křen a vařit asi 20 minut za stálého míchání. Když se rozvaří dochutit octem a solí. Hotovou směs nalít do skleniček, uzavřít, obrátit dnem vzhůru a nechat vychladit.

Mohlo by to být dobré.